hirdetés

Keresési eredmény a(z) „krasznahorkai lászló” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Hírösszefoglaló

Disztópiától a valóságig

Elhunyt Ursula Le Guin, a sci-fi és a fantasy mestere, Krasznahorkai László Sátántangója 2017 legjobb könyve Kínában, Hunter S. Thompson, Margaret Atwood, Philip Roth, Amerika, Trump és #MeToo. – Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

Interjú

Let's dance – Beszélgetés Krasznahorkai Lászlóval

Remény mindig van, csak a ránk vonatkozása marad el. – Let's dance címmel november végén jelent meg a Műútban az a szegedi beszélgetés, amelyet Krasznahorkai László az utolsó magyarországi interjújaként tart számon. Az interjút, melyet Szabó Gábor készített, a Műút és a szerző jóvoltából közöljük.

INTERJÚ

Ahogy már senki nem beszél – Interjú Adan Kovacsiccsal

2017-ben Balassi Műfordítói Nagydíjat vehetett át Adan Kovacsics. Kertész Imre, Krasznahorkai László és Bodor Ádám spanyol fordítójával Owen Good beszélgetett chilei gyermekkorról, fordítói műhelyről és a nyelvek közötti ingázásról.

Ott jártunk

Barangolás a Gutenberg-galaxisban

Az SZTE Bölcsészettudományi Kar hagyományteremtő céllal rendezte meg október 4-én a Magyar Könyvkiadók Napját, amelynek programjaira a BTK épületében és a Grand Caféban került sor. A rendezvény a Bálint Sándor-program keretében valósult meg, megszólítva nem csupán az egyetem polgárait, hanem a középiskolák tanárait, diákjait, valamint a város szélesebb közönségét is. Ott jártunk.

Kritika

Feketeország

A rendkívül gazdag, sokfelé nyitó  szövegből három problémát emelnék most ki. Az első a magyarság-kritika, a második a műfaji kérdések halmaza, a harmadik pedig a tragikus kérdésköre. – Szávai János kritikája Krasznahorkai László Báró Wenckheim hazatér című regényéről.

Magyar Könyvkiadók Napja

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara A könyv a Gutenberg-galaxis után címmel idén első alkalommal, ám hagyományteremtő szándékkal rendezi meg a Magyar Könyvkiadók Napját.

Litera Rádió

Litera Rádió: Beszélgetés Krasznahorkai Lászlóval

A József Attila Kör idei szigligeti táborában Krasznahorkai Lászlóval Szegő János beszélgetett. A Litera Rádióban most meghallgathatják a teljes beszélgetést.

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Shepard, Krasznahorkai, Nádas és Hemingway

Patti Smith nekrológjából kiderül, miket szeretett olvasni a nemrég elhunyt dráma- és forgatókönyvíró, Sam Shepard. Krasznahorkai László és Nádas Péter műveire kíváncsi a külföld, Ernest Hemingway eddig kiadatlan műve pedig elsősorban az olasz kultúra dicséretét zengi. Hírösszefoglalónkat olvashatják.

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Ki hol van?

Jane Austen az új tízfontoson, Krasznahorkai László a New Yorkerben bukkant fel, Margaret Atwood neve pedig hamarosan ismét tévésorozat szerzőjeként fog virítani. Micimackót ellenben egy ideig még biztosan nem látják szívesen Kínában. Kiderült, kik a Man Booker-díj jelöltjei. – Hírösszefoglalónkat olvashatják.

Hírösszefoglaló

A siker felé: magyarok angolul, Atwood nyomában és a Harry Potter-évforduló

Heti hírösszeállításunkból kiderül, melyik két magyar könyv fordítása kaphat díjat, 150 éve született Pirandello, miben rejlik Margaret Atwood különlegessége, hogy évfordulóhoz érkezett a Harry Potter, és búcsút vettünk a Paddington maci írójától.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Valuska Gábor fotónaplója 2.

Valuska Gábor - 2012. szeptember 18.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs magyar írókról. Ezen a héten a Litera fotósa, Valuska Gábor képeit tekinthetik meg, második nap Bodor Ádám és Krasznahorkai László portréit.

Vízicsoda

2006. 03. 18. - Tim Wilkinson
Nekem nehéz arról írni, ami velem történik, mivel pillanatnyilag nemigen történik semmi úgyhogy talán nem csoda - üres komputer-képernyővel szembesítve, amit valahogy 2-3 flekkel kell tölteni – az ember enged azoknak a képeknek, amelyek az emlekezetében fulbuggyannak. Emerson azt is megjegyzi: “Történelem nincs, csak életrajz van” (1837. november 6.)

A hosszútávfutó boldogsága

2006. 03. 16. - Tim Wilkinson
Csak annyit kell tudni, hogy Észak-Angliában nőttem fel, a sheffieldi acélvárosban, s noha a városközpothoz a mi gimink meglehetősen közel állt (s otthonom mellesleg - Isten legyen megáldva! - csak két perc futásnyira volt az iskolától), a sportpálya kint volt a fenében, egy rideg, kopár fennsik tetején, ahol nagyon is lehetett érezni, hogy minket, sportoló gyerekeket az északi sarktól semmi akadály nem választ el, s nekünk, Sheffieldben a Golfáramlat finoman szólva valami kevest ért (ld. térképet).

Patakok

2004. 06. 08. - Győrffy Ákos

Tegnap délután Krasznahorkai László felolvasásán az Írók boltjában. Szép, emelkedett részlet a könyvből. Ez a szöveg közel áll, ahogyan Krasznahorkai legutóbbi egy-két könyve is, közel áll a patakcsobogáshoz, nekem legalábbis a Morgó-patak jutott eszembe róla, a Morgó-patak Börzsönyligetnél. Van ott egy helyem, egy kis sódersziget a patakmederben, másnapos rejtekhelynek kiváló.


Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Írómozi Krasznahorkai Lászlóval 3.

Írómozi című sorozatunk idei utolsó vendége Krasznahorkai László volt, aki a világhírű dzsesszzenész, Thelonious Monk életét feldolgozó Straight, No Chaser című dokumentumfilmet választotta. A filmről, a zseni természetrajzáról, őrületről, normalitásról, bánatról és rombolásról Keresztury Tibor beszélgetett vele. - A videó harmadik része.

Írómozi

Írómozi Krasznahorkai Lászlóval 2.

Írómozi című sorozatunk idei utolsó vendége Krasznahorkai László volt, aki a világhírű dzsesszzenész, Thelonious Monk életét feldolgozó Straight, No Chaser című dokumentumfilmet választotta. A filmről, a zseni természetrajzáról, őrületről, normalitásról, bánatról és rombolásról Keresztury Tibor beszélgetett vele. - A videó második része.

Szoros összefüggés

Krasznahorkai Lászlót a Seiobo járt odalent című kötet bemutatója előtt kérdeztük a Műcsarnok alagsorában arról, hogyan készült a könyv, mi a  szerepe a Fibonacci-számoknak, mit tart a könyv erényének, mire törekedett, illetve mit tervez az október 7-i bemutatóra. Az interjú szerkesztett változatát már olvashatták a magazin rovatban - ez itt a hosszabb, teljesebb, vágatlan verzió.


Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Könyvbemutató – Krasznahorkai László: Seiobo járt odalent

Műcsarnok (Bp., XIV. kerület, Dózsa György út 37.)
Kezdő dátum: 2008-10-07 18:00:00

Északról hegy, Délről tó, Nyugatról utak, Keletről folyó

A Japán Alapítvány könyvtára (Bp, VI., Aradi u. 8-10. -Oktogon Ház 2. emelet)
Kezdő dátum: 2007-03-02 17:30:00

Podium folyóirat-bemutató Bécsben

Österreichische Gesellschaft für Literatur (1010 Bécs, Herrengasse 5.)
Kezdő dátum: 2005-11-22 19:00:00