hirdetés

Keresési eredmény a(z) „lengyel péter” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

DIA

A DIA új tagja: Lengyel Péter, posztumusz tagok: Hajnóczy Péter és Vasadi Péter

A Digitális Irodalmi Akadémia 2018. szeptember 17-i Tagválasztó Gyűlése három fordulóban, nagy többséggel Lengyel Péter Kossuth-díjas prózaírót választotta meg a testület új tagjának. A PIM főigazgatójának javaslatára a dia.hu adatbázisa két új posztumusz tag, Hajnóczy Péter prózaíró és Vasadi Péter író, költő életművével bővül.

Magasiskola

Lengyel Péter: Innen (Szeletek egy hazai történetből)

A ritkán publikáló és megszólaló író, Lengyel Péter évtizedek óta készülő regényéből nem olvashattunk eddig semmit. Nemrég azonban az Élet és Irodalomban megjelent a szerző akadémiai székfoglaló előadásaként egy szöveg, amely önálló, a regénytől független darab, ám a titokzatos műből már sejtet valamit.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2018/21. számából

Az ÉS idei 21. számában részlet Lengyel Péter készülő regényéből, esszé Keresztesi Józseftől egy-egy Pilinszky-, Petri- és Karinthy-versről, kritika Paul Auster kötetéről, az idei Cannes-i Filmfesztiválról, Závada Pál Radnóti Színház-beli darabjáról és vers Babiczky Tibortól. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

Hír

Lengyel Péter akadémiai székfoglalót tart

Macskakő és a Cseréptörés szerzője, a magyar próza legjelentősebb alkotói közé tartozó Lengyel Péter a Magyar Tudományos Akadémián tartja meg székfoglalóját. Az eseményen, 2018. május 23-án új regényéből is felolvas.

Búcsú

Lengyel Péter: Péter

Érzem az űrt, a hiányt, a veszteséget. És újra megrázom magam. Mégis róla szól. Mert Péter művében minden benne lehet. Benne van. Átfogó, egyetemes, szuggesztív és ezt nem a tárgya, a bölcselete teszi. Hanem a szöveg, a könyvek minősége. Sokat veszítek július tizennegyedikén. Sokat az ország-világ. – A Litera oldalán írók búcsúznak Esterházy Pétertől. Lengyel Péter írását olvashatják. 

helyszíni szemle

Egy "hosszú lépés" a "Bűnös Városban"

A nagyváros mindenféle bűn melegágya, virágzik az erőszak és a prostitúció. Budapest a tizenkilenc-huszadik század fordulóján. Ennek nyomait elevenítettük fel Kondor Vilmos és Lengyel Péter krimijeinek segítségével a Budapest Transzfer programjában, a Hosszúlépés és a PIM közös sétáján. - Kiss Eszter beszámolója.

Köszöntés

Lengyel Péter 75

Hogy mit lehet tanulni Lengyel Pétertől? Talán hasonlót, mint Ottliktól: “a történet erkölcse és a forma erkölcsi tanulsága” az. Szabadságot gondolkodásban, hogy mindenkinek saját útja van, a regénynek és az embernek is. Hűséget a nyelvhez. Aggályos tökéletességvágyat. Szigorú munkamorált. Függetlenséget és ellenállást, a bárminek való behódolás erkölcstelenségét. Azt, hogy az írónak állampolgári kötelessége az írás. - Lengyel Péter ma 75 éves. Isten éltesse!

helyszíni szemle

Gázpedálra írt szabadságdal

A számomra jelentés nélküli Citroën DS 19 Németh Gábor szerint „paradigmaváltás az autógyártásban” – egyébiránt pedig Lengyel Péter első novellájának címe. Az Előhívás-sorozat legutóbbi epizódján Lengyel Péter pályakezdése volt a téma. - Tamás Zsuzsa helyszíni szemléje.

Előhívás

ELŐHÍVÁS - Lengyel Péter pályakezdéséről

2013. december 11-én, szerdán este 7-től Lengyel Péter pályakezdése és a Nyár című novella lesz az Előhívás témája a Nyitott Műhelyben. Az állandó beszélgetőpartnereken - Jánossy Lajoson, Németh Gáboron, Reményi József Tamáson és Vári Györgyön - túl jelen lesz maga a szerző is az esten.

Előhívás

Pályakezdések, első megjelenések - Folytatódik az Előhívás!

Folytatódik a Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Előhívás. Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György az új szériában kortárs szerzők pályakezdésével és első publikációival foglalkozik. 2013. október 9-én, szerdán este 7-től elsőként Mészöly Miklós Koldustánc című szövege a téma.

További találatok