hirdetés

Keresési eredmény a(z) „ladik katalin” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Hír

Júliusban ismét FISZ-tábor – itt a program!

Műfordítás és műhelymunka László Noémivel, Nádasdy Ádámmal és Szilasi Lászlóval, beszélgetés Földényi F. Lászlóval, Kemény Istvánnal, Ladik Katalinnal és Zoltán Gáborral. A FISZ 2018-ban Királyréten rendez tábort július 18. és 22. között. Itt a részletes program!

KÖNYVAJÁNLÓ

Visy Beatrix: Madártávlat és halszemoptika (részlet)

Kritikusunk szívesen vállalja a legelső publikációk megmérésének kockázatát, hogy kiterjeszti érdeklődését a Magyarországon kívüli magyar irodalomra is, s erősen foglalkoztatják a női szerzők művei. – Visy Beatrix Madártávlat és halszemoptika című Műút-könyvét egy Ladik Katalinról szóló írással ajánljuk.

Tiszatáj – Kassák szám

Ladik Katalin és Csehy Zoltán verse a Tiszatájban

A világ egészen más tájain / jain jain jain / az anyag és szellem vonzásában / egy fényesre borotvált gőzmozdony / elhullajtott tollaival ámulatba ejti a költőket: / iiiissss iiiissss – A Tiszatáj friss, Kassák-számát Ladik Katalin és Csehy Zoltán versével ajánljuk.

A hónap szerzője bemutatja

Bíró Tímea: ellentétből; kicsukott; nyomásgyakorlás

élek / még nem tudom / hogy megköszönjem / vagy átkozódjam érte / anyám akarata / apám tagadása / vagyok – A Litera bemutatja rovatban Bíró Tímea verseit olvashatják.

A hónap szerzője bemutatja

Ladik Katalin Bíró Tímea verseiről

Bíró Tímea a fájdalmas gyermekkori élményeket költészetté emeli, rácsodálkozik, ám mégis természetesnek veszi a szegénységet, a kirekesztettséget, a betegséget, a halált. – A novemberi hónap szerzője, Ladik Katalin bemutatja Bíró Tímea költőt.

Nagyvizit

Ladik Katalin: Az egész alkímia... II.

Mindenki politizált vagy lapult. Alakultak magyar pártok, de ők is átvették a gyűlölködést. Azt mondtam, legalább a fiamhoz legyek közelebb. Nem tudtam, hogy itt Magyarországon mit kezdek az életemmel, csak el akartam menekülni abból a gyűlöletből. – Ladik Katalinnal készült nagyvizit-interjúnk II. részét olvashatják.

Nagyvizit

Ladik Katalin: Az egész alkímia... I.

...vonzódtam a rituálékhoz, mert mégis van egy keret, és minél szigorúbb, hagyományosabb, annál keményebben tudom feszíteni a határait. A rituálé nem szabad olyan értelemben, mint a happening, hogy bárki belesétálhat, hanem védve vagyok, van koncepció, de abban feszülhetek, azt tágíthatom. – Ladik Katalinnal készült nagyvizit-interjúnk I. részét olvashatják.

A hónap szerzője

Nina Hagen, Syporca Whandal és Triceps

Volt egy kedvenc énekesnőm, akit rokonléleknek éreztem a nyolcvanas évek végén, de a mai napig új energiával tölt fel, ha hallgatom műveit: Nina Hagen. – A hónap szerzője, Ladik Katalin kulturális ajánlatában könyvet, filmet, zenét és performanszművészeket ajánl a Litera olvasói figyelmébe.

A hónap szerzője

Ladik Katalin: Vadhús

Tíz-tizenöt évvel ezelőtt, mikor legutóbb meglátogattam a Szerkesztőnőt, még Budapesten a Belváros egyik huszadik század eleji aránylag jó állapotú, körfolyosós épületének negyedik emeletén lakott a férjénél. Most a Duna partján, a Soroksári úton, a folyó közepén levő Csepel szigettel szemben lakik egy körfolyosós bérházban. – A hónap szerzője, Ladik Katalin készülő regényes élettörténetéből olvashatnak részletet.

A hónap szerzője

A hónap szerzője: Ladik Katalin

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. 2017 novemberében Ladik Katalin a hónap szerzője a Literán.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Némely részletek 7.

2007. április 22. - Fenyvesi Ottó
Babic fordításainak köszönhetően a délszláv térségben valóságos Hamvas-kultusz alakult ki. Hamvas lefordított könyvei nagyobb példányszámban kelnek el a Balkánon, mint Magyarországon. A délszláv mentalitás és kultúra inkább szakrális jellegű, fogékonyabb műveinek mondanivalójára.

Földre hulló gyöngyök

2004. 09. 15. - Ladik Katalin
Ők voltak azok, akik a tintával és tollal való írást tanították, és ezáltal vétkeztek az emberek öröktől örökig, a mai napig. Ez a tudás pedig a halálba vezeti őket és ez az ő elemésztésüknek az oka.
Megtanították az embereket arra, hogyan lehet a magzatot az anyaméhből idő előtt kihajtani, megtanították a ráolvasást, a mérgeket és a betegségekre is megtanították. Megmutatták a növények titkait, a gyökerek titkait, hogyan, miből, mit lehet főzni és készíteni.

Merz, lekvárrozs

2004. 09. 14. - Ladik Katalin
Ez a Merz-pince, akár Kurt Schwitters alkotása is lehetne. Kancervirág. A mesebeli égig érő fa. A fogyasztói társadalom jelképe. Égig érő babkonzervfa. A nappali szoba fakorlátján felkúszik a mennyezetre, átfúrja a hálószobát, a tetőt. A hulladék-karácsonyfa szikrázik, főz, mos, vasal, köt, újságot olvas. Ez a kifeslett téridő kontinuum, ez a tályog, daganatoktól remegő lény, ez a történelmi modell, a kettéhasított androgyn önmagát sokszorosító monstruma.

Árnyékul és holdfényül

2004. 09. 13. - Ladik Katalin
Azt mesélték, hogy a könyv valami raktárban hever évtizedek óta, mert hivatalosan nem lehet árulni a könyvesboltokban, ezért maga az író visz be időnként néhány példányt az antikváriumba. Így csak nagyon kevesen juthatnak a könyvhöz, de legfőképpen én nem, hiszen a hatvanas évek elején még nem utaztam külföldre, Magyarországra sem, és tudtam, hogy még jó ideig nem is fogok.

Példák gömbemberségre

2004. 09. 12. - Ladik Katalin
Lehetséges, hogy Indra gyöngyhálójában egy személyként az egész emberiség álmodja az egész emberiség közös álmát, az örökkévalóságot? Az ember örökkévalósága körforgás, bukás és felemelkedés örök körforgása. Ezt az "örök visszatérés" természetű örökkévalóságot példázza a James Joyce Finnegan's wake könyvének különös formája is, egy mély értelmű írói "tréfa".

Az összetettek széthullása

2004. 09. 11. - Ladik Katalin
Akkor még nem tudtam elképzelni, hogy máshol éljek, ne Jugoszláviában. Pedig nagyon marasztaltak, maradjak az USA-ban.
Ha akkor New York-ban maradok, lehet, hogy örökre szárnyakat kaptam volna 2001. SZEPTEMBER 11-én. Azon a napon bizonyára én is abban a bizonyos KETTŐS MEGÁLLÓBAN lettem volna azzal a sok-sok áldozattal együtt, hogy egy átszálló menetjegyet kérjek egy másik életbe.

Ernyőpulykák

2004. 09. 10. - Ladik Katalin
Régóta kísérnek - kísértenek az esernyők. Ezt a kis piros összecsukható ernyőt hordtam leggyakrabban magammal. Pedig gyenge volt a szerkezete, állandóan kifordította a szél, két év alatt sorban kitöredeztek a fém részek, nyiklett-nyaklott az egész ernyő, akárha egy részeg pulyka tárta volna ki szárnyait fölöttem, hogy elvigyen egy Emir Kusturica-filmbe.

Saját tonál

2004. 09. 09. - Ladik Katalin
Amikor az idén tavasszal Hvaron megbabonázva csodáltam egy teljes ívű szivárványt, amint tökéletességében derűsen trónolt a nyugati égbolton - még nem tudtam, hogy mennyire fájhat az ég kékje. Agyamba zárva hordom ezt a kékséget, itt, Budapesten, a Soroksári úton, lakásom falai között.

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Ladik Katalin: A víz emlékezete - kötetbemutató


Kezdő dátum: 2016-05-19 17:00:00
Ladik Katalin: A víz emlékezete. A kötetet bemutatja: Samu János Vilmos. A beszélgetést vezeti: Mészáros Sándor.

Nők a férfi (b)irodalomban – V. Őszi irodalmi fesztivál

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi Mihály u. 16.) 
Kezdő dátum: 2008-10-26 11:00:00

Kultúrcsempész Sínbusz-Fesztivál

Szeged – Szabadka (Gyülekező: Szeged, nagyállomás váróterme)
Kezdő dátum: 2008-10-15 10:00:00

Szabad-e szomjasan repülni?

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp, V., Károlyi Mihály u.)
Kezdő dátum: 2007-12-28 20:00:00

Szomjas oázis - Könyvbemutató

Írók Boltja (Bp. VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2007-10-31 16:30:00

műKEDDvelő HÉTFŐN!

MU Színház (Bp. XI., Kőrösy J. u. 17.)
Kezdő dátum: 2007-10-08 17:30:00

JAK-tábor

Szigliget, Alkotóház
Kezdő dátum: 2007-08-29 10:00:00

Vendég: Ladik Katalin

Alexandra Irodalmi Kávéház (Bp. VII., Károly körút 3/a.)
Kezdő dátum: 2007-07-05 20:00:00

Az Eszmélet szövedéke

MU Színház (Bp. XI., Kőrösy J. u. 17.)
Kezdő dátum: 2007-05-20 20:00:00

Születésnapodra – e kávéházi szegleten

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2006-04-10 18:00:00
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Nagyvizit Ladik Katalinnál

Legutóbb Ladik Katalint látogattuk meg otthonában. Nagyvizitünkön interjút adott nekünk, és megmutatta fontos tárgyait, egy írógépet, a Nagy László készítette köcsögdudát, egy dobot, egy tengeri kagylót, a konyhakredencét, és mesélt róluk. – LiteraTV.

LiteraTV

Ladik Katalin versei - LiteraTV

Ladik Katalin versei, A fákat mind megnöveszteni!, a Kinek füle van hozzá és Kinek a fejét fújják című költemények a Litera 11. előszilveszterén és 10. születésnapján hangoztak el a Trafóban. - A LiteraTV felvételét láthatják.

Ladik Katalin performansza

2011. június 29-én Lengyel-magyar Action és Slam Poetry Est volt az Európa Pontban a Literával. Az esemény egyik vendége a Spiritus Noister volt, az ő produkciójukból ajánlunk egy rövid részletet Ladik Katalin előadásában.