hirdetés

Keresési eredmény a(z) „mélyi józsef” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

2flekken

Mélyi József: Búék a Blahán

Mintha a képekben sűrűsödne a hetvenes évek minden fojtogató kipárolgása: a vállalati buli, a Kőbányai, a társbérlet szaga. Öklendezni kell a hajnali kilátástól a tizenvalahanyadik emeletről, összeszorul a gyomor a Bástya mozi előtt a kamerába beleintegető emberektől. – Mélyi József 2flekken.

2flekken

Mélyi József: Ócska trükk

Az akció fedőneve: Lenin – Német pénzzel Oroszország ellen című kiállítás „rámutat arra, hogy a bolsevikok által szervezett felkelés, vagyis a bolsevik puccs voltaképpen a német katonai hírszerzés és a német külügyi vezetés trükkje volt, ha úgy tetszik a XX. század legsikeresebb titkosszolgálati akciója” – áll a bevezetőben. - Mélyi József 2flekken.

2flekken

Mélyi József: Margit néni

1970-ben, a Belváros új fénykoncepciójának részeként a Lánchíd díszvilágításában – miközben megmaradtak a korábbi erények – visszatért a füzéres megoldás, emellett jutott fény az oroszlánokra, a járdák peremére és a tükörhatás elérése érdekében a vízre is. – Mélyi József 2flekken.

2flekken

Mélyi József: A régi neon

Kicserélték a Bábszínház neonreklámját, a régi színes figura helyét most már egy igénytelen és zavaros világító doboz foglalja el, rajta többek között egy kezéből ékformát kiejtő bábalakkal, és egy valószínűleg hosszú távon is divatosnak gondolt, de már most nevetséges BDPST rövidítéssel. – Mélyi József 2flekken.

2fekken

Mélyi József: Talpunk alatt

A láthatatlan fenyegetések láthatóvá tétele vagy vakfoltra helyezése a világon mindenhol hatalmi kérdés; mindenütt a hatalom (annak sokféle ága) dönti el, hol húzza meg a látható és a láthatatlan közti határvonalat. - Mélyi József 2flekken.

2flekken

Mélyi József: Budapesti álom

Én mindig Pestről álmodom; gyermekkorom óta leggyakrabban a Dunába szakadt hidak mentén próbálok átkapaszkodni a túlsó partra. Az álmokban megjelenő Budapest-képben keveredik a meg nem élt háborús múlt és az elképzelt jövőre vetített jelen. - Mélyi József 2flekken.

2flekken

Mélyi József: A sporteszme városa

Ha ma a budai Várból körbetekintünk, óhatatlanul is két nagy, ideiglenes építményen akad meg a szemünk, a Batthyány téri, világbajnokságra készült ugrótornyon és a pesti Belvárosból kimagasodó óriáskeréken. Persze lehet, hogy csak azoknak furcsa ez, akiknek a tekintete a múltban ragadt... – Mélyi József 2 flekken.

2flekken

Mélyi József: Ami marad

A lexikonból felpillantva a fejemben a hang azt mondja, minden ugyanaz. Pedig minden más: a Habsburgok ma alapítvány formájában foglalják el a Nemzeti Galéria tereit. A Jenőy Kálmánok már nem jutnak be várbéli kihallgatásra, talán már nem is léteznek; a messze előretekintő Széchenyi helyén jelenérdekű beruházók állnak. – Mélyi József 2 flekken.

2flekken

Mélyi József: Bud Spencer képe és kora

Az biztos, hogy a hetvenes évek végének múltjából – amikor gyerekként először találkoztam a Bud Spencer-filmekkel – nézve teljesen elképzelhetetlen lett volna ilyen jövő.  - Mától Mélyi József egy éven át írja a 2flekkent a Literán. Első írását olvashatják.

Fotók

Burger Barna: A titok ígérete – Képek a kötetből

Fotók és szövegek: több mint 40 város képekben és történetekben. Burger Barna készülő, A titok ígérete című könyve utazásai során készített városfotóiból szemezget, melyekhez kortárs írók adták valós vagy fiktív történeteiket. Tekintsenek meg most öt Berlin-képet a készülő kötetből, Mélyi József írásának részleteivel. 

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Képnapló 7.

Mélyi József - 2010. november 7.
Képi asszociációkból összefűzni egy napot. A mai naphoz lenne egy kép, amelyen a kisfiam haja a szemébe lóg. - Mélyi József vasárnapról.

Képnapló 6.

Mélyi József - 2010. november 6.
A régi, töredékes naplóimban egyetlen állandóan visszatérő elem van, a futball. - Mélyi József szombati naplója.

Képnapló 5.

Mélyi József - 2010. november 5.
Az fordult meg a fejemben, hogy eddig egy olyan rettenetes ipari létesítménynek, mint a zagytározó (ezek az év borzalmas szavai: vörösiszap és zagytározó), nem létezett képe: fényképészek, dokumentaristák, híradósok, filmesek nem égették bele az agyamba. - Ezen a héten Mélyi József naplóját olvashatják.

Képnapló 4.

Mélyi József - 2010. november 4.
Dátummániám mindenesetre ezek után is megmaradt, sőt a kilencvenes évek második felében ki is teljesedett... - Mélyi József naplója csütörtökről.

Képnapló 3.

Mélyi József - 2010. november 3.
A Szépművészeti homlokzatán már nem a kövér fenék látható, hanem több nagy meztelenség... - Mélyi József szerdája.

Képnapló 2.

Mélyi József - 2010. november 2.
Napló szempontjából háromféle ember létezik: az egyik folyamatosan ír, a másik következetesen nem ír, és van egy harmadik – ilyen vagyok én is –, a szalmaláng-író... - Mélyi József naplója keddről.

Képnapló 1.

Mélyi József - 2010. november 1.
Iggyvel a kilencvenes években együtt fociztunk egy berlini csapatban, ő volt a középcsatár, én a jobbösszekötő, sok gólt lőtt a passzaimból, én kevesebbet az övéiből, mert önző játékos volt. - E heti naplóírónk Mélyi József.