hirdetés

Keresési eredmény a(z) „kilátó” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Magasiskola / Kilátó

Pénzes Tímea: Iker-Anya-Versek (részlet)

...ahogy a gondolat bennük feltündöklik, / öröm ragyogja be arcukat, / nem haboznak: sebbel-lobbal magukra öltik / sarokba dobott madárszárnyukat. – Magasiskola rovatunkban októbertől év végéig felvidéki írók műveit közöljük. Ezen a héten Pénzes Tímea verseit olvashatják.

Kilátó / Magasiskola

Csehy Zoltán: Beatrix útjai Pannóniába és más versek

A király orrára rászállott a páva. / Vagy nagy az orra, / vagy nem ismerem a madarakat. / A király orrára ne kössél madarat! – Magasiskola rovatunkban októbertől év végéig felvidéki írók műveit közöljük. Ezen a héten Csehy Zoltán verseit olvashatják.

Magasiskola / Kilátó

Mellár Dávid: Kitépett idegcsomó

Lebeg nyolcezer energiától feszült, elvarratlan / szál a semmiben, akár egy kibelezett tárgy / a laborban, vagy egy kiállításon – Magasiskola rovatunkban októbertől év végéig felvidéki írók műveit közöljük. Ezen a héten Mellár Dávid versét olvashatják.

KILÁTÓ: FELVIDÉK

Kávéházból parasztvilágot ábrázolni – Duba Gyuláról

Érdemes művész-, József Attila-, Talamon Alfonz- és sok egyéb díj, 43 kötet és számos különböző műfaj. Hontfüzesgyarmatról Pozsonyba: a parasztvilágból (nem egészen egyenes úton) a szlovákiai magyar irodalmi életbe. Duba Gyuláról készült portrénkat olvashatják.

Kilátó / Magasiskola

Juhász Katalin: Vágy és más versek

Az örök városban nincsen szállásunk, / állunk a bezárt bazilika előtt, / mint egy eltévedt küldöttség,és tudjuk, hogy kora reggel / mindenképp tovább kell menni – Magasiskola rovatunkban októbertől év végéig felvidéki írók műveit közöljük. Ezen a héten Juhász Katalin verseit olvashatják.

Kilátó / Magasiskola

Forgács Péter: az emlékezet rejtett zugai

Hrabal szelleme lengi be a termet, Keller úrelvtárs, a tánctanár tapsikol, figyelem, ritmus, ritmus, figyelem, polcos seggén feszül a fényesre kopott nadrág, neje akár a Keller-bolygó holdja keringi őt körbe – Magasiskola rovatunkban októbertől év végéig felvidéki írók műveit közöljük. Ezen a héten Forgács Péter írását olvashatják.

KILÁTÓ: FELVIDÉK

Tűnődés a túloldalon: Zalabai Zsigmondról

Már az első kötete bevezetésében, az Ars critica című rövid esszében megmutatkozik elméleti felkészültsége és átgondolt elemző módszere. Sőt, mintha a felvázolt teoretikus megkülönböztetéseivel a húsz évvel későbbi magyarországi kritikavitát is megelőlegezné, fejben előre lejátszaná, és szektás különállás helyett kompromisszumos békekötéssel zárná le azt. – Portré Zalabai Zsigmondról.

Kilátó / Magasiskola

Nagy Hajnal Csilla: Tények, Szalmaszálak és más versek

Ablaküvegre ragasztott lepkékről álmodom / és egy olasz kisvárosról, ahol John Malkovich és egy / fiatal kurva kergetik egymást, de / nem tudok rájönni, vajon / bántás vagy óvás céljából teszik – Magasiskola rovatunkban októbertől három hónapig felvidéki írók műveit közöljük. Ezen a héten Nagy Hajnal Csilla verseit olvashatják.

ÍRÓMOZI

Rosencrantz és Guildenstern halott – Írómozi Kálmán Gáborral

A Litera Írómozi című sorozatának vendége 2018. október 31-én, szerdán este 7-től Kálmán Gábor, választása Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott című filmje. A vetítés után a meghívottal Modor Bálint, a Litera szerkesztője beszélget a Nyitott Műhelyben.

Kilátó / Magasiskola

Szalay Zoltán: Faustus kisöccse

Hány éves is vagy, tizenkettő? Már majdnem tizenhárom. Arra fogsz emlékezni az eltiport prágai tavaszból, hogy az emberek arcán mennyi érzelmet láttál, dühöt, vágyat, mindegy, mit, de őszinte érzelmeket. Ez most történik meg veled utoljára. – Magasiskola rovatunkban októbertől három hónapig felvidéki írók műveit közöljük. Ezen a héten Szalay Zoltán regényrészletét olvashatják.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Ma jó napom-pom-pom van

Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem – 2018. november 30.

Az élénk beszélgetés közepén megint egy gyermekirodalmi kurzusos pillanat tolakodik a gondolataim közé, ahogy az egyik hallgató Békés Pál A kétbalkezes varázslóját elemezve főszereplő helyett főszeretőt mond. Felnőttolvasat. – A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem naplóját Petres Csizmadia Gabriella írta.

Netnapló

Horla Nyitrán

Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem – 2018. november 29.

A mai műfajtörténeti szemináriumon váratlanul kinyitódott az ajtó. Ez keltett némi riadalmat, mivel pont a fantasztikus irodalom, konkrétan pedig az Horla volt terítéken. Épp arról esett szó, hogy miként szállja meg fokozatosan Maupassant klasszikus novellájának elbeszélőjét egy láthatatlan, természetfeletti lény, s veszi át gondolatai és mozdulatai felett a hatalmat... – A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem naplóját Benyovszky Krisztián írta.

Netnapló

A szerda ritmusa

Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem – 2018. november 28.

A harmadéves mediátorokkal kezdek, regionális kultúra a tárgy, gömöri hallgatók tartanak kiselőadást Tompáról és Madáchról, emlékezetük őrzésének módozatairól, majd a kortárs szlovmagy irodalom témáját zárjuk le. – A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem naplóját ma N. Tóth Anikó írta.

Netnapló

A másütt töltött idő

Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem – 2018. november 26.

Vannak az embernek ezek a titkos, párhuzamos életei. És a helyek, amik előhívják őket. Ahány hely, annyi élet. És mindig ott lehet folytatni, ahol legutóbb abbamaradt. Belső időutazás helyek és életek között. Felvillanó lehetőségek arról, aki lehetnék vagy lehettem volna másütt, máskor. – A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem naplóját Bárczi Zsófia írta.

Netnapló

A fehér vers

Irodalmi Szemle – 2018. november 16.

Végeredményben reggeltől estig tart, a zavaros, öntudatlan álmokat is beleszámítva, folytonos izomfeszültségben tartva a dúcidegeket. Ezt nevezhetjük kultúrának is, művészetnek, civilizációnak. – A héten a felvidéki Irodalmi Szemle írja a netnaplót. A pénteki napról Németh Zoltán.

Netnapló

Csütörtököt írtam

Irodalmi Szemle - 2018. november 15.

A szélvédőn a párától nem látom jól a kinti ködöt. Kanyarog az út, lomha traktorok tűnnek fel a kékből fehérbe váltó semmiből. – A héten a felvidéki Irodalmi Szemle írja a netnaplót. A csütörtöki napról Gyenes Gábor.

Netnapló

Hétfő, Szemle, határ

Irodalmi Szemle - 2018. november 12.

Kékkő, Zólyom, Besztercebánya felé egyre magasabbra jutunk, egyre erdősebb a táj, és általában hidegebb van, de most nem arra indulok, utazom vissza, Budapestre. – A héten a felvidéki Irodalmi Szemle írja a netnaplót. A hétfői napról Nagy Csilla.

NETNAPLÓ

A gorilla délben fürdik

Balázs Attila - 2018. április 7.

Makavejev groteszk szatíra nyelvén beszél a külföldön dolgozóról, az úgynevezett vendégmunkásról. Utóbbi csupán egyik változata a gazdasági migránsnak – éles határvonal nélkül. Emberekről, egyszerre gettóban és diaszpórában, kultúrában és kultúrátlanságban. – Balázs Attila írja a héten a netnaplót. Az ötödik bejegyzés.

netnapló

Néha elgondolkodom

Balázs Attila - 2018. április 7.

Sandro Miller munkáin John Malkovich színészzseni látható, amint csodálatos átalakulási képességét bizonyítja azzal, hogy egyik pillanatban John Lennon, a másikban Andy Warhol, a harmadikban Albert Einstein vagy éppen Che Guevara. – A héten Balázs Attila írja a netnaplót. Negyedik bejegyzés.

Borisz Davidovics síremléke a Királyban

Balázs Attila - 2018. április 5.

Szeretett bölcseket mondani Szolimán, például azt jegyezte meg Deannel kapcsolatban, hogy nehezen hal meg az, aki életét a halála után kezdi. Ám az idő mégiscsak múlik, a kebabos/kebapos ugyanott már nem is emlékszik mizmizi Szolimánra. – A héten Balázs Attila írja a netnaplót. Harmadik bejegyzés.

További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

Kilátó

Szombathy Bálint az Új Symposionról

A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban Újvidéki Orfeuszok címmel nyílt februárban kiállítás az Új Symposion folyóiratról. A kiállítás terében végtelenítve látható egy videóinterjú-sorozat, amelynek darabjait megtekinthetik a Literán is. Most a Szombathy Bálinttal készült beszélgetést közöljük.

LiteraTV

Balázs Attila az Új Symposionról

A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban Újvidéki Orfeuszok címmel nyílt februárban kiállítás az Új Symposion folyóiratról. A kiállítás terében végtelenítve látható egy videóinterjú-sorozat, amelynek darabjait megtekinthetik a Literán is. Most a Balázs Attilával készült beszélgetést közöljük.

LiteraTV

Fenyvesi Ottó az Új Symposionról

A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban Újvidéki Orfeuszok címmel nyílt februárban kiállítás az Új Symposion folyóiratról. A kiállítás terében végtelenítve látható egy videóinterjú-sorozat, amelynek darabjait megtekinthetik a Literán is. Most a Fenyvesi Ottóval készült beszélgetést közöljük.

LiteraTV

Ki énekel ott? – Írómozi DrMáriással

Január végén Slobodan Šijan Ki énekel ott? című filmjével DrMáriás volt a vendégünk az Írómoziban. A vetítés után a szerzővel Nagy Gabriella beszélgetett a Nyitott Műhelyen.

LiteraTV

Aferim! – Az Írómoziban Láng Zsolt

Az Írómozi legutóbbi vendége, Láng Zsolt, a 2015-ös Aferim! című román filmet hozta magával. Radu Jude westernelemekből épített, a XIX. századi Havasalföldön játszódó road movie-ja azzal szembesít, hogy előítéleteink és ellentéteink mit sem változtak. Láng Zsolttal a vetítés után Jánossy Lajos beszélgetett.