hirdetés

Keresési eredmény a(z) „korunk” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Ott jártunk

Egy álmatlan gyermekkor történetei

Az Álmatlan könyvről és Szilágyi Júlia gyermekkoráról Károlyi Csaba, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese és Balázs Imre József, a kötet szerkesztője beszélgetett a szerzővel a Nyitott Műhelyben. - A helyszínen Urbán Anikó jegyzetelt

LAPSZEMLE

Lapot kérek - 2012. november

Ezúttal az ún. történelmi tematika kerül a szélvédő alá; a Rubicon dupla száma (9-10), a Korunk novembere, az Egyenlítő idei 10. kiadványa és hogy az irodalom sem maradjon szárazon, a Forrás 11. trackje fölött térünk nyugovóra és napirendre. Jánossy Lajos novemberi lapszemléje.

KORUNK, 2011, SZEPTEMBER

Krusovszky Dénes: A csontkápolna

A Korunk aktuális számában megjelent írások olyan témákat érintenek, mint a terrorizmus, a rendfenntartás, a szervezett bűnözés, az etnikai szorongás kérdése, és a problémák minél pontosabb megértéséhez kívánnak hozzájárulni. A szeptemberi számot Krusovszky Dénes versével ajánljuk.

Korunk, 2011. július

Szálinger Balázs: Bibó

Közeledik Bibó István születésének centenáriuma. A Korunk júliusi lapszáma áttekinti az életmű néhány tematikus csomópontját, kiemelten figyelve arra, hogy a bibói problémakezelésnek, illetve az általa megtestesített értelmiségi szerepmodellnek milyen esélyei vannak a kortárs tudományos és társadalmi-politikai kontextusban. - A tanulmányok mellett közölt szépirodalmi művek közül most Szálinger Balázs versét ajánljuk.

Hír

A Kikötő Online novellapályázatának eredményhirdetése

2011. június 10-én délután a Ráday Könyvesházban került sor a Kikötő Online Külváros című novellapályázatának eredményhirdetésére. Az eredményhirdetés előtt Kása Tímea mutatta be Ördögh Ottó könyvhétre megjelent Cuccokcímű kötetét.

Korunk, 2011. június

Németh Zoltán: Idegen nyelv

"Kabátujjnál fogva próbálsz megemelni, / és én engedelmesen követlek, de te / nem a kijárat felé húzol, hanem a női vécébe, / ahová nekem tilos a belépés, / és most mégis itt vagyok" - A Korunk folyóirat júniusi számát Németh Zoltán versével ajánljuk.

OTT JÁRTUNK

Halkan süvít a szerelem - Nádas Péter Kolozsváron

"Mindent lehet látni és nem lehet látni mégse semmit, vagy mindig arra gyanakszol, hogy azt látod, amire felkészítettek, nem te látsz hát, hanem a hagyomány, a nevelés és a neveltetés." - Nádas Péter Kolozsvárott vendégeskedett. Demény Péter helyszíni szemléje.

KORUNK 2011/JANUÁR

Vörös István: Az utolsó papír

Van-e analógia az álmok és az irodalmi művek értelmezése között? Melyek azok a helyzetek az emberek, közösségek életében, amikor fontossá válik az álmokról való beszéd és gondolkodás? - Vörös István versével ajánljuk a Korunk januári számát.

Korunk 2010/november

Nemes Z. Márió: Mérők

A Korunk folyóirat novemberi Net-nemzedékek című számából Nemes Z. Márió versét ajánljuk.

Korunk 2009. július

Szeszek, szerek

A Korunk júliusi lapszámában a saját testünkről olvashatunk: vannak-e drogokhoz való jogaink? Mi mindentől függünk, és milyen metaforákban beszélünk függőségeinkről? Hol kezdődnek a lélek betegségei? Nálunk is olvashatják Cseke Zsuzsa Anikó interjúját Buda Béla addiktológus szakorvossal, valamint Vida Gergely verseit.
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Csavargás egyhelyben

Korunk - 2017. november 10.

China Miéville The City & the City című fantasztikus regényét említi, amelyben két város egyazon fizikai térben helyezkedik el, különböző neveik vannak, és a két különböző város lakóit arra szocializálják, hogy ne lássák egymást, ne vegyenek tudomást a másikról. Szép metaforája ez a párhuzamos Kolozsvároknak és Erdélyeknek. – A Korunk naplóját Balázs Imre József írta.

Netnapló

Álommunka

Korunk - 2017. november 9.

A szerkesztés stádiumai: tagadás és izoláció, harag, alkudozás, depresszió, elfogadás. Orromat vakarom, nézem a talajt, mert órákon át semmi sem történik, és egyáltalán nem fest szépen és festőien, ha valaki gondolkozni próbál, bár természetes életműködés ez is, mint a savelválasztás a gyomorban. – A kolozsvári Korunk folyóirat naplóját ma Rigán Lóránd írta.

Netnapló

Ha szerda, akkor Litera

Korunk – 2017. november 8.

Korunk-szerkesztőként úgy tapasztaltam, hogy általában fél esztendő kell egy-egy lapszám kiérleléséhez. Így sincs garancia arra, hogy minden az elképzelések szerint alakul. – A kolozsvári Korunk folyóirat naplóját ma Cseke Péter írta.

Netnapló

Fülöp és a Korunk

Korunk – 2017. november 7.

Így történt, hogy gazdi társaságában menedékjogért kényszerült folyamodni a Korunk szerkesztőségéhez, amit meg is adtak neki. Ettől kezdve Fülöp magánkutyából közösségi – pontosabban szerkesztőségi – ebbé avanzsált, és átvette az uralmat a Rákóczi úti kert fölött... – A kolozsvári Korunk folyóirat naplóját Kovács Kiss Gyöngy főszerkesztő írta.

Netnapló

Nézőpontkibillenések

Korunk – 2017. november 6.

Borbély András egyetemi kollégám érkezik, állóvízfelkavarós volt a hétvégi szövege a Literán, Totemállam címmel. Mondom neki. Próbálunk kontextusokat találni a szövegéhez – mihez, mikhez lehet mostanában kapcsolni a magyar kulturális térben. – Ezen a héten a kolozsvári Korunk folyóirat írja a naplót a Literán. Elsőként Balázs Imre József bejegyzését olvashatják.

Tony Judt és Manuel Castells

2008. október 2. - Füzi László
Én akkor voltam gyerek, politikáról alig tudtam valamit, az évtized végén talán már voltak sejtéseim, akkor mentem gimnáziumba, szóval megéltem azt az évtizedet, még ha gyerekként éltem is meg, s úgy érzem, hogy számos mai társadalmi jelenséget még mindig az akkori évek mércéjével mérünk. Hiba, hatalmas hiba, mert nemcsak a politikai változásokkal, hanem az azóta lezajlott társadalmi változásokkal sem számolunk.

Híres író

2008. szeptember 27. – Barok Eszter
Az „égi jel” igen direkt módon, a létező legkonkrétabb formámban; egy vaskos, szénfekete, illendően körülcakkozott muzulmán pénisz képében érkezett. Nem akarok vulgáris lenni, de a teremtés ősi szimbólumában materializálódó néma üzenettől lényegretörőbb útmutatást aligha kaphattam volna.

Ökumené

2008. április 20. - Tokai András
Sok példaképemet és mesteremet említettem már e hét naplóbeírásai során, Vas István említése valahogy elmaradt, pedig hát Takács Imre mellett mindenképp fő biztató mesterem volt, első, talán 1978-as találkozásunktól haláláig. Ha ezt a fordítási nyűgöt végre levetem magamról, a nyáron folytatom levelezésem digitalizálását, aminek legértékesebb része a Vas Istvántól őrzött 20-25 levél és levelezőlap...

Litera-napló 1.

2008. március 11. - Konrád György
A sorstól minél több bámészkodást kért, és minél kevesebb erőlködést. Ha elutazott is, mindig visszajött, hogy nézhesse a menyasszonyi ruhában álló meggyfát, és rákönyökölhessen a vörös márvány sírkőasztalra, amely alól a halott elporladt. Meghitt ágyában is utas volt, otthonosan idegen. A maga útján közeledett valamihez, ami őt meghaladta. Nem látta értelmét annak a kérdésnek, hogy ki tud többet, mert aki igazán tud, az olyan mint a bárány.

Paragrafus és poézis

2007. augusztus 11. - Mészáros Sándor
Benézek régi törzshelyeimre, csak úgy reflexből, de már nem érzem ugyanazt, pedig tudhatnám, hogy gimnazista korunk emblematikus helyei nem saját jogon voltak olyanok, amilyenek, hanem amiatt, hogy mi ott együtt voltunk. Győri ismerőseim számára elpestiesedett és rátarti vagyok, budapesti ismerőseim pedig sosem tekintenek a bennszülött pesti klub tagjának.
További találatok

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

A Mecénás első három hónapja

Lehet, hogy az iwiw (vagy wiw) hőskorában még rangnak számított, ha valakit felvettek a tagok sorába, de mára úgy felhígult ez az internetes ki micsoda, hogy én személy szerint nem akarok csatlakozni...

In Memoriam Lomsztár Apó

Születésének 250. évfordulója alkalmából lomsztárlat nyílt „Ez itt az én hazám” 2007. címmel A Mecénás oldalon ( http://iwiw.hu/pages/user/userdata.jsp?tab=images&userID=10145599 ). Mindenkit...

A csodálatos 21. század

Korunk? A Szép Új Világ. Alfák, béták, gammák, egyforma robotoló bambák, igénytelen balgák. Csekély igényük gyorsan kielégül, primitív kis vágyuk a robot-társadalomban hamar teljesül. Teljesül a...

Óda a zacskós leveshez

Te emberi elmének tüneménye. Te! Világunk csodája és mesésen nagyszerű bizonyítéka, az fejünkben rejlő varázsos tudás emberi éltet könnyítő s boldoggá tevő tehetség lánglelkű kibomlásának. Melletted...

Új idők váltják a régit

Üres pózzá merevedtek a tegnap lázadó bábui, a Kft.-kből futószalagon érkeznek korunk nagyágyúi, megfakult sablonok, viszketést okozó gyomok, a zenei bűzös borzoktól, hányingert kapok, már a gépem is...

Dzsinntonik (reflexiók Bluesman "Az etil tagadásának non-elitista értelmezése" c. esszéjéhez)

"i tell my momma i'm a hundred years late i'm over the rails and out of the race and the crippled psalms of an age that won't thaw are ringing in my ears" (Beck: Bottle of Blues) A címben említett...

írástudók alkonya

Barna esthajnal-melaszban ázik a város, hős férfi-korunk lankadó alkonyán, nagy késsel feslett verseket filézünk pártos, bornírt melankóliával a halkonyhán. Egy sügér szeméből Jónás néz, de nem...

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Metafora estek - „Szabály és szeszély” – Charlotte Brontë: Jane Eyre

Ráday Képesház (Bp, IX. Ráday u. 25.)
Kezdő dátum: 2008-10-21 19:00:00

World Press Photo 2008

Millenáris Fogadó (Bp, II. Fény utca 20-22.)
Kezdő dátum: 2008-10-18 10:00:00

World Press Photo 2008

Millenáris Fogadó (Bp, II. Fény utca 20-22.)
Kezdő dátum: 2008-10-12 10:00:00

World Press Photo 2008

Millenáris Fogadó (Bp, II. Fény utca 20-22.)
Kezdő dátum: 2008-10-05 10:00:00

A határainkon túli kultúráról

MTA Jakobinus terem (Budapest, I., Orszáagház utca 30.)
Kezdő dátum: 2008-09-29 16:00:00

World Press Photo 2008

Millenáris Fogadó (Bp, II. Fény utca 20-22.)
Kezdő dátum: 2008-09-29 10:00:00

A Korunk folyóirat (Kolozsvár) bemutatkozó estje

Illyés Gyula Archívum (Bp, VI., Teréz krt. 13. I. em.)
Kezdő dátum: 2008-09-30 16:00:00

World Press Photo 2008

Millenáris Fogadó (Bp, II. Fény utca 20-22.)
Kezdő dátum: 2008-09-22 10:00:00

Esszékről esszéül

Bem mozi kávézója (Bp, Margit körút. 5/A-B)
Kezdő dátum: 2008-02-20 17:00:00

Teaházi beszélgetések: Szomjas oázis

Assam teaház (Szeged, Tisza Lajos krt 60. – a Konzival szemben)
Kezdő dátum: 2008-01-28 18:00:00
További találatok