hirdetés

Keresési eredmény a(z) „kiss noémi” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Magyar írók Frankfurtban, múltbatekintések és disztópiák

Elkezdődött a Frankfurti Könyvvásár, ahol Danyi Zoltán A dögeltakarítóját, és Kiss Noémi Sovány angyalok című könyvét is bemutatják, Nietzschéről újabb biográfia készült, Bonhoefferről képregény, a "feminista disztópiák" száma pedig egyre gyarapodik. – Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

Open reading

Kiss Noémi: Dunasivatag

Most már mindenki tudja, hogy itt lakik az utcákban a Szép. Virtuálisan beköltözött. Csakhogy a Szép nyárvégére kiszáradt, összement, megöregedett, akár egy korhadt folyóparti fa, olyan most a Duna-hasonlat. – Kiss Noémi írása.

Részlet a könyvből

Kiss Noémi: Rongyos ékszerdoboz – Azerbajdzsán, Kaukázus

A sziklás hegyvonulatot a nomád pásztorok gyalogútjai rajzolják át, melyek a hegycsúcsokra vezetnek. Oldalt birkanyáj, vagy akasztófa, a levágott birka vére kiásott gödörbe csorog, a friss húst szőtt pokróccal takarják be. Ladák, Kamaz, szamarak. – Kiss Noémi 2009-es útirajzának átdolgozott, bővített kiadásából ajánlunk részletet.

HÍR

A héten kezdődik a Lipcsei Könyvvásár

Március 15. és 18. között rendezik meg a Lipcsei Könyvvásárt. Németország második legnagyobb könyvszakmai rendezvényén Magyarország a 90-es évek óta rendszeresen jelen van. Idén olyan szerzők műveit ismerheti meg a közönség, mint Bartis Attila, Kiss Noémi és Szőcs Petra.

A magyar próza 9 hete

Agota Kristof: Trilógia – Kiss Noémi választása

A nagy könyvek gyűjteményében ül, hogy könnyen hozzáférjek. Ide rakom a vékony köteteket, amik valamikor nagy hatással voltak rám, papír is van benne, jegy. – Február 18-ától kilenc héten át kilenc író válogat a magyar próza remekei közül 1825-től 2016-ig. Ma Kiss Noémi választását közöljük, a szerző kommentárjával.

Képmegnyitás

Tárgyalás – Írók egymásról

Decemberi Képmegnyitásunkon a Nyitott Műhelyben Valuska Gábor Tárgyalás című kiállításának képeit mutatták be a fotókon szereplő szerzők. Mindenki más íróasztaláról, dolgozószobájáról beszélt. Így látják egymást: Németh Gábor, Karafiáth Orsolya, Kiss Noémi, Dragomán György és Ugron Zsolna.

OTT JÁRTUNK

Az emlékek nem, csak az érzékek hagynak nyomot

Erős nőkről, eltűnő korszakokról, törékeny biztonságról és az érzéki benyomások erejéről beszélgetett Joanna Batorral Kiss Noémi a Margó Irodalmi Fesztivál harmadik napján. – Urbán Anikó beszámolója.

Magasiskola

Kiss Noémi: Barátság Játékok

Magasiskola rovatunkban rendszerint nyomtatásban eddig meg nem jelent szövegeket közlünk. Az olimpiára tekintettel most kivételt teszünk. Kiss Noémi Sovány angyalok című kötetének egy novelláját olvashatják, melynek főhőse, Öcsi futó olimpikon, aki végül nem jut el Los Angelesbe, mert a KGST országai bojkottálják az olimpiát. 

Olimpia 2016

Szijj Ferenc: A futás napja

Szijj hősei sem futnak, vegetálnak, beszélnek és elbeszélnek egymás mellett. Közben kibomlik az életük és be is záródik. A futásban itt nincs semmi felszabadító – pedig kéne, hogy legyen. Nem is antisport ez, hanem a nyelv feltalálása a sport ürügyén. –  A Litera sorozatában írók ajánlanak sporttémájú műveket az olimpia ideje alatt. Kiss Noémi választását közöljük.

A hét verse

A hét verse – Ilma Rakusa: Limbo (III)

ronda érzelmek / istállója lettem // a hús magát rágja el / zajtalanul / defeated by darkness / a kín az utolsó perceket rúgja / gumiszalag az idő // mi lesz? – A hét versét Nagy Gabriella választotta. 

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Nyelvek

2009. január 27. - Kiss Noémi
Megint beszakadt valaki. Egy nő értesítette a rendőröket, pár perc alatt kiértek. A férje ráment arra a keskeny sávra, ahol az utolsó hajó járt még két hete, ott vékony és darabos a jég.

Február tizedike

2007. február 8. - Tamás Gáspár Miklós
...nálunk azonban (és Ausztriában) a barokk ellenreformáció vidékre szorította a kálvinizmust (az ún. erdélyi emlékírókban semmi „vidéki” nincs még, Bethlen Miklós lehetne igazi grandseigneur a poitou-i birtokán) és illegalitásba a janzenizmust, Pestre már csak valami tiroli-vorarlbergi árnyalatú szlovák katolicizmus jutott, így hát a megbánásnak nincs nyelve.

Utazás, hazatérés, lakás, meg ilyenek

2003. 12. 30. - 31. - Kiss Noémi netnaplója
...például az írók folyton hazudnak, akárcsak a mérnökök, a politikusok, az asztalosok, a korcsmáros, a hivatásos utazó vagy Nick Cave és Nikole Kidman, teszem hozzá és törjük tovább a nyelvünket, a semmibe beszélünk reggel hétig, osztjuk egymásnak az identitást, Gyuri, Gabi, Györgyi, Gábor.

Határidő

2003. 12. 30. - Kiss Noémi netnaplója
Szelíd üresség, alig kevesek az úton, a város visszahúzódik az év végi szürkületbe. Budapesten eddig csakis üres szilvesztereim voltak. Hogy ez a város nem tudja kirakni magát, úgy igazán odaadni valamit nekem év végén, év végén egy évvégét tud csak, sosem nyújt át semmi lényegeset, ijesztő tanácstalanság, mit várjak a jövőtől.

A tilos

2003. 12. 28. - Kiss Noémi netnaplója
Ma este vendéget várok, majd meglátjuk lesz-e belőle valami. Készítem a poharakat, virágzik az új konyhám és kiötlöm mit főzzek neki. Rég nem láttuk egymást, pár napja. Ügyes akarok lenni, nőies és csupa csábítás. Fontos vendégnek fontos étel. Tehát sajnos el kell menni bevásárolni. Nem rántottát vagy bundáskenyeret készítek.

Milyen kihalt, üzenem

2003. 12. 27. - Kiss Noémi netnaplója
Már rég nem vagyunk cicák, a világ szemében macskaszemek vagyunk, ravaszak, mindent látunk, semmin nem lepődünk meg, csak ha titokban meglátogatlak és beszélgetünk, akkor puhul végleg a keményítő, szakad a szemben a rács, nyílnak a pupillák és a szívig hatolunk. Elmesélem mi újság odakint, te a napjaid a lakásban a gyerekkel, kitérek rá, hogy ki érdekel, ki érintett meg, te a karácsonyi családi eseményeket sorolod, mindig a férfiak a téma, a gyerekek, mondom, hogy még az is lehet, hogy szerelmes lehetek.

Kimenni Karácsonykor pihenni, de vérre megy

2003. 12. 26. - Kiss Noémi netnaplója
Kerülök-fordulok és már Mátyásföldön az egész családom. Apám és a testvéreim dicsérik a konyhát, persze a férfiak ehhez úgysem értenek, anyukám szerint túl modern lett, és mire észbe kapok a család rendezni kezdi a hálószobámat. Apukám szerint nem jó a komód az előtérben, M. elveszi a dohányzóasztalomat, mert nála jobb helye lesz, ad helyette egy barnát, N. pedig levesz a falamról egy képet és kicseréli egy másikkal.

Mennyből az angyal versus Télapó

2003. 12. 25. - Kiss Noémi netnaplója
Most lettem nő, mert van konyhám. Itt fogok állni, ha lesz családom, mindig a konyhában leszek. Írni is itt fogok, a falra szerelek majd egy olvasólámpát. Olvasni is itt fogok. Hazudni is és megcsalni is. Féltékenységi jelentet is a konyhában rendezek majd. Előveszek egy papírt, összeszámolom, kiket hívok meg vacsorára, elkészül január végéig egy lista.

Schen Vida hét napja. Álnapló (1)

2004. 09. 02. – Selyem Zsuzsa
Nyilván nem igazi naplót írok. Még álmaimról se lehet szó. Miről lehet? Először is a névről. 2004. szeptember 2-án kaptam egy nevet, mely kicsit olyan, mint az enyém, de persze egészen más. Schen Vida. Elmesélem: volt Szigligeten, a JAK-táborban egy beszélgetés Kertész Imrével, nekem kellett kérdezni őt, aztán úgy egyeztünk Menyhért Annával, hogy a hangszalagról valakivel begépelteti az egészet, elküldi, megszerkesztem, és Á Dieu! A mailből kiderült, hogy Vágner Anna volt az, aki leírta a beszélgetést. Nevemet meg úgy írta: Schen Vida.

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Szvoren Edina: Az ország legjobb hóhéra / felolvasás és beszélgetés


Kezdő dátum: 2016-01-21 19:00:00
Kiss Noémi, író és Dr. Duba Andrea aktív-analitikus tanácsadó terapeuta beszélget Szvoren Edinával érzésekről, tapasztalatokról.

Kiss Noémi: Sovány angyalok című könyvének bemutatója


Kezdő dátum: 2015-09-22 17:00:00
Kiss Noémi: Sovány angyalok című könyvének bemutatója. A szerzővel Szederkényi Olga beszélget. Közreműködik: Ónodi Eszter.

Nők a férfi (b)irodalomban – V. Őszi irodalmi fesztivál

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi Mihály u. 16.) 
Kezdő dátum: 2008-10-26 11:00:00

A nézőtérrel szemben: Békés Pál

Sirály, galéria (Bp, VI., Király u. 50.)
Kezdő dátum: 2008-10-22 18:00:00

OlimpIron - Írók az Olimpiáról

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V. ker., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2008-09-03 17:00:00

Szomjas oázis-válogatás

Kossuth rádió
Kezdő dátum: 2008-06-29 23:03:00

Mandalák - Kortárs női irodalom színpadon

A Vígszínház Háziszínpada (Budapest, XIII. Pannónia u. 1.)
Kezdő dátum: 2008-02-21 19:30:00

33 FOTOGRÁFIA - REVISITING MEMORY

Eckermann Kávézó (Bp. IX., Ráday u. 58.)
Kezdő dátum: 2007-09-10 18:00:00

NŐttön NŐ

A38 Hajó (Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő)
Kezdő dátum: 2007-03-02 15:00:00

TRANS – Kötetbemutató

Írók Boltja (Bp. VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2006-10-18 16:00:00
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Képmegnyitás – Kiss Noémi megnyitója

Legutóbbi Képmegnyitásunkon, december elején Valuska Gábor Tárgyalás című kiállításának képeit "nyitották meg" a szerzők. Kiss Noémi a Dragomán György dolgozószobájáról készült fotót kommentálta. A kiállítás január 20-áig látható a Nyitott Műhelyben. 

Képmegnyitás

Képmegnyitás – Karafiáth Orsolya megnyitója

Legutóbbi Képmegnyitásunkon, december elején Valuska Gábor Tárgyalás című kiállításának képeit "nyitották meg" a szerzők. Karafiáth Orsolya a Kiss Noémi íróasztaláról készült fotót kommentálta.