hirdetés

Keresési eredmény a(z) „kosztolányi dezső” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Interjú

A másik Kosztolányi

Közben volt egy másik Kosztolányi Ádám, aki viszont egyáltalán nem volt benne még az irodalmi köztudatban sem: az író, gondolkodó Ádám, aki már nem csak a híres Kosztolányi Dezső fia. – Keserű nevetés címmel jelent meg Kosztolányi Ádám összegyűjtött művei. A könyvről és Kosztolányi Dezső fiáról Kiss László kérdezte a kötet szerkesztőjét, Bíró-Balogh Tamást.

A magyar próza 9 hete

Kosztolányi Dezső: Pacsirta – Havasréti József választása

Itt sem történik semmi: Pacsirta sírásának egyik szemtanúja sem reagál, azon kívül, hogy néhány futó pillantást vetnek rá. A szerző mondatai többnyire rövidek, tárgyilagosak, noha az egészet átszövi a Kosztolányi írásait meghatározó részvét – Február 18-ától kilenc héten át kilenc író válogat a magyar próza remekei közül 1825-től 2016-ig. Ma, utolsóként Havasréti József választását közöljük, a szerző kommentárjával.

A hét prózája

A hét prózája – Kosztolányi Dezső: Két élet

Zörgő csontvázak, morfinista rémek, piszkafák, kik kurta nyelű, japán ernyőt viselnek, elhasznált, vendéglői fogpiszkálók, kik festetten lépnek az óceánba narancsszínű selyemrongyokban, csuklójukon arany méregszelencével. Merészség lenne azt állítani, hogy csúnyák, mert csak rondák. – A hét prózáját Nagy Gabriella választotta.

Részlet a könyvből

Szilágyi Zsófia: Az éretlen Kosztolányi (részlet)

„Össze ne csirizeld holmi bárgyú mesével. Maradjon minden annak, ami egy költőhöz illik: töredéknek.” Ha költőinek aligha is lehet nevezni egy tanulmánykötetet, a célom nem volt más, mint Estié... – írja Szilágyi Zsófia könyvének ajánlójában. Az éretlen Kosztolányi című monográfiát ma mutatják be a Nyitott Műhelyben.

A hét prózája

A hét prózája - Kosztolányi Dezső: Nero, a véres költő (részlet)

Kosztolányi ezt ábrázolta, ezt a Nero nevelőjének pályaívében, mondhatni karrierjében benne rejtőző, történetalakító paradoxont, az emberi jellem sudár törékenységét. - A hét prózáját Jánossy Lajos választotta.

Ott jártunk

Az Esti Kornél-brand

Az Esti Kornél Kosztolányi egyik legnépszerűbb műve. Az utóbbi évtizedekben számos értelmezése látott napvilágot, s most Bazsányi Sándor adott ki egy új könyvet a Kalligram gondozásában, mely kifejezetten az Esti Kornél novelláit boncolgatja. A kötet bemutatójára az Írók Boltjában került sor. A szerzővel Térey János beszélgetett, az estét pedig Mészáros Sándor moderálta. – Ott jártunk. 

Talált tárgy

A 15 éves Luca balatoni naplója 2003-ból

Megszólalhat-e azonos nyelven Kosztolányi Dezső szerelmének száz évnél is régebbi naplója és egy mai kamaszlány SMS-ei az SMS ezredfordulós hőskorából? Talált tárgy rovatunkban Pályi Márk Fischer Judit festővel közösen készített, a szentbékkállai Emlékek Tava kiállításon látható naplófüzet-installációját mutatjuk be.

Írók írókról

Kemény István: Most is küzdök vele

Sokáig nem értettem, hogy ő, aki mindent és mindenkit megértett a világon, nem értette, nem akarta érteni Ady Endrét. De miért? - Írók írókról című sorozatunkban kortárs szerzőket kérdezünk a számukra legmeghatározóbb íróikról, stafétában. Ez alkalommal Kemény Istvánt faggattuk Kosztolányi Dezsőről. 

Ott jártunk

A tények tisztelete

Nem tartunk-e attól – kérdezte Mészáros Sándor -, hogy e kötet elolvasása után esetleg mérséklődhet a Kosztolányi iránti rajongás? Hiszen megtudhatunk róla olyan dolgokat, amelyek nem biztos, hogy megfelelnek az általunk felállított eszménynek. - Kosztolányi Dezső levelezése kritikai kiadásának könyvbemutatóján jártunk az Írók Boltjának. Az eseményről az 5K Íróiskola Galambposta csoportjából Barcza Katalin tudósít.

A hét prózája

A hét prózája - Kosztolányi Dezső: Boldogság

Ebben a pillanatban kezdődött az a boldogság, melyről beszéltem, az a boldogságom, melynél eddig sohasem volt teljesebb és különb. - A hét prózáját Nagy Gabriella választotta. 

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Monogram- és névmutató

2008. május 18. – Lőkös Ildikó
És előre rettegek a családunk jó barátjának, pontosan valahai apám legközelebbi barátjának, a szegedi irodalomtörténész professzornak, Péter Lászlónak a dörgedelmeitől, hogy ennek a slendriánságnak semmi értelme, legalább azt oda kellene írnom a nevek mellé, mikor születtek, esetleg haltak, meg a foglalkozásukat.

Pénteken Krúdy

2008. április 4. - John Bátki
És Krúdy Gyulának 1931 vége felé nem sikerült egy új kötethez kiadót találni. Pedig több kötetnyit is írt ebben az évben: A kékszalag hőse, megjelent folytatásokban a Pesti Naplóban január 11. és március 25. között (könyv alakban először 1956-ban!); A tiszaeszlári Solymosi Eszter, megjelent a Magyarország lapjain 101 folytatásban március 1. és július 7. között; A Kossuth fiúk az Esti Kurírban látott napvilágot november 12.-től december 14.-ig.

Hét év csönd

2006. 04. 17. – Egressy Zoltán
…ellátogattam a Thália Színházba, ahol a soproni színház Pillantás a hídról-előadását követően azon gondolkodtam félreborult fejjel és felhúzott szemöldökkel – így láttam magam a Thália tükrében -, hogy nyilván félelmetesen nagyszerű előadások születhettek az évadban, ha sem ez, sem az Örkényes Az üvegcipő nem fért be a POSZT-ra.

Alakok

2006 január 9. – Bodor Béla
Tehát annak ellenére, hogy persze semmit sem lehet mondani, ami nincs meg eleve a nyelvben, vagy hogy gondolkodásunk légmentesen be van zárva egy hagyomány-teremtette skatulyába, melynek belső falára pillantva meghatottan ismerjük fel a végtelent – mégis, aki gondol és aki beszél, az a valaki egyszeri és megismételhetetlen.

Burkolás

2005. 12. 31. – Rapai Ágnes
Zuhanyfülkém építését olyan komolyan vettem, mintha Leonardo da Vinci lettem volna, aki épp azon morfondíroz, vajon hogyan helyezze el a tizenkét apostolt úgy, hogy a középen ülő Jézusra terelődjék ösztönösen az ámuló néző tekintete.

Összefutni

2004. október 1. - Zeke Gyula
A nem kívánt összefutások nagyobb részének azonban nincsenek efféle fura dimenziói, egyszerűen kellemetlenek. Ezekre az esetekre bizonyos rutin fejlődik idővel az emberben, figyelni kell, és hirtelen elfordítani a fejet, mintha mulaszthatatlan néznivalónk lenne a túloldalon, megállni, és a táskában matatni, vagy közhelyen való ülés esetén magunk elé kapni egy újságot, és elmerülni a lapalji cikkben.

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Közlekedik a főváros

Tranzit Kávézó (Bp. XI., Kosztolányi Dezső tér, a régi buszpályaudvar épületében)
Kezdő dátum: 2008-11-06 18:00:00
A Legát Tibor szerkesztette kötet bemutatóján a moderátor Karafiáth Oroslya, a fellépő a BARDO (Bárdos Deák Ágnes, Bujdosó János), a felolvasók Gerbert Judit és Mesterházy Gyula, a helyszín pedig a Tranzit Café.

Drei Raben: Die Unngarische Schweiz

Eckermann Kávéház (1092 Budapest, Ráday u. 58.)
Kezdő dátum: 2008-09-26 20:00:00

Csillagszálló lapszámbemutató

Tranzit Art Café (Bp, XI., Bukarest u. - a Kosztolányi Dezső térnél)
Kezdő dátum: 2008-04-24 18:00:00

Örkénytől Örkényig

Petőfi Irodalmi Múzeum díszterme (Bp, V., Károlyi Mihály u.)
Kezdő dátum: 2007-06-05 18:00:00

Légyott

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2007-04-02 17:00:00

Művészetek Völgye 2006.

Pula
Kezdő dátum: 2006-08-01 17:30:00

Illatos fehérneműk hajtogatója

Hemingway étterem (Bp. XI., Kosztolányi Dezső tér - Feneketlen tó)
Kezdő dátum: 2006-07-25 10:30:00

A Ráció Kiadó könyvbemutatói

Fókusz Könyváruház (Bp. VII., Rákóczi út 14.)
Kezdő dátum: 2006-06-16 17:00:00

"Ebben a gyárban hegesztik Puskint"

Tranzit Art Café (Bp, XI., Kosztolányi Dezső tér, régi buszpályaudvar)
Kezdő dátum: 2006-04-26 18:00:00

KILINCS – új irodalmi folyóirat

Tranzit Art Café (Bp, XI., Kosztolányi Dezső tér)
Kezdő dátum: 2006-01-31 19:00:00
További találatok