hirdetés

Keresési eredmény a(z) „kőrizs imre” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Galéria

A Litera átadta Napló-díjait

2018. január 8-án a Nyitott Műhelyben a Litera 2017 legjobb naplóiért átadta megosztott Napló-díját: a Kőrizs Imre – Száz Pál szerzőpárosnak és az a szem folyóirat szerkesztőségének. – Galéria.

Litera Napló-díj

Napló-díjas a Kőrizs-Száz páros és az aszem

2018. január 8-án 19 órától a Nyitott Műhelyben a Litera 2017 legjobb naplóiért átadja megosztott Napló-díját: a Kőrizs Imre – Száz Pál szerzőpárosnak és az aszem folyóirat szerkesztőségének. A díjátadásra az Írómozi című program előtt kerül sor.

Interjú

Keresztesi József – Kőrizs Imre: A nyugatosok Neója

Ő hatni akart, elmondani valamit a létezésről, azzal együtt – és erre utal mindkét kötetcíme –, hogy az elmondhatóságnak megvannak a maga korlátai. De szerintem a Nihillel és a kései félhosszúival Karinthy átment a falon. – Karinthy Frigyes Összegyűjtött verseinek szerkesztőjével, Kőrizs Imrével és a kötethez utószót írt, Keresztesi Józseffel beszélgettünk.

LAUDÁCIÓ

Bazsányi Sándor: Babits Sanghajban

Kőrizs az irodalomtörténet fennkölt tradícióját és a hétköznapok tolakodó trivialitását tükrözi egymásba, de nem csak azért, elsősorban nem azért, mert kórosan elhatalmasodott rajta az intellektuális élősködhetnékkel határos kultúraértelmező játékszenvedély, hanem mert tényleg komolyan veszi ősi eredetű mesterségét. – A Zelk Zoltán-díjas Kőrizs Imrét Bazsányi Sándor laudálja.

HÍR

Kőrizs Imre Zelk Zoltán-díjas

Az alapítvány célja, hogy mind erkölcsi, mind anyagi értelemben segítse a költők munkáját és irodalmi, művészeti tevékenységét a már meglévő irodalmi és művészeti értékek megőrzése és gyarapítása érdekében.  Az idei díjazott Kőrizs Imre.

Kritika

Nyomkereső a XXI. században

Kőrizst olvasni élmény, valódi kaland: az összes benne rejlő szöveget úgysem leljük meg, így hát mindenkire rá van bízva, mit vesz észre, de ennyi név, cím, idézőjel, latin, angol és kínai szó láttán a befogadó feltétlenül kutakodni kezd, elolvassa megint, hogy bebizonyosodjon: az újraolvasás még fontosabb az olvasásnál. – Szabó Liza Kőrizs Imre új könyvéről, A másik pikk bubiról.

Könyvajánló

Kőrizs Imre: A másik pikk bubi

Bár az is lehet, hogy minden tiszta és éles marad, / mint egy borostyánban megőrzött bogártetem, / vagy éppen ellenkezőleg, a homályban várja, hogy kifejthesse hatását, / mint egy fáraósír mélyén lapuló ókori fertőzés, / már ha tényleg van olyan. − Kőrizs Imre A másik pikk bubi című könyvéből olvashatnak részletet.

Rendkívüli nyitva tartás

Huszonöt év múlva

Felidézni az apácaszerű / földrajztanárnőt, a mákos hajával, / akiről húsz év múlva, Lator László / könyvét olvasva tudtam meg, hogy régi / ugocsai család leánya, és / hogy mellesleg tényleg katolikus volt. - Kőrizs Imre verse a Rendkívüli nyitva tartásban.

Jelenkor 2015. november

Kőrizs Imre versei a Jelenkorban

Az emberi szem nem is a szokásos módon érzékeli, / mert ez a fekete inkább semminek látszik, mint valaminek. / Az anyagot egy gyűrött alumíniumfólián tenyésztették, / amelynek a közepe olyan lett, mintha csak lyukas lenne. − A Jelenkor folyóirat novemberi számát Kőrizs Imre két versével ajánljuk.

Körkérdés 2014

Körkérdés 2014 – Kőrizs Imre válaszol

A Litera 2014-ben írókat, kritikusokat és irodalomtörténészeket kérdezett az év legfontosabb irodalmi teljesítményeiről, meglepetésekről és csalódásokról, botrányokról és szenzációkról, kiemelkedő szépirodalmi és kritikai publikációkról. – Kőrizs Imre válaszait olvashatják.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Jeremy Irons áldást oszt

Kőrizs Imre – Száz Pál - 2017. november 5.

Az elmúlt héten Kőrizs Imre és Száz Pál írták váltóban a netnaplót Prágából. A mai utolsó naplóban mindketten írtak még egy-egy záróbejegyzést, hőseik pedig Jeremy Irons és Ivan Olbracht.

Netnapló

Esti Kornél esete Ai Weiweijel

Kőrizs Imre – Száz Pál - 2017. november 3.

„Ady halotti maszkját ne hagyjuk ki, Kafka csinálta" – mondta. Az ilyeneknek már nem dőlök be. A felirat szerint tényleg Kafka, de nem Franz, hanem Bohumil, és bár a szobor valóban nagyon adys, Keresztelő Szent János fejét ábrázolja. – A héten Kőrizs Imre és Száz Pál írják a netnaplót Prágából. Ma Kőrizs Imre bejegyzését olvashatják.

Gesichtsentrée az Arcóba

Kőrizs Imre – Száz Pál - 2017. november 2.

Az óváros szélétől pontosan egy saroknyira, a jelenleg Masaryk nevét viselő pályaudvar sarkával szemben található Arco a múlt század elején kávéház volt. 1907-ban nyitott. – A héten Kőrizs Imre és Száz Pál írják a netnaplót Prágából. A mai bejegyzés ismét Kőrizs Imrétől származik.

Netnapló

Ki az a Zed?

Kőrizs Imre – 2017. október 30.

Ki az a Zed? – kérdezheti most az olvasó, mint Fabienne a Ponyvaregényben Butchot. Butch: „Zed is dead." De szerencsére a mi Zedünk nem halt meg. Bár elsőre, amíg nem láttam, azt hittem. – A héten Kőrizs Imre és Száz Pál írják a netnaplót Prágából. Elsőként Kőrizs Imre bejegyzését olvashatják.