hirdetés

Keresési eredmény a(z) „műhely” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Lapszemle - 2013. április

Lapot kérek - 2013. április

Az irodalom még mindig dacol, úgy viselkedik, ahogyan kell, ahogyan méltóképp viselkedni érdemes, állva és lábon meghalni (de mindenekelőtt élni!) szabad: a Holmi és a Tiszatáj áprilisa, a Műhely 2013/1-es bejelentkezése és az Enigma 72-es rendszámú küldeménye szavatolnak a ladik biztonságáért. – Jánossy Lajos áprilisi lapszemléje.

Műhely, 2012/2.

Karátson Endre: Nap

"Károly tehát megfutamítja Zsigmondot, de nem semmisíti meg, és ha a homályban arcát jobban ki lehetne venni, az elégedettség és hiányérzet egyszerre rajzolódna ki rajta." - A Műhely új számát Karátson Endre Nap című írásával ajánljuk.

Műhely, 2012/1.

Sándor Zoltán: J.K. a kastély felé

"Kafkához hasonlóan olykor nekem is fura érzésem támad, hogy álmokban élek, de a mindennapi álmodozóval ellentétben, tisztában vagyok azzal, hogy az álmoknak nem az a szerepük, hogy megvalósuljanak, hanem csak az, hogy menedéket nyújtsanak..." - a Műhely idei első számát Sándor Zoltán kisprózáival ajánljuk.

kritika

Lapot kérek - 2011. december

Mert a fájdalmas unalomig ismételt mindenek dacára 2011 Magyarországán folyóiratokat olvasni megérte; látni, a szellem működésben van. Élénken, lüktetően, ingerlően, okosan, érvelően. Jánossy Lajos visszatekintő válogatása a 2011-es év folyóirataiból.

Műhely, 2011/4.

Falvai Mátyás: Mangalica

"Begördültek a tyúkszaros udvarra új Volkswagenjükkel, szinte bocsánatkérőn, hogy nekik ilyenre is telik, kikászálódtak, és megadták magukat a rokoni szeretetkommandónak." - Megjelent a győri Műhely idei negyedik száma. A friss lapot Falvai Mátyás prózájával ajánljuk a Literán.

Lapszemle

Lapot kérek - 2011. július

A lapos-üveg az Írók boltjának polcairól a Rubicon (különszám), a Jelenkor (július-augusztus), a Műhely (2011/2.) és a Parnasszus (Nyár) jelzetű orgánumokat jelölte ki búvárlatai céljára. - Jánossy Lajos lapszemléje.

Műhely 2011/2

Takács Zsuzsa: 1924 június 13 és 2011 január 28 között

"Mit számít a kenyér, ha nem tudjuk megkülönböztetni többé az éjszakától a nappalt?" - A Műhely folyóirat idei második számát Takács Zsuzsa írásával ajánljuk, melyben Rába Györgyre emlékezik.

Műhely 2010/06

Pátkai Tivadar: Tökös bötlehemesek

"Először elsírtam magamat, amikor az Írás, se szó, se beszéd, leemelte vállamról az én ajándékba kapott bötlehememet. Naná, hogy ő vitte, hiszen ő volt az Öreg pásztor." - A győri Műhely folyóirat tavalyi utolsó számából Pátkai Tivadar Tökös bötlehemesek című prózáját ajánljuk.

Ott jártunk

Nemcsak egy darab Dunántúl

A Műhelynek kezdettől fogva nagy erénye, hogy sikerült megőriznie a kényes egyensúlyt a győri, vagy Győrhöz kötődő szerzők közlése, az ország más területein élő írók bemutatása és az európai kitekintés között. - Falvai Mátyás beszámolója a győri Műhely-estről

INTERJÚ

Kritikai műhely a Pázmányon

KuK (Kritika és Kultúra) elnevezéssel kritikai portált indított a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának Esztétika Tanszéke. A műhelymunkáról a KuK főszerkesztőjét Cseke Ákos adjunktust kérdeztük.
További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

A vendég: Nagy Pál

Írók Boltja (Bp, VI. Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2008-10-07 16:00:00

Függetlenek Éjszakája

Budapest, több helyszínen
Kezdő dátum: 2008-09-20 18:00:00

XIV. Alternatív Színházi Szemle

Debrecen
Kezdő dátum: 2008-09-12 14:00:00

Thalassa könyv- és lapszám-bemutató

Kossuth Klub (Bp, VIII., Múzeum. u. 7.)
Kezdő dátum: 2008-06-11 18:00:00

Puskin utca-délután: Dunajcsik/Gerőcs

Nyitott Műhely (Bp, XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-05-30 17:00:00

Ijjas Tamás: Fejedelmi többes

Nyitott Műhely (Bp, XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-05-28 19:00:00

Nyitottan Mándyról - Litera Előhívás-est

Nyitott Műhely (Bp. XII. ker., Ráth György u 4.)
Kezdő dátum: 2008-05-21 18:00:00

Open Jakab - Magasan, mint Leiter Jakab

Nyitott Műhely (Bp, XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-05-22 20:00:00

Beszélő levelek

Nyitott Műhely (Bp, XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-04-24 19:00:00

Hogyan fordítsunk verset - pl. jiddisből?

Nyitott Műhely (Bp, XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-04-23 19:00:00
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

Átfazonírozott morzsagyár, avagy "egy pesti hely Budán"

Finta László, a Nyitott Műhely megálmodója, kialakítója már eleve nem bőrösműhelynek tervezte a helyet, ahol kávéházi környezetben próbált volna tanítani - azóta kultúrcentrummá nőtt a helyszín, teaházzal, antikváriummal, rendszeres programokkal, kiállításokkal és az itt elhangzó események teljes, meghallgatható archívumával. Finta Lászlót Jánossy Lajos kérdezte a helyről.

"Van egyfajta háború"

A 80-as évek elején csatlakozott a Magyar Műhely Körhöz, azóta más irányba kalandozott, az Idegenek című regény minimál-volta azonban az avantgard értékeinek megőrzését mutatja: az Idegenek szerzőjével, Petőcz Andrással Alföldi Róbert beszélget a Képzett Társítások - Aegon-estek a Bárkában sorozat 12. eseményén 2008. januárjában.

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

No Sleep Till Brooklyn!

2012. augusztus 29. - JAK

A Patak utcai szállásunk a JAK-tábor Brooklynja, mert az Esterházy-kastély ebben az összefüggésben a JAK-tábor Manhattane. Brooklynban már többször is párhuzamos program zajlott. - Ezen a héten a most zajló JAK táborból olvashatnak műhelynaplót, a mait Orcsik Rolandtól.

Zárásként is történések

2008. október 5. – Füzi László
Ezt a formát szerintem pár évvel ezelőtt, amikor szinte három éven keresztül írtam valamiféle hasonló naplót, a magam számára már kiírtam, azt hiszem, bármikor is kezdenék valami hasonlóba, nem a tartalmi vonatkozásokat, hanem a lényeget tekintve csak ismételni tudnám magamat. Akkor annak az írásnak megvolt a maga értelme – önmagam számára legalábbis, új területeket tudtam megnyitni, most már más műfajnak, valami újnak kell jönnie.

Gyíkműhely

2008. szeptember 12. - Sumonyi Zoltán
Ámulok, hogy milyen vékony, madárcsontú keze van, éppen olyan, mint az apjáé volt harminc évvel ezelőtt. Mintha az akkori Gáborral sétálnánk. És ettől harminc évvel fiatalabbnak érzem magam. De már nem is csak harminccal, hanem éppen hatvannal: nagyapám fogja a kezemet, gyalog megyünk át Alsó-Bélatelepről Fonyódra, a még érintetlen akácerdőn keresztül.

Véget ért a 4. BuSho

2008. szeptember 7. - Rimóczi László
A Maestro című animációs film - mely egyébként két díjat is kapott a BuSho-n - Oscarra jelölésekor hatalmas várakozással tekintett mindenki Los Angeles felé, majd amikor egy másik alkotás vitte haza az arany szobrocskát, a győztest már nem kísérte akkora érdeklődés! Akit azonban mégis érdekelt, hogy melyik volt az a rövidfilm, mellyel szemben nagy csatában ugyan, de alulmaradt a Maestro, az a következő BuSho Fesztivál nyitófilmjeként megtekinthette a The Danish Poet-et.

Szex, nőknél nyakon felül, férfiaknál orvosi

2008. július 19. – Becsey Zsuzsa
Házasság? – szerződéses és feketemunka különbsége. Mert lehet, hogy a fekete munka jobban fizet, de mi van, ha a nő beteg lesz? Ki fog fizetni?
     Szex titka, programozni a jót, hipnózis. Régi, működésképtelent elvetni, rossz képek helyébe jót aplikálni.
 
De mi történt az irodalommal itt a Tusványos szívében? Elmarad.

Obsitos a monszunban

2008. június 9. - Józsa Márta
A zágrábi zarándokút egyébként is rendben prezentáltatott: séta a várban, ami Ladányi szerint nem is vár, csak felsőváros, sörözés a Püspökkertben, tintahal a piacon, travaricák, ami gyógyfüves törkölyt jelent, csülök az Arany Medvében. Amit Medvevárában főznek, ott halt meg a horvátok nagy költője, Janus Pannonius. Mondja Ladányi, aki mégiscsak évek óta magyar lektor a horvát fővárosban, csak tudja, mi a dörgés.

Apák, és kis adag Kilimológia

2008. április 1. - John Batki
Pilinszky János a szomszéd házban lakott, a Hajós utca és a Paulay Ede sarkán. Ezt csak jóval később tudtam meg. Azt is, hogy Szép Ernő ott élt 1953-ig ahol a Paulay Ede utca végződik a Liszt Ferenc térnél. Még korábban pedig Krúdy Gyula és Ady Endre, Kóbor Tamás és Bródy Sándor járkáltak a Terézváros járdáin…

Neki más sorsot, más jövőt rendeltek

2008. 02. 13. - Varga Zoltán Tamás
A felvétel után még beszélgetünk rádiózásról, igényekről és lehetőségekről, hogy mennyire fontos a kortárs irodalom megjelenése a médiában. S hogy a Katolikus Rádiónak milyen fontos szerepe van/lehet ebben az új, formálódó de még kaotikus helyzetben. Beszélek eddigi eredményeinkről, a Szépírók Társaságával közös munkánkról, s hogy milyen felelősséget jelent, a királyi rádió, s ezen belül az ottani irodalmi műhely szétbombázása óta, a mi műsorstruktúránk meghatározása.

Exkurz: Nyugat(ra)

2008. február 6. - Tatár Sándor
Ezenközben – ez a határozott benyomásom – Kosztolányit, többé-kevésbé az alapító atyákhoz illetve a folyóirat arculatát alapvetően meghatározó szerzőkhöz tudvalevőleg nem tartozó Füst Milánt (meg talán a Babits-tanítvány, de amúgy „nem csont nélkül Nyugat-os” Szabó Lőrincet) kivéve* nincs a hajdani folyóiratnak olyan emblematikus alakja, akinek művét elevenebbként (számottevően elevenebbként) tartaná fönn és készenlétben a kulturális emlékezet,  
s akinek műve elevenebb ösztönzés-forrásul szolgálna a ma íróinak, mint a Nyugat e pillanatban szintén múzeumi tárgyakká szikkadt ellenfeleié, teszem azt, Herczeg Ferencé vagy akár Németh Lászlóé.

Álmosan is lehet boldog az ember

2008 január 22. – Szilágyi-Nagy Ildikó
Nőnek lenni az egyik legnagyobb kicseszés a világon. A női olvasóim most nyilván nem kérdezik meg, hogy miért. Habár vannak, akikben tombol a kognitív disszonancia, és akkor olyanokkal jönnek, hogy gyereket szülhet, és ez a frankó anyasági érzés csak a nőknek adatik meg. De egy csomó nő van, akinek erre nincs lehetősége, hajlama, vagy nem képes rá. Hát akkor őket lesajnálják az ilyen kognitívan disszonánsak. De a gyerek is csak tizenegynéhány évig tart ki, és akkor utána mi van.
További találatok

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

weblapajánló

 Cafe Stockholm A KÁFÉ politikai pártoktól, társadalmi szervezetetektől, egyháztól független online műhely. Levél a szerkesztőnek gergely90@hotmail.com Gergely Tamás (Stockholm) és Moshu (Toronto)...

Szerelmes vers, nélküled

Soraim közt egyre nagyobb a tér. Homlokom falai mögött üresen áll a műhely. Cseppekben folyt be szemeimen a világ : a tél. Jégcsapok merednek feszülten - mit rámhagytál, az apró, kedves...

partra fut (darab egy hosszabb ciklusból)

Jön az est, gyöngéden megharap, fogacskák nyomával teletűzdel, valós és képzeletbeli gondjaimat is elnyeli, homlokom mögött bezárt a műhely. Visszahallom csendjében szavad, legbelső zsebemben morzsa...

Amnézia II.

Na most bajban vagyok. Nem emlékszem mikor írtam utoljára (talán tegnap), - át kellett olvasnom- A helyzet hasonló. Zene szól (MP3 szintén) Cseh Tamás. Ismeri valaki? Nem sokan. Mert ez a kurva világ...