hirdetés

Keresési eredmény a(z) „krúdy gyula” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

A hét verse

A hét verse – Jékely Zoltán: Rezeda Kázmér búcsúja

Az ablak-színpad hasonlattal szintén ironikus töltetet kap a szöveg, ahogy az emlékek „csillámló szemétként” való meghatározásával is: mintha az elmúlt életnek, az emlékeknek nem lenne súlya az örök éjszaka terhe mellett. − A hét versét Nagy Márta Júlia választotta.

A hét prózája

A hét prózája - Krúdy Gyula: Előhang egy kispörkölthöz

Aranyban minden; egy kispörkölt szaftjában tündököl. Nem aranyfüst, nem barokk és nem rokokó, hanem ízes, fűszeres epilóg, nyári intés. Vendéglőben alig, de hentespultok felemás korlátjánál még végrehajtható a szövegben olvasható javaslat. - A hét prózáját, Krúdy Gyula: Előhang egy kispörkölthöz című novelláját Jánossy Lajos választotta.

A hét prózája

A hét prózája - Krúdy Gyula halálhíre az Esti Kurírban

1933. május 12-én meghalt Krúdy Gyula. Holnap lesz 81. éve. Az Esti Kurír ünnepélyes terjedelmű cikkben búcsúztatta. - A hét prózáját Jánossy Lajos választotta.

Írók írókról

Az ősleves - Interjú Péterfy Gergellyel

Írók írókról. Ugye, emlékszünk még a remek esszégyűjteményre? Thomas Mann Dosztojevszkijről, Valéry Mallarméről. Sorolhatnánk. A Litera most a szép példa nyomába ered. Kortárs szerzőket kérdez a számukra legmeghatározóbb íróikról, stafétában. Elsőként Péterfy Gergelyt Krúdyról. - Jánossy Lajos interjúja.

HÍR

Az ELTE Krúdy-konferenciája

A Magyar Irodalomtörténeti Társaság és az ELTE BTK Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszéke Krúdy-konferenciát szervez november 6-8-án az ELTE BTK Kari Tanácstermében.

Interjú

Parti Nagy Lajos: "aminek e tájon nagyon a híján vagyunk"

A tiszaeszlári perről egyfelvonásos groteszk-lírai operát írt Fischer Iván A Vörös Tehén címmel. A meggyilkolt Solymosi Eszterről szóló művet – amelynek szövege Krúdy regényéből, Kossuth levelezéséből és Parti Nagy Lajos verseiből született – október 13–14-én mutatják be a Millenárison, Ascher Tamás és Székely Kriszta rendezésében. A verseket jegyző Parti Nagy Lajost Váradi Júlia kérdezte. 

helyszíni szemle

Tavaszi versenyek

Nincs ebben semmi rendkívüli, voltaképp evidens volt az elgondolás, az immáron három éve megfogant, lelkesült ötlet, hogy a Zekéhez amúgy talán a legközelebb álló szerzőt megidéző lépéseket tegyünk. – Egy rendhagyó Krúdy Gyula-emléksétáról Jánossy Lajos „úti jegyzeteit” olvashatják.

Kritika

Érzéki emlékezet

A narrátor a mesék álmos ritmusára lépdel ólómsúlyú lábain, rövid pórázon maga után vonszolva megdöbbent olvasóját, aki a hosszabb-rövidebb szünetekkel tarkított úton semmi mást nem lát maga körül a szövegen kívül. - Ficsor Benedek kritikája

A Kalligram Kiadó ajánlata

Krúdy Gyula: Álmosköny

Krúdy tulajdonképp szórakozásból és a megélhetés kényszeréből írta 1919–1920 telén, mégis ez lett a legsikeresebb és legtöbbször kiadott könyve.

Ott jártunk

Álomkönyvek és álmoskönyvek

Kilenc könyvet mutatott be múlt csütörtökön a Kalligram Kiadó a Szlovák Intézetben. Többek közt Miloš Forman Jan Novákkal közösen írt önéletrajzát, Schein Gábor esszékötetét, Bezeczky Gábor irodalomtörténeti "pamfletjét" és Szilágyi Zsófia Móricz-monográfiáját. Szegő János járt az eseményen.
További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Örkénytől Örkényig

Petőfi Irodalmi Múzeum díszterme (Bp, V., Károlyi Mihály u.)
Kezdő dátum: 2007-06-05 18:00:00

Kalligram Könyvek - Bemutató

Szlovák Intézet (Bp, VIII., Rákóczi út 15.)
Kezdő dátum: 2007-01-18 18:00:00

Író-készlet

Művészetek Háza (Pécs, Széchenyi tér 7-8.)
Kezdő dátum: 2006-04-27 18:00:00

Hangoskönyvek hangosan

Libri Mammut Könyváruház (Bp., II., Margit krt. 87-89.)
Kezdő dátum: 2005-11-26 13:00:00

Város-kultúra-irodalom

Illyés Gyula Archívum (MTA ITI),( Bp, VI., Teréz krt. 13. I emelet.)
Kezdő dátum: 2005-11-22 09:30:00

"Magyar író szeret jókat enni"

Írók Boltja előtt (Bp, VI. Liszt Ferenc tér)
Kezdő dátum: 2005-09-26 15:00:00

"Magyar író szeret jókat enni"

Írók Boltja előtt (Bp, VI. Liszt Ferenc tér)
Kezdő dátum: 2005-09-25 15:00:00

"Magyar író szeret jókat enni"

Írók Boltja előtt (Bp, VI. Liszt Ferenc tér)
Kezdő dátum: 2005-09-24 15:00:00

"Magyar író szeret jókat enni"

Írók Boltja előtt (Bp, VI. Liszt Ferenc tér)
Kezdő dátum: 2005-09-23 15:00:00

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Szombaton

2008. április 5. - John Bátki
Főleg egy közeli parkba szeretünk járni, ahol egy kis tó korülsétálása pontosan fél óránkba kerül. Kacsák és vadludak úszkálnak a vízben, múlt héten szárcsák is látogatták, átutazóban, és a túlparton néha mélán elidőz egy szürke gém, aki inkább egyedül szeretne lenni. Lulu már nem kerget kacsát, libát; viszont még mindig megszagol füvet-fát.

Pénteken Krúdy

2008. április 4. - John Bátki
És Krúdy Gyulának 1931 vége felé nem sikerült egy új kötethez kiadót találni. Pedig több kötetnyit is írt ebben az évben: A kékszalag hőse, megjelent folytatásokban a Pesti Naplóban január 11. és március 25. között (könyv alakban először 1956-ban!); A tiszaeszlári Solymosi Eszter, megjelent a Magyarország lapjain 101 folytatásban március 1. és július 7. között; A Kossuth fiúk az Esti Kurírban látott napvilágot november 12.-től december 14.-ig.

Apák, és kis adag Kilimológia

2008. április 1. - John Batki
Pilinszky János a szomszéd házban lakott, a Hajós utca és a Paulay Ede sarkán. Ezt csak jóval később tudtam meg. Azt is, hogy Szép Ernő ott élt 1953-ig ahol a Paulay Ede utca végződik a Liszt Ferenc térnél. Még korábban pedig Krúdy Gyula és Ady Endre, Kóbor Tamás és Bródy Sándor járkáltak a Terézváros járdáin…

Csak a hús

2006. augusztus 28. – Nemes Zoltán Márió
Rakosgatom a cuccaimat az utazótáskámba, minden eshetőségre fel kell készülnöm, hiszen a postakocsi holnap hajnalban indul. Beteszem a szalonkabátomat, mert ez az egyenviselet, civilként nem engednek be, vagy elnéző, bánatos szemmel írófeleségnek titulálnak majd. Az úszónadrág is hasznos lesz, nem mintha használnám, csupán a stégparti csoportképekért viszem, nem hinném, hogy például egy nyugatos író is tudott volna úszni.

Szó-pihék

2005. 07. 17. - Csontos Erika
„Még alig volt reggel, már megint este van” mondja valahol rezignáltan Petőfi – és már megint naplót kéne írni, fűzném hozzá. Igaz, utoljára. Ideje van a sírásnak és ideje a nevetésnek; ideje  a jajgatásnak és ideje a szökdelésnek. Ideje van a kövek elhányásának és ideje a kövek egybegyűjtésének; ideje az ölelgetésnek és ideje az ölelgetéstől való eltávozásnak. Ideje van a naplóírásnak és ideje van a naplóírás befejezésének.