hirdetés

Keresési eredmény a(z) „krusovszky dénes” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Laudáció

Totth Benedek: Lehetetlen mutatvány

Manapság, amikor valóság és fikció végletesen és véglegesen széthasadni látszik, ki vagyunk éhezve azokra a művekre, amelyek ki tudnak szakítani bennünket a hétköznapok harci indulóktól harsogó állatfarmjáról. – Krusovszky Dénes Szépíró Díjához Totth Benedek írt laudációt.

A hét verse

A hét verse – Krusovszky Dénes: Csengery utca, ott érjen el

Első választásom nem azért esett Krusovszky Dénes Csengery utca, ott érjen el című költeményére, mert engem is gyakran ért a kótyagos hajnal a Csengery utcában megközelítve vagy éppen elhagyva azt a magasföldszinti cselédlakást... – A hét versét Modor Bálint választotta.

Interjú

Krusovszky Dénes: Az önmagát szabadnak elképzelni vágyó emberről

Én tényleg a ma errefelé élő, önmagát szabadnak elképzelni vágyó ember lehetőségeiről és választásairól szerettem volna írni, mind társadalmi, mind magánéleti szempontból. – Krusovszky Dénest Akik már nem leszünk sosem című regényéről kérdezte Seres Lili Hanna.

Hír

Szerdán nyílik meg a Margó Fesztivál

Két nap múlva veszi kezdetét a Margó Irodalmi Fesztivál. Az egyedülálló eseménysorozatnak 2018. június 6-10. között idén is a Petőfi Irodalmi Múzeum ad otthont. Az ötnapos fesztiválon fellép többek között Dragomán György, Kemény István, Mán-Várhegyi Réka, Krusovszky Dénes, Boldizsár Ildikó és Terézia Mora.

Részlet a könyvből

Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem (részlet)

Amikor visszaindultam a fülkém felé, a vagonok közötti átjáró túloldalán megláttam a vasutast, ahogy egy lehúzott ablak mellett a falnak dőlve nyugodtan szívja a cigijét. Ennyi erővel én is kihagyhattam volna ezt a vécébeli bujkálást, háborogtam magamban, bár tudtam, hogy ez nem teljesen igaz, hiszen rajtam nincsen egyenruha. – Krusovszky Dénes könyvhétre megjelent regényéből ajánlunk részletet.

Könyvhét 2018

3×7 könyv, amit nagyon várunk I.

Hamarosan kezdődik a 89. Ünnepi Könyvhét, úgyhogy körülnéztünk a kiadók háza táján, milyen szépirodalmi remekekkel örvendeztetik meg az olvasót. Az első pakkba hét könyvet válogattunk: Rakovszky Zsuzsa, Mán-Várhegyi Réka, Bartók Imre, Juhász Tibor, Krusovszky Dénes, Szilasi László és Darvasi László / Szív Ernő művét.

Vendég: Versum

Vendég: Versum – James Wright

Ahhoz képest, ahogyan a világ ideje halad, az emberélet nagyon könnyen tűnik elvesztegetett időnek. Mégis, csak az ember képes elvesztegetni az életét, és közben fel is fogni ezt. – A Vendég: Versum tizenkettedik részében Krusovszky Dénes fordítását és kommentárját olvashatják James Wrightról.

Karácsonyi Magasiskola

Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem (részlet) 1.

Az ifjú pár a terasz túlsó végében álldogált egy hatalmas babérbokor előtt, és mint valami audiencián, ott fogadták gépiesen mosolyogva az újonnan érkezőket. – Karácsonyi Magasiskolánkban Krusovszky Dénes készülő regényéből olvashatnak részletet.

Laudáció

Kántor Péter: Krusovszky Dénes Zelk-díjára

Olyan, hogy néha csak úgy elmesél valamit: egy februárt, ami mintha évekig tartott volna. Máskor benéz a fiókok mélyére, és amit lát, nem mulatságos. (...) Olyan, vagy csak olyannak tűnik, mintha kezdettől fogva a vége felől nézné a dolgokat, amiknek talán soha nincs is végük. – A Zelk Zoltán-díjas Krusovszky Dénest Kántor Péter méltatja.

Interjú

Krusovszky Dénes: A nemzetközi lírában nincs egy jól ismert magyar név sem

Abban a dologban, amit nemzetközi lírának hívunk, nincs egy jól ismert magyar név sem. Se Ady, se József Attila, se Pilinszky, se Weöres, se Petri nem ismert a magyar nyelv hatókörén túl. – A Zelk Zoltán-díjas Krusovszky Dénest Brok Bernadett kérdezte.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

A visszatérés – Írómozi Krusovszky Dénessel


Kezdő dátum: 2016-06-01 19:00:00
A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2016. június 1-jén, szerdán este 7-től KRUSOVSZKY DÉNES, aki ANDREJ ZVJAGINCEV: A VISSZATÉRÉS c. filmjét választotta erre az estére. A vetítés utáni beszélgetést Jánossy Lajos vezeti.

Rendrakás és Elégiazaj - Csider István Zoltán és Krusovszky Dénes könyvbemutatója


Kezdő dátum: 2016-03-03 18:00:00
Csider István Zoltánnal és Krusovszky Dénessel Czinki Ferenc beszéleget tavaly megjelent köteteikről.

X beszélget Y-nal - G. István László és Krusovszky Dénes


Kezdő dátum: 2015-09-15 18:00:00
Vendég: G. István László költő, műfordító beszélget Krusovszky Dénes költővel.

SONGWRITERS' KLUB – Légyott, ahol a dalok születnek –

Merlin színház (Bp, V. Gerlóczy u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-10-28 21:00:00

Egészrész

Alexandra Irodalmi Kávéház (Bp, VII., Károly krt. 3/c.)
Kezdő dátum: 2008-01-14 17:00:00

PUSKIN UTCA

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2007-11-21 17:00:00

JAK-tábor

Szigliget, Alkotóház
Kezdő dátum: 2007-08-31 10:00:00

Octopus Összművészeti Sátor (aug. 8-14.)

Hajógyári Sziget
Kezdő dátum: 2007-08-12 10:00:00

PUSKIN UTCA

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth György utca 4.)
Kezdő dátum: 2007-05-08 17:00:00

TISZTA SZÍVRE SÁRKÁNYFŰ

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2007-05-07 17:00:00
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Péntek, kilátások

Versum - 2015. január 23.

Valahogy jó elképzelni ezt a vak embert, a város fölötti, lenyűgöző kilátást nyújtó kertben üldögélve délutánonként, a tekintetébe égett amazonasi rengeteggel. - A héten a Versum folyóirat írja a naplót a Literán. Krusovszky Dénes bejegyzését olvashatják péntekről.

A vad elszabadulása

2008. április 18. - Tokai András
Két utóbbi eseményen sok ígéretes ( pl. Bajtai András, Váczi János) és pár még kialakulatlan fiatal, az ismert nevek közül kedvencem és öreg barátom, Birtalan Ferenc, Báger Gusztáv, Erdődi Gábor, Dunajcsik Mátyás és mások szerepeltek. Lehet, hogy megint én is ott leszek. Érdekes, a két előző alkalommal megfigyeltem, hogy főleg a nagyon fiatalok és mi, az eléggé öregek vagyunk jelen. A középkorúak nyilván mással vannak elfoglalva.

Combray

2006 október 02. - Dunajcsik Mátyás
Ezután az Eötvös Collegium felé veszem az irányt, hátra van még egy Mallarmé-Apollinaire kurzus és egy kis nyelvészkedés Rabelais Gargantuájában. Ahogyan hágok fölfelé a budai lejtőkön, az egyik kerítés padkáján találok egy félig megevett tortát, a napnak ezen a pontján már én is pontosan így érzem magam: még édes vagyok, színes és rózsaszín, de már nem valami gusztusos.

Vasárnapi mise

2006. szeptember 24. – Krusovszky Dénes
Ha lenne gyerekem, biztosan feloldozna, legalábbis míg el nem kezd kamaszodni, akkor aztán mást kellene keresnem. Ha kutyám lenne egész életében alkalmas lenne gyóntatónak, de ez sem sokkal több, a kutyák akkor halnak meg általában, amikor a gyerekek kamaszodni kezdenek. Isten állítólag ezen a napon megpihent a teremtés nehéz munkája után, igazán rászánhatta volna még ezt a kurva napot, talán mindannyiunknak (neki is) könnyebb lenne kicsit. Bocsánat, valaki remélem, majd feloldoz ez alól is.

Variációk szombatra

2006. szeptember. 23. – Krusovszky Dénes
Minden lassú, az egész nap, az idő, ahogy szinte nem is telik, vagyis ahogy nem érezzük, hogy telik. Végül mégis elindulunk vissza a koliba, kevés kitérővel sikerül hazajutnunk, itt meg minden ugyanúgy folytatódik. A vége tényleg lehet mindig ugyanaz? Az út a havas, esős vagy csak poros járdán. A séta. Ezek az otthonos, megszokott körök, hogy végül bármiből lehet börtönudvar?

Péntek, macabre

2006. szeptember 22. – Krusovszky Dénes
Az én élményvilágom a megtapasztalt dolgok mellett, sőt, talán még kicsit előtt is, abból táplálkozik, amiről lemaradok. A ki nem használt lehetőségek élménye semmi máshoz sem hasonlítható, de nem veszélytelen dolog. Csak ezekkel a délelőttökkel ne kelljen elszámolnom, a félelemmel, hogy nyitott szemmel alszom, és még így sem lehetek valaki más.

A legrövidebb nap, csütörtök

2006. szeptember 21. – Krusovszky Dénes
De Tallin nagyon is érthető, ugyanolyan kiélt arcok vesznek körül mint itthon, ugyanolyan lerobbant lakótelepekkel van tele, még a kosz és az emberek rossz angolja is hasonló, ahogy a szépség melankóliája is, de van benne valami lenyűgöző fáradtság, amitől mégis más. Másképpen életképtelen, mint Budapest.

Szerdai babonák

2006. szeptember 20. – Krusovszky Dénes
A jó híreknek örvendezve eldőlünk a nappali nagy fehér kanapéján, és bekapcsoljuk a tévét. Ezt nem kellett volna. A képernyőről azok az arcok néznek vissza rám, akik nem is olyan régen még a buszról próbáltak leráncigálni. Most sokkal valóságosabbak, mint akkor.

A második hétfő

2006. szeptember 19. – Krusovszky Dénes
Nem bírja a belső tér mozdulatlanságához szokott test elviselni a Budaörsi út hirtelen áradását. Azért felkapaszkodok egy buszra, nem tudom melyikre, de ez mindegy is, a lényeg az, hogy valami ragadjon el. A körtér ezután már a nyugalom szigete, még felásva is. A járókelők között Móricz Zsigmond álldogál, köszönök neki, de válaszra sem méltat, csak köp egy acélosat az egykori Hadik felé.

Kék hétfő

2006. 09. 18. – Krusovszky Dénes
Aztán teszek néhány pontos kört ebben a kollégiumnak álcázott szanatóriumban. Három éve már látogatókat is fogadhatok, tavaly megengedték, hogy néha kijárjak, és lehet, hogy jövőre már végleg el is engednek. Szépen gyógyulunk, mondja a portás, de tudom, hogy a szekrényében még ott a sokkoló.
További találatok