hirdetés

Keresési eredmény a(z) „kertész imre” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

INTERJÚ

Ahogy már senki nem beszél – Interjú Adan Kovacsiccsal

2017-ben Balassi Műfordítói Nagydíjat vehetett át Adan Kovacsics. Kertész Imre, Krasznahorkai László és Bodor Ádám spanyol fordítójával Owen Good beszélgetett chilei gyermekkorról, fordítói műhelyről és a nyelvek közötti ingázásról.

Kertész-emléktábla

Sándor Iván: Levél Kertész Imrének!

November 9-én, Kertész Imre 88. születésnapján emléktáblát avatott a Kertész Imre Intézet a Török utcában. Erre reflektál Sándor Iván szerkesztőségünkhöz eljuttatott írása, amely egy Kertész Imréhez szóló levél.

Hír

Kiadatlan művek megjelentetését is tervezi a Kertész Imre Intézet

Kiadatlan Kertész Imre-művek megjelentetését is tervezi a 88 éve született irodalmi Nobel-, Kossuth-, Herder- és József Attila-díjas magyar író, a Magyar Szent István Rend birtokosa nevét viselő intézet – közölte november 9-én, csütörtökön az MTI.

Kertész-emléktábla

Krusovszky Dénes: Leplezetlenül

A legtöbbször ismételt, tételmondatszerű kijelentés mégis az volt, hogy az író életműve és alakja nem kisajátítható. Csak épp az egész happening mintha mégis valami hasonlóról szólt volna. – Krusovszky Dénes a Kertész Imre Intézet által állított Kertész-emléktábla avatásáról írt.

Hír

Kertész Imre születésnapján, ma emléktáblát avat a Kertész Intézet

Kertész Imre születésnapján, ma avatják a Kertész Imre Intézet által készíttetett emléktáblát a Török utcában, annak a háznak a falán, amelyben Kertész több évtizedig élt. A Magvető Kiadó Tömő utcai emléktábláját a mai napig nem engedélyezte a józsefvárosi önkormányzat.

Ott jártunk

"Mindig volt egy titkos életem" – Kertész Imre Józsefvárosa

Kertész Imre-emléksétát rendeztek a Magvető Kiadó és a Sétaműhely (régi nevén BUPAP) szervezésében. A Tömő utcai szülőháztól a Teleki téren át a Fiumei úti Sírkertig vezető úton Szegő János anekdotái és felolvasások által elevenedett meg Kertész Imre története. Ott jártunk.

PROGRAMAJÁNLÓ

Nyomkeresők – Kertész Imre-emléknap

A Magvető Kiadó, a Szépírók Társasága és a Kelet Kávézó közös rendezvényével Kertész Imrére emlékezik április 1-én. Az emléknap címe Kertész egyik művének címét és alkotó szellemiségét idézi. Ekképpen lesznek nyomok Kertész Imre mondatai és jellegzetes motívumai, különleges alakzatai.

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Nemzetközi Booker, Brexit, Fitzgerald és Kertész

Kihirdették a Nemzetközi Man Booker- és az Orwell-díj hosszúlistáit, eddig ismeretlen Fitzgerald-novellát közölt a New Yorker. Nyolcvanhét éves korában elhunyt Derek Walcott Nobel-díjas szerző. Sándor Iván német cikkben értekezik Kertész Imre hagyatékának sorsáról. – Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

ott jártunk

A trauma-egzisztenciától az oktatási gyakorlatig

Október 13-án Kertész Imre-emlékülést tartottak a veszprémi Pannon egyetemen. A három plenáris előadást és két kerekasztal-beszélgetést magába foglaló konferenciáról olvashatják helyszíni szemlénket. 

Emlékülés

Kertész-emlékülés a veszprémi Pannon Egyetemen

2016. október 13-án Kertész-emlékülést tartanak a veszprémi Pannon Egyetem Irodalom- és Kultúratudományi Intézetében.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Kertész Imre felolvasóestje

Nemzeti Színház (Bp. IX., Bajor Gizi park 1.)
Kezdő dátum: 2007-12-05 20:00:00

Vendég: Kertész Imre

Írók Boltja (Bp. VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2007-03-29 16:00:00

Kalligram Könyvek - Bemutató

Szlovák Intézet (Bp, VIII., Rákóczi út 15.)
Kezdő dátum: 2007-01-18 18:00:00

Az 1956-os forradalom a magyar irodalomban

Illyés Gyula Archívum és Műhely (Bp. VI., Teréz krt. 13. I. emelet)
Kezdő dátum: 2006-10-05 09:30:00

Kertész Imre: K. dosszié

Radnóti Miklós Színház (Bp. VI., Nagymező u. 11.)
Kezdő dátum: 2006-03-23 19:00:00

Az ENSZ első Holokauszt Emléknapja

Parlament (Budapest, Kossuth tér 1-3.)
Kezdő dátum: 2006-01-27 12:30:00

Nagyítás


Kezdő dátum: 2005-03-02 21:04:00
Petőfi Rádió

Kertész Imre és Esterházy Péter hangoskönyveinek bemutatója


Kezdő dátum: 2005-02-09 18:00:00
Bp., V., Károlyi Mihály u. 16.

Podium folyóirat-bemutató Bécsben

Österreichische Gesellschaft für Literatur (1010 Bécs, Herrengasse 5.)
Kezdő dátum: 2005-11-22 19:00:00

Győri Könyvszalon

Győr, Bisinger sétány
Kezdő dátum: 2005-10-16 09:00:00
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

Literatv

BÚCSÚ 2016

2016 a veszteségek éveként is elkönyvelhető. Nincs már köztünk Csoóri Sándor, Esterházy Péter, Kertész Imre, Kőrösi Zoltán, Szegedy-Maszák Mihály, Réz Pál és még annyian. A Litera ezzel a kisfilmmel búcsúzik tőlük.

Akna-szavak

Földényi F. Lászlóval a Magvető kiadónál megjelent új könyvéről, "Az irodalom gyanúba keveredett" címmel megjelent Kertész Imre-szótárról Németh Gábor beszélgetett a Könyvhéten.

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

4. tétel - És ti szeretitek Zenthe Ferencet?

2007. november 15. – Scheer Katalin
Mi vagyunk azok, akik a rendszerváltás idején érettségiztünk. A késői Kádár-kor gyermekei. Ha valamire nem szocializálódtunk, az a verseny. Ha röhögtünk is az úttörőavatásokon és a tíz pontba szedett életelveken, az egyenlőség (hazug) ideológiája mégiscsak hatott gyermeki lelkünkre. Elhittük, hogy az igazi érték előbb-utóbb felszínre kerül (mint moslékban a kenyérhaj).

3. tétel - Post librum szindróma

2007. november 14. – Scheer Katalin
Egyetlen kérdés foglalkoztatott: lehetséges-e felépíteni saját magunkat a hiányból, a puszta negativitásból, a permanens kudarcból? Vajon a család olyannyira determinál, hogy nincs belőle menekvés, vagy azzal, hogy az „ősök várócsarnokát” megidézzük, hogy igyekszünk megérteni szereplőinek motívumait, végül mégiscsak közelebb juthatunk önmagunkhoz?

Némely részletek 7.

2007. április 22. - Fenyvesi Ottó
Babic fordításainak köszönhetően a délszláv térségben valóságos Hamvas-kultusz alakult ki. Hamvas lefordított könyvei nagyobb példányszámban kelnek el a Balkánon, mint Magyarországon. A délszláv mentalitás és kultúra inkább szakrális jellegű, fogékonyabb műveinek mondanivalójára.

Február kilencedike

2007. február 07. - Tamás Gáspár Miklós
…mintha a Madison (Wisconsin)-i egyetem egyik antropológusát olvasná a dél-gambiai népszokásokat és balladákat összegyűjtő svéd expedíciónak a francia nyelvű előszóval ellátott, Uppsalában megjelentetett beszámolójáról. A szerzőt mintha jobban érdekelné a Cornell University rivális tanszékének a fölfogása, mint Dél-Gambia.

Beteljesült kívánság

2006. október 10. – Balla Zsófia
Hölderlin jut eszembe: az a benyomásom, hogy ő is tudatosan választotta az őrületet, mint menedéket és szerepet. Azt írják, egy forradalmi összeesküvésben való részvétele miatt, a büntetés elől lépett meg ily módon. Mintha nem tudnánk belenyugodni abba, hogy Petőfit megölték, Hölderlin megháborodott.

Az apák napja

2006. augusztus 30. – Nemes Zoltán Márió
Ma Freud napja van. Próbálom megtalálni aktuális apámat, de kudarcra vagyok ítélve: a vécébe menekülök, kezemben a hermeneutikai kétely.

Hamutartó-szívek: a ferdítés örömeiről

2006. 03. 19. - Tim Wilkinson
Akkoriban Esterházy Fuharosok c. regénye fordításának a végénél tartottam. Abba szerepel egy mondat, ami meglepően hasonlít Wallace második mondatához. Érdekes az egybeesés: nincsen kizárva, hogy közös forrásból ered (esetleg Kierkegaard?). Még ha valójában nincs is kapcsolat a két szöveg között, számomra létezik.

Baromfiparaziták

2006. 03. 17. - Tim Wilkinson
Nekem viszont a valóságban is nevetségeseknek tűntek az akkoriban nem ritka 22-es csapdák. Pl. 1970. szeptember elején már munkahelyem volt, de csak elvben, mert előbb tartózkodási engedélyt kellett szerezni; viszont tartózkodási engedélyt csak abban az esetben adnak, ha van munkahelyem.

Az írói hiúságról 2.

2006. 02. 11. - Pályi András
Nem lenne rossz rendezni egy írói versenyt, a résztvevőkkel az itt művelthez hasonló nyilvános naplót íratva, amiből annak kéne kiderülnie, ki milyen eleganciával képes vállalni és mennyi kegyetlen nyíltsággal képes leleplezni a maga művészi hiúságát, s természetesen az nyerné a versenyt, aki mind a két szempontból felsőfokon teljesít.

Végre vasárnap

2005. 05. 22. – Gordon Agáta
Ülnek a sötétkék az imaház lócáján a hosszú asztalnál, velük szemben a látogatók, idős szülő, testvér, kiöltözött sógornő, borotválkozással megkarcolt arcok asztalkendős kosarak. Nyelik a fasírtot, rántott húst, süteményt. Keveset beszélnek. Én ehhez nem asszisztálnék ma, ha lehetne máskor sem, jut eszembe, hogy a múltkori is rossz volt nekem.