hirdetés

Keresési eredmény a(z) „kemény istván” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Hévíz 2017/6.

Kemény István, Ted Hughes és Alice Oswald versei a Hévízben

Nílus vagy már megint, / víz, ahol nincs helye víznek, / így alakult folyó, ez van folyó, / jó ez így folyó, úgyse lesz jobb folyó, / akkor most képzeld el azt, hogy / utoljára vagy Nílus Egyiptomban – A Hévíz folyóirat 2017/6-os számából közlünk részleteket.

Ott jártunk

Ha lekerül rólunk a fehér lepedő

A Visegrádi jövőkép '89 című beszélgetésen, a Budapest Transzfer nemzetközi fesztivál egyik nyitóprogramján, a rendszerváltás előtti és utáni elképzelésekről, a kelet-közép- avagy közép-kelet-európai identitás és összefogás lehetőségeiről vagy épp lehetetlenségeiről esett szó. Ott jártunk.

BESZÁMOLÓ

Vének tanácsa, révhely

Közösség, közérzet, közélet – ezek voltak a hívószavai a IX. Véneki Alkotótábornak, melyet augusztus 7. és 10. között rendeztek. A második hangulatjelentésben Kemény István, Géczi János és Térey János reflexióit olvashatják.

BESZÁMOLÓ

Véneki átjárók, véneki ének

Közösség, közérzet, közélet – ezek voltak a hívószavai a IX. Véneki Alkotótábornak, melyet augusztus 7. és 10. között rendeztek. Az eseményről először Horváth Veronika és Szalai Zsolt négykezesét olvashatják.

Ott jártunk

Bartis Attila és Kemény István – újra

Volt egyszer egy barátság, a barátságból két nagyvizit, a nagyvizitből egy könyv, a könyvben némi naivitás, és hogy ebből mi maradt: a naivitásból talán kevesebb – erről esett szó a Margó fesztivál keretében megvalósult beszélgetésen, amelynek Bartis Attila és Kemény István volt a vendége. – Ott jártunk.

Interjú

Kemény István: A lúdbőr maga a katarzis

Igenis volt egy csomó választási helyzet, amikor lehetett volna jobban dönteni. Stílusosabban, erkölcsösebben, okosabban, előrelátóbban, bátrabban. Szerencsésebben. Amikor tulajdonképpen csak egy-egy felelős ember személyes döntésén múlt egy jobb irány. – Kemény Istvánnal nemrég megjelent Lúdbőr című esszékötetéről beszélgettünk.

KÖNYVAJÁNLÓ

Kemény István: Lúdbőr (részlet)

Ennek a könyvnek az anyaga válogatás a kétezres évek elejétől mostanáig született esszészerű írásaimból. Főleg költőkről, versekről, irodalomról, művészetről. – Részletet ajánlunk Kemény István új kötetéből.

Ott jártunk

A Parlament lépcsőjén

„Lehet, hogy csak azért vagyok az átlagosnál érzékenyebb a korszakfordulókra, mert a XXI. századot várva nőttem fel, és ezért talán ott is a korszakok végét és kezdetét gyanítom, ahol szó sincs ilyesmiről” – írta Kemény István Lúdbőr című esszékötetében, amelynek bemutatóján irodalmi pillérekről és aktuálpolitikai kérdésekről is szó esett. Ott jártunk.

KIADÓI KÖRKÉP 2017

Szegő János: A könyvfesztivált kettős lehetőségnek tartjuk

Budapestre látogat Olivier Bourdeaut, akinek Merre jársz, Bojangles? című könyve az elmúlt év egyik irodalmi szenzációja volt Franciaországban. – Szegő Jánost, a Magvető szerkesztőjét a könyvfesztiválra és a könyvhétre megjelenő újdonságokról kérdeztük.

KÖNYVAJÁNLÓ

Szivárványbaleset - Lapozzon bele a könyvbe!

Kortárs szépírók találkozás Szűcs Attila képeivel – ezzel az alcímmel jelent meg a Szivárványbaleset című különleges kötet, amelyben több mint hatvan kortárs szerző írt verset vagy prózát Szűcs Attila festményeire. Most néhányat bemutatunk közülük.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Hétfő

Nyitott Műhely - 2013. március 4.

Van az emberi lét boldog pillanatainak egy alesete. Viszonylag kevesen ismerik, de ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki. Nagyon egyszerű. Menjen el egy este a Nyitott Műhelybe, kérjen egy pohár Taklert Finta Lacitól, üljön le egy székre, óvatosan tartva talpaspoharát, és hallgassa végig az aznap esti műsort. - Ezen a héten a Nyitott Műhely műhelynaplóját közöljük. Elsőként Kemény István írását olvashatják.

Gyerekfelnőtt

2008. október 10. péntek – Molnár Krisztina Rita
…nála minden hirtelen olyan megnyugtatóan egyszerű lesz, semmilyen fölösleges sallang, lila köd, hókuszpók nincs, minden magától értetődővé válik. Nála egyszerű a földre hullott diólevelet felemelni, megnézegetni, az erezetet belenyomogatni a puha agyagba. Nála egyszerűen úgy érzi magát az ember, mintha a világ olyan kerek lenne, mint a Százholdas Pagony. Nála egy gyerek nem akar más lenni, mint akinek megteremtődött, nem fél, nem szorong.

Exkurz: Nyugat(ra)

2008. február 6. - Tatár Sándor
Ezenközben – ez a határozott benyomásom – Kosztolányit, többé-kevésbé az alapító atyákhoz illetve a folyóirat arculatát alapvetően meghatározó szerzőkhöz tudvalevőleg nem tartozó Füst Milánt (meg talán a Babits-tanítvány, de amúgy „nem csont nélkül Nyugat-os” Szabó Lőrincet) kivéve* nincs a hajdani folyóiratnak olyan emblematikus alakja, akinek művét elevenebbként (számottevően elevenebbként) tartaná fönn és készenlétben a kulturális emlékezet,  
s akinek műve elevenebb ösztönzés-forrásul szolgálna a ma íróinak, mint a Nyugat e pillanatban szintén múzeumi tárgyakká szikkadt ellenfeleié, teszem azt, Herczeg Ferencé vagy akár Németh Lászlóé.

4. tétel - És ti szeretitek Zenthe Ferencet?

2007. november 15. – Scheer Katalin
Mi vagyunk azok, akik a rendszerváltás idején érettségiztünk. A késői Kádár-kor gyermekei. Ha valamire nem szocializálódtunk, az a verseny. Ha röhögtünk is az úttörőavatásokon és a tíz pontba szedett életelveken, az egyenlőség (hazug) ideológiája mégiscsak hatott gyermeki lelkünkre. Elhittük, hogy az igazi érték előbb-utóbb felszínre kerül (mint moslékban a kenyérhaj).

Duna-napló 7.

14-15. nap: Bukarest(-Budapest)
...a cseppfolyóssá vált, hömpölygő történelem, földrajz és építészet; és ezzel párhuzamosan, és ettől függetlenül, és ennek ellenére: a folyó végtelen közönye is a Duna, a semleges és jelentés nélküli víztömeg, a – Rimbaud kifejezésével élve – fleuve impassible, mely vállrándítás nélkül cipeli el a Fekete-tengerig a hullákat, a sörösdobozokat, épületeket és kavicsokat, vagy éppen a Theodor Körner részeg hajóját.

Duna-napló 5.

  10-11. nap: Turnu Severin-Cetate
...a különböző totalitárius diktatúrák egyik legalattomosabb öröksége éppen ez, a folyamatos gyanakvás a nagylelkűség, a vendégbarátság, a lokális büszkeség minden hivatalos megnyilvánulásával szemben, ami engem is szorongat ideérkezésünk óta; hogy csak a másodperc néhány töredékéig vagyok képes elhinni, hogy mindaz, amit látok, esetleg lehet őszinte és igaz is, pedig ugyan már, miért ne lehetne az.

Duna-napló 3.

5-6. nap: Budapest
...elhozták nagyapámat is, aki húsz év után, immár civilben lépett újra a Körner fedélzetére, láthatólag kissé meghatódva mutogatta, annak idején mi hogyan volt, a lépcső alatt szökőkút, mindenhol virágok; annak idején luxushajónak számított a Körner, ma már egy kissé megkopott úriember inkább, aki pecsétes zakójában, szája szélében szivarvéggel osztogatja mindentudó közép-európai mosolyát a vízről a kikent-kifent újépítésű uracsoknak.

Duna-napló 1.

1-2. nap: Bécs-Hainburg
...a baszk legalább annyira reménytelenül elveszett nyelv a sok újlatin monstrum között, ahogyan a magyar – és talán az ETA, talán a Franco-rendszer miatt, pontosan érti, amikor azt mondom neki: "Közép-Európa tele van szarral. Mármint, történelmileg értve a dolgot." S ezért nehéz nekünk némi szívtáji szorítás nélkül nézni, amint egy francia színész a költészet hatalmáról szónokol.

Valódi világot

2007. június 12. - Balogh Endre
Tehát nem az van, hogy az interneten mindenki megírhatja a véleményét, és az odakerül a könyvesblogra, nem, oda csak megszűrt tartalom kerülhet, amit valakik szerkesztenek. (Ezt amiatt kell tisztázni, mert már hallottam, hogy hát nem korlátozza senki sem azt, mi kerül fel.)

Hoki, Kemény, Bölöni Farkas(4)

2006. október 19. – Lövétei Lázár László
Minimum ötvenszer elolvastam már Kemény István Élőbeszéd című kötetéből az Előkészítő látogatást. Nem tudom, mit szeretek ebben a versben, de a vers végére mindig ott van a gombóc a torkomban. Jó lenne, ha tudnék verset elemezni (és jó lenne egyszer megmagyarázni magamnak, hogy miért Kemény Istvánt szeretem a legjobban a kortárs költők közül). Nem tudom például, hogy esztétikai húzásnak számít-e, de ahogy Káin úrból a vers végére Káin bácsi lesz, az egész egyszerűen torokszorító.
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

Messziről jött ember

Kun Árpád: A futó kun – LiteraTV

Jubileumi, 15. előszilveszterünk előtt hétvégenként lejátsszuk olvasóinknak újra a tavalyi évbúcsúztató felvételeit. A téma aktuális. Kun Árpád írása a Litera Messziről jött ember című előszilveszteri estjén hangzott el a Trafóban. Felolvassa: Kemény István.

LiteraTV

Most szólunk - Kemény István korai, újra kiadott regényéről

Jánossy Lajos Most szólunk! rovatunkban a szerző 50. születésnapjára 2011-ben a Magvetőnél megjelent, Az ellenség művészete - Család, gyerek, autó című kötetéből Az ellenség művészete újraolvasása kapcsán született gondolatait osztja meg az olvasóval.

VIDEÓ

A Kemény - Kollár-Klemencz páros a Litera születésnapon

"Kialudtunk, mint a csillár meg a telihold. / El akarsz válni, de felveszed a telefont." - Kemény István és Kollár-Klemencz László a Litera születésnapon.

Zene, politika, gazda(g)ság

Szőranya- és Újpárduc zenekar szövegek CD-melléklettel, egy eddig ismeretlen szerző, Farkas Tibor regénye egy akaratgyenge figura politikába keveredéséről és megőrüléséről, Kemény István költői életművéről szóló tanulmányokból összeállított kötet és Bajtai András második verseskönyve; a Líra és Lant terjesztői hálózata alá szerveződés - Balogh Endrét, a JAK-füzetek Pollágh Péterrel dolgozó szerkesztőjét a közös tervekről, a következő JAK-füzetekről kérdeztük a literaTV adásában.

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Rájátszás: És lett


Kezdő dátum: 2016-06-28 20:00:00
Popikonok sztárköltőkkel a PIM nyári fesztiválján. Fellép: Beck Zoltán, Egyedi Péter, Grecsó Krisztián, Háy János, Jancsovics Máté, Kemény István, Kollár-Klemencz László, Sárközy Zoltán, Szűcs Krisztián.

JAK PIKNIK I. NAP


Kezdő dátum: 2016-06-09 18:00:00
Az idei könyvhétre jelenik meg a József Attila Kör JAK-füzetek könyvsorozatának 200. kötete, melyet atöbbi friss kiadvánnyal együtt, a tavalyi évhez hasonlóan idén is kétnapos minifesztivál keretében mutat be az irodalmi egyesület az RS9+ Vallai Kertben.

Bodor Béla- díjátadó


Kezdő dátum: 2016-03-09 17:00:00
Az idei Bodor Béla-díjat Sipos Balázs kapta.

ÁTTEKINTŐ – Bartis Attila, Filip Florian és Kemény István estje


Kezdő dátum: 2015-12-10 19:00:00
A székelyudvarhelyi G. Caféban Murányi Sándor Olivér beszélget Bartis Attilával, Filip Floriannal és Kemény Istvánnal

Az irodalmi Franciaország - Kemény István, Imreh András, Lackfi János, Tóth Krisztina


Kezdő dátum: 2015-05-12 19:00:00
Közös nevezők: francia-magyar költészeti találkozások. Az irodalmi Franciaország.

Program

Apáczai-napok 2014 - Vendég: Kemény István


Kezdő dátum: 2014-03-13 12:00:00
Az Apáczai-napokon Kemény Istvánnal Nyilas Attila beszélget.

Nők a férfi (b)irodalomban – V. Őszi irodalmi fesztivál

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi Mihály u. 16.) 
Kezdő dátum: 2008-10-25 11:00:00

Könyvbemutató – Hasítás – huszonhat magyar író novellája a rockról

Gödör Klub (Bp. V. kerület, Erzsébet tér)
Kezdő dátum: 2008-10-15 18:00:00

Késelés Villával

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-02-13 19:00:00

Tótágas

Trafó (Bp. IX., Liliom u. 41.)
Kezdő dátum: 2007-12-30 20:00:00
További találatok