hirdetés

Keresési eredmény a(z) „krusovszky dénes” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Karácsonyi Magasiskola

Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem (részlet)

Az ifjú pár a terasz túlsó végében álldogált egy hatalmas babérbokor előtt, és mint valami audiencián, ott fogadták gépiesen mosolyogva az újonnan érkezőket. – Karácsonyi Magasiskolánkban Krusovszky Dénes készülő regényéből olvashatnak részletet.

Laudáció

Kántor Péter: Krusovszky Dénes Zelk-díjára

Olyan, hogy néha csak úgy elmesél valamit: egy februárt, ami mintha évekig tartott volna. Máskor benéz a fiókok mélyére, és amit lát, nem mulatságos. (...) Olyan, vagy csak olyannak tűnik, mintha kezdettől fogva a vége felől nézné a dolgokat, amiknek talán soha nincs is végük. – A Zelk Zoltán-díjas Krusovszky Dénest Kántor Péter méltatja.

Interjú

Krusovszky Dénes: A nemzetközi lírában nincs egy jól ismert magyar név sem

Abban a dologban, amit nemzetközi lírának hívunk, nincs egy jól ismert magyar név sem. Se Ady, se József Attila, se Pilinszky, se Weöres, se Petri nem ismert a magyar nyelv hatókörén túl. – A Zelk Zoltán-díjas Krusovszky Dénest Brok Bernadett kérdezte.

Hír

Krusovszky Dénes Zelk Zoltán-díjas

Krusovszky Dénes nyerte el az idei Zelk Zoltán-díjat. Az elismerésről a díj kuratóriuma döntött: Ágh István, Bazsányi Sándor, Kántor Péter. Krusovszky Dénes 2017. december 12-én, ma veheti át a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a 15:30 órakor kezdődő díjátadó ünnepségen. Laudációt mond: Kántor Péter.

Kertész-emléktábla

Krusovszky Dénes: Leplezetlenül

A legtöbbször ismételt, tételmondatszerű kijelentés mégis az volt, hogy az író életműve és alakja nem kisajátítható. Csak épp az egész happening mintha mégis valami hasonlóról szólt volna. – Krusovszky Dénes a Kertész Imre Intézet által állított Kertész-emléktábla avatásáról írt.

Ott jártunk

Versfordítások inkognitóban

Miért olvasunk több prózát, mint verseskötetet? Mi a szerepe ma a külföldi lírának a magyar irodalomban? Egyáltalán miért kell álruhába bújtatva eladni a fordításköteteket? Ilyen és hasonló kérdésekre kereste a választ Krusovszky Dénes és Váradi Péter. A Hogyan működik a világadapter? című beszélgetésen jártunk, a Líracsúcs Versfesztiválon.

Ott jártunk

Egy éve múlt folyamatos jelen

2017. április elsején volt egy éve és egy napja, hogy meghalt Kertész Imre. A Kelet Kávézó, a Magvető Kiadó és a Szépírók Társasága emléknapot, Kertész budapesti életének fontos helyszíneit bejáró sétát és felolvasást szervezett. – Mészáros Gábor beszámolója.

Riport

Nem rendelkezik adattal

Még januárban a Trafó Nextfeszt programjával kapcsolatban interjút készítettünk Krusovszky Dénessel, melyben a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. szerepéről is kérdeztük. Válaszait elküldtük az érintett cég képviselőjének, aki nem kívánt reagálni az állításokra. Összefoglalónkat olvashatják.

OTT JÁRTUNK

Képzeletgyakorlatok irodalom és történelem kapcsolatáról

Hogyan képzelik el irodalom és történelem viszonyát a kortárs szerzők, milyen beszédmódok érvényesülnek az irodalomban történelmi témák kapcsán, hogyan látják a történelem megjelenését az irodalmi hagyomány tükrében? – Többek közt ezekről beszélgetett Krusovszky Dénes, Nemes Z. Márió, Potozky László és Totth Benedek a Nextfeszt irodalmi beszélgetéssorozatának első alkalmán.

Ott jártunk

Konzervatív döntés - Bob Dylan Nobel-díja

„Századunk költője”? címmel hirdetett kerekasztal-beszélgetést a KSH könyvtára, melynek központi témája Bob Dylan munkássága, az irodalmi Nobel-díj fogadtatása és a Nobel-díj céljának, szerepének, a bizottság taktikájának értelmezése.  - Ott jártunk.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

A visszatérés – Írómozi Krusovszky Dénessel


Kezdő dátum: 2016-06-01 19:00:00
A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2016. június 1-jén, szerdán este 7-től KRUSOVSZKY DÉNES, aki ANDREJ ZVJAGINCEV: A VISSZATÉRÉS c. filmjét választotta erre az estére. A vetítés utáni beszélgetést Jánossy Lajos vezeti.

Rendrakás és Elégiazaj - Csider István Zoltán és Krusovszky Dénes könyvbemutatója


Kezdő dátum: 2016-03-03 18:00:00
Csider István Zoltánnal és Krusovszky Dénessel Czinki Ferenc beszéleget tavaly megjelent köteteikről.

X beszélget Y-nal - G. István László és Krusovszky Dénes


Kezdő dátum: 2015-09-15 18:00:00
Vendég: G. István László költő, műfordító beszélget Krusovszky Dénes költővel.

SONGWRITERS' KLUB – Légyott, ahol a dalok születnek –

Merlin színház (Bp, V. Gerlóczy u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-10-28 21:00:00

Egészrész

Alexandra Irodalmi Kávéház (Bp, VII., Károly krt. 3/c.)
Kezdő dátum: 2008-01-14 17:00:00

PUSKIN UTCA

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2007-11-21 17:00:00

JAK-tábor

Szigliget, Alkotóház
Kezdő dátum: 2007-08-31 10:00:00

Octopus Összművészeti Sátor (aug. 8-14.)

Hajógyári Sziget
Kezdő dátum: 2007-08-12 10:00:00

PUSKIN UTCA

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth György utca 4.)
Kezdő dátum: 2007-05-08 17:00:00

TISZTA SZÍVRE SÁRKÁNYFŰ

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2007-05-07 17:00:00
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Péntek, kilátások

Versum - 2015. január 23.

Valahogy jó elképzelni ezt a vak embert, a város fölötti, lenyűgöző kilátást nyújtó kertben üldögélve délutánonként, a tekintetébe égett amazonasi rengeteggel. - A héten a Versum folyóirat írja a naplót a Literán. Krusovszky Dénes bejegyzését olvashatják péntekről.

A vad elszabadulása

2008. április 18. - Tokai András
Két utóbbi eseményen sok ígéretes ( pl. Bajtai András, Váczi János) és pár még kialakulatlan fiatal, az ismert nevek közül kedvencem és öreg barátom, Birtalan Ferenc, Báger Gusztáv, Erdődi Gábor, Dunajcsik Mátyás és mások szerepeltek. Lehet, hogy megint én is ott leszek. Érdekes, a két előző alkalommal megfigyeltem, hogy főleg a nagyon fiatalok és mi, az eléggé öregek vagyunk jelen. A középkorúak nyilván mással vannak elfoglalva.

Combray

2006 október 02. - Dunajcsik Mátyás
Ezután az Eötvös Collegium felé veszem az irányt, hátra van még egy Mallarmé-Apollinaire kurzus és egy kis nyelvészkedés Rabelais Gargantuájában. Ahogyan hágok fölfelé a budai lejtőkön, az egyik kerítés padkáján találok egy félig megevett tortát, a napnak ezen a pontján már én is pontosan így érzem magam: még édes vagyok, színes és rózsaszín, de már nem valami gusztusos.

Vasárnapi mise

2006. szeptember 24. – Krusovszky Dénes
Ha lenne gyerekem, biztosan feloldozna, legalábbis míg el nem kezd kamaszodni, akkor aztán mást kellene keresnem. Ha kutyám lenne egész életében alkalmas lenne gyóntatónak, de ez sem sokkal több, a kutyák akkor halnak meg általában, amikor a gyerekek kamaszodni kezdenek. Isten állítólag ezen a napon megpihent a teremtés nehéz munkája után, igazán rászánhatta volna még ezt a kurva napot, talán mindannyiunknak (neki is) könnyebb lenne kicsit. Bocsánat, valaki remélem, majd feloldoz ez alól is.

Variációk szombatra

2006. szeptember. 23. – Krusovszky Dénes
Minden lassú, az egész nap, az idő, ahogy szinte nem is telik, vagyis ahogy nem érezzük, hogy telik. Végül mégis elindulunk vissza a koliba, kevés kitérővel sikerül hazajutnunk, itt meg minden ugyanúgy folytatódik. A vége tényleg lehet mindig ugyanaz? Az út a havas, esős vagy csak poros járdán. A séta. Ezek az otthonos, megszokott körök, hogy végül bármiből lehet börtönudvar?

Péntek, macabre

2006. szeptember 22. – Krusovszky Dénes
Az én élményvilágom a megtapasztalt dolgok mellett, sőt, talán még kicsit előtt is, abból táplálkozik, amiről lemaradok. A ki nem használt lehetőségek élménye semmi máshoz sem hasonlítható, de nem veszélytelen dolog. Csak ezekkel a délelőttökkel ne kelljen elszámolnom, a félelemmel, hogy nyitott szemmel alszom, és még így sem lehetek valaki más.

A legrövidebb nap, csütörtök

2006. szeptember 21. – Krusovszky Dénes
De Tallin nagyon is érthető, ugyanolyan kiélt arcok vesznek körül mint itthon, ugyanolyan lerobbant lakótelepekkel van tele, még a kosz és az emberek rossz angolja is hasonló, ahogy a szépség melankóliája is, de van benne valami lenyűgöző fáradtság, amitől mégis más. Másképpen életképtelen, mint Budapest.

Szerdai babonák

2006. szeptember 20. – Krusovszky Dénes
A jó híreknek örvendezve eldőlünk a nappali nagy fehér kanapéján, és bekapcsoljuk a tévét. Ezt nem kellett volna. A képernyőről azok az arcok néznek vissza rám, akik nem is olyan régen még a buszról próbáltak leráncigálni. Most sokkal valóságosabbak, mint akkor.

A második hétfő

2006. szeptember 19. – Krusovszky Dénes
Nem bírja a belső tér mozdulatlanságához szokott test elviselni a Budaörsi út hirtelen áradását. Azért felkapaszkodok egy buszra, nem tudom melyikre, de ez mindegy is, a lényeg az, hogy valami ragadjon el. A körtér ezután már a nyugalom szigete, még felásva is. A járókelők között Móricz Zsigmond álldogál, köszönök neki, de válaszra sem méltat, csak köp egy acélosat az egykori Hadik felé.

Kék hétfő

2006. 09. 18. – Krusovszky Dénes
Aztán teszek néhány pontos kört ebben a kollégiumnak álcázott szanatóriumban. Három éve már látogatókat is fogadhatok, tavaly megengedték, hogy néha kijárjak, és lehet, hogy jövőre már végleg el is engednek. Szépen gyógyulunk, mondja a portás, de tudom, hogy a szekrényében még ott a sokkoló.
További találatok