hirdetés

Keresési eredmény a(z) „kőrösi zoltán” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Keretet hirdet a Litera, avagy mit olvassunk a foci-vb alatt?

Négy év után, idén újra egy hónapon keresztül minden a fociról szól. Ám mit csináljon az ember, ha már unja a meccsek utáni elemzéseket, reklámokat? Olvasson! Az alábbiakban a Litera labdarúgó-világbajnokságra behívott, ötkönyves világválogatott-keretét mutatjuk be.

OTT JÁRTUNK

Közvetítés egy könyv életéről

Kőrösi hátrahagyott életművének légterében nehéz a repülés, mert érezhetően jelen van a tragikum, hogy valami nyitva maradt, és ezt a nyitottságot, ezt az elhallgatást bezárni, ezen keresztüljutni nem lehet semmilyen csellel. – A Gödör Klub december 28-ai, Kőrösi Zoltánra emlékező estjén jártunk.

Emlékest

Kőrösi Zoltán-emlékest lesz a Gödörben

2016 februárjában meghalt Kőrösi Zoltán író, a Litera volt főszerkesztője. Az utolsó meccs című esten, december 28-án két pályatárs, a szintén focirajongó, sőt, futballista Kukorelly Endre és a Kalligram kiadó igazgatója, Mészáros Sándor emlékezik rá a Gödörben.

KRITIKA

Csiszolatlan csintalanság

„Kőrösi tehát macikra vetíti az élet kis és nagy „brummjait-gondjait", elvéve ezzel a helyzet komolyságát vagy élét...”  – A Litera gyermekkönyvkritika-pályázatán született Vernyik Lilla recenziója Kőrösi Zoltán Ami a szívedet brummja című verseskönyvéről.

Eredményhirdetés

A gyermekkönyvkritika-pályázat eredménye

A Litera nemrég pályázatot hirdetett, melyben gyermek- és ifjúsági könyvekről szóló kritikai szövegek megalkotására buzdította a szerzőket. Az első fordulóban Dunajcsik Mátyás, Harcos Bálint, Kollár Árpád és Kőrösi Zoltán könyveiről születtek bírálatok. A legjobbak: Dargay Emília, Mikola Emese és Mirk Klára munkái. 

Kritikapályázat

A kritikapályázat I. fordulója lezárult

A Litera nemrég pályázatot hirdetett, melyben gyermek- és ifjúsági könyvekről szóló kritikai szövegek megalkotására buzdította a szerzőket. Ez alkalommal Kőrösi Zoltán, Harcos Bálint, Dunajcsik Mátyás és Kollár Árpád könyveiről vártunk bírálatokat. A pályázati határidő lejárt. Íme, a statisztika.

Kritikapályázat

Már csak egy hét a határidőig – Kritikapályázat – Felhívás! (LEJÁRT)

A Litera pályázatot hirdet, amelyben gyermek- és ifjúsági könyvekről szóló kritikai szövegek megalkotására buzdítja olvasóit és leendő szerzőit. A pályázat kétfordulós, a beadási hatáidő az első fordulóban: szeptember 15. Ez alkalommal Kőrösi Zoltán, Harcos Bálint, Dunajcsik Mátyás és Kollár Árpád könyveiről várjuk a bírálatokat.

Kritika

Kis magyar világvég

A posztumusz kötet önmagában nem szerves, a szöveg megformáltsága szempontjából sokszor valószerűtlenül megrajzolt, kevésbé végiggondolt univerzumtöredék, ami azonban – mivel nem poétikai elvként létrehozott fragmentum – a teljességre törekszik. - Bencsik Orsolya kritikája Kőrösi Zoltán Az ítéletidő című könyvéről.

Kőrösi Zoltán (1962-2016)

Regényben benne lenni

Úgy hallom, néhány hónap alatt írta meg Az ítéletidőt, melyben angyalok és ördögök figyelik, amint Magyarországot eléri a végítélet. Két napja még utolsó simításokat végzett a szövegen a kiadóban, aztán letette, azt mondta, elfáradt. – Kőrösi Zoltánra Nagy Gabriella emlékezik.

Kőrösi Zoltán (1962-2016)

Kőrösi Zoltán: Az ítéletidő

De a világ, s benne Magyarország és Budapest, a jelek szerint nem akar tudomást venni arról, hogy megérkezett az apokalipszis. – Kőrösi Zoltán Az ítéletidő című új és egyben utolsó regénye március végén jelenik meg a Jelenkor Kiadónál. A részletet egy hete az író juttatta el a Literának.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

A Pál utcai fiúk napja

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2008-04-09 10:00:00

Cseh regényszemle

Cseh Centrum konferenciaterme (Bp, VI., Szegfű utca 4.)
Kezdő dátum: 2008-04-08 17:00:00

A VÁROS TITKOS ÉLETE

Írók Boltja (Bp. VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2007-11-29 16:00:00

Képzett társítások

Bárka Színház (Bp. IX., Üllői út 82.)
Kezdő dátum: 2007-02-23 19:00:00

Irodalmi Párok III.

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth Gy. u. 4.)
Kezdő dátum: 2007-01-11 19:00:00

A Lettre évzáró estje

Műcsarnok (Bp. XIV., Hősök tere)
Kezdő dátum: 2006-12-21 18:00:00

Beszélgetés Kőrösi Zoltánnal

Alexandra Kávéház (Bp. VII. Károly körút)
Kezdő dátum: 2006-10-25 19:00:00

A Szépírók Társasága III. Őszi Irodalmi Fesztiválja

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2006-10-29 11:00:00

A Kalligram Kiadó estje

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2006-06-14 17:00:00

Kőrösi Zoltán a hajón

A38 Állóhajó (Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő)
Kezdő dátum: 2006-05-23 18:00:00
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

A történet árnyéka

Helli Szimonetta - 2018. augusztus 8.

Egyszerre kerít hatalmába a borzongás és a csodálat, mennyire pontosan határoz meg életem minden pillanatának lenyomata. És hogy a történés momentumában mennyire esetleges, hogy mit visznek tovább a neuronok, milyen formáját ragadják meg a valóságnak. – Ezen a héten a Litera gyakornokai írják a netnaplót. A harmadikat Helli Szimonetta.

Várospor, köd, köd, Qtab Minar

2009. január 25. – Kőrösi Zoltán

Azt mondja, van olyan, hogy elmegy egy rendezvényre, és észreveszi, hogy csak rajta van szári, az indiaiak farmerban és pulóverben feszítenek.

Jantar Mantar

2009. január 24. – Kőrösi Zoltán

Az asztrológia ugyanis nem csak a tulajdonságokat, de még a keresztnevet, életkort és egyebeket is megmutatja, ennek alapján a lányos szülők hirdetésekben keresik a megfelelő jövendőbelit, minél hamarabb, annál jobb, és a házasulandók megkérdezése nélkül ülnek le tárgyalni a jelentkezőkkel.

Paharganj

2009. január 23. – Kőrösi Zoltán

A fémművesek utcájánál betévedünk egy régi keresztény temetőbe: a nyitott oldalú, szabadtéri ravatalozó falán harsány színekkel pingált Krisztus szorítja a hóna alá a bárányát, a ravatalozó ágyat el se rakják, foltos és lyukas rajta a lepedő.

Khan Market

2009. január 22. – Kőrösi Zoltán

Utcagyerekek bukkannak fel a kőfal tetején, egyre harsányabban szólongatnak bennünket, majd amikor nem reagálunk, az egyikük a fütyijét elővéve fejezi ki a véleményét a sápadtarcúakról. Az őr rászól, ez a fiúkat nem igen érdekli, erre az őr minket is kiküld, bennünket ez érdekel.

Szmog

2009. január 21. – Kőrösi Zoltán

Megesik, hogy éjjel arra ébredsz, fürge ujjak matatnak rajtad, fonott hajú, fényes száris, herélt férfi prostituáltak járják a szerelvényt, benyúlnak a takarók, lepedők alá, s ha valaki nem tiltakozik, megköttetik az üzlet nem szabott áron.

Repülés

2009. január 20. – Kőrösi Zoltán

Nagyjából ez az, amit nem ajánlanak a turistáknak, koldusok, árusok, szárazleprások és nedvesleprások, suttogja elkerekedett szemmel Imre felesége. Old Delhi Railway station, nagymecset, Main bazar street.

Bakancs

2009. január 19. – Kőrösi Zoltán

Arra emlékszem, hogy éjfél körül, egy faburkolatú szállodahallban B. egy teljes vidéki angol gimnáziumi lányosztállyal elkeveredve folyamatosan rendelte a fekete söröket, igaz, addigra az angol gimnazisták már többnyire négykézláb közlekedtek, B. viszont erősen tartotta a falat.

Fekete, fekete ember

2004. 01. 21. - Kőrösi Zoltán netnaplója

Onnan fentről, testközelből akárha egy hatalmas sárkány bőrét néztük volna: zöld pikkelyek és sárga tarajok, végig a gerince mentén. Az ajtó nagy sokára, nehezen nyílt, a Nap átsütött a dísztermet fedő üvegpiramison. Aztán már bent voltunk a toronyban, a gömb formájú kupolában.
Félhomály.

Reggel, amikor

2004. 01. 20. - Kőrösi Zoltán netnaplója

Aztán megállt, ránézett a késő délutáni napfényben horzsolódó házfalakra és ennyit mondott: Nemsokára hatvanéves leszek. Az jutott valamelyik nap az eszembe, hogy ez nem is lehetséges. Évek óta ülök szemközt egy fallal, történeteken gondolkodom, és közben észrevettem, hogy elment az életem.
Jó volt a ma, egész nap itthon voltam.
Még olvasni se volt időm, dolgoztam.

További találatok

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Dzsinntonik (reflexiók Bluesman "Az etil tagadásának non-elitista értelmezése" c. esszéjéhez)

"i tell my momma i'm a hundred years late i'm over the rails and out of the race and the crippled psalms of an age that won't thaw are ringing in my ears" (Beck: Bottle of Blues) A címben említett...

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

Literatv

BÚCSÚ 2016

2016 a veszteségek éveként is elkönyvelhető. Nincs már köztünk Csoóri Sándor, Esterházy Péter, Kertész Imre, Kőrösi Zoltán, Szegedy-Maszák Mihály, Réz Pál és még annyian. A Litera ezzel a kisfilmmel búcsúzik tőlük.

LiteraTV

ELEVEN - Kőrösi Zoltán a Litera születésnapjára

A Litera 11. születésnapját ünnepli ma virtuálisan, de annál elevenebben. Ez alkalomból ma több szerző is felolvassa írásait nekünk. A LiteraTV-ben most Kőrösi Zoltán írását láthatják-hallhatják a szerző előadásában.

LiteraTV

Kőrösi Zoltán: A futballban feltáruló titkos szerkezetek

Kőrösi Zoltánnak Az utolsó meccs - Történetek a titkos magyar focikönyvből címmel jelent meg elbeszéléskötete az idei Könyvhétre. Irodalomról, fociról és magáról a könyvről Jánossy Lajos beszélgetett a szerzővel. - LiteraTV.