hirdetés

Keresési eredmény a(z) „margócsy istván” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Litera Rádió

Litera Rádió – Re:kerekasztal, a Hazai-ügy

Március 8-án, Szegeden A maximalista címen Hazai Attila emlékére konferenciát rendeztek, melynek részeként került sor a Re:kerekasztal – A Hazai-ügy című beszélgetésre. Angyalosi Gergely, Farkas Zsolt, Margócsy István, Németh Gábor és Szilasi László, az emlékezetes 1998-as kerekasztal résztvevői ültek újra asztalhoz. Hallgassák meg!

HELYSZÍNI

Egy hallgatag évtized megszólaltatása

A klasszikus modernség kávéházi tereihez képest a kádárizmusban egyre inkább a presszó, a kocsma köztes tereibe utalódott a második nyilvánosság, a hivatalossággal szembehelyezkedő liminális létforma. – A Hallgatag évtized – az 1970-es évek című szegedi konferenciáról Szántai Márk tudósított.

OTT JÁRTUNK

A Látó és az elaggott fülemile

A beszélgetés első felében rengeteg évszám és történet hangzik el a lap és a jelenlévő külső szerzők találkozásával kapcsolatban, én pedig gondolatban kalapot emelek, amiért szinte mindenre minimum éves pontossággal emlékeznek. – A Petőfi Irodalmi Múzeumban jártunk, a Látó folyóirat Arany János-számának bemutatóján.

Ott jártunk

Hagyomány mint forradalom

Hagyomány és fordulópont: Esterházy recepciója a kelet-európai régióban címmel rendez nemzetközi tudományos konferenciát a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) április 27-én. - Szántai Márk beszámolója.

Ott jártunk

Fű, fa, csillag

In memoriam Esterházy Péter – Konferencia magyartanároknak és érdeklődőknek, ezzel a címmel került sor a Radnóti Gimnáziumban a tavaly elhunyt író munkásságát elemző előadásokra. – Esterházy Péter ma lenne 67 éves. A róla szóló konferencia délelőtti szekcióján jártunk.

Ott jártunk

Más hangok, más közeg

A PIM Újraolvasva sorozatának témája a nagy hatású irodalomtörténész, esztéta és tanár, Balassa Péter életműve volt. Margócsy István, Márton László, Visy Beatrix, Nemes Z. Márió és Bazsányi Sándor beszélgetett. Mészáros Gábor beszámolója.

Laudáció

Margócsy István: Nem levélnehezék

Szilágyi Zsófia azokat a sarokpontokat keresi (és sok esetben találja is meg), amely pontokból nézve az irodalmi művek és remekművek nagysága és esendősége, sokfélesége és történeti kiszolgáltatottsága látványosan felmutatható. - Margócsy István laudációja Szilágyi Zsófia Komlós Aladár-díjához.

ott jártunk

A trauma-egzisztenciától az oktatási gyakorlatig

Október 13-án Kertész Imre-emlékülést tartottak a veszprémi Pannon egyetemen. A három plenáris előadást és két kerekasztal-beszélgetést magába foglaló konferenciáról olvashatják helyszíni szemlénket. 

Ott jártunk

Lapzárta

Amikor elkezdődik a beszélgetés, nincs temetési hangulat. Lapszámbemutató-hangulat van, mintha az elmúlt két hónapban mi sem változott volna a folyóiratok életében. - Június 23-án este héttől tartották az Írók Boltjában a 2000 folyóirat búcsúestjét. Ott jártunk.

Spiró 70

Bekezdések Spiró Györgynek II.

Spiró György 70. születésnapjára bekezdésekkel készültünk. Szerkesztőink és szerzőink számukra fontos Spiró-szövegekből választottak egy-egy bekezdést, és írtak azokhoz szintén bekezdésnyi reflexiót. Berkovits György, Térey János, Margócsy István, Tóth Krisztina, Háy János és Kemény István írását olvashatják Spiró György műveinek részleteihez.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Elszámolás

2000 folyóirat - 2016. június 26.

Magam úgy vélem, egy társadalomnak, egy nemzetnek, egy országnak igenis szüksége van olyan kulturális elitre, mind a gondolkodás, mind a művészet, mind a tudomány szintjén, amely – ha persze soha nem is lehet tömeges – maga reprezentálná a közösségnek valamelyes tájékozódását és tájékoztatását: a hagyománynak a tovább vitelét. − A 2000 folyóirat vasárnapi bejegyzését Margócsy István írta.

Netnapló

A mi lapunk

2000 folyóirat - 2016. június 24.

Ha csak a történelemre nézünk: már maga a boldog emlékezetű Kazinczy Ferenc is azon dolgozott, hogy humorral és iróniával oldja a magyar kultúraszemléletnek általa „istentelen gravitásnak” titulált túltragikus és túl patetikus „súlyos” beállítottságát. - A héten a 2000 írja a netnaplót. A pénteket Margócsy István.

Hozott anyagból dolgozunk

2012. május 25. - 2000 folyóirat

Huszonnégy éve szerkesztjük a lapot – belegondolni is sok: hiszen ez már irodalomtörténet! - A 2000 folyóirat műhelynaplóját ma Margócsy István jegyzi.

A megtalált idő

2006. október 7. - Dunajcsik Mátyás
...mert a törékeny külső mögött a Nyugat Fehér Boszorkánya rejtőzik, aki úgy képes beadni az orvosságot a legrakoncátlanabb gyereknek is, hogy az közben meg van győződve róla, hogy ribizlilekvárból torkoskodik, ráadásul önszántából. Mire a gondolatmenetem végére érek, már csak a szekció utolsó előadásából kapom el Tábor Ádám óvatos megjegyzését, miszerint lehet, hogy Térey éppen olyan nagy költő, mint Ady, de ebben még nem vagyok biztos.

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

Találkozás egy fiatal lánnyal

Rakovszky Zsuzsa kapta az Aegon Művészeti Díjat, a díjátadáson Margócsy István laudálta a költőnőt. A laudáció egy mondatával és a Varjú Olga által felolvasott fiatalkori versével szembesülve a költőnő megtört vallomást tesz: vannak versek, melyek "kamaszos odamondogatásától" már elhatárolódna, de képet kapunk a gyűjteményes kötet válogatásról is.

Becsülettel szakmai...

"Ez a könyv becsülettel szakmai jellegű könyv [...] azt akarja leírni, hogy a magyar irodalom esztétikai befogadásában az olvasás élménye nagyon sokszor kultuszokon keresztül vagy kultuszokba torkollóan nyilatkozik meg."
Margócsy Istvánnal Jánossy Lajos beszélgetett új könyvéről, régi és jelenkori kultuszokról.

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Bodor Béla- díjátadó


Kezdő dátum: 2016-03-09 17:00:00
Az idei Bodor Béla-díjat Sipos Balázs kapta.

Nők a férfi (b)irodalomban – V. Őszi irodalmi fesztivál

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi Mihály u. 16.) 
Kezdő dátum: 2008-10-26 11:00:00

Nyugat-konferencia

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp, V., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2008-10-08 10:00:00

Bakos Katalin: 10×10 év az utcán

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp, V., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2008-01-29 15:00:00

Kultusz, kultúra, erőszak - Konferencia

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2007-12-13 10:00:00

Bejáró művész - Könyvbemutató

Írók Boltja (Bp. VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2007-10-17 16:00:00

XV. JAK Tanulmányi Napok (október 5–6.)

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2007-10-05 09:00:00

JAK-tábor

Szigliget, Alkotóház
Kezdő dátum: 2007-08-29 10:00:00

JAK-tábor

Szigliget, Alkotóház
Kezdő dátum: 2007-08-30 10:00:00

JAK-tábor

Szigliget, Alkotóház
Kezdő dátum: 2007-08-31 10:00:00
További találatok