hirdetés

Keresési eredmény a(z) „kerouac” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Könyvajánló

Jack Kerouac: Úton - Az eredeti tekercs

Azt mondta: »Ezen a kéziraton nem lesz semmiféle szerkesztés.« »Miért nem, Jack?«, kérdeztem. Mire ő: »Mert ezt a kéziratot a Szentlélek diktálta.«” - Jack Kerouac ma lenne 90 éves. Részletet közlünk az Úton - Az eredeti tekercsből, valamint M. Nagy Miklós fordító előszavát is elolvashatják.

Három nagy beatszerző filmen

Jack Kerouac, William Burroughs és Allen Ginsberg - ők voltak az amerikai beat irodalom és generációjuk legnagyobb koponyái, de drogos kalandjaikon és jazz-imádatukon túl nem igazán maradt meg róluk más az átlagolvasóban arról, hogy mégis milyen személyiségek voltak. Most hosszú idő után talán először esély van arra, hogy a nagy tömegek is megismerjék őket - egész estés mozifilm készül életükből.

A LITERA BEMUTATJA

Versek

Sosem lesz igazán népszerű, ünnepelt költő. Alkatilag sem olyan. De nem olyan lírájának természete sem: ezt a fajta hangot kevéssé preferálják a színpadok. Ahogyan ír, annak nem bukéja: karakteres, testes íze van – beleszédülsz, ha sokat olvasod. Egyáltalán nem vicces, kevéssé szórakoztató, inkább valami tárgytalan, mély megrendülés, amit az olvasóban hátrahagy, hangozzék ez bármily korszerűtlenül.

Tolnai Ottó: Költő disznózsírból - Egy rádióinterjú regénye

A vajdasági Palicson élő Tolnai Ottó az egyetemes magyar irodalom egyik legeredetibb alkotója és személyisége. 1998-ban, a jugoszláviai háború alatt Parti Nagy Lajos arra vállalkozott, hogy a költő egész munkásságát felölelő életútinterjút készít vele. Így olyan mély, eleven és őszinte dialógus alakult ki kettejük között, ami felülmúlja a művészinterjúk színvonalát. Tolnai Ottó az élő szó mestere is, akinek történetei, kommentárjai, mulatságos anekdotái és tárgyiasan pontos emlékezete plasztikusan elevenítik föl a személyes és a kisebbségi múlt mélyrétegeit.

könyv

Lehajtott fejjel lenni spongya

Az apám barátja Györe Pál, Györe Balázs édesapja és Berecz Lajos, a nyolc évvel fiatalabb munkatárs kapcsolatának krónikája: egy férfibarátság története – s persze jóval több is ennél. „Apám barátja több, más, s ugyanakkor kevesebb is volt, mint barát.” (7. o.)

könyv

Interszubjektív magány

Ki vagyok én? Megismerhetőek vagyunk-e saját magunk és egymás számára? Széthullunk-e, ha a test összetartó ereje ellenére nem tudunk egymásba kapcsolódni/kapaszkodni? Aki szembenéz a tükörből, vajon mennyire mi vagyunk? Meddig terjednek az én határai?

könyv

Ha a fordító magáévá teszi...

Hell's Angels, avagy néhány szó neozsurnalizmus ürügyén a Vágvölgyi B. András fordításában megjelent Hunter S. Thompson-könyv elő- és utószaváról Bárdos Deák Ágnes tollából. "Hunter S. Thompson - ki egyben a Félelem és reszketés Las Vegasban szerzője is, sajátos empátiával bírja a totál-brutál nyelvet, melyet a hatvanas évek szétzilált amcsi társadalmának egyes számú közellensége felspécizett harci eszközként forgatott a kispolgári lét elleni kapálózás csúnya, de mégis szabad kilátással kecsegtető forgatagában. Hogy mi volt elébb, a tyúk vagy a tojás, örök dilemma az angyalok dolgában is. Hogy ugyanis a könyv és film gerjesztette mítosz lett e melegágya a valóságbani rossz gyarapodásának, vagy a valóság menekült-e előre a tömeg és szubkultúra termelte mítoszba."

Filmszínházmuzsika

Tilalmakat szegve

Hobo (Földes László) Viszockij-estjét sorra mutatják be Budapest kulturális intézményeiben. Az előadás apropóját az Új Mandátum Kiadó most megjelenő, kétnyelvű – Tilalmakat szegve című - Vlagyimir Viszockij-kötete adta. A kötetben szereplő verseket és dalokat többek között maga Hobo, Bereményi Géza és Veress Miklós fordította. A könyv bemutatója február 5-én lesz a Millenárison, egy monstre Hobo Blues Band-koncert keretében. Molnár Csaba a Spinoza Ház-beli Viszockij-est után faggatta Hobót.

Szilasi szerint

Szilasi szerint

Tessék nekünk a tutit megmondani. Mint tudjuk, Ottlik Géza szerint az ökölvívók tulajdonképpen egyáltalán nem törődnek a világ itéletével. Mindig tudják, hogy valójában kik a legjobbak, mert a hamburgi kikötő egy titokzatos és elzárt raktárépületében (huzatos hodály, a fenti ablakokon csak néhány sugár tud áttörni a szorítókig, de oda aztán azonnal jól fényképezhető rivaldát rajzol valamennyi) évente összegyűlnek ők egy bírók és nézők nélküli összecsapásra - és eldöntik egymás közt.

Könyv, 7:15

A bemutatón György Péter Csaplár Vilmos Igazságos Kádár János című kötetéről, Pályi András Kornis Mihály Végre élsz című könyvéről, Farkas Zsolt Kukorelly Endre Rom-járól, Lackfi János Báthori Csaba Boldog Ólom című verseskötetéről, Sárközy Bence Poós Zoltán Az alkony fokozatai című regényéről, Tábor Ádám Györe Balázs Apám barátja című könyvéről, Németh Gábor pedig Jánossy Lajos Hamu és ecet című regényéről beszélt.
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Waiting for Hans

2006. július 9. – Szkárosi Endre
Hans Plomppal, a holland íróval 1983-ban az amszterdami One World Poetry fesztiválon találkoztam először, ahová Dedinszky Erika jóvoltából jutottam ki Temesi Ferivel duóban. Tudnék mesélni kalandjainkról, de majd máskor, most hosszú lenne. Gondoljátok el, kikkel lehetett ott találkozni: Burroughs, Brautigan, Creeley, Peter Hamill, Lynton Kwesi Johnson, Simon Vinkenoog, s nem mint írófenomén, csak mint egzotikum, Jan Kerouac, s persze sokan mások.

Mérlegeljük a homárt

2006. 03. 15. -Tim Wilkinson
Ez teljesen összhangban van azzal a ténnyel, hogy Angliában a mai nagy magyar irodalmi “slágerek” mind a 30-as és 40-es évekből származnak: Bánffy báró – “a magyar Proust” - bánatos 3 részes kulcsregénye, Szerb Utas és holdvilág-a, Márai A gyertyák csonkig égnek c. regénye (mégpedig a németből). Ezektől nem irigyelem a sikerüket, de nem tudok nekik kimagasló irodalmi értéket tulajdonítani sem.

Öröklött pálfordulás

2006. január 25. – Györe Balázs
Lezuhanyzom. Jó lenne, ha le tudnám mosni magamról nem csak az izzad(t)ságot, hanem a felesleges és felszínes gondolatokat, mindent, ami fölösleges, ami nyom(aszt). Állok a kádban meztelen: kihagyó, krákogó tollbetét.

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Az etil tagadásának non-elitista értelmezése

Sicc-nek és NIM-nek tisztelettel Love comes over you Eric Clapton:Runnin on faith mindannyian a mellékutcákból jöttünk és virzsinia szivart szíttunk Kassák Lajos A pohár mélyén két dolog lakozik,...

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Nyitott versest Szabó T. Annával

Inda galéria (Bp. VI. ker., Király utca 34. II. emelet)
Kezdő dátum: 2008-03-13 18:00:00

NYITOTT VERSEST

Inda Galéria (Bp. VI., Király utca 34. II em.)
Kezdő dátum: 2007-11-08 18:00:00

Nyitott Versest

INDA Galéria (Bp., Király utca 34  II. emelet)
Kezdő dátum: 2007-02-08 18:00:00

Változatok a szabadságra - Könyvbemutató

Írók Boltja (Bp. VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2006-05-10 16:00:00

Változatok a szabadságra - könyvbemutató

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth Gy. u. 4.)
Kezdő dátum: 2006-04-18 18:30:00