hirdetés

Keresési eredmény a(z) „kiss ottó” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

KRITIKA

Szabadpolc 4. - Politika, könnyek, meg az egészséges táplálkozás fontossága

A Litera a könyvhétre úgynevezett szabadpolcok összeállítására kért fel öt fiatal, tehetséges kritikust. A polcokon nincs szoros tematikus összefüggés, ám a könyvek valamiképp mégis sort alkotnak. Negyedikként Nagy Boldizsár kritikáit olvashatják öt, a Könyvhétre megjelenő gyerekkönyvről.

Körkérdés 2010

Év végi körkérdés 2010/14.

A Litera év végi körkérdésére beérkezett válaszok közül most Falcsik Mari, Bajtai András és Kiss Ottó személyes "évértékelését" közüljük, 2010 irodalmáról.

Kertmozi

Három másik film

Kertmoziban a Hairt kell megnézni. De minimum a Kopasz kutyát, ha igaz magyarok vagyunk (azok vagyunk). - Kiss Ottó azonban három másik filmet ajánl a Litera Kertmozijában. Nézzék hát a Basquiat, A félelem bére és az Isten városa című filmeket.

Másik városom

Belső város

...amikor másnap elhúztuk a sötétítőfüggönyt, már csak az látszott a világból, ami tiszta, ami fehér, ami hó... - Kiss Ottó Esztergomról mesél a litera nyári körkérdésében.

ünnep

József Attila-díjasok 2009-ben - II.

"Ahogy az ikebana vagy a haiku működik: mutat egy ágat, és mögötte ott az egész természet. Nem könnyű ezt pontosan visszaadni" - Az idei József Attila-díjasokkal készítettünk rövid interjúkat - sorozatunk második részében Bán Zoltán András, Kada Júlia, Kiss Ottó és Visky András válaszait olvashatják.

Körkérdés

Ünnepi kulinária VI.

Ünnepi kulinária körkérdéssorozatunk utolsó darabjához érkeztünk, melyben Aczél Géza és Kiss Ottó válaszai mellett arra is fény derül, vajon tényleg konyhatündérek-e szerkesztőségünk tagjai, vagy inkább maradnak az anyósféle töltött káposztánál. Egy sommelier-vel legalábbis büszkélkedhetünk.

együttlapozgatás

"Mindenki ráismerhet"

Zöldség Anna és a beszélő póniló Szuromberek királyfi nyomába indul, Boribon, Kippkopp, Bogyó és Babóca, Anna, Peti és Gergő követik - a Pozsonyi Pagony kiadó karácsonyi gyerekkönyv-újdonságairól, sorozatairól beszélgettünk Kovács Eszterrel.

Séta a parkban – párduc, oroszlán, gorilla

A nyíregyházi folyóirat új száma tudományos rovataiban zoológiával (állatkertek) és botanikával (botanikus kertek) foglalkozik, irodalmi rovata pedig gyermekverseket és meséket közöl. Tanulmányok és interjúk olvashatók a nyíregyházi állatparkról és a Nyíregyházi Főiskola botanikus kertjéről.

Szusi apó álmot lát

A litera "Mátyás király Gömörbe'" címmel meghívásos pályázatot hirdetett kisprózai művek alkotására. A pályázatról bővebben a litera Mátyás-oldalán olvashatnak.

Ismeretlen katona (Írók katonatörténetei)

Az antológia az első és talán az utolsó kísérlet annak bemutatására, mit jelentett az általános hadkötelezettség idején a dolgozó népet szolgálni, a Magyar Néphadsereg sorállományú katonájaként védeni a hazát. A kötetben szereplő határon túli szerzők írásai rámutatnak, hogy a szocialista blokk további országaiban sem volt ez nagyon másmilyen; a délszláv háborúk látómezőbe kerülése pedig (időben és térben egyaránt) nagyon is közeli, valós hadi helyzeteket mutat be egy eddig kevéssé figyelembe vett nézőpontból.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Naná

2007. június 11. - Balogh Endre
Péter röhögcsél, szerinte nem szabadna véka alá rejteni, milyen egy lúzer társaság lettünk: a prae DVD egyik szerkesztőjét, M. Tóth Gézát Oscar-díjra jelölték, a prae.hu irodalmi rovatvezetőjét, Péczely Dórát a Magvető Kiadó kérte fel szerkesztőnek, és az első könyvünk rögtön a Szép Magyar Könyv Díjban részesült.

Ahogy oldódik

2007. április 5. – Szabó Tibor
A felszínt karcoltuk csak. Vagy azt se. Az autó hátsó ülésén utazunk alig később, a vendég csacsog magabiztosan és kedvesen, bromiddal szennyezett gyémánt ez a nő: tört tüzű ugyan, de kemény, sérthetetlen, mint a Kooh-i-noor. Nézem csak, lehetne-e múzsa. De nem, nem nagyon. Tán, ha tíz évvel hamvasabb lenne, és fényévekkel butább (már amennyiben az ész hiánya fénnyel mérhető).

Ki a rosseb olvassa ezeket?

2007. március 12. – Elek Tibor
… mivel én nem csak én vagyok, hanem a Bárka is, a Bárka online is, a Békés Megyei Könyvtár is, a Körös Irodalmi Társaság is, az Irodalmi Jelen is vagyok már (micsoda megalománia!), olyan intézmények, amikre a mai világban nagyon ráfér a népszerűsítés, így, mondhatni, kötelességem is élni egy ilyen reklámhordozó felülettel.

Hetedik nap – nem gatgetel többet

2003. 11. 19. - Kiss Ottó netnaplója
Vége a gatgetelésnek (utazgat, bólintgat, hívogat stb.), eljött a komoly munka ideje, gondoltam reggel, alighogy felkeltem. Aztán eszembe jutott, hogy ma orvoshoz kell mennem, kontrollvizsgálatra, és hogy ma is van naplóírás, pedig a hetedik napon, ha jól emlékszem, még a Teremtő is pihent.

Hatodik nap – ügyintéz, utazgat

2003. 11. 18. - Kiss Ottó netnaplója
Tetszik tudni, ez hosszú távú befektetés, kezdtem a magyarázkodást, de közbevágott: ha ezt elosztom, mondta az APEH-ellenőr, havi ezer se jön ki, miből él maga? Dolgoztam tizenöt évet újságíróként, mondottam, és félretettem mindig egy kicsit, abból. De most is ugyanúgy szabadfoglalkozású, mint korábban, mondta az APEH-ellenőr. Most is ugyanúgy, csak most nem újságot írok, hanem könyveket, ez a tevékenység pedig hosszabb távú befektetés...

Ötödik nap - Csillagszed, háborog

2003. 11. 17. - Kiss Ottó netnaplója
Azért az mindenképpen megnyugtató, hogy abból az ezer példányból, amit állítólag nyomtak, még mindig raktáron van 161 darab, és hogy ezeket a könyveket tavasz óta nem lehet onnan kirobbantani. Elméletben persze azért ír a balga kortárs íróember, hogy a műve eljusson az olvasókig, vagy legalább a könyvesboltokig, a gyakorlatban azonban az ilyen irányú próbálkozások teljesen hiábavalóak.

Negyedik nap – tévét néz, olvasgat

2003. 11. 16. - Kiss Ottó netnaplója
Kétféle dolgot tudok, az egyik a rakott, a másik a töltött káposztás konzerv, ezeket lehet kapni a sarki boltban, csak fel kell nyitni valamelyiket, beleönteni egy edénybe, és három perc múlva már lehet is enni. Nagyon rossz, de csillapítja az étvágyat. Aztán már csak várni kell, várni, hogy valaki végre betévedjen a lakásba, kerülgesse darab ideig a mosatlanokat, és amikor már nem bírja tovább, úgyis elmosogat.

Harmadik nap – pihizik, hívogat

2003. 11. 15. – Kiss Ottó netnaplója
A csomag címzettje, kérdezte. Horvát János, mondtam. Eltelt tizenöt perc, mire leírta a nevet. Címe, kérdezte. Zalacséb, Kossuth harminckettő, mondtam. Leírta, hogy Zalacséb (tizenkét perc), aztán látom, rajzolja a K-t, kerekíti az o-t, írja az s-t. Kos út 32. Nem baj, mondtam magamban, egy utca van, úgyis megtalálják, a vonat meg mindjárt elmegy.

Második nap – tűnődik, bólintgat

2003. 11. 14. - Kiss Ottó netnaplója
- A fiamnak van kocsija, azzal hazavihetnénk a szőnyeget, de sose látogat meg.

Bólintottam.

- Most is Angliába ment utazni, ide meg nem jön. Pedig mondtam neki, hogy az autó veszélyes, főleg hosszú távon. Most is volt egy baleset, egy piros kisautót elütött egy traktor. Tudja mi maradt belőle?

- Mi?

- Szinte csak a piros szín. Magának is azt ajánlom, hogy ne járjon autóval. Tudja, mi az, amit nagyon ajánlok?

- Mi?

- A biciklizést nagyon ajánlom. Az hasznos dolog.

Első nap - mendegél, írogat

2003. 11. 13. - Kiss Ottó netnaplója
Gyalog jöttem haza anyám lakásától (fácánsült volt ebédre, a szomszédasszony ütötte el, neki van kocsija). Sétálok át az úton, és egy régi ismerősöm, akivel együtt alakítottuk anno a lámpaoszlopot a Gyulai Várszínház statisztáiként, lassít mellettem a BMW-jével. Letekeri az ablakot, üdvözöl, aztán kedvesen és tényleg jól érzékelhetően minden bántó szándék nélkül kérdezi meg: írogatsz még?
További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Könyvbemutató – Hasítás – huszonhat magyar író novellája a rockról

Gödör Klub (Bp. V. kerület, Erzsébet tér)
Kezdő dátum: 2008-10-15 18:00:00

műKEDDvelő Kiss Ottóval

MU Színház (Bp, XI. Kőrösy József utca 17.)
Kezdő dátum: 2008-01-15 17:30:00

Baranyai András: Foci!

OCTOGONart Galéria (Bp, I., Várfok u. 7-9.)
Kezdő dátum: 2008-01-08 19:00:00

Octopus Összművészeti Sátor (aug. 8-14.)

Hajógyári Sziget
Kezdő dátum: 2007-08-10 10:00:00

műKEDDvelő

MU Színház (Bp. XI., Kőrösy J. u. 17.)
Kezdő dátum: 2007-04-17 17:30:00

JAK PIKNIK

Gödör Klub (Bp. VII., Erzsébet tér)
Kezdő dátum: 2006-06-10 15:00:00

Bárka-est a Trafóban


Kezdő dátum: 2005-01-25 18:00:00
Bp., IX., Liliom u. 41.

II. Téli Gyermekirodalmi Fesztivál

Örökmozgó Filmmúzeum (Bp, VII., Erzsébet körút 39.)
Kezdő dátum: 2005-12-18 10:00:00

Irodalom a Szigeten: Legénytoll

Sziget, irodalmi sátor
Kezdő dátum: 2005-08-16 17:30:00

II. Irodalmi humorfesztivál : konferencia és felolvasás

Békés Megyei Könyvtár (Békéscsaba, Derkovits sor 1.); Gyula, Várszínpad
Kezdő dátum: 2005-08-02 20:30:00
További találatok