hirdetés

Keresési eredmény a(z) „keresztury tibor” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Kamaszkorom legszebb nyara

Keresztury Tibor: Csókszor csók, ez a végzetem

Menjünk be hozzánk, mondta. A nagyanyám már biztosan berúgott. Megfogta a kezem. Az udvaron megállt az ügymenet. Bögi Aladárnak a tátva maradt szájából folyt a nyála, ahogy követte lépteinket. Mentünk: egy százhúsz centis vézna törpe, meg egy jó fejjel magasabb, nehézsúlyú dáma... – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Keresztury Tibor írása.

KRITIKA

Mi, továbbélők

Esterházy módszeréhez maradni hűségesnek hűség-e még, vagy már megszokás, rutin, lekötelezettség? Mert ahol ő ezt egyedülállóan képviselhette, az mintha egy másik ország lett volna még. Nem kizárt, hogy éppen miatta volt másik. Méltó utódnak lenni pedig talán épp mindennek a belátása lenne. – Esterházy Péter Az olvasó országa című könyvéről Fehér Renátó írt.

Nagyvizit

Kérdés nincs – Posztumusz nagyvizit Kányádi Sándornál

2012 februárjában a Litera szerkesztői, Keresztury Tibor és Jánossy Lajos meglátogatták otthonában a magyar költészet egyik legnagyobb élő alakját, Kányádi Sándort, hogy életút-interjút készítsenek vele. Az akkor felvett interjút a folytatás reményében nem publikáltuk. Ma azonban, amikor a költőt Nagygalambfalván örök nyugalomra helyezik, az olvasó elé tesszük.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2018/20. számából

Az ÉS idei 20. számában Demény Péter Művészi lázadók című esszéje, kritika Fehér Renátó és Esterházy Péter kötetéről, Szurcsik József kiállításáról, a 2. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválról és vers Falcsik Maritól. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

Programsorozat

Térey János válogatásában Csokonai-versekkel folytatódik a MÜPA sorozata

A március elsején megtekinthető Csokonai Vitéz Mihály-esttel immár hetedik állomásához érkezik a 2016 végén indult VERS-ESTEK A MÜPÁBAN című sorozat. A Térey János összeállításában, Máté Gábor rendezésében megvalósuló előadás ismét izgalmas párbeszédet ígér a klasszikus életmű és annak válogatója, újraértelmezője között.

Karácsonyi Magasiskola

Keresztury Tibor: Az év legsötétebb napja (dráma, részlet)

Eközben a szürkületben egy összegörnyedt, sötét kupac megelevenedik a legutolsó lakás előtt. Bátorságot merít a test, a kis sámliról óvatosan felemelkedik, s lábujjhegyen osonni kezd Jóska a kihajított lábos irányába. – Karácsonyi Magasiskolánkban Keresztury Tibor készülő drámájából olvashatnak részletet.

Nagyvizit

Keresztury Tibor: A bebocsáttatás

Magához tért, visszajött a mába, túl vagyok hát ezen is. Azt érezte most is, mint amikor két gyűrött papír zsebkendővel megtörölte a kolléga bal füle mellett a fenekét; hogy jöhet bármi – gyógyszer, hipnózis elektrosokk: kéjutazás lesz az mindazokhoz képest, amin most túljutott. Újra látott, értett, olvasott. – Keresztury Tibor Hűlt helyem című, készülő regényéből olvashatnak részletet.

Nagyvizit

Keresztury Tibor: Komolyan kell venni, mert gyönyörű II.

Olyan területet szerettem volna találni formailag is, esztétikailag is, ami az enyém, ami karakteres, felismerhető és belakható. Most nem a minőségükről beszélek, de azt hiszem, lett ilyen saját hely. – Az idén 15 éves Litera Keresztury Tiborral készült, ünnepi nagyvizit-interjújának második részét olvashatják.

Nagyvizit

Keresztury Tibor: Komolyan kell venni, mert gyönyörű I.

Ez a kettősség meghatározta az egész életemet: a patológián történő eszmélés, az avasi lumpenvilág és a rendkívül igényes kulturális mikroklíma, az engem egyszerre érő nagyon durva és finom, védő, óvó hatások... – Az idén 15 éves Litera Keresztury Tiborral készült, ünnepi nagyvizit-interjújának első részét olvashatják.

A hét prózája

A hét prózája - Keresztury Tibor: Keleti kilátások (A többi is színre lép)

Keresztury képes volt arra, amire kevesen. Fergeteges humorral, metsző iróniával, szatirikus gyengédséggel felmutatni a szegénységből a nincstelenségbe hanyatló alakjait. – A hét prózáját Jánossy Lajos választotta.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Kezdet és vég

Litera - 2015. július 15.

Az A38-on csupa ritkán látott, régi arc a Magyar Narancsból, úristen, stírolom őket, én is ilyen öreg vagyok? A kilencvenes évek közepétől voltunk szorosban, pár éven át írtam nekik egotripet Keleti kilátások címmel – ezekből lett az általuk kiadott Reményfutam című könyv. - A Litera szerdai naplóját Keresztury Tibor írta.

A szentek bevonulása

2014. július 15. - Litera

Szétteszem a kezem, nem segíthetek, aztán, hogy haladjunk, ne kelljen egész nap itt beszélgetnem vele, V-betűt formálok az ujjaimmal, ez ebben a városban egy ideje mindenre jó. Lám, ez is ordít tőle egy akkora Deutschlandot nyomban, hogy majd' szörnyethal egy elhaladó japán turistacsoport. - A Litera mai netnaplóját Keresztury Tibor jegyzi Berlinből.

Nem sokra

2013. augusztus 20. - Litera

Évek óta bámulom, hogyan tudja a jóisten - mint vurstliban a hurkapálcára húzott plüsskacsát - ilyen biztonsággal telibe trafálni augusztus huszadikát; hogy minimális hibaszázalékkal pont aznap vet a jó időnek, egyszersmind a nyárnak véget, belevervén saját taknyukba a szorongók orrát, el ne tévedj, pajtás, konyec filma, vége van. - A Litera netnaplóját keddről Keresztury Tibor írja.

Élvezni és ...

2012. július 13. - Litera

Kimegyek nyaralni a kertbe, ami abból áll, hogy a slaggal jól lehűtöm magam. Bekapcsolom a szivattyút, beleállok a sugárba, fejbelövöm magam, nyaralok. Még itt sem hagynak persze békén a mondatok... - A Litera nyári netnaplójának újabb darabját Keresztury Tibor írja.

Hétközepi hepiend

2011. július 13. - Litera
Maradjon így minden, gondolom kevéssel éjfél előtt. Mindig az aggódás, a csárdás facipőben, sárban, közben meg estére kiderül, hiába van szerda, attól még a vége akár szamba is lehet. - A héten a Litera szerkesztői és munkatársai írják a Netnapló, ma Keresztury Tibor, főszerkesztőnk van soron.

Merz, lekvárrozs

2004. 09. 14. - Ladik Katalin
Ez a Merz-pince, akár Kurt Schwitters alkotása is lehetne. Kancervirág. A mesebeli égig érő fa. A fogyasztói társadalom jelképe. Égig érő babkonzervfa. A nappali szoba fakorlátján felkúszik a mennyezetre, átfúrja a hálószobát, a tetőt. A hulladék-karácsonyfa szikrázik, főz, mos, vasal, köt, újságot olvas. Ez a kifeslett téridő kontinuum, ez a tályog, daganatoktól remegő lény, ez a történelmi modell, a kettéhasított androgyn önmagát sokszorosító monstruma.

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Forte Társulat / Tar Sándor-Keresztury Tibor: A te országod


Kezdő dátum: 2016-02-24 20:00:00
Forte Társulat / Tar Sándor-Keresztury Tibor: A te országod. Tar Sándor novelláiból írta és színpadra alkalmazta Keresztury Tibor.

Forte Társulat / Tar Sándor-Keresztury Tibor: A te országod


Kezdő dátum: 2016-02-23 20:00:00
Forte Társulat / Tar Sándor-Keresztury Tibor: A te országod. Tar Sándor novelláiból írta és színpadra alkalmazta Keresztury Tibor.

A Füst Milán Prózai-Díj átadása


Kezdő dátum: 2015-12-04 17:00:00
Az idei díjazottak Dragomán György író és Keresztury Tibor író, szerkesztő, kritikus.

Tar Sándor-Keresztury Tibor: A te országod - premier


Kezdő dátum: 2015-12-17 20:00:00
A te országod című darab premierje a Trafóban. Tar Sándor novelláiból írta és színpadra alkalmazta Keresztury Tibor.

Bevezetés a pokolba - Tar Sándor életművéről


Kezdő dátum: 2015-12-16 18:30:00
Keresztury Tibor író, szerkesztő, irodalomtörténész, kritikus tart előadást Bevezetés a pokolba címmel Tar Sándor életművéről.

Tar Sándor-Keresztury Tibor: A te országod - premier


Kezdő dátum: 2015-12-16 20:00:00
A te országod című darab premierje a Trafóban. Tar Sándor novelláiból írta és színpadra alkalmazta Keresztury Tibor.

Horváth Péter Ösztöndíj 2015 díjátadó ünnepség


Kezdő dátum: 2015-11-12 19:00:00
November 12-én adják át a 2015-ös a Horváth Péter ösztöndíjat. A jelöltek Áfra János, Papp-Zakor Ilka és Závada Péter. Közreműködik: Víg Mihály.

Előszilveszter

JÁTÉK ÉS MUZSIKA - A Litera 12. előszilveszteri partija


Kezdő dátum: 2013-12-30 20:00:00
A Litera 12. előszilveszteri partiján a Trafóban operamesék kelnek új életre, és közkedvelt áriák öltenek magukra mai jelmezt, a Ki nyer ma játékos keretei között, Czigány Györggyel.

Üveggolyók – sajtóbemutató

Írók Boltja (Bp., VI. Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2006-11-30 11:00:00

Regényes litera-felolvasás


Kezdő dátum: 2005-04-07 19:00:00
Bp, VI., Nyugati tér
További találatok

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

De szeretnék (sweet dreams, bad rhymes)

De szeretnék költő lenni Élet És-ben megjelenni A szaksajtó keblén hordna Jól fogyna az Írók boltja Polcairól: Molnár-Összes kiadó persze a Magvető (kemény fedél, természetes) egy kritika sem...

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Nagyvizitben Keresztury Tibornál

A Litera idén ünnepli 15. születésnapját. Ebből az alkalomból meglátogattuk alapító főszerkesztőnket, Keresztury Tibort. A nagyvizit-interjú beharangozójában dolgozószobájában vezet körbe bennünket, és megmutatja életének nélkülözhetetlen tárgyait. – LiteraTV.

LiteraTV

Esterházyt olvas: Keresztury Tibor

Egy éve, 2016. július 14-én halt meg Esterházy Péter. Emlékére ma egész nap szerzők és szerkesztők olvasnak fel a műveiből a Literán. Keresztury Tibor Esterházy Péter A szavak csodálatos életéből című előadásából választott részletet.

Nagyvizit

Nagyvizitben Csukás Istvánnál

Csukás István az Angelika kávéházban többek közt arról mesélt nekünk, mint tehetséges hegedűművész miért hagyta abba a zenélést, hogyan került a Ménesi úti fiúkollégiumba, miként találkozott először a szintén vendéghallgató Orbán Ottóval a bölcsészkari menzán, mi történt az ő valódi egyetemén, a valaha sportboltként létezett Hungária kávéházban, és miért ásott gödröt Sztálinvárosban. – Nagyvizit-interjúnkat hamarosan olvashatják.

Nagyvizit

Nagyvizitben Tábor Ádámnál

Legutóbbi életműinterjúnkat Tábor Ádámmal készítettük. A hamarosan olvasható nagyvizit előzeteseként tekintsék meg a LiteraTV felvételét, amelyben Tábor Ádám többek között a Haris közi lakás történetéről, gyermekkoráról, édesapjáról, Tábor Béláról, társaságról, költőkről, gombfociról és élete első, hintalovon született verséről mesél. 

Nagyvizit - LiteraTV

Poszler Györgynél jártunk

Nemrég a tág horizontú, európai gondolkodás egyik utolsó képviselőjénél, Poszler György esztétánál jártunk nagyviziten Kosztolányi Dezső téri otthonában. Hamarosan olvasható életmű-beszélgetésünkből hallhatnak most ízelítőt. - LiteraTV.

Nagyvizit - LiteraTV

Németh Gábor: Valamiért itt a levegő nagyon különös

A Litera nemrég Németh Gábornál járt Csobánkán. A készülő nagyvizit-interjú beharangozójaként nézzék meg videónkat, melyben szerzőnk megmutatja kertjének zugait, benne a Fekete-erdőből idehozatott fenyőket, kutat és trombitavirágot. És mesél, például Déry Nikijének helyszínéről és egy katonatisztről, aki lányának építette a házat. - LiteraTV.

LiteraTV

Rendhagyó felolvasás Tatán - Főszerepben: Márton László

A Litera TestFeszt című irodalmi táborában délutánkonként rendhagyó felolvasásokra került sor. 2013. június 22-én Márton László volt a vendégünk, aki egy teljes órában olvasott és mesélt a közönségnek. - LiteraTV.

Ünnepi Könyvhét 2013

Buda Ferencet kérdeztük

Buda Ferenc költőnek nemrég jelent meg Doromboló című gyermekverskötete a Holnap Kiadónál. Erről és készülő műveiről Keresztury Tibor kérdezte még a könyvhét forgatagában. - LiteraTV.

LiteraTV

Szegő János: A műhelynek minél több szegletét be tudjuk járni

Szegő Jánost, a Magvető Könyvkiadó szerkesztőjét a Szép versek antológiáról Keresztury Tibor faggatta az Ünnepi Könyvhéten. - LiteraTV.

Most szólunk!

Most szólunk! - A Befejezetlen könyvről

Most szólunk! rovatunkban Keresztury Tibor a Thomka Beáta szerkesztésében megjelent, Befejezetlen könyv című tanulmánykötetet ajánlja, amely a rövidpróza, tárca, irodalmi publicisztika határterületeit járja körül, és a Kijárat Kiadó gondozásában jelent meg nemrég.
További találatok