hirdetés

Keresési eredmény a(z) „mészáros gábor” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

2flekken

Mészáros Gábor: Mozgókép alulnézetből

A szokásos, külföldiektől hallható mondatokra számítok folytatásként, búskomorság, érdekes ország, micsoda tájak, kultúra, milyen jó itt. De ez a spanyol lány valami pontosabbat mond. – Budapesten is méregetik magukat, de valahogy őszintébben teszik. Habár... – lassít – elég messze álltok meg egymástól a villamoson. – Mészáros Gábor írása.

INTERJÚ

Szilágyi Márton: Amit nem szabad elfelejtenünk

Az ellentmondások sokat elárulnak Arany alkatáról, irodalomfelfogásáról, habitusáról. Az irodalomtörténet arra kíváncsi, amit az adott író el akart titkolni. S ne gondoljuk, hogy Arany ezzel nem volt tökéletesen tisztában. – Szilágyi Márton irodalomtörténésszel Mészáros Gábor beszélgetett.

INTERJÚ

Földényi F. László: A megfejthetetlensége vonzott

Mert mi a melankólia? Az a kivételes képesség, hogy az embernek tudomása van a saját születéséről és elmúlásáról, vagyis arról, hogy mennyire elenyésző, véletlenszerű, és közben mégis mennyire kivételes a létezése. – Földényi F. Lászlóval Mészáros Gábor beszélgetett.

A HÉT PRÓZÁJA

A hét prózája – Boris Vian: Pusztuljon minden rusnyaság (részlet)

Ha az embert kupán vágják, annyi baj legyen. Ha egyetlen éjszaka kétszer is elkábítják, ott egye meg a fene. Ám ha kimegy, épphogy csak egy kis friss levegőt szippantson és egy vadidegen szobában találja magát Ádám-Éva kosztümben, mellette pedig egy pucér nő, az azért már meglepő. – A hét prózáját Mészáros Gábor választotta.

Gondolatok a könyvtárban

Akácillat a könyvtárban

A szöveg naivitása ma is élénk, friss lendületet közvetít. Szép Ernő a fiatalságról ír. Keservesnek, tébolynak, stupidnak írja le az ifjúságot, mégis milyen szép, illatos, színpompás emléknek. – Mészáros Gábor gondolatai a könyvtárban Szép Ernő prózájáról.

A hét verse

A hét verse – Kányádi Sándor: K. barátomnak

Kányádi Sándor az egyéni élményszerűséget és a közösségi sors tapasztalatát expresszív, láttató erővel, mégis szelíden örökíti versbe. A feledés nyomait, az emlékezés tereit mutatja, amikor az elfeledettekről vagy az „indián sorsúakról” ír. – A hét versét Mészáros Gábor választotta.

Kritika

Attitűd és életforma

Németh elbeszélői hangja úgy merevíti ki, úgy kelti életre az olykor csak a másodpercmutatóval mérhető pillanatot, hogy a rövidke jelenetből egész estés mozi lesz. Jelenetei komoly érzelmi intenzitással kapnak új értelmezést, s kezdenek egy fiktív történetet. - Németh Gábor Ez nem munka című könyvéről Mészáros Gábor írt kritikát.

Interjú

Tompa Andrea: Valaminek mindig ellent kell állni

Nagyon ritkán találkoztam olyan attitűddel, aki a magáénak érezte azt a mondatot, hogy a dolgok velünk és általunk romlanak el. Nem arra vagyunk szocializálva, hogy rákérdezzünk a döntéseinkre, és azt mondjuk, ez a világ tőlünk is szar. – A hónap szerzőjével, Tompa Andreával Mészáros Gábor beszélgetett a Könyvhétre megjelent Omerta című regényéről.

A hét verse

A hét verse – Nick Cave: Stagger Lee

Nem tudom, mi meghökkentőbb, mi adja a pulzálást; a ballada szövege, a zenei feldolgozás, a klip képi világa, a díszlet, a ruhák, a tánc? A zene és a videóklip négy perce fojtott csend, felvezetése a perces sikolynak és erotikus haláltáncnak. – A hét rendhagyó versét Mészáros Gábor választotta.

Interjú

Háy János: Akkor van veszve, ha már nem is fáj

Engem most például az foglalkoztat, hogy ha átperdülök az éltesebb férfikorból az idős férfikorba, amely változás egyébként elég szarul hangzik, valahogy változtassak azon a látószögön, amiből a világra nézek. – Háy Jánossal Mészáros Gábor beszélgetett nemrég megjelent, Az öregtó felé című verseskötetéről.

További találatok