hirdetés

Keresési eredmény a(z) „lator lászló” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

HÍR

Lator László a Nemzet Művésze lett

A 2013-ban alapított Nemzet Művésze díjat vehette át Lator László költő, esszéista, műfordító november 5-én a Pesti Vigadóban.

Köszöntő

Lator László 90 éves

Lator László november 19-én, ma 90 éves! Ebből az alkalomból készült válogatásunkban versek, interjúk és videófelvételek mellett elsősorban az áprilisban megjelent kétrészes nagyvizit-interjúnkat ajánljuk olvasóink figyelmébe. Ezzel az összeállítással köszöntjük az ünnepeltet.

Nagyvizit

Lator László: Én is kaptam a hullámverésből

Amikor a kollégiumi gólyagyötréseken részt vettem – volt egy szavalóverseny, ami abból állt, hogy az embert az első mondatnál félbeszakították, és elkezdték gyötörni –, az első sorban ott ült, és enyhén kancsal, gonosz tekintettel nézett bennünket Kodály Zoltán. – Az idén 90 éves Lator Lászlóval készült nagyvizit-interjúnk első részét olvashatják.

A HÉT VERSE

A hét verse – Lator László: A klinikán még egyszer

Lator László sokakban legendás szerkesztőként, tanárként, népművelőként él, aki tömegeknek mutatta meg a Lyukasóra című műsorban, mitől és miért is szép egy vers. De hányan tudják, hogy milyen mély és intim költészet az övé? 

RECENZIÓ

Szabad szájjal költőtársakról

Lator László könyve összesen öt nagy fejezetre tagolódik: A vers tere és a Szellemidézés című részekben a szerző számára kiemelten fontos modern magyar költőkről ír, kiről részletesebben, kiről kevésbé. Az ezek után következő két fejezetben a versfordításról és annak lehetőségeiről olvashatunk. - Szabó Liza recenziója Lator László Szabad szemmel című kötetéről.

Könyvajánló

Lator László: Szabad szemmel

Tudta-e Pilinszky, a kezdet kezdetén, hogy mit akar vele? Írt, beszélt egyszer-egyszer a versírásról, a maga gyakorlatáról, de általánosabban, elvontabban, mint, mondjuk, Weöres Sándor vagy Nemes Nagy Ágnes, ők már-már természettudományos szakszerűséggel tudósítottak a költői mesterség valamelyest magyarázható részleteiről. − Lator László Szabad szemmel című kötetét ajánljuk.

Laudáció

Laudáció Szlukovényi Katalin Déry-díja alkalmából

Életeleme az írás, mindennapi kenyere. Úgy érzi, mindig mindenről írnia kell, életről-halálról, szerelemről, robbanó pillanatokról, hétköznapokról, sűrű matériájú verset, egzisztenciális lírát, máskor naplójegyzetszerűt, így vagy úgy értelmezni az egyébként értelmezhetetlent. – Lator László laudációját olvashatják Szlukovényi Katalin Déry-díjához.

Díj

Átadták a Déry-díjakat!

2015. október 16-án, pénteken átadták az idei Déry Tibor-díjakat. Bíró-Balogh Tamás író, irodalomtörténész, Sántha József író, kritikus és Szlukovényi Katalin költő, kritikus, műfordító vehette át az elismerést.

Ott jártunk

Elmesélte, amit akár meg is írhatott volna

Vajon miért nem lett író egy nagy mesélőből? A csattanós történetek elegendő okot szolgáltatnak erre. − Réz Pál Bokáig pezsgőben című, Parti Nagy Lajos interjúkérdései nyomán írott memoárkötetének bemutatóján jártunk a Petőfi Irodalmi Múzeumban, 2015. szeptember 28-án.

Díj

Lator László költő kapja a Babits Mihály Alkotói Díjat

Lator László Kossuth-díjas költő, műfordító, esszéista veheti át a Magyar Irodalomtörténeti Társaság 2014-es Babits Mihály Alkotói Díját péntek este a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Gyerekfelnőtt

2008. október 10. péntek – Molnár Krisztina Rita
…nála minden hirtelen olyan megnyugtatóan egyszerű lesz, semmilyen fölösleges sallang, lila köd, hókuszpók nincs, minden magától értetődővé válik. Nála egyszerű a földre hullott diólevelet felemelni, megnézegetni, az erezetet belenyomogatni a puha agyagba. Nála egyszerűen úgy érzi magát az ember, mintha a világ olyan kerek lenne, mint a Százholdas Pagony. Nála egy gyerek nem akar más lenni, mint akinek megteremtődött, nem fél, nem szorong.

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Lator László sírverse

Lator László sírverse Elnyugodott immár a pénzéhes Lator, bízzunk abban, költők, hogy végre meglakol, kurátorként fontos summák felett döntött, leteperte mostan egy óriás döntnök, díjakat is adott,...

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

VIII. Győri Könyvszalon

Győri Nemzeti Színház nagyszínpada
Kezdő dátum: 2008-10-03 10:00:00

Lengyel Balázs-emlékest

MTA, Kisterem (Bp, V. ker., Roosevelt tér 9., 2. emelet)
Kezdő dátum: 2008-09-30 16:00:00

KÉSELÉS VILLÁVAL

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2007-09-19 19:00:00

Ünnepi Késelés villával

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2007-04-11 18:00:00

Magyar Író Akadémia

Művészetek Palotája, Bohém Étterem (Bp. IX., Komor Marcell stny. 1.)
Kezdő dátum: 2007-02-17 10:00:00

IRODALMI CENTRIFUGA

Centrál Kávéház (Bp. V., Károlyi M. u. 9.)
Kezdő dátum: 2007-02-08 19:00:00

Borostyán-est Várady Szabolccsal

Stúdió K Színház (Bp. IX., Ráday u. 32.)
Kezdő dátum: 2006-10-26 19:30:00

GARDEN PARTY a Magyar Fordítóházban

Magyar Fordítóház Alapítvány (Balatonfüred, Petőfi S. u. 36)
Kezdő dátum: 2006-06-17 14:00:00

Szabó Magda és Lator László könyvbemutatója

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2006-06-12 17:00:00

Irodalmi maraton

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2006-05-12 16:00:00
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Nagyvizitben Lator Lászlónál

Legutóbb Lator Lászlónál jártunk nagyviziten. Az életműinterjú egy részletét láthatják most, melyben a makói évekről mesélt nekünk. – Tekintsék meg a LiteraTV felvételét. 

Lator László: Határon

Lator László Határon című versét olvasta fel a Képzett társítások 25. estjén. A rá jellemző sűrű és pontos fogalmazással pedig visszaidézte, hogy mikor és hol volt az a bizonyos határ.

Megnyílt a 80. Ünnepi Könyvhét

Lator László beszédével nyílt meg június 4-én a Könyvhét, a literaTV beszámol a megnyitóról.

A nagyon rossz verseket olvastam el

Lator László és Orosz István voltak a vendégei februárban az Aegon estek a Nemzetiben című rendezvénysorozatnak. Videónkban Lator László Szittya Attila Bendegúzról és a rossz versek születéséről beszél Alföldi Róbertnek.