hirdetés

Keresési eredmény a(z) „márai sándor” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

A hét prózája

A hét prózája – Márai Sándor: A parancsoló feladatokról

Süket, kényelmes vagy gyáva – ezek a karakterek nem engedelmeskednek a hívó szónak Márai szerint. Szerintem meg nem minden esetben a gyáva a bátor ellentéte. – A hét prózáját Seres Lili Hanna választotta.

Litera Rádió

Litera Rádió – Márai Sándor művéről az Előhívásban

2016. december 14-én Márai Sándor: Egy polgár vallomásai című könyve volt az Előhívás témája. A Helikonnál megjelent cenzúrázatlan és csonkítatlan kiadásról Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és Sipos Balázs beszélgetett. A Litera Rádió felvételét hallhatják.

Előhívás

Előhívás – Az Egy polgár vallomásai című Márai-műről

2016. december 14-én, szerdán este 7-től Márai Sándor: Egy polgár vallomásai című könyve lesz az Előhívás témája. A Helikonnál megjelent cenzúrázatlan és csonkítatlan kiadásról Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és Sipos Balázs beszélget. 

Hír

Magyar díszvendégség a Varsói Nemzetközi Könyvvásáron

2016. május 19-én, ma nyílik a Varsói Nemzetközi Könyvvásár, melynek Magyarország a díszvendége. Ezzel veszi kezdetét a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad. 

KÖNYVAJÁNLÓ

Márai Sándor: Fedőneve: Ulysses

Márai Sándor már 1954-ben tervbe vette a Szabad Európa Rádióban felolvasott jegyzeteinek kötetbe rendezését, de elképzelése nem valósult meg. A most, a Helikon Kiadónál megjelenő Fedőneve: Ulysses című kötet tehát elsősorban az írói szándék megvalósulása. Ebből ajánlunk most egy részletet.

KÖNYVAJÁNLÓ

Dr. Fried István: Egy polgárvallomás sorstörténete

Márai Sándor legjelentősebb alkotása több mint hét évtized után jelenik meg teljes és csonkítatlan kiadásban. A kötetben egyaránt olvasható az eredeti szöveg, valamint az 1940-es cenzúrázott és kihúzott változat is. Az Egy polgár vallomásai teljes kiadásához Fried István írt utószót, amit most nálunk is elolvashatnak.

kritika

"Anyások” Kassán

Vannak ilyen kivételesen erős részletek a könyvben, amikor a személyes sors, a később történelmivé emelkedő jelen pillanat megélése, a polgárság és Magyarország sorsa egyszerre, egymás tükrében mutatkozik meg. - Szilágyi Zsófia kritikája Márai Sándor Hallgatni akartam című kötetéről.

Hír

A salernói kaland - Márai szobráért

A salernói kaland címmel országos kulturális vetélkedő indul, amely Márai életével és munkásságával kapcsolatos kérdéseket tesz fel a jelentkezőknek, valamint kezdetét veszi egy gyűjtési és adakozási akció is Márai ellopott salernói szobrának visszaállítására. 

HÍR

Márai Sándor emlékkörút Kassán és Budapesten

Elkészült a Márai Sándor Emlékkörút, amelyen az érdeklődők az íróhoz és családjához köthető helyszíneket járhatják végig Kassán és Budapesten. A körutat az Európa Kulturális Fővárosa Kassa 2013 nonprofit szervezet és a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum közösen szervezte meg és készítette elő.

BESZÁMOLÓ

Újabb kaland Máraival

Sipos József belekezdett Márai Sándor Kaland című drámájából készülő filmadaptációjának forgatásába: főszerepben Marozsán Erikával, Csányi Sándorral és Nagy-Kálózy Eszterrel. A forgatáson a Filmhu járt.
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Márai igazáról

2008. június 27. péntek - Végel László

Felnőtté válásom, szellemi érlelődésem is más körülmények között zajlott. Amit láttam és tapasztaltam, az egyszerűen arról szólt, amit Márai Sándor fejezett ki örökérvényűen: „Magyar az – dobjuk végre a szemétre a sok híg elméletet – akinek az anyanyelve magyar, s aki úgy érzi, azonos az anyanyelvével és magyar. Minden más gonosz és veszélyes halandzsa.”

Nyugdíjas költő

2008. április 14. - Tokai András
Beérkeztek az első gratulációk a rokonságnak és barátoknak körbeküldött, Panka születését hírül adó e-mailekre. Este még olvasok Flórának Nádasdy nekünk dedikált Rómeó és Júlia-fordításából, és elalvás előtt eszembe jut a Ráday utcában vasárnap este tőle hallott szép, tűnődő mondat: „Talán a Jóisten azt akarja, hogy az ember terheket cipeljen.”

Badacsonyból – Szegedre

2007. március 7. – Weiner Sennyey Tibor
Tavi barátomnak írtam, hogy „öregség” tematikát kéne csinálni folyóiratában, erről írni, erről beszélni nekik, mert ma mindez úgy el van kenve, annyira nem tiszta, annyira nem szép a viszony, s havas hegycsúccsá ma alig is érhetnek az emberek. Ifjúságuk roncsait cipelik arcukon, s nem valódi koruk szépségét. Péter bácsi és Bogi néni havas hegycsúcsok, kik otthonukba engedtek, megtiszteltek történeteikkel, s még több: odafigyeltek ránk.

„Jöjj!” – szólt a Herceg

2007. március 6. – Weiner Sennyey Tibor
Pósfai írja legnagyobb hazai fákról szóló könyvében, hogy Zsennyén, hazánk legöregebb fája, akár az idős szarvasok – már visszafele él. Agancsát behúzza, egyre kevesebb a lombja. Pósfai biztosan tudja, amit Jankovics Marcell oly szépen ír meg a fáról is, a szarvasról is, hogy e két lény mennyire kapcsolódik a világfához. Igen a tölgyben van valami szarvasos, s a szarvasban - ki a kertben szökell tajtékozva -, abban meg van valami a fából.

Kulcs egy archoz

2007. január 12. – Zoltán Gábor
Szeretek őszinte lenni. Nemcsak mert jólesik, hanem mert jobban veszi ki magát. Márai például őszinte a naplóiban. Még ha ezt nem is mindenki találja így. Nekem az az érzésem, éppen az őszinteségért csinálta, az őszinteségén dolgozott, amikor írta. Nem kis kockázatot vállalva.

Londonba Máraira

2006. 03. 01. – George Szirtes
Márait könnyű fordítani. Arra invitál, hogy élvezd vele együtt, ahogy a prózája tisztán, retorikusan köröz, ahogy egymás után tárja fel az indítékok különböző rétegeit. Az egész ember merő lángoló kíváncsiság, akit csak a türelme fékez. A próza könnyedén folyik ki az ujjai közül. Krasznahorkai kezében a próza középkori kastély, átláthatatlan árnyékokkal, hosszú, zsúfolt utcákkal, amelyeket előbb ki kell bogoznunk, hogy átlássuk őket. Mindennek össze kell omolnia, hogy újra felépülhessen.

Bujaság koldusa: szombat

2006. 02. 18. — k.kabai lóránt
Sajnos nem jutottam odáig sem, hogy a történet váza megszülessen, így be kell érnünk csupán a terv leírásával, a továbbiakat viszont mindenki maga képzelheti el, ízlése szerint. „Ne tagadd a testet, de bánj vele méltányosan és fölényesen, mint az idomító a fenevaddal.” (Márai Sándor)

Gondolatok a víz alatt

2005. 04. 11. - Podmaniczky Szilárd
Mióta az eszemet tudom, mínusz két év, nem igazán tudtam mire vélni a strandot, az uszodát, mélyvízi fürdőzésem a medence peremébe való kapaszkodásban merült ki. A feleségem viszont olyan szépen úszik, ahogyan dohányzik, élvezettel, napi egy szálat. Nyaranta szívesen kijártam vele az éjszakai úszásokra, ahol a csillagos ég alatt a medence széléről lógattam vízbe a lábam, én hűsöltem, ő úszott.

Hétből kettő

2003. 10. 24. - Erdős Virág netnaplója
Milyen lehet egy lány naplója, ha idézettel kezdődik?
     Milyen lehet egy lány naplója, ha Márai-idézettel kezdődik?
     Milyen lehet egy lány naplója, ha azzal a Márai-idézettel kezdődik, "a lányok hülyék"?
     Milyen lehet egy lány naplója, ha azzal a Márai-idézettel kezdődik, "a lányok hülyék", s történetesen október huszonharmadika eseményei ihlették?
     Erdős Virág második netnaplója.
     

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Márai Sándor irodalmi tárcái

Márai Sándor: Bolhapiac Márai Sándor az utóbbi időben feltűnő sokat ír, átlag félévenként jelenik meg egy-egy könyve. Ez a megállapítás nem akar fölényes vagy kellemetlenkedő lenni, végre is...

Hogyan válhat szerzővé az író?

Douglas Adams szerint, aki mint tudjuk a Galaxis útikalauz stopposoknak című ötrészes trilógia megalkotója, a szerzővé váláshoz három dolog szükségeltetik. Az első a rengeteg egyedüllét, a második az...

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Drei Raben: Die Unngarische Schweiz

Eckermann Kávéház (1092 Budapest, Ráday u. 58.)
Kezdő dátum: 2008-09-26 20:00:00

Márai Sándor: Füveskönyv – fejezetek három életből

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2006-07-10 20:00:00

Szövegek párbeszéde

Országos Széchenyi Könyvtár (Budavári Palota)
Kezdő dátum: 2006-05-13 10:00:00

LégyOtt

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2006-03-20 18:00:00

Odüsszeusz Tours


Kezdő dátum: 2005-04-08 19:00:00
Bp, V. Madách tér 6.

Odüsszeusz Tours


Kezdő dátum: 2005-03-30 19:00:00
Bp, VII., Madách tér 6.

Odüsszeusz Tours - a Tavaszi Fesztivál bemutatója


Kezdő dátum: 2005-03-19 19:00:00
Bp, VII., Madách tér 6.

Odüsszeusz Tours - sajtóbemutató


Kezdő dátum: 2005-03-20 19:00:00
Bp, VII., Madách tér 6.

Márai Sándor: Válás Budán


Kezdő dátum: 2005-03-13 15:00:00
Bp. IX., Török Pál u. 3.

Márai Sándor: Kaland


Kezdő dátum: 2005-03-20 19:00:00
Bp. IX., Török Pál u. 3.
További találatok