hirdetés

Keresési eredmény a(z) „kertész imre” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

A magyar próza kilenc hete

Kertész Imre: Sorstalanság – Szántó T. Gábor választása

Ha valaki elolvassa a Sorstalanság első harminc oldalát, világossá válik számára, hogy írója olyan tudás birtokosa, melynek forrása legalább annyira a modern lélektan és filozófia, mint a vészkorszak tapasztalata. – Február 18-ától kilenc héten át kilenc író válogatott a magyar próza remekei közül 1825-től 2016-ig. Ma Szántó T. Gábor választását közöljük, a szerző kommentárjával.

Kertész Imre Intézet

Schein Gábor: Így nem lehet

Miután 2018. január 25-én este meghallgattam a Klubrádióban egy interjút Hafner Zoltánnal, csekélyke illúzióm is elszállt. Beláttam, hogy tévedtem. Úgy döntöttem, haladéktalanul lemondom a vele tervezett beszélgetést. – Schein Gábor a Kertész Imre Intézetről és egy beszélgetés lemondásának okairól.

hírösszefoglaló

Régi könyvek új köntösben

Húsz év kortárs könyvborítói műalkotásként, hagyatéki konfliktusok, egy félrevezető cím. – Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

INTERJÚ

Ahogy már senki nem beszél – Interjú Adan Kovacsiccsal

2017-ben Balassi Műfordítói Nagydíjat vehetett át Adan Kovacsics. Kertész Imre, Krasznahorkai László és Bodor Ádám spanyol fordítójával Owen Good beszélgetett chilei gyermekkorról, fordítói műhelyről és a nyelvek közötti ingázásról.

Kertész-emléktábla

Sándor Iván: Levél Kertész Imrének!

November 9-én, Kertész Imre 88. születésnapján emléktáblát avatott a Kertész Imre Intézet a Török utcában. Erre reflektál Sándor Iván szerkesztőségünkhöz eljuttatott írása, amely egy Kertész Imréhez szóló levél.

Hír

Kiadatlan művek megjelentetését is tervezi a Kertész Imre Intézet

Kiadatlan Kertész Imre-művek megjelentetését is tervezi a 88 éve született irodalmi Nobel-, Kossuth-, Herder- és József Attila-díjas magyar író, a Magyar Szent István Rend birtokosa nevét viselő intézet – közölte november 9-én, csütörtökön az MTI.

Kertész-emléktábla

Krusovszky Dénes: Leplezetlenül

A legtöbbször ismételt, tételmondatszerű kijelentés mégis az volt, hogy az író életműve és alakja nem kisajátítható. Csak épp az egész happening mintha mégis valami hasonlóról szólt volna. – Krusovszky Dénes a Kertész Imre Intézet által állított Kertész-emléktábla avatásáról írt.

Hír

Kertész Imre születésnapján, ma emléktáblát avat a Kertész Intézet

Kertész Imre születésnapján, ma avatják a Kertész Imre Intézet által készíttetett emléktáblát a Török utcában, annak a háznak a falán, amelyben Kertész több évtizedig élt. A Magvető Kiadó Tömő utcai emléktábláját a mai napig nem engedélyezte a józsefvárosi önkormányzat.

Ott jártunk

"Mindig volt egy titkos életem" – Kertész Imre Józsefvárosa

Kertész Imre-emléksétát rendeztek a Magvető Kiadó és a Sétaműhely (régi nevén BUPAP) szervezésében. A Tömő utcai szülőháztól a Teleki téren át a Fiumei úti Sírkertig vezető úton Szegő János anekdotái és felolvasások által elevenedett meg Kertész Imre története. Ott jártunk.

PROGRAMAJÁNLÓ

Nyomkeresők – Kertész Imre-emléknap

A Magvető Kiadó, a Szépírók Társasága és a Kelet Kávézó közös rendezvényével Kertész Imrére emlékezik április 1-én. Az emléknap címe Kertész egyik művének címét és alkotó szellemiségét idézi. Ekképpen lesznek nyomok Kertész Imre mondatai és jellegzetes motívumai, különleges alakzatai.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Kertész Imre felolvasóestje

Nemzeti Színház (Bp. IX., Bajor Gizi park 1.)
Kezdő dátum: 2007-12-05 20:00:00

Vendég: Kertész Imre

Írók Boltja (Bp. VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2007-03-29 16:00:00

Kalligram Könyvek - Bemutató

Szlovák Intézet (Bp, VIII., Rákóczi út 15.)
Kezdő dátum: 2007-01-18 18:00:00

Az 1956-os forradalom a magyar irodalomban

Illyés Gyula Archívum és Műhely (Bp. VI., Teréz krt. 13. I. emelet)
Kezdő dátum: 2006-10-05 09:30:00

Kertész Imre: K. dosszié

Radnóti Miklós Színház (Bp. VI., Nagymező u. 11.)
Kezdő dátum: 2006-03-23 19:00:00

Az ENSZ első Holokauszt Emléknapja

Parlament (Budapest, Kossuth tér 1-3.)
Kezdő dátum: 2006-01-27 12:30:00

Nagyítás


Kezdő dátum: 2005-03-02 21:04:00
Petőfi Rádió

Kertész Imre és Esterházy Péter hangoskönyveinek bemutatója


Kezdő dátum: 2005-02-09 18:00:00
Bp., V., Károlyi Mihály u. 16.

Podium folyóirat-bemutató Bécsben

Österreichische Gesellschaft für Literatur (1010 Bécs, Herrengasse 5.)
Kezdő dátum: 2005-11-22 19:00:00

Győri Könyvszalon

Győr, Bisinger sétány
Kezdő dátum: 2005-10-16 09:00:00
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

Literatv

BÚCSÚ 2016

2016 a veszteségek éveként is elkönyvelhető. Nincs már köztünk Csoóri Sándor, Esterházy Péter, Kertész Imre, Kőrösi Zoltán, Szegedy-Maszák Mihály, Réz Pál és még annyian. A Litera ezzel a kisfilmmel búcsúzik tőlük.

Akna-szavak

Földényi F. Lászlóval a Magvető kiadónál megjelent új könyvéről, "Az irodalom gyanúba keveredett" címmel megjelent Kertész Imre-szótárról Németh Gábor beszélgetett a Könyvhéten.

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

4. tétel - És ti szeretitek Zenthe Ferencet?

2007. november 15. – Scheer Katalin
Mi vagyunk azok, akik a rendszerváltás idején érettségiztünk. A késői Kádár-kor gyermekei. Ha valamire nem szocializálódtunk, az a verseny. Ha röhögtünk is az úttörőavatásokon és a tíz pontba szedett életelveken, az egyenlőség (hazug) ideológiája mégiscsak hatott gyermeki lelkünkre. Elhittük, hogy az igazi érték előbb-utóbb felszínre kerül (mint moslékban a kenyérhaj).

3. tétel - Post librum szindróma

2007. november 14. – Scheer Katalin
Egyetlen kérdés foglalkoztatott: lehetséges-e felépíteni saját magunkat a hiányból, a puszta negativitásból, a permanens kudarcból? Vajon a család olyannyira determinál, hogy nincs belőle menekvés, vagy azzal, hogy az „ősök várócsarnokát” megidézzük, hogy igyekszünk megérteni szereplőinek motívumait, végül mégiscsak közelebb juthatunk önmagunkhoz?

Némely részletek 7.

2007. április 22. - Fenyvesi Ottó
Babic fordításainak köszönhetően a délszláv térségben valóságos Hamvas-kultusz alakult ki. Hamvas lefordított könyvei nagyobb példányszámban kelnek el a Balkánon, mint Magyarországon. A délszláv mentalitás és kultúra inkább szakrális jellegű, fogékonyabb műveinek mondanivalójára.

Február kilencedike

2007. február 07. - Tamás Gáspár Miklós
…mintha a Madison (Wisconsin)-i egyetem egyik antropológusát olvasná a dél-gambiai népszokásokat és balladákat összegyűjtő svéd expedíciónak a francia nyelvű előszóval ellátott, Uppsalában megjelentetett beszámolójáról. A szerzőt mintha jobban érdekelné a Cornell University rivális tanszékének a fölfogása, mint Dél-Gambia.

Beteljesült kívánság

2006. október 10. – Balla Zsófia
Hölderlin jut eszembe: az a benyomásom, hogy ő is tudatosan választotta az őrületet, mint menedéket és szerepet. Azt írják, egy forradalmi összeesküvésben való részvétele miatt, a büntetés elől lépett meg ily módon. Mintha nem tudnánk belenyugodni abba, hogy Petőfit megölték, Hölderlin megháborodott.

Az apák napja

2006. augusztus 30. – Nemes Zoltán Márió
Ma Freud napja van. Próbálom megtalálni aktuális apámat, de kudarcra vagyok ítélve: a vécébe menekülök, kezemben a hermeneutikai kétely.

Hamutartó-szívek: a ferdítés örömeiről

2006. 03. 19. - Tim Wilkinson
Akkoriban Esterházy Fuharosok c. regénye fordításának a végénél tartottam. Abba szerepel egy mondat, ami meglepően hasonlít Wallace második mondatához. Érdekes az egybeesés: nincsen kizárva, hogy közös forrásból ered (esetleg Kierkegaard?). Még ha valójában nincs is kapcsolat a két szöveg között, számomra létezik.

Baromfiparaziták

2006. 03. 17. - Tim Wilkinson
Nekem viszont a valóságban is nevetségeseknek tűntek az akkoriban nem ritka 22-es csapdák. Pl. 1970. szeptember elején már munkahelyem volt, de csak elvben, mert előbb tartózkodási engedélyt kellett szerezni; viszont tartózkodási engedélyt csak abban az esetben adnak, ha van munkahelyem.

Az írói hiúságról 2.

2006. 02. 11. - Pályi András
Nem lenne rossz rendezni egy írói versenyt, a résztvevőkkel az itt művelthez hasonló nyilvános naplót íratva, amiből annak kéne kiderülnie, ki milyen eleganciával képes vállalni és mennyi kegyetlen nyíltsággal képes leleplezni a maga művészi hiúságát, s természetesen az nyerné a versenyt, aki mind a két szempontból felsőfokon teljesít.

Végre vasárnap

2005. 05. 22. – Gordon Agáta
Ülnek a sötétkék az imaház lócáján a hosszú asztalnál, velük szemben a látogatók, idős szülő, testvér, kiöltözött sógornő, borotválkozással megkarcolt arcok asztalkendős kosarak. Nyelik a fasírtot, rántott húst, süteményt. Keveset beszélnek. Én ehhez nem asszisztálnék ma, ha lehetne máskor sem, jut eszembe, hogy a múltkori is rossz volt nekem.