hirdetés

Keresési eredmény a(z) „márton lászló” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Interjú

Márton László: A legkopárabb tények a legfantasztikusabbak

Nem az a pusztítás első lépése, amikor ágyúval rálőnek egy városra, hanem az, amikor ennek a háborús propaganda nyelvileg megágyaz. – Márton Lászlóval Két obeliszk című új regényéről Szilasi Flóra beszélgetett.

Könyvhét 2018

3×7 könyv, amit nagyon várunk II.

Hamarosan kezdődik a 89. Ünnepi Könyvhét, úgyhogy körülnéztünk a kiadók háza táján, milyen szépirodalmi remekekkel örvendeztetik meg az olvasót. A második csomagba is hét könyvet válogattunk: Garaczi László, Sándor Iván, Márton László, Milbacher Róbert, Terézia Mora, Papp-Zakor Ilka és Térey János művét.

Részlet a könyvből

Márton László: Két obeliszk (részlet)

Ama bizonyos Moldva-parton töltött nap után Karl K. tíz évig nem látta a bárónőt. Aztán néhány hétre ismét fellángolt a szerelem. Karl K. és Sidonie N. szép napokat töltött Svájcban, a Tödi-hegy mellett, de aztán 1924 végén Sidi elutazott Borneóra, sőt talán még Ausztráliába is... – Márton László könyvhétre megjelenő új regényéből olvashatnak részletet.

Esterházy-könyvtár

Márton László: (Esterházy-könyvtár)

1983 tavaszán, amikor először találkoztam vele, két dolgot mondott. Egyrészt, hogy a Magvető Kiadónak szánt novelláskötetemből kíméletlenül dobjak ki mindent, ami gyenge, másrészt, hogy olvassam el a Tristram Shandyt, azt a halványzöld kötéstáblájút... – Esterházy Péter virtuális könyvtárából Márton László Laurence Sterne Tristram Shandy című regényéről írt.

Litera-díj 2017

Kukorelly Endre Litera-díjas!

2017. október 20-án a Teslában adta át Szerelmes Arany / Megsemmisült versek című nyílt és meghívásos pályázatának díjait a Litera. A gyakornokzsűri döntése alapján 2017 Litera-díjasa Kukorelly Endre. A szakmai zsűri a nyílt pályázaton Baráth Katalin, Sajó László, Müller Péter Sziámi és Varga Zoltán Zsolt verseit tartotta a legjobbnak.

Kozmopolitavita

Márton László: Otthon itthon?

Úgy is feltehetem a kérdést: a magyar társadalom miért van tele előítéletekkel, miért nem lát az orránál tovább, és miért nem képes, miért nem hajlandó megérteni mindazt, ami számára nem közhelyszerűen magától értetődő? – Kozmopolitavita című sorozatunk Arany János verséből és az egykori vitából kiindulva kozmopolita és nemzeti eszme viszonyát kutatja. Márton László esszéjét olvashatják.

Interjú

Márton László: Marad a szöveg

Az a kérdés, hogy a fordító mennyire erős értelmezési javaslatokat tesz, mennyire tudja meggyőzni az olvasót arról, hogy nyomon tudja követni a régi költő észjárását. Minél inkább sikerül megragadni a költői személyiségben a régi kort, annál inkább kortársunkká válik a költő. - Márton Lászlóval beszélgettünk, Walther von der Vogelweide most magyarul megjelent összes verseinek fordítójával.

OTT JÁRTUNK

A Látó és az elaggott fülemile

A beszélgetés első felében rengeteg évszám és történet hangzik el a lap és a jelenlévő külső szerzők találkozásával kapcsolatban, én pedig gondolatban kalapot emelek, amiért szinte mindenre minimum éves pontossággal emlékeznek. – A Petőfi Irodalmi Múzeumban jártunk, a Látó folyóirat Arany János-számának bemutatóján.

Részlet a kötetből

Walther von der Vogelweide összes versei (részlet)

Uraim barátaim segítségeteket várom / nem bírom tovább! se té se tova! / szerelmi ügyemet elétek tárom / bizony nem leszek már boldog soha – Walther von der Vogelweide összes versét Márton László fordításában jelentette meg a Kalligram Kiadó. Az Akik örömömet télen elrabolták című verset közöljük, a fordító jegyzetével.

Helyszíni szemle

A hely szelleme II. – Mészöly Kisorosziban

A hely jelentősége az új magyar prózairodalom szemléletében, a Mészöly-műhelytalálkozók második epizódjára került sor Kisorosziban. A meghívott vendég Nádas Péter és Márton László volt. – Az eseményről szóló beszámolót és képriportot olvashatják.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Aranyló ferde fénypászmák

JAK műfordító tábor - 2017. október 14.

Kézenfekvő, hogy a Faust dramaturgiája és annak műfordítói vonzata legyen délutáni mondanivalóm egyik súlypontja. A műfordítást mindig is dialógusnak tekintettem. – A JAK műfordító táborából, Dunabogdányból Márton László jelentkezik.

Netnapló

Az átúszás nem műfordítói probléma

JAK műfordító tábor - 2016. szeptember 11.

A Herold panzió mögött szőlőpászmák kúsznak fel a hegyoldalra. A korán érő fajtákat tönkretette a sok eső, de a cabernet sauvignonnak és a zenitnek még jók az esélyei. - A JAK műfordító táborának utolsó bejegyzését Márton László írta.

BEST OF 2012: A tizennégy évvel ezelőtti szerző

2013. január 3. - Márton László

Ez az én külön sportágam, vagy legalábbis negyedóráig tartó reggeli tornám. Groteszk fuldoklás-gyakorlat, jókedvű nyuvadás-revű. Közben lehúzom a borostát a borotvahabbal együtt, megszépül szatír-arcom. - Az év elején 2012 legjobb naplóiból közlünk egy-egy darabot. Mára Márton László egy tavaly júniusi naplóját választottuk.

Netnapló

Kettétört szív

Márton László - 2012. június 10.

Múzeum körúti antikvárius nagymogul és fáraó van, aki egy interjúban jól indokolható dölyffel elmagyarázza, mi a különbség az antikvár könyv és a használt könyv között. Ezen a ponton teljesedik be a nyomtatott és írott szellemiség pusztulása. A Múzeum körúti Rettenetes Halpagár jelzi, hogy nem hiába várjuk a barbárokat, mert hiszen ő maga is az... - Márton László vasárnapi naplója, a sorozat záródarabja. 

A sokaság

2012. június 9. - Márton László

A vita folyamán az az álláspont kerekedik felül, mely szerint Nemecsek él és élni fog. Ha ennyire fontos, hogy Nemecsek életben maradjon, akkor talán az irodalom is életben marad. - Márton László szombati netnaplója.

Netnapló

A forró, száraz tér

Márton László - 2012. június 8.

Közben kijutottam az élő, fortyogó, igazi Vörösmarty térre. (Nekem nagyon Weöres ez a Marty!) A Kalligram-stand előtt Murányi Sándor Olivér dedikál. Jön Fried István, a fiatal írók, azon belül a rom. magy. és vajd. magy. fiatal írók mentora. Arról beszélgetünk, milyen zene szólhatott az 1540-es évek vége felé (mert most a nagyszínpadról kétségbeejtő), amikor György barát egész éjszakákat végigtáncolt Izabella királynéval. - Márton László naplója péntekről. 

Öndicséret, önvád

2012. június 7. - Márton László

Magamat, saját könyveimet ilyenkor nem ajánlom. Még csak azt sem mondhatom, hogy nem ajánlom magamat, mert már azzal is ajánlanám. Inkább mondom a friss kötettel rendelkező kortárs írókat és írónőket, akik számosan jelen vannak. - Márton László netnaplója csütörtökről.

A tizennégy évvel ezelőtti szerző

2012. június 6. - Márton László

Ez az én külön sportágam, vagy legalábbis negyedóráig tartó reggeli tornám. Groteszk fuldoklás-gyakorlat, jókedvű nyuvadás-revű. Közben lehúzom a borostát a borotvahabbal együtt, megszépül szatír-arcom. - Márton László netnaplója szerdáról.

Reggel szürkeség, este erős, hideg szél

2012. június 5. - Márton László

Ért a vitorlázáshoz és a horgászathoz, valamint a zenéhez is. Mindent tud, csak írni nem. És miért nem tud írni? Elsősorban azért, mert nem tudja, mi a különbség a személyes (vagy intim) és a privát között. - Márton László netnaplója keddről. 

Napfény a falon

2012. június 4. - Márton László

Szeretek rossz és nagyon rossz műveket olvasni, egy bizonyos mennyiségbeli határig. Az emberi létezés feloldhatatlan dilemmái testesülnek meg bennük. - Ezen a héten Márton László írja a netnaplót.

További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTv

Esterházyt olvas: Márton László

Egy éve, 2016. július 14-én halt meg Esterházy Péter. Emlékére ma egész nap szerzők és szerkesztők olvasnak fel a műveiből a Literán. Márton László Esterházy Péter Ágnes című művéből választott részletet.

LiteraTV

Márton László: Az égnek van egy hajlata... – LiteraTV

Itt egy napilap odavész, / ott szétverve egy színház, / hogy miközben megáll az ész, / rémhírek között ingázz. / Hiába rémhír, ha igaz; / tovább durvul a klíma. / Az lép előre, aki gaz: / úgy röhög, mintha sírna. – Márton László verse a Litera Klímacsúcs című előszilveszterén hangzott el a Trafóban.

LiteraTV

ML-portré

Gerőcs Péter 65 perces dokumentumfilmjében Márton László mesél életéről és pályájáról, valamint monográfusa és barátai vallanak róla, személye sokféleségéről, pályájának olykor kiegyensúlyozott, máskor kissé viszontagságos alakulásáról. – A teljes filmet megtekinthetik most a LiteraTV-ben.

Írómozi

A sípoló macskakő - Márton László az Írómoziban

A Litera és a Nyitott Műhely közös, Írómozi című sorozatának legutóbbi vendége Márton László volt, aki Gazdag Gyula 1971-es, A sípoló macskakő című filmjét választotta az estre. A LiteraTV-ben erről mesél. Legközelebb, október 28-án Cserna-Szabó András a vendégünk A nagy Lebowskival.

LiteraTV

Márton László: A mi kis köztársaságunk

A Litera vendége volt Márton László, aki készülő könyvéből olvasott fel nekünk. Az egyelőre A mi kis köztársaságunk munkacímű regény a II. világháború után játszódik Kelet-Magyarországon. 

LITERA TV

Márton László: Ez a könyv valamit nagyon eltalált

A Litera év végi leltárként videósorozatot indít, amelyben arra kértünk kritikusokat és szerzőket, hogy meséljenek 2013-as kedvenc olvasmányaikról. Most Márton László beszél Hidas Judit Hotel Havanna című novelláskötetéről. 

LiteraTV

Rendhagyó felolvasás Tatán - Főszerepben: Márton László

A Litera TestFeszt című irodalmi táborában délutánkonként rendhagyó felolvasásokra került sor. 2013. június 22-én Márton László volt a vendégünk, aki egy teljes órában olvasott és mesélt a közönségnek. - LiteraTV.

LiteraTV

Márton László: Pesti Trisztán és Budai Izolda - Videó

Márton László Gottfried von Strassburg Tristanjára írt szövege a Litera Tíz híres sztori című, 10. előszilveszterén hangzott el, 2011. december 30-án a Trafóban.

Ha szembejönne Gottfried von Strassburg

Újabb villanóemlék a szigligeti JAK-táborból. A kastélypark sok írót látott fái alatt Márton Lászlóval beszélgettünk az irodalmi viszonyok átrendeződéséről, a műfordítás gyönyörű nehézségeiről és a jelenlegi munkái műhelytitkairól.

75 éves a titkos polgármester

Utoljára háromévesen volt meglepő születésnapja, most lángszórós torta és bőrgerincű, egyedüli példány, az Isten hozta a Látogatót! várta az Alexandra Könyvesházban. Helyszíni szemlénket kapcsolódó anyagainknál olvashatják.
Márton László, Demszky Gábor, Garaczi László és Csaplár Vilmos beszélnek róla, Radnóti Sándor, Kornis Mihály és Balla Zsófia köszöntik a "mindig párbeszédre kész" személyiséget, akit mindig érdekel a vitapartnere - Konrád György 75 éves.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Hidas Judit könyvbemutató


Kezdő dátum: 2016-04-13 17:30:00
Hidas Judit Seb című regényének bemutatója április 13.-án A Mazel Tov-ban

Márton László-est


Kezdő dátum: 2016-01-25 20:00:00
Márton László estje a Művészetek Palotájában. Közreműködnek: Fullajtár Andrea, Rutkai Bori, Jánossy Lajos.

A Magyar Dráma Napja az Új Színházban

Új Színház (Bp, VI. Paulay Ede utca 35.)
Kezdő dátum: 2008-09-21 11:00:00

Puskin utca-délután: Dunajcsik/Gerőcs

Nyitott Műhely (Bp, XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-05-30 17:00:00

Nyitottan Mándyról - Litera Előhívás-est

Nyitott Műhely (Bp. XII. ker., Ráth György u 4.)
Kezdő dátum: 2008-05-21 18:00:00

Előhívás 2.: 1969 - Konrád György: A látogató

Nyitott Műhely (Bp, XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-04-16 18:00:00

Egy falat Velence - Étel és irodalom a Serenissimával

Fészek Étterem (Bp, VII., Kertész utca 36.)
Kezdő dátum: 2008-02-29 18:00:00

Márton László: A nagyratörő

Gárdonyi Géza Színház (Eger)
Kezdő dátum: 2008-01-18 19:00:00

Irodalmi Párok

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth Gy. u. 4.)
Kezdő dátum: 2007-12-01 19:00:00

Szépírók Társasága Őszi Fesztiválja

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2007-10-28 11:00:00
További találatok