hirdetés

Keresési eredmény a(z) „lengyel péter” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Búcsú

Lengyel Péter: Péter

Érzem az űrt, a hiányt, a veszteséget. És újra megrázom magam. Mégis róla szól. Mert Péter művében minden benne lehet. Benne van. Átfogó, egyetemes, szuggesztív és ezt nem a tárgya, a bölcselete teszi. Hanem a szöveg, a könyvek minősége. Sokat veszítek július tizennegyedikén. Sokat az ország-világ. – A Litera oldalán írók búcsúznak Esterházy Pétertől. Lengyel Péter írását olvashatják. 

helyszíni szemle

Egy "hosszú lépés" a "Bűnös Városban"

A nagyváros mindenféle bűn melegágya, virágzik az erőszak és a prostitúció. Budapest a tizenkilenc-huszadik század fordulóján. Ennek nyomait elevenítettük fel Kondor Vilmos és Lengyel Péter krimijeinek segítségével a Budapest Transzfer programjában, a Hosszúlépés és a PIM közös sétáján. - Kiss Eszter beszámolója.

Köszöntés

Lengyel Péter 75

Hogy mit lehet tanulni Lengyel Pétertől? Talán hasonlót, mint Ottliktól: “a történet erkölcse és a forma erkölcsi tanulsága” az. Szabadságot gondolkodásban, hogy mindenkinek saját útja van, a regénynek és az embernek is. Hűséget a nyelvhez. Aggályos tökéletességvágyat. Szigorú munkamorált. Függetlenséget és ellenállást, a bárminek való behódolás erkölcstelenségét. Azt, hogy az írónak állampolgári kötelessége az írás. - Lengyel Péter ma 75 éves. Isten éltesse!

helyszíni szemle

Gázpedálra írt szabadságdal

A számomra jelentés nélküli Citroën DS 19 Németh Gábor szerint „paradigmaváltás az autógyártásban” – egyébiránt pedig Lengyel Péter első novellájának címe. Az Előhívás-sorozat legutóbbi epizódján Lengyel Péter pályakezdése volt a téma. - Tamás Zsuzsa helyszíni szemléje.

Előhívás

ELŐHÍVÁS - Lengyel Péter pályakezdéséről

2013. december 11-én, szerdán este 7-től Lengyel Péter pályakezdése és a Nyár című novella lesz az Előhívás témája a Nyitott Műhelyben. Az állandó beszélgetőpartnereken - Jánossy Lajoson, Németh Gáboron, Reményi József Tamáson és Vári Györgyön - túl jelen lesz maga a szerző is az esten.

Előhívás

Pályakezdések, első megjelenések - Folytatódik az Előhívás!

Folytatódik a Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Előhívás. Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György az új szériában kortárs szerzők pályakezdésével és első publikációival foglalkozik. 2013. október 9-én, szerdán este 7-től elsőként Mészöly Miklós Koldustánc című szövege a téma.

Ott jártunk

"Nagyon sokat tanultam ma” - Lengyel Péter-konferencia

A PPKE BTK Magyar Irodalomtudományi Intézete és Esztétika tanszéke „Figyeljétek a mesélő embert” címmel tudományos konferenciát szervezett a piliscsabai Pázmáneumon Lengyel Péter életművéről. – Ott jártunk.

KONFERENCIA

"Figyeljétek a mesélő embert" - Lengyel Péter-konferencia a Pázmányon

A PPKE BTK Magyar Irodalomtudományi Intézete és Esztétika tanszéke „Figyeljétek a mesélő embert.” címmel tudományos konferenciát szervez Lengyel Péter életművéről a Pázmáneumon december 3-án.

Interjú

A díjazottakat kérdeztük III.

Március 15-én vehette át az egyik legmagasabb állami kitüntetést, a Kossuth-díjat három kiváló alkotó: Kovács András Ferenc, Lengyel Péter és Rakovszky Zsuzsa. A litera velük készült interjúit olvashatják.

Nagyvizit

Szem, kéz, csönd III.

...világra néző értelmiségiek, igen, tudták, hogy előttük az élet. Gyerekek, új tudások, válaszokat találni. Kérdéseket találni. Főleg. És mindig – ha nem aránytalan ilyet mondani –: a könyv. - Lengyel Péter író ma 70 éves. Ez alkalomból közöljük a vele készült nagyinterjút, amely immár teljes terjedelmében olvasható.

További találatok