hirdetés

Keresési eredmény a(z) „marno jános” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

2flekken

Negyedszer Krisztusnál

Nézel egy részeg arcot vagy egy zöldséget mosó kezet a káván, egy fánksütő asszonyt, és meg kell ráznod magad, hogy hova kerültél. Egy szőlőszem, egy régi pohár vagy egy templomban somfordáló kutya is kelthet ilyen tünékeny szenzációt: régmúlt van. – Radics Viktória 2flekken.

Kritika

Nem váltja magát aprópénzre

A Marno-szöveg még mindig az egyik legérdekesebb-legtébolyultabb-legvagányabb Rubik-kocka a kortárs magyar irodalom játékboltjában – most a 3x3-as darab mellé a 4x4-eset is megkaptuk. – Marno János Szereposzlás című kötetéről Csete Soma írt kritikát.

Inspiráció

Inspiráció: Rényi András

Vojnich színpadán nem látni semmi elbeszélhetőt, semmi olyasmit, ami jelenlétével betöltené a helyet. De a kép mégsem üres, ellenkezőleg. Kitölti a hiány. – Az Inspiráció tizenhatodik részében Rényi András reflexióit olvashatják.

Részlet a könyvből

Marno János: Szereposzlás (részlet)

A képen egy ősz hajú hölgy mellett ül / aki harsányra tátja a száját késő / lelkesedésében. Bennünk felmerül ekkor a kérdés nem fárasztja-e még / halálra magát, hogy ennyire örül. – Marno János könyvhétre megjelent,   Szereposzlás című könyvéből ajánlunk részletet.

Inspiráció

Inspiráció: Marno János

Elszakadva már emígy az eksztatikus csendtől, a süket csendbe helyeződjék át az önálló életre kelt nyelv bizarr örökmozgása, kommentálása kvázi a teljes értelmetlenség sarába süllyedt háborúskodás fordulatainak. – Az Inspiráció tizenötödik részében Marno János reflexióit olvashatják.

Forrás, 2018/2.

Géczi Marno János: Értekezés a szonettről

A beszédben megéled, ami a tettben / odavész. Hitelt érdemel vagy figyelmet / legalább, amit Ágoston mond: az ember / előtt nem létezett senki, aki annak / tetszett volna; az Ismeretlen képmásának. – A Forrás folyóirat 2018. februári számát Géczi Marno János versével ajánljuk.

Bárka 2017/6

Marno János: Piszkozat; Dudorászva; Egy családi vihar (versek)

Fütyörészni a Paradicsomban, / vagy dudálni a pokolban. / Dudorászni az éléskamrában. / Szemhéjam megvastagszik, illetve / kisörtésedik, mint a szalonnabőr. / És ha engedek a súlyának, itt / alszom el, a hideg kamrakövön. - Marno János verseivel ajánljuk a Bárka 2017/6. számát.

Hír

Marno János a DIA új tagja, posztumusz tagok: Áprily Lajos és Nagy Gáspár

2017. szeptember 26-ai, mai közgyűlésén Marno János költőt választotta új tagjának a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA), posztumusz tagok lettek: Áprily Lajos és Nagy Gáspár.

BESZÁMOLÓ

Véneki átjárók, véneki ének

Közösség, közérzet, közélet – ezek voltak a hívószavai a IX. Véneki Alkotótábornak, melyet augusztus 7. és 10. között rendeztek. Az eseményről először Horváth Veronika és Szalai Zsolt négykezesét olvashatják.

TEMPEVÖLGY 2017/2.

Marno János: Egy Bergman-jelenet David Lynch lencsevégére kapva

Szívesebben találom / magam ugyanott viszont, ahol az éjjel / már egyszer jártam. S nem láttalak téged. – A Tempevölgy folyóirat legújabb számát Marno János versével ajánljuk.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Gréta és én – még nem

2013. június 9. - Marno János

Mert ez most a Gréta ideje, nem az enyém, nekem már csak az ő feje fölé gyűlt felhőzettel kellene megbirkóznom, mint árnyékommal, melyet kint a verőfényben tolva kocsikáját vetnék az arcára. - Marno János netnaplója vasárnapról.

A szívtelen árnyék

2013. június 8. - Marno János

Tekintsük normális, természetes és köznapi érzületnek az undort, ami ünnepeknél elvadultabban veszi vagy veheti elő az embert, és amin ezerszer át kell esni ahhoz, hogy az undor tapasztalatából meglepetészerűen tiszta és áttisztító hatású szóvegyület születik. - Marno János netnaplója szombatról.

Koincidencia-számítások

2013. június 6. - Marno János

Állj! álljak csak meg egy percre, az Apokalipszist mégsem lehet csak úgy ledumálni, az igaz ugyan, hogy vágy- és rémfantáziánk ősmeséje is az Írás, de a rá hajazó koincidenciák, amelyek tőlünk valóban függetlenül produkálják magukat, azokat a legszkeptikusabb, legagnosztikusabb racionalitással is kár lesajnálni, múló kis pszichózisoknak, pszichogén tüneményeknek tekinteni. - Marno János netnaplója csütörtökről.

Jegyzet a többszáz lábú fájdalomról

2013. június 4. - Marno János

A test így bármit túlélhet, fájdalommentesen megeshet vele bármi, a felkoncolása és széttagolása, vagy újra összeszerelése, átültetődése más biogépezetbe, elszörnyítése illetve elszörnyülése, ami vizuálisan csak megjeleníthető a világban. - Marno János netnaplója keddről.

NETNAPLÓ

Greta és Peter

2013. június 3. - Marno János

Pedig szeretek panaszkodni, különösen ebben a derűlátásra berendezkedett világban, amiben a médiától kezdve a piaci zöldségesig és hentesig mindenki pozitív hozzáállásra buzdít... - Ezen a héten dupla netnaplóval lepjük meg az olvasókat: Bartók Imre és Marno János rendhagyó módon párhuzamosan követi végig az Ünnepi Könyvhét eseményeit. Marno János első naplóját olvashatják.

Netnapló

Valuska Gábor fotónaplója 4.

Valuska Gábor - 2012. szeptember 20.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs magyar írókról. Ezen a héten a Litera fotósa, Valuska Gábor képeit tekinthetik meg. A negyedik napon a Szépírók Társasága díjátadásain készült fotókat: Bodor Ádámról és Marno Jánosról. 

Netnapló

Dézsi Judit fotónaplója 2.

Dézsi Judit - 2012. szeptember 4.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera új sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs magyar írókról. Ezen a héten Dézsi Judit képeit tekinthetik meg, a második napon Marno János portréit közöljük.

Tejüveg

2008. január 18. - Radics Viktória
.... akik végigtúlélték (sic!) Szarajevó ostromának 44 (!) iszonyú hónapját, azok mind hírt adtak, jelt adtak arról, hogy a háborúban az esztétikai és emberi és erkölcsi értékek felragyogtak, meglátszódtak, megváltoztak az értékkritériumok, kitűnt, hogy mi s mit érdemes. Aztán a háború múltán rosszul forrtak össze a törések, és ez a különös és rémes feltündöklés ismét elveszett. Versek, művek őrzik, és néhány lélek. (Semezdin Mehmedinović nagy bosnyák költő, jó lesz megjegyezni a nevét. Néhány versét l. még a Magyar Lettre téli számában.)

Másnaposan

2005. 12. 28. – Rapai Ágnes
Ebben az évben Spiró György Fogság című regénye tetszett legjobban, ő is nagyon sokáig dolgozott rajta, talán mégiscsak rántott húst kéne csinálnom szilveszterkor, hagymás krumplival, kovászos uborkával, hülyeség volt annyit innom, most kéne ennem egy szelet vajas kenyeret, hogy elmúljon ez a másnaposság, ilyen össze-vissza gondolatok jönnek, csak jöjjenek, Spiró megérdemelné a Nobel-díjat ezért a regényért, mondja anyám, én meg igazat adok neki, azt hiszem a legegyszerűbb megoldást választom, veszek egy kiló virslit, valami jobbfajta mustárt, tormát, és nem vacakolok a főzéssel...

Én giliszta, én?

2004. 07. 28.
Vizi segély. Harcsám, mint írtam volt, úgy hittem, pusztán a természet törvényének (nagyhalak a kishalakat) engedelmeskedik, amikor kiszorítósdiját játssza velem, szorongós keszeggel, és most néhányan a humánus halak közül figyelmeztettek: a harcsa gilisztának nézett! Megütődtem: én giliszta, én?
További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Nők a férfi (b)irodalomban – V. Őszi irodalmi fesztivál

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi Mihály u. 16.) 
Kezdő dátum: 2008-10-26 11:00:00

„Sem utódja, sem boldog őse”?

ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola (Bp. XIV., Cházár András u. 10.)
Kezdő dátum: 2007-12-08 09:45:00

Nárcisz készül - Könyvbemutató

Írók Boltja (Bp. VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2007-11-20 16:00:00

Szépírók Társasága Őszi Fesztiválja

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2007-10-28 11:00:00

Parnasszus-est

MŰCSARNOK előadóterme (Bp. XIV., Hősök tere)
Kezdő dátum: 2007-04-03 18:00:00

Irodalmi vízummal Szentendrén (aug. 25-27.)

Városháza díszterme
Kezdő dátum: 2006-08-27 17:00:00

Irodalmi vízummal Szentendrén (aug. 25-27.)

Szentendrei Képtár (Fő tér)
Kezdő dátum: 2006-08-26 10:00:00

Irodalmi vízummal Szentendrén (aug. 25-27.)

Szentendrei Képtár (Fő tér)
Kezdő dátum: 2006-08-25 18:00:00

Irodalmi maraton

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2006-05-12 16:00:00

Krusovszky Dénes: Az összes nevem

Írók Boltja (Bp, VI., Andrássy u. 45.)
Kezdő dátum: 2006-02-15 16:00:00
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Nagyvizitben Marno Jánosnál

Legutóbb Marno Jánosnál jártunk nagyvizitben. Kétrészes nagyinterjúnk előzményeként tekintsenek meg egy részletet a beszélgetésből, melyben többek között gesztenyéskerti sétákról, kiábrándulásról, a vers születéséről, kamaszkorról és avantgárdról mesél. – A LiteraTV felvétele.

LITERA TV

Marno János és Kukorelly Endre a TestFeszten

A Litera nyári TestFeszt táborában Tatán Marno János és Kukorelly Endre pódiumbeszélgetésén a test és líra kapcsolata mellett szóba kerültek közéleti kérdések, valamint a személyes felelősség és a költői hivatás kihívásai is. A beszélgetésről készült videófelvétel teljes, vágatlan változatát láthatják most.

Marno János: A versírás bölcseleti aktus

Marno Jánost a versről és arról faggattuk, hogy hol és mennyiben válik el a bölcselettől, mire készül Nárcisz, ő, mint e témában eddig még nem nyilatkozó költő, mit gondol a nőirodalomról, minek köszönhető, hogy költészete kevésbé enigmatikus, mint annak előtte, és mikorra várható új kötete.