hirdetés

Keresési eredmény a(z) „latzkovits miklós” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

JELENKOR 2013. SZEPTEMBER

Latzkovits Miklós: A betűk háborúja

A háború valódi okát, a valóban igazit, senki sem ismeri. Tény, hogy a betűk egymás iránti gyűlölete olyan ősi, mint a legtitkosabb hieroglifák, mint a fáraók álma a piramisokban, vagy talán még ennél is öregebb, de a valódi indítékokat fátyol takarja... - A Jelenkor folyóirat szeptemberi számát Latzkovits Miklós elbeszélésének részletével ajánljuk.

Latzkovits Miklós: Laboda

Laboda 1963. május 13-án született Szegeden, Magyarország tündöklő metropolisában. Mikor a gyermek felsírt, a Tisza kilépett medréből, s a városban összedőlt minden magasabb épület. A kisfiú szőke volt, kimondhatatlanul szoke. Szoke volt vállig éro hosszú haja (tudniillik vállig éro, hosszú hajjal született), szoke volt a bore, a körme, szoke a szeme színe és szokék a könnyei, szoke volt a vére és a nyelve, szoke az ínye, ahogy szokék voltak a szájában a fogak (tudniillik szájában fogakkal született).

Minerva pécsi búvóhelye

A Jelenkor igazán figyelemreméltó anyaggal lepi meg olvasóját májusi számában. Szerb Antal és Thienemann Tivadar blokkja mellett Ágoston Zoltán szobrász-interjúi és Márton László legutóbbi regényének bírálatai hódolnak a bölcs istenasszonynak.

szabadpolc

Három plusz egy

Recenzensünk négy Könyvfesztiválra megjelent prózakötetet választott Szabadpolcára, kettőt a Magvető, kettőt az Ulpius kínálatából.

Májusi szerintem

...van-e, létezik-e most bárhol olyan mai magyar próza, amely poétikáját legelsősorban ne a mondatra, a mondat poétikájára építené rá, miként, immár 150 éve, egy hódoltságnyi idővel ezelőtt, a nagy Flaubert?

Könyvfesztiváli előkészületek a Magvető Kiadónál

A Magvető Kiadó a Novellárium sorozat két új kötetével, egy gyerekvers-kötettel, Kántor Péter és Jónás Tamás versesköteteivel, valamint Grecsó Krisztián Tánciskola és Esterházy Péter Semmi művészet című regényével készül a Könyvfesztiválra, de Sárközy Bence szót ejt a további tervekről is.

Rotary Irodalmi Díj - megvan az első három esélyes

 Rotary Irodalmi Díj kuratóriuma a New York Kávéházban tartott sajtótájékoztatón bejelentette az idén első alkalommal kiosztásra kerülő, egyik legnagyobb összegű pénzjutalommal járó (3 millió forint) irodalmi díj első három helyezett kötetének címét.

Nyolcan a döntés előtt

Közeledik az idén első alkalommal, de a hagyományteremtés szándékával meghirdetett Rotary Irodalmi Díj átadása. A mai napon a kuratórium nyilvánosságra hozta az értékelt művek TOP 8 listáját. Ide olyan alkotások kerültek, amelyek egy, vagy több zsűritagnál maximális pontszámot értek el. A lista külön érdekessége a verses műfaj markáns jelenléte, ami azt bizonyítja, hogy az ítészek az elmúlt év irodalmi termésében a verses kötetek minőségét jobbnak találták, mint a prózai művekét.