hirdetés

Keresési eredmény a(z) „márton lászló” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Esterházy-könyvtár

Márton László: (Esterházy-könyvtár)

1983 tavaszán, amikor először találkoztam vele, két dolgot mondott. Egyrészt, hogy a Magvető Kiadónak szánt novelláskötetemből kíméletlenül dobjak ki mindent, ami gyenge, másrészt, hogy olvassam el a Tristram Shandyt, azt a halványzöld kötéstáblájút... – Esterházy Péter virtuális könyvtárából Márton László Laurence Sterne Tristram Shandy című regényéről írt.

Litera-díj 2017

Kukorelly Endre Litera-díjas!

2017. október 20-án a Teslában adta át Szerelmes Arany / Megsemmisült versek című nyílt és meghívásos pályázatának díjait a Litera. A gyakornokzsűri döntése alapján 2017 Litera-díjasa Kukorelly Endre. A szakmai zsűri a nyílt pályázaton Baráth Katalin, Sajó László, Müller Péter Sziámi és Varga Zoltán Zsolt verseit tartotta a legjobbnak.

Kozmopolitavita

Márton László: Otthon itthon?

Úgy is feltehetem a kérdést: a magyar társadalom miért van tele előítéletekkel, miért nem lát az orránál tovább, és miért nem képes, miért nem hajlandó megérteni mindazt, ami számára nem közhelyszerűen magától értetődő? – Kozmopolitavita című sorozatunk Arany János verséből és az egykori vitából kiindulva kozmopolita és nemzeti eszme viszonyát kutatja. Márton László esszéjét olvashatják.

Interjú

Márton László: Marad a szöveg

Az a kérdés, hogy a fordító mennyire erős értelmezési javaslatokat tesz, mennyire tudja meggyőzni az olvasót arról, hogy nyomon tudja követni a régi költő észjárását. Minél inkább sikerül megragadni a költői személyiségben a régi kort, annál inkább kortársunkká válik a költő. - Márton Lászlóval beszélgettünk, Walther von der Vogelweide most magyarul megjelent összes verseinek fordítójával.

OTT JÁRTUNK

A Látó és az elaggott fülemile

A beszélgetés első felében rengeteg évszám és történet hangzik el a lap és a jelenlévő külső szerzők találkozásával kapcsolatban, én pedig gondolatban kalapot emelek, amiért szinte mindenre minimum éves pontossággal emlékeznek. – A Petőfi Irodalmi Múzeumban jártunk, a Látó folyóirat Arany János-számának bemutatóján.

Részlet a kötetből

Walther von der Vogelweide összes versei (részlet)

Uraim barátaim segítségeteket várom / nem bírom tovább! se té se tova! / szerelmi ügyemet elétek tárom / bizony nem leszek már boldog soha – Walther von der Vogelweide összes versét Márton László fordításában jelentette meg a Kalligram Kiadó. Az Akik örömömet télen elrabolták című verset közöljük, a fordító jegyzetével.

Helyszíni szemle

A hely szelleme II. – Mészöly Kisorosziban

A hely jelentősége az új magyar prózairodalom szemléletében, a Mészöly-műhelytalálkozók második epizódjára került sor Kisorosziban. A meghívott vendég Nádas Péter és Márton László volt. – Az eseményről szóló beszámolót és képriportot olvashatják.

Ott jártunk

Más hangok, más közeg

A PIM Újraolvasva sorozatának témája a nagy hatású irodalomtörténész, esztéta és tanár, Balassa Péter életműve volt. Margócsy István, Márton László, Visy Beatrix, Nemes Z. Márió és Bazsányi Sándor beszélgetett. Mészáros Gábor beszámolója.

Díj

Márton László Friedrich Gundolf-díjas

A  Német Nyelv és Költészet Akadémiája (Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung) a német kultúra közvetítésében játszott szerepéért idén Márton Lászlónak ítélte a 15 ezer Euróval járó Friedrich Gundolf-díjat. 

Versválasz

Tatár Sándor: [Az égnek hajlata? Az agynak helyzete??]

"Ne facebookozzál túl sokat!" / Tudom én azt, hogy pótszer / --míg jövőnk gyorsan múlogat, / s fejünkre dől a nyócker... – Tatár Sándor verse Márton László Az égnek van egy hajlata című, a Litera Klímacsúcs című előszilveszterére írt versére született válaszként. 

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Aranyló ferde fénypászmák

JAK műfordító tábor - 2017. október 14.

Kézenfekvő, hogy a Faust dramaturgiája és annak műfordítói vonzata legyen délutáni mondanivalóm egyik súlypontja. A műfordítást mindig is dialógusnak tekintettem. – A JAK műfordító táborából, Dunabogdányból Márton László jelentkezik.

Netnapló

Az átúszás nem műfordítói probléma

JAK műfordító tábor - 2016. szeptember 11.

A Herold panzió mögött szőlőpászmák kúsznak fel a hegyoldalra. A korán érő fajtákat tönkretette a sok eső, de a cabernet sauvignonnak és a zenitnek még jók az esélyei. - A JAK műfordító táborának utolsó bejegyzését Márton László írta.

BEST OF 2012: A tizennégy évvel ezelőtti szerző

2013. január 3. - Márton László

Ez az én külön sportágam, vagy legalábbis negyedóráig tartó reggeli tornám. Groteszk fuldoklás-gyakorlat, jókedvű nyuvadás-revű. Közben lehúzom a borostát a borotvahabbal együtt, megszépül szatír-arcom. - Az év elején 2012 legjobb naplóiból közlünk egy-egy darabot. Mára Márton László egy tavaly júniusi naplóját választottuk.

Netnapló

Kettétört szív

Márton László - 2012. június 10.

Múzeum körúti antikvárius nagymogul és fáraó van, aki egy interjúban jól indokolható dölyffel elmagyarázza, mi a különbség az antikvár könyv és a használt könyv között. Ezen a ponton teljesedik be a nyomtatott és írott szellemiség pusztulása. A Múzeum körúti Rettenetes Halpagár jelzi, hogy nem hiába várjuk a barbárokat, mert hiszen ő maga is az... - Márton László vasárnapi naplója, a sorozat záródarabja. 

A sokaság

2012. június 9. - Márton László

A vita folyamán az az álláspont kerekedik felül, mely szerint Nemecsek él és élni fog. Ha ennyire fontos, hogy Nemecsek életben maradjon, akkor talán az irodalom is életben marad. - Márton László szombati netnaplója.

Netnapló

A forró, száraz tér

Márton László - 2012. június 8.

Közben kijutottam az élő, fortyogó, igazi Vörösmarty térre. (Nekem nagyon Weöres ez a Marty!) A Kalligram-stand előtt Murányi Sándor Olivér dedikál. Jön Fried István, a fiatal írók, azon belül a rom. magy. és vajd. magy. fiatal írók mentora. Arról beszélgetünk, milyen zene szólhatott az 1540-es évek vége felé (mert most a nagyszínpadról kétségbeejtő), amikor György barát egész éjszakákat végigtáncolt Izabella királynéval. - Márton László naplója péntekről. 

Öndicséret, önvád

2012. június 7. - Márton László

Magamat, saját könyveimet ilyenkor nem ajánlom. Még csak azt sem mondhatom, hogy nem ajánlom magamat, mert már azzal is ajánlanám. Inkább mondom a friss kötettel rendelkező kortárs írókat és írónőket, akik számosan jelen vannak. - Márton László netnaplója csütörtökről.

A tizennégy évvel ezelőtti szerző

2012. június 6. - Márton László

Ez az én külön sportágam, vagy legalábbis negyedóráig tartó reggeli tornám. Groteszk fuldoklás-gyakorlat, jókedvű nyuvadás-revű. Közben lehúzom a borostát a borotvahabbal együtt, megszépül szatír-arcom. - Márton László netnaplója szerdáról.

Reggel szürkeség, este erős, hideg szél

2012. június 5. - Márton László

Ért a vitorlázáshoz és a horgászathoz, valamint a zenéhez is. Mindent tud, csak írni nem. És miért nem tud írni? Elsősorban azért, mert nem tudja, mi a különbség a személyes (vagy intim) és a privát között. - Márton László netnaplója keddről. 

Napfény a falon

2012. június 4. - Márton László

Szeretek rossz és nagyon rossz műveket olvasni, egy bizonyos mennyiségbeli határig. Az emberi létezés feloldhatatlan dilemmái testesülnek meg bennük. - Ezen a héten Márton László írja a netnaplót.

További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTv

Esterházyt olvas: Márton László

Egy éve, 2016. július 14-én halt meg Esterházy Péter. Emlékére ma egész nap szerzők és szerkesztők olvasnak fel a műveiből a Literán. Márton László Esterházy Péter Ágnes című művéből választott részletet.

LiteraTV

Márton László: Az égnek van egy hajlata... – LiteraTV

Itt egy napilap odavész, / ott szétverve egy színház, / hogy miközben megáll az ész, / rémhírek között ingázz. / Hiába rémhír, ha igaz; / tovább durvul a klíma. / Az lép előre, aki gaz: / úgy röhög, mintha sírna. – Márton László verse a Litera Klímacsúcs című előszilveszterén hangzott el a Trafóban.

LiteraTV

ML-portré

Gerőcs Péter 65 perces dokumentumfilmjében Márton László mesél életéről és pályájáról, valamint monográfusa és barátai vallanak róla, személye sokféleségéről, pályájának olykor kiegyensúlyozott, máskor kissé viszontagságos alakulásáról. – A teljes filmet megtekinthetik most a LiteraTV-ben.

Írómozi

A sípoló macskakő - Márton László az Írómoziban

A Litera és a Nyitott Műhely közös, Írómozi című sorozatának legutóbbi vendége Márton László volt, aki Gazdag Gyula 1971-es, A sípoló macskakő című filmjét választotta az estre. A LiteraTV-ben erről mesél. Legközelebb, október 28-án Cserna-Szabó András a vendégünk A nagy Lebowskival.

LiteraTV

Márton László: A mi kis köztársaságunk

A Litera vendége volt Márton László, aki készülő könyvéből olvasott fel nekünk. Az egyelőre A mi kis köztársaságunk munkacímű regény a II. világháború után játszódik Kelet-Magyarországon. 

LITERA TV

Márton László: Ez a könyv valamit nagyon eltalált

A Litera év végi leltárként videósorozatot indít, amelyben arra kértünk kritikusokat és szerzőket, hogy meséljenek 2013-as kedvenc olvasmányaikról. Most Márton László beszél Hidas Judit Hotel Havanna című novelláskötetéről. 

LiteraTV

Rendhagyó felolvasás Tatán - Főszerepben: Márton László

A Litera TestFeszt című irodalmi táborában délutánkonként rendhagyó felolvasásokra került sor. 2013. június 22-én Márton László volt a vendégünk, aki egy teljes órában olvasott és mesélt a közönségnek. - LiteraTV.

LiteraTV

Márton László: Pesti Trisztán és Budai Izolda - Videó

Márton László Gottfried von Strassburg Tristanjára írt szövege a Litera Tíz híres sztori című, 10. előszilveszterén hangzott el, 2011. december 30-án a Trafóban.

Ha szembejönne Gottfried von Strassburg

Újabb villanóemlék a szigligeti JAK-táborból. A kastélypark sok írót látott fái alatt Márton Lászlóval beszélgettünk az irodalmi viszonyok átrendeződéséről, a műfordítás gyönyörű nehézségeiről és a jelenlegi munkái műhelytitkairól.

75 éves a titkos polgármester

Utoljára háromévesen volt meglepő születésnapja, most lángszórós torta és bőrgerincű, egyedüli példány, az Isten hozta a Látogatót! várta az Alexandra Könyvesházban. Helyszíni szemlénket kapcsolódó anyagainknál olvashatják.
Márton László, Demszky Gábor, Garaczi László és Csaplár Vilmos beszélnek róla, Radnóti Sándor, Kornis Mihály és Balla Zsófia köszöntik a "mindig párbeszédre kész" személyiséget, akit mindig érdekel a vitapartnere - Konrád György 75 éves.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Hidas Judit könyvbemutató


Kezdő dátum: 2016-04-13 17:30:00
Hidas Judit Seb című regényének bemutatója április 13.-án A Mazel Tov-ban

Márton László-est


Kezdő dátum: 2016-01-25 20:00:00
Márton László estje a Művészetek Palotájában. Közreműködnek: Fullajtár Andrea, Rutkai Bori, Jánossy Lajos.

A Magyar Dráma Napja az Új Színházban

Új Színház (Bp, VI. Paulay Ede utca 35.)
Kezdő dátum: 2008-09-21 11:00:00

Puskin utca-délután: Dunajcsik/Gerőcs

Nyitott Műhely (Bp, XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-05-30 17:00:00

Nyitottan Mándyról - Litera Előhívás-est

Nyitott Műhely (Bp. XII. ker., Ráth György u 4.)
Kezdő dátum: 2008-05-21 18:00:00

Előhívás 2.: 1969 - Konrád György: A látogató

Nyitott Műhely (Bp, XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-04-16 18:00:00

Egy falat Velence - Étel és irodalom a Serenissimával

Fészek Étterem (Bp, VII., Kertész utca 36.)
Kezdő dátum: 2008-02-29 18:00:00

Márton László: A nagyratörő

Gárdonyi Géza Színház (Eger)
Kezdő dátum: 2008-01-18 19:00:00

Irodalmi Párok

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth Gy. u. 4.)
Kezdő dátum: 2007-12-01 19:00:00

Szépírók Társasága Őszi Fesztiválja

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2007-10-28 11:00:00
További találatok