hirdetés

Keresési eredmény a(z) „móricz zsigmond” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Litera Rádió

Litera Rádió: Móricz Gyalogolni jó című könyvéről az Előhívásban

Móricz Zsigmond Gyalogolni jó című, 1952-ben a Szépirodalmi Kiadónál, Illés Endre szerkesztésében megjelent kötetével kezdődött az Előhívás úti írásokról szóló őszi évada. Hallgassák meg a Litera Rádió felvételét, beszélgetnek: Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia.

Előhívás

Előhívás – Móricz Zsigmond: Gyalogolni jó

Móricz Zsigmond Gyalogolni jó című, 1952-ben a Szépirodalmi Kiadónál, Illés Endre szerkesztésében megjelent kötetével folytatódik az Előhívás őszi évada 2018. november 14-én, szerdán, 19 órakor a Nyitott Műhelyben. Beszélgetnek: Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia.

Indul az Előhívás

Az olvasó országával indul az Előhívás új évada

Az Előhívás évadnyitó estjén a résztvevők, Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia Esterházy Péter Az olvasó országa című kötetéről beszélgetnek október 10-én, szerdán, 19 órától a Nyitott Műhelyben.

Hír

A 2018-as Móricz Zsigmond Alkotói Ösztöndíj nyertesei

A Móricz Zsigmond Irodalmi Alkotói Ösztöndíj kuratóriuma 2018. április 9-i ülésén döntött az idei ösztöndíjasokról. A díjat idén tizenhárom szerző nyerte el.

Pályázatok

Pályázati felhívások Móricz-, Örkény- és Babits-ösztöndíjra

Az EMMI megbízásából a MANK pályázatot hirdetett a Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíj, az Örkény István drámaírói ösztöndíj és a Babits Mihály műfordítói ösztöndíj elnyerésére. A Móricz-ösztöndíjra beadott pályázatokat február 9-ig, a Örkény- és Babits-pályázatokat február 16-ig várják.

A hét prózája

A hét prózája - Móricz Zsigmond: Tragédia

Kis János történetét Móricz a hiányjel ereszcsatornája alá és árnyékába rekeszti. Az áthúzott életeknek, a törölt sorsoknak az "emlékműve" a Tragédia. Az evés, mint öngyilkosság, az evés, mint exitus, az evés, mint egyetlen cselekedet. - A hét prózáját Jánossy Lajos választotta.

Pályázati felhívás a 2015. évi Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíj elnyerésére

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. pályázatot hirdet azon fiatal írók, irodalmárok részére, akik szépirodalmi, kritikai, szociográfiai vagy irodalomtörténetimunkájukhoz kérnek támogatást a Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíj elnyerésével. A pályázat szakmai lebonyolítója a Petőfi Irodalmi Múzeum.

interjú

Kibírhatatlan közelik - Grecsó Krisztián Móricz Zsigmondról

Ha az életünk minden területén újra a harmincas évek problémáival küzdünk, az író beszédhelyzete, lehetséges szerepei is kísértetiesen hasonlítanak. - Írók írókról sorozatunk következő vendégét, Grecsó Krisztiánt Móricz Zsigmondról faggattuk.

HÍR

„Az egyasszonyos ember” - Móricz Zsigmond és a nők - Kiállítás

Kamarakiállítás nyílik a Miskolci Nemzeti Színházban. A Miskolci Nemzeti Színház és a Herman Ottó Múzeum közös kiállításán megkísérlik bemutatni a Móricz életében kulcsfontosságú szerepet játszó nőket, akiknek személyisége, szerelme, gyűlölete vagy szenvedése nem csak az író magánéletére volt befolyással, hanem műveinek – például az Úri murinak – is állandó témájául szolgált.

interjú

Válaszúton - Szilágyi Zsófia a Móricz-naplókról

Móricz Zsigmond naplókiadásainak második kötetéhez érkezett a Noran kiadó. Az író életében beállt és rögzített változásokról, színházi ambícióiról, az adott időszakban írt prózai munkáiról, magánéleti helyzetéről és a szövegben megformált testábrázolásról Szilágyi Zsófiával Móricz életművének kutatójával beszélgetett Jánossy Lajos.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Program

Móricz és a nagy magyar zabálás


Kezdő dátum: 2014-02-20 18:30:00
A gasztroirodalmi vacsorasorozat vendége a Bétervben: Grecsó Krisztián. Házigazdák: Bíró Botond Boldizsár és Cserna-Szabó András.

műKEDDvelő Kiss Ottóval

MU Színház (Bp, XI. Kőrösy József utca 17.)
Kezdő dátum: 2008-01-15 17:30:00

BOROSTYÁN-ESTEK

Stúdió K (Bp. IX., Ráday u. 32.)
Kezdő dátum: 2007-12-06 19:30:00

BUDAPEST TRANSZFER 2006

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2006-09-22 10:00:00

Budapest Saxophone Quartet

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2006-07-16 20:00:00

Márai Sándor: Füveskönyv – fejezetek három életből

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2006-07-10 20:00:00

G. István László költő estje

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2006-03-30 19:00:00

Irodalmi Szalon Móricz Zsigmondról


Kezdő dátum: 2005-04-19 15:00:00
Bp, V., Károlyi Mihály u. 16.

Lágy jó mindhalálig


Kezdő dátum: 2005-03-06 13:15:00
Duna televízió

Úri muri


Kezdő dátum: 2005-02-28 14:05:00
Bartók Rádió
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

A csengeri vasút története

2008. szeptember 14. - Sumonyi Zoltán
Az iroda alsó lépcsőjén ültem a pályamunkások között, hallgattuk a Helsinki Olimpia zárónapján a futballközvetítést, és amikor a 90. perchez közeledve 1:1-nél Czibor berúgta a jugoszlávoknak a második gólt, és Szepesi felüvöltött, akkor a nehéz pályamunkások fölugráltak a levegőbe, Pályi Gyula belemarkolt Majlát Jóska hajába: „Jóska, tizenhat arany!”

Jelen és múlt

2007. december 17. – Böszörményi Zoltán
Füst Milán Feleségem története című regényét viszem magammal a gépre. Hetekkel ezelőtt Szőcs Géza barátom azzal a megjegyzéssel hívta rá fel a figyelmemet: „Ezt feltétlenül el kell olvasnod, a magyar irodalom egyik legjobb regénye”. Nem hittem neki.

Netnapló-retro 4.

2007. május 10.
Kedves Olvasóink!

Mivel e heti netnaplószerzőnk halaszthatatlan külföldi utazásnak nézett elébe, s technikai akadályok miatt nem tud naplókban beszámolni az ott történtekről, így számunkra sem marad más, mint hogy megnézzük, vajon mi történ ugyanezen a napon a rovat életében egy éve, két éve, három éve.

Ha gondolják, tartsanak velünk!

A második hétfő

2006. szeptember 19. – Krusovszky Dénes
Nem bírja a belső tér mozdulatlanságához szokott test elviselni a Budaörsi út hirtelen áradását. Azért felkapaszkodok egy buszra, nem tudom melyikre, de ez mindegy is, a lényeg az, hogy valami ragadjon el. A körtér ezután már a nyugalom szigete, még felásva is. A járókelők között Móricz Zsigmond álldogál, köszönök neki, de válaszra sem méltat, csak köp egy acélosat az egykori Hadik felé.

The Clown 3

2006. augusztus 23. – Balázs Attila
Itt ismét lendül a történelem kereke. Feleségem és én – mások drága igyekezetének hála – ott állunk a Kárpátia svédasztalánál, s fejet hajtunk dr. Niklai truppjának pompás kocsonyája előtt, amelyben pontosan úgy törik meg a fény, ahogy kell. S ha diszkréten belerúgsz az asztal lábába, pontosan annyit rezdül sec/c alatt e mű, amennyit kell.

Vándorszínészek

2004. 10. 17. – Zerkovicz Szidónia
A környék egyetlen művelődési központjában, egy fél évszázados múltra visszatekintő valódi kultúrházban volt a rendezvény. Kell-e mondanom, rezervált helyünk van a legelső sorba. Páran jártak csak erre a hazai színészet jelenkori színe-virágából, poros külkerületben. A vándorszínész-élet oly nehézségekkel teli, mikről nékünk csak sejtésünk is alig lehet, hálás is volt a publikum, egyre tapsolt, s nem volt ebben semmi hipokrita klakk.

Aki él, és aki azt hiszi, hogy majd élni fog

Szöuli hétló 3.
Kétféle külföldi tanár van Szöulban: aki él, és aki, ha hazamegy, akkor fog élni.
Aki él, az Szöult saját története részének tekinti. Életének egy szakasza, három-négy éve. Hisz itt van, mondja. Ez is ő. Öregszik. Mosolyog. Berendezkedik. Képeket tesz ki a falra. (Az előző lakó, Himenes Mexikóból acélszögeket vert a fugába a fürdőszobában. Tízet négyzetméterenként. Vajon ő élt-e?) Kisebb bútorokat vesz. Tükröt, tévéállványt.

Fogd a pénzt és fuss! - Az élet egy nagy nem

2004. 05. 10. - Harangi Andrea
A Móricz Zsigmond Irodalmi Ösztöndíj létének harmincadik évfordulójára kiadott antológia egy Kapecz Zsuzsa részlettel kezdődik, ami szerint ez a pénz lehetne kevesebb is, és kár fanyalognunk, továbbá komoly anyagi szabadsággal ajándékozza meg az ösztöndíjast. Kapecz Zsuzsa 1986-ban, közel húsz éve kapta meg ezt az ösztöndíjat. Nehezen összehasonlítható, hogy az akkori összeg átszámolva mennyit érne ma.

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Budapest csakrái

1. Moszkva tér 2. Battyhányi tér 3. Blaha Lujza tér 4. Gellért tér 5. Móricz Zsigmond körtér 6. Kálvin tér 7. Hősök tere

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Reményi József Tamás: Mozaikszerűen kirajzolódó Móricz-portré

A Litera év végi leltárként videósorozatot indít, amelyben arra kértünk kritikusokat és szerzőket, hogy meséljenek 2013-as kedvenc olvasmányaikról. Elsőként Reményi József Tamás beszél Szilágyi Zsófia Móricz Zsigmondról írt nagymonográfiájáról. 

LiteraTV

Szilágyi Zsófia a Móricz-monográfiáról

2013. május 13-án, hétfőn délután 6-tól mutatják be a Nyitott Műhelyben Szilágyi Zsófia Móricz-monográfiáját, amely az idei Könyvfesztiválra jelent meg a Kalligram Kiadó gondozásában. A Millenárison Nagy Gabriella kérdezte a szerzőt.

LITERA TV

Parti Nagy Lajos az Írómoziban az Árvácskáról

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozatának, az Írómozinak évadzáró darabjában Parti Nagy Lajos volt a vendégünk, aki Ranódy László Árvácska című, Móricz Zsigmond művéből készült filmjét választotta. Videónkból kiderül, hogy miért.