hirdetés

Keresési eredmény a(z) „krasznahorkai lászló” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Könyvek Közép-Európában és az Antarktiszon

Belgrád, Pozsony, Marosvásárhely, Darmstadt – rendhagyó heti hírösszefoglalónkban e városokról lesz szó. Könyvvásárokról, magyar irodalomról külföldön. És antarktiszi kutatókról.

Margó 2018

Ki kicsoda?

„Az emberre voltam kíváncsi az író mögött, ő pedig mindenre azt mondta, hogy nem lehet" – olvashatjuk a feliratot fekete háttér előtt a film legelején. A hátralevő ötvenöt percben ennek ellenére igen sok mindent láthatunk. Még akkor is, ha nem minden Krasznahorkai László, ami annak látszik. – A Báró hazatér című portréfilmet ajánljuk.

Indul az Előhívás

Az olvasó országával indul az Előhívás új évada

Az Előhívás évadnyitó estjén a résztvevők, Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia Esterházy Péter Az olvasó országa című kötetéről beszélgetnek október 10-én, szerdán, 19 órától a Nyitott Műhelyben.

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Krasznahorkai, Nádas külföldön, Knausgård angolul, Plath levelei, Kerouac képei

Krasznahorkai a Berlini Nemzetközi Fesztiválon mutatja be regényét, Nádas Péter Angelus-díjra esélyes, Karl Ove Knausgård regénysorozatának utolsó kötete már olvasható angolul, Sylvia Plath pszichológusával való levelezését publikálták és Jack Kerouac festményeit állították ki Olaszországban. – Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

Őszi újdonságok I.

Ezeket a könyveket várjuk ősszel - 1.

A nyári pihenés után a könyvpiac is új lendületet vesz: rengeteg érdekes könyv jelenik meg az őszi időszakban. Összeállításunk első részében a Magvető kiadó klasszikus és kortárs magyar prózai újdonságait mutatjuk be.

Hír

Olga Tokarczuk nyerte a 2018-as Nemzetközi Man Booker-díjat

2018-ben a lengyel Olga Tokarczuknak ítélték a Nemzetközi Man Booker-díjat, jelentették be május 22-én, kedden este. A neves szakemberekből álló öttagú zsűri több kontinens íróiból álló hatfős végső listából választotta ki a győztest.

KRITIKA

Fekete-fehér séták

A séta az egyik kulcsmotívuma A Manhattan-tervnek. Az elbeszélő az első néhány fejezet során még céltalanul bóklászik a nagyvilágban, mégis, a véletlenek sorozatának köszönhetően először Lowry, majd Melville gravitációs mezejébe sodoródik, és céltalan sétái egyre inkább az elődök utáni nyomozássá változnak. – Krasznahorkai László A Manhattan-terv című könyvéről Modor Bálint írt.

Nemzetközi Man Booker

Krasznahorkai László idén is esélyes a Nemzetközi Bookerre

Április 12-én, csütörtökön hirdették ki az idei Nemzetközi Man Booker-díj rövidlistáját. A hat esélyes könyv között találhatjuk a 2015-ös Nemzetközi Man Booker-díjas Krasznahorkai László Megy a világ című regényét, mely angolul John Batki, Ottilie Mulzet és George Szirtes fordításában jelent meg.

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Krasznahorkai, Vargas Llosa és a holt költők hagyatéka

Ezen a héten Krasznahorkai László újabb Man Booker-díj jelölése, a fáradhatatlan Mario Vargas Llosa, holt költők hagyatéka és a novelláskötetek feltételezett reneszánsza áll reflektorfényben. – Külföldi hírösszefolglalónk következik.

Hírösszefoglaló

Disztópiától a valóságig

Elhunyt Ursula Le Guin, a sci-fi és a fantasy mestere, Krasznahorkai László Sátántangója 2017 legjobb könyve Kínában, Hunter S. Thompson, Margaret Atwood, Philip Roth, Amerika, Trump és #MeToo. – Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Valuska Gábor fotónaplója 2.

Valuska Gábor - 2012. szeptember 18.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs magyar írókról. Ezen a héten a Litera fotósa, Valuska Gábor képeit tekinthetik meg, második nap Bodor Ádám és Krasznahorkai László portréit.

Vízicsoda

2006. 03. 18. - Tim Wilkinson
Nekem nehéz arról írni, ami velem történik, mivel pillanatnyilag nemigen történik semmi úgyhogy talán nem csoda - üres komputer-képernyővel szembesítve, amit valahogy 2-3 flekkel kell tölteni – az ember enged azoknak a képeknek, amelyek az emlekezetében fulbuggyannak. Emerson azt is megjegyzi: “Történelem nincs, csak életrajz van” (1837. november 6.)

A hosszútávfutó boldogsága

2006. 03. 16. - Tim Wilkinson
Csak annyit kell tudni, hogy Észak-Angliában nőttem fel, a sheffieldi acélvárosban, s noha a városközpothoz a mi gimink meglehetősen közel állt (s otthonom mellesleg - Isten legyen megáldva! - csak két perc futásnyira volt az iskolától), a sportpálya kint volt a fenében, egy rideg, kopár fennsik tetején, ahol nagyon is lehetett érezni, hogy minket, sportoló gyerekeket az északi sarktól semmi akadály nem választ el, s nekünk, Sheffieldben a Golfáramlat finoman szólva valami kevest ért (ld. térképet).

Patakok

2004. 06. 08. - Győrffy Ákos

Tegnap délután Krasznahorkai László felolvasásán az Írók boltjában. Szép, emelkedett részlet a könyvből. Ez a szöveg közel áll, ahogyan Krasznahorkai legutóbbi egy-két könyve is, közel áll a patakcsobogáshoz, nekem legalábbis a Morgó-patak jutott eszembe róla, a Morgó-patak Börzsönyligetnél. Van ott egy helyem, egy kis sódersziget a patakmederben, másnapos rejtekhelynek kiváló.


Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Írómozi Krasznahorkai Lászlóval 3.

Írómozi című sorozatunk idei utolsó vendége Krasznahorkai László volt, aki a világhírű dzsesszzenész, Thelonious Monk életét feldolgozó Straight, No Chaser című dokumentumfilmet választotta. A filmről, a zseni természetrajzáról, őrületről, normalitásról, bánatról és rombolásról Keresztury Tibor beszélgetett vele. - A videó harmadik része.

Írómozi

Írómozi Krasznahorkai Lászlóval 2.

Írómozi című sorozatunk idei utolsó vendége Krasznahorkai László volt, aki a világhírű dzsesszzenész, Thelonious Monk életét feldolgozó Straight, No Chaser című dokumentumfilmet választotta. A filmről, a zseni természetrajzáról, őrületről, normalitásról, bánatról és rombolásról Keresztury Tibor beszélgetett vele. - A videó második része.

Szoros összefüggés

Krasznahorkai Lászlót a Seiobo járt odalent című kötet bemutatója előtt kérdeztük a Műcsarnok alagsorában arról, hogyan készült a könyv, mi a  szerepe a Fibonacci-számoknak, mit tart a könyv erényének, mire törekedett, illetve mit tervez az október 7-i bemutatóra. Az interjú szerkesztett változatát már olvashatták a magazin rovatban - ez itt a hosszabb, teljesebb, vágatlan verzió.


Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Könyvbemutató – Krasznahorkai László: Seiobo járt odalent

Műcsarnok (Bp., XIV. kerület, Dózsa György út 37.)
Kezdő dátum: 2008-10-07 18:00:00

Északról hegy, Délről tó, Nyugatról utak, Keletről folyó

A Japán Alapítvány könyvtára (Bp, VI., Aradi u. 8-10. -Oktogon Ház 2. emelet)
Kezdő dátum: 2007-03-02 17:30:00

Podium folyóirat-bemutató Bécsben

Österreichische Gesellschaft für Literatur (1010 Bécs, Herrengasse 5.)
Kezdő dátum: 2005-11-22 19:00:00