hirdetés

Keresési eredmény a(z) „mészáros gábor” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

LENDÜLET

Mészáros Gábor: Botrány/hősök

Alighanem árnyalatnyi különbség mutatkozik meg a reformkor híres írója, Fáy András magánélete és a nőknek szánt közéleti szerep között, mely szerepben szerinte a nő nem jelenhet meg a társadalomban mint független egzisztenciával bíró személyiség, életének középpontjában ugyanis a férjnek kell állnia. – Mészáros Gábor esszéje Pálóczi Horváth Ádámról és Fáy Andrásról a Lendületben.

2flekken

Mészáros Gábor: Mozgókép alulnézetből

A szokásos, külföldiektől hallható mondatokra számítok folytatásként, búskomorság, érdekes ország, micsoda tájak, kultúra, milyen jó itt. De ez a spanyol lány valami pontosabbat mond. – Budapesten is méregetik magukat, de valahogy őszintébben teszik. Habár... – lassít – elég messze álltok meg egymástól a villamoson. – Mészáros Gábor írása.

INTERJÚ

Szilágyi Márton: Amit nem szabad elfelejtenünk

Az ellentmondások sokat elárulnak Arany alkatáról, irodalomfelfogásáról, habitusáról. Az irodalomtörténet arra kíváncsi, amit az adott író el akart titkolni. S ne gondoljuk, hogy Arany ezzel nem volt tökéletesen tisztában. – Szilágyi Márton irodalomtörténésszel Mészáros Gábor beszélgetett.

INTERJÚ

Földényi F. László: A megfejthetetlensége vonzott

Mert mi a melankólia? Az a kivételes képesség, hogy az embernek tudomása van a saját születéséről és elmúlásáról, vagyis arról, hogy mennyire elenyésző, véletlenszerű, és közben mégis mennyire kivételes a létezése. – Földényi F. Lászlóval Mészáros Gábor beszélgetett.

A HÉT PRÓZÁJA

A hét prózája – Boris Vian: Pusztuljon minden rusnyaság (részlet)

Ha az embert kupán vágják, annyi baj legyen. Ha egyetlen éjszaka kétszer is elkábítják, ott egye meg a fene. Ám ha kimegy, épphogy csak egy kis friss levegőt szippantson és egy vadidegen szobában találja magát Ádám-Éva kosztümben, mellette pedig egy pucér nő, az azért már meglepő. – A hét prózáját Mészáros Gábor választotta.

Gondolatok a könyvtárban

Akácillat a könyvtárban

A szöveg naivitása ma is élénk, friss lendületet közvetít. Szép Ernő a fiatalságról ír. Keservesnek, tébolynak, stupidnak írja le az ifjúságot, mégis milyen szép, illatos, színpompás emléknek. – Mészáros Gábor gondolatai a könyvtárban Szép Ernő prózájáról.

A hét verse

A hét verse – Kányádi Sándor: K. barátomnak

Kányádi Sándor az egyéni élményszerűséget és a közösségi sors tapasztalatát expresszív, láttató erővel, mégis szelíden örökíti versbe. A feledés nyomait, az emlékezés tereit mutatja, amikor az elfeledettekről vagy az „indián sorsúakról” ír. – A hét versét Mészáros Gábor választotta.

Kritika

Attitűd és életforma

Németh elbeszélői hangja úgy merevíti ki, úgy kelti életre az olykor csak a másodpercmutatóval mérhető pillanatot, hogy a rövidke jelenetből egész estés mozi lesz. Jelenetei komoly érzelmi intenzitással kapnak új értelmezést, s kezdenek egy fiktív történetet. - Németh Gábor Ez nem munka című könyvéről Mészáros Gábor írt kritikát.

Interjú

Tompa Andrea: Valaminek mindig ellent kell állni

Nagyon ritkán találkoztam olyan attitűddel, aki a magáénak érezte azt a mondatot, hogy a dolgok velünk és általunk romlanak el. Nem arra vagyunk szocializálva, hogy rákérdezzünk a döntéseinkre, és azt mondjuk, ez a világ tőlünk is szar. – A hónap szerzőjével, Tompa Andreával Mészáros Gábor beszélgetett a Könyvhétre megjelent Omerta című regényéről.

A hét verse

A hét verse – Nick Cave: Stagger Lee

Nem tudom, mi meghökkentőbb, mi adja a pulzálást; a ballada szövege, a zenei feldolgozás, a klip képi világa, a díszlet, a ruhák, a tánc? A zene és a videóklip négy perce fojtott csend, felvezetése a perces sikolynak és erotikus haláltáncnak. – A hét rendhagyó versét Mészáros Gábor választotta.

További találatok