hirdetés

Keresési eredmény a(z) „kertész imre” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Ott jártunk

"Mindig volt egy titkos életem" – Kertész Imre Józsefvárosa

Kertész Imre-emléksétát rendeztek a Magvető Kiadó és a Sétaműhely (régi nevén BUPAP) szervezésében. A Tömő utcai szülőháztól a Teleki téren át a Fiumei úti Sírkertig vezető úton Szegő János anekdotái és felolvasások által elevenedett meg Kertész Imre története. Ott jártunk.

PROGRAMAJÁNLÓ

Nyomkeresők – Kertész Imre-emléknap

A Magvető Kiadó, a Szépírók Társasága és a Kelet Kávézó közös rendezvényével Kertész Imrére emlékezik április 1-én. Az emléknap címe Kertész egyik művének címét és alkotó szellemiségét idézi. Ekképpen lesznek nyomok Kertész Imre mondatai és jellegzetes motívumai, különleges alakzatai.

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Nemzetközi Booker, Brexit, Fitzgerald és Kertész

Kihirdették a Nemzetközi Man Booker- és az Orwell-díj hosszúlistáit, eddig ismeretlen Fitzgerald-novellát közölt a New Yorker. Nyolcvanhét éves korában elhunyt Derek Walcott Nobel-díjas szerző. Sándor Iván német cikkben értekezik Kertész Imre hagyatékának sorsáról. – Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

ott jártunk

A trauma-egzisztenciától az oktatási gyakorlatig

Október 13-án Kertész Imre-emlékülést tartottak a veszprémi Pannon egyetemen. A három plenáris előadást és két kerekasztal-beszélgetést magába foglaló konferenciáról olvashatják helyszíni szemlénket. 

Emlékülés

Kertész-emlékülés a veszprémi Pannon Egyetemen

2016. október 13-án Kertész-emlékülést tartanak a veszprémi Pannon Egyetem Irodalom- és Kultúratudományi Intézetében.

A hét prózája

Kertész Imre: Kaddis a meg nem született gyermekért

itt töltöm – töltöttem – az időmet, átmenetileg (és most nem térek ki e szó kínálta kitérőkre), e magyarországi középhegység ölén, egy házban, nevezzük üdülőnek, habár munkahelynek is megjárja... – A hét prózáját, Kertész Imre Kaddisát, melyet az író a szigligeti Esterházy-kastélyban írt, Nagy Gabriella választotta.

Hír

Magyar díszvendégség a Varsói Nemzetközi Könyvvásáron

2016. május 19-én, ma nyílik a Varsói Nemzetközi Könyvvásár, melynek Magyarország a díszvendége. Ezzel veszi kezdetét a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad. 

Búcsú

Végső búcsút vettek Kertész Imrétől

2016. április 22-én, délután 3 órakor a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben helyezték végső nyugalomra Kertész Imrét. Oláh Gergely Máté fényképeivel és Tábor Ádám versével búcsúzunk.

Búcsú

Pénteken vesznek végső búcsút Kertész Imrétől

Családja közlése szerint Kertész Imre temetése április 22-én, pénteken, délután 3 órakor lesz a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben – közölte ma a Népszabadság és a Magyar Nemzet.

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Búcsú, kegyelettel

Világszerte búcsúznak Kertésztől. Megvannak az idei EU-díjasok. A héten zajlott az 53. Bolognai Gyermekkönyvvásár. – Fehér Renátó külföldi hírösszefoglalóját olvashatják.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Kertész Imre felolvasóestje

Nemzeti Színház (Bp. IX., Bajor Gizi park 1.)
Kezdő dátum: 2007-12-05 20:00:00

Vendég: Kertész Imre

Írók Boltja (Bp. VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2007-03-29 16:00:00

Kalligram Könyvek - Bemutató

Szlovák Intézet (Bp, VIII., Rákóczi út 15.)
Kezdő dátum: 2007-01-18 18:00:00

Az 1956-os forradalom a magyar irodalomban

Illyés Gyula Archívum és Műhely (Bp. VI., Teréz krt. 13. I. emelet)
Kezdő dátum: 2006-10-05 09:30:00

Kertész Imre: K. dosszié

Radnóti Miklós Színház (Bp. VI., Nagymező u. 11.)
Kezdő dátum: 2006-03-23 19:00:00

Az ENSZ első Holokauszt Emléknapja

Parlament (Budapest, Kossuth tér 1-3.)
Kezdő dátum: 2006-01-27 12:30:00

Nagyítás


Kezdő dátum: 2005-03-02 21:04:00
Petőfi Rádió

Kertész Imre és Esterházy Péter hangoskönyveinek bemutatója


Kezdő dátum: 2005-02-09 18:00:00
Bp., V., Károlyi Mihály u. 16.

Podium folyóirat-bemutató Bécsben

Österreichische Gesellschaft für Literatur (1010 Bécs, Herrengasse 5.)
Kezdő dátum: 2005-11-22 19:00:00

Győri Könyvszalon

Győr, Bisinger sétány
Kezdő dátum: 2005-10-16 09:00:00
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

Literatv

BÚCSÚ 2016

2016 a veszteségek éveként is elkönyvelhető. Nincs már köztünk Csoóri Sándor, Esterházy Péter, Kertész Imre, Kőrösi Zoltán, Szegedy-Maszák Mihály, Réz Pál és még annyian. A Litera ezzel a kisfilmmel búcsúzik tőlük.

Akna-szavak

Földényi F. Lászlóval a Magvető kiadónál megjelent új könyvéről, "Az irodalom gyanúba keveredett" címmel megjelent Kertész Imre-szótárról Németh Gábor beszélgetett a Könyvhéten.

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

4. tétel - És ti szeretitek Zenthe Ferencet?

2007. november 15. – Scheer Katalin
Mi vagyunk azok, akik a rendszerváltás idején érettségiztünk. A késői Kádár-kor gyermekei. Ha valamire nem szocializálódtunk, az a verseny. Ha röhögtünk is az úttörőavatásokon és a tíz pontba szedett életelveken, az egyenlőség (hazug) ideológiája mégiscsak hatott gyermeki lelkünkre. Elhittük, hogy az igazi érték előbb-utóbb felszínre kerül (mint moslékban a kenyérhaj).

3. tétel - Post librum szindróma

2007. november 14. – Scheer Katalin
Egyetlen kérdés foglalkoztatott: lehetséges-e felépíteni saját magunkat a hiányból, a puszta negativitásból, a permanens kudarcból? Vajon a család olyannyira determinál, hogy nincs belőle menekvés, vagy azzal, hogy az „ősök várócsarnokát” megidézzük, hogy igyekszünk megérteni szereplőinek motívumait, végül mégiscsak közelebb juthatunk önmagunkhoz?

Némely részletek 7.

2007. április 22. - Fenyvesi Ottó
Babic fordításainak köszönhetően a délszláv térségben valóságos Hamvas-kultusz alakult ki. Hamvas lefordított könyvei nagyobb példányszámban kelnek el a Balkánon, mint Magyarországon. A délszláv mentalitás és kultúra inkább szakrális jellegű, fogékonyabb műveinek mondanivalójára.

Február kilencedike

2007. február 07. - Tamás Gáspár Miklós
…mintha a Madison (Wisconsin)-i egyetem egyik antropológusát olvasná a dél-gambiai népszokásokat és balladákat összegyűjtő svéd expedíciónak a francia nyelvű előszóval ellátott, Uppsalában megjelentetett beszámolójáról. A szerzőt mintha jobban érdekelné a Cornell University rivális tanszékének a fölfogása, mint Dél-Gambia.

Beteljesült kívánság

2006. október 10. – Balla Zsófia
Hölderlin jut eszembe: az a benyomásom, hogy ő is tudatosan választotta az őrületet, mint menedéket és szerepet. Azt írják, egy forradalmi összeesküvésben való részvétele miatt, a büntetés elől lépett meg ily módon. Mintha nem tudnánk belenyugodni abba, hogy Petőfit megölték, Hölderlin megháborodott.

Az apák napja

2006. augusztus 30. – Nemes Zoltán Márió
Ma Freud napja van. Próbálom megtalálni aktuális apámat, de kudarcra vagyok ítélve: a vécébe menekülök, kezemben a hermeneutikai kétely.

Hamutartó-szívek: a ferdítés örömeiről

2006. 03. 19. - Tim Wilkinson
Akkoriban Esterházy Fuharosok c. regénye fordításának a végénél tartottam. Abba szerepel egy mondat, ami meglepően hasonlít Wallace második mondatához. Érdekes az egybeesés: nincsen kizárva, hogy közös forrásból ered (esetleg Kierkegaard?). Még ha valójában nincs is kapcsolat a két szöveg között, számomra létezik.

Baromfiparaziták

2006. 03. 17. - Tim Wilkinson
Nekem viszont a valóságban is nevetségeseknek tűntek az akkoriban nem ritka 22-es csapdák. Pl. 1970. szeptember elején már munkahelyem volt, de csak elvben, mert előbb tartózkodási engedélyt kellett szerezni; viszont tartózkodási engedélyt csak abban az esetben adnak, ha van munkahelyem.

Az írói hiúságról 2.

2006. 02. 11. - Pályi András
Nem lenne rossz rendezni egy írói versenyt, a résztvevőkkel az itt művelthez hasonló nyilvános naplót íratva, amiből annak kéne kiderülnie, ki milyen eleganciával képes vállalni és mennyi kegyetlen nyíltsággal képes leleplezni a maga művészi hiúságát, s természetesen az nyerné a versenyt, aki mind a két szempontból felsőfokon teljesít.

Végre vasárnap

2005. 05. 22. – Gordon Agáta
Ülnek a sötétkék az imaház lócáján a hosszú asztalnál, velük szemben a látogatók, idős szülő, testvér, kiöltözött sógornő, borotválkozással megkarcolt arcok asztalkendős kosarak. Nyelik a fasírtot, rántott húst, süteményt. Keveset beszélnek. Én ehhez nem asszisztálnék ma, ha lehetne máskor sem, jut eszembe, hogy a múltkori is rossz volt nekem.