hirdetés

Keresési eredmény a(z) „megnyitó” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Megnyitó

Halász Rita: Pelikán

Szeptember 27-én nyílt meg a Fehérvári Irodalmi Napok. Az alkalomból Németh Gábor vezetett irodalmi biciklitúrát, amelynek során a város kulturális életében pótolhatatlan szerepet játszó, fájdalmas hirtelenséggel elhunyt Garami Richárd három biciklitárolóját avatták újra. Másodiknak Halász Rita írását olvashatják.

Könyvhét 2017

Ezekben a percekben nyílt meg a 88. Ünnepi Könyvhét

2017. június 8-án, 16 órakor, ezekben a percekben Závada Pál megnyitóbeszédével veszi kezdetét a 88. Ünnepi Könyvhét és a 16. Gyermekkönyvnapok a budapesti Vörösmarty téren. Az országos megnyitónak Debrecen ad otthont. A Litera naprakészen követi az eseményeket, olvassanak minket!

Könyvhét 2016

Spiró György: A meséket értjük

A mesék révén lehetett az életmentő tapasztalatokat a következő nemzedékeknek átadni, azok a közösségek pedig, amelyek nem találták fel a mesét, egyszerűen kihaltak. – Spiró György 2016. június 9-én Szegeden nyitotta meg a 87. Ünnepi Könyvhetet. 

Hír

Megnyílt a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

A standok állnak, a könyvkiadók kihelyezték portékáikat, megérkeztek a magyar és külföldi, legfőképp szlovák szerzők, gyűlnek az olvasók. A Millenáris Teátrumában ezekben a percekben nyílik meg ünnepélyesen a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. 

Könyvhét 2015

Ezekben a percekben nyit a 86. Ünnepi Könyvhét

Az országos megnyitó után, amelyen délelőtt 11-kor Győrben mondott ünnepi beszédet Dragomán György, Sárközi Mátyás beszédével Budapesten is megkezdődik a 86. Ünnepi Könyvhét és a 14. Gyermekkönyvnapok. A könyvhét eseményeiről a Litera folyamatosan tudósít.

Kiállítás

Budapest paradise

Tihanyi Anna Berlin bhf. (pályaudvar) című kiállításán magyar írók Berlin-élményei által inspirált fotókat tekinthetnek meg 2015. február 3. és március 14. között a Capa Kortárs Fotográfiai Központban. - Darvasi László kiállításmegnyitóját olvashatják.  

Kiállítás

Kisebb csodák

2015. január 28-án került sor az Eingejännert – Paul Celan és Gisèle Celan-Lestrange című kiállítás megnyitójára a 2B Galériában. Bartók Imre ez alkalomból írt szövegét olvashatják.

Kiállítás

Házam hazám - Bukta-projekt és szakáll

Bukta a magyar vidéken élve látja, hogy korszakos méretű dráma zajlik körülötte. Keresi az igazságot... Lázadása személyes, művészete besorolhatatlan. - Bukta Imrének november 10-én Másik Magyarország címen nyílt retrospektív kiállítása a Műcsarnokban. Borbély Szilárd megnyitón elhangzott szövegét olvashatják.

Megnyitó

Gyöngyösi beszéd

A művészet nem fontos, hanem lényegbevágó. Lehet kellemes és kellemetlen, lehet tényleg üdítő, de lehet akár letaglózó vagy viszolyogtató is. Ezek csupán a mellékhatásai, nem ez a lényege. - Keresztesi Józsefnek a Gyöngyösi Művészeti Hetek megnyitóján elhangzott szövege.

Isten hidege

Az Alföld új számában folytatódik Térey Jeremiás, avagy Isten hidege című drámája. Verseket közöl Keszthelyi Rezső, Tatár Sándor, Kántor Zsolt, Krusovszky Dénes és Tass Marianne, olvashatjuk továbbá Vári Attila és Vajda Mihály írásait, recenziókat Ladik Katalin, Nádasdy Ádám könyvéről. Parti Nagy Lajos írását, Győrffy Miklós tanulmányát és Krusovzsky Dénes verseit nálunk is olvashatják.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Mágikus vonzódás

Méliusz Juhász Péter Könyvtár - 2017. június 8.

...elhangzik Papp András első mondata a mikrofonba: „Szeretettel köszöntök mindenkit!". A történet szeptember végi, próbálom követni, elvesztem a szálat, az időt sem értem, hisz ragyog a június, vívódom, igyekszem, majd célba ér két szó: „mágikus vonzódás". – A Méliusz Juhász Péter Könyvtár naplóját az országos megnyitó helyszínéről, Debrecenből Vranyec Tünde írta.

netnapló

Holtan haza

Méliusz Juhász Péter Könyvtár - 2017. június 7.

A délelőtt villámgyorsan pereg: megérkeznek a könyvesek, Herczeg Ákosék még egy pluszkanyarral elhozzák a Kalligram könyveit is. Minden a terv szerint halad, kilenckor már zajlik a papírszínház workshop az Olvasóligetben. – Az ünnepi könyvhét alatt a Méliusz Juhász Péter Könyvtár naplóját olvashatják Debrecenből, az országos megnyitó helyszínéről. Pogrányi Péter írása.

Jelentés a Születésnapról

2007. november 2. - KozákIgnác Tibor
Pesten rengeteg ember próbál tenni valamit. Egyetlen estére akár három jelentős kiállítás-megnyitó is eshet, percre pontosan egyszerre! Luxus!

Van muzsikája

2007 május 31. - Forgách András
...Makk másnap már, azaz ma, június elsején (hazudom másodikán, amikor írom ezt, de az a játékszabály, hogy másnap írunk az előző napról, és ezt a játékszabályt akár hazugság árán is, de be akarom tartani) elutazott Portugáliába, valami filmfesztiválra...

Végjáték

2006. július 23. – Derdák András
Vizitálnak bőszen, megnézik az összes fontos műemléket, helyszínt, és láthatóan kihagyják azt, amiért érdemes elmenni otthonról. Nekem ugyanis az emberek jelentik a legtöbbet, ezt pedig szervezett turistaként éppúgy nem lehet rendesen megkapni, ahogyan a kurváktól a szerelmet. Közelebb kerülni az idegen népekhez, ehhez türelem kell és a néhány nap éppen ezt a lehetőséget tiltja.

Megmaradók

2006. 03. 09. – Zalán Tibor
Török egy egész költő- és írónemzedéknek volt emblematikus figurája és megújító alkotója – a miénknek, az első jak-társaság egyik részének. Ilyenekkel járt össze, és dolgozott együtt, mint Szervác, Szikszai, Tóth Erzsi, a közelmúltban meghalt Csajka Gábor Cyprián… Beszélgetünk, szép számú közönség hallgat bennünket, köztük Paján Viktor, hajdani mentorunk..

Megy a gőzös

2005. 11. 14. – Balázs Eszter
A már korosodó és kifejezetten pocakos macskám számláján van már vörösbegy, barát- és kékcinege, veréb, ismeretlen eredetű fióka, sőt mi több rigó is – és most egy helyes kis egércsaláddal  bővült a lista. Már így is komplett köztemető a kert hátsó része. És itt kezdődött a dilemma. Már többször próbáltam beszélni vele, de a macska láthatóan nem ért a szóból. Akkor most nyírjam ki? (Klasszikus kérdés: egy áldozat hozható-e sokak megmentésért?)

A Dombos hete: Névsor

2005. 07. 08. - Szerbhorváth György
A sok hablaty után Ottó úgy döntött, inkább maga is beszél, nem olvassa fel szövegét. Azt a pódiumon nem mondta, csak nekem: azon se csodálkozna, ha húsz év múlva a dombosi löszfalon egy Bin Laden-arcképes molinó lógna. De legalábbis egy új Bin Ladené.
Úgyhogy inkább – szíves engedelmével, csak a Litera olvasóinak itt és most – bemásolom fel nem olvasott megnyitószövegét, úgyis jobban látszik ebből, hogy vagyunk. I

Freiburgi napló 1.

2005 június 13. – Váradi Péter
Ide ajánlás kívánkozik, de katarzist akarok kiváltani, ezért meghagyom naplóm utolsó mondatául. Talán csak magamból váltok ki katarzist, és mégis. Egy hétig tartogatom magamban, hadd érlelődjék, és habár ez nyilván egészségtelen, vállalom a kockázatot. Legyen ez a dohányzás irodalmi formája.

Éljen Nyul Mónika!

2004. 05. 01. - Berniczky Éva
Ezen a kivételes helyen agyafúrtan kitalálják valamennyi bevezetett főnek a prioritását, holott elsőbbsége minden józan számítás szerint csak egyiknek lehet. Félő, hogy összehozzák a világvégét, ha minden óvintézkedések ellenére összeütköznek a sárkányfejek. Bizonyára ezért a fene nagy elővigyázatosság: a mai naptól nekem, ukrán állampolgárnak, ha autóval utazom Magyarországra, tizenöt napra 50 dolláromba kerül a zöldkártya.

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Hundertwasser biográfia:magyarul

 Száz víz Egy Hundertwasser nevű bélyeg, épület, telefonkártya-tervező, festmény és kertitörpe -tervező vagabund vette fel ezt a nevet, aki mentsvárnak tekintette a vizet, menedéknek, s hajóját is...

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Esterházy Péter könyvheti megnyitója – LiteraTV

Elegánsan olvasni, nagylelkűen. Úgy olvasni, mintha a siralomházban olvasnád az utolsó könyvet, melyet még beadott celládba a porkoláb. Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb, az emberi ajándék. Gondold meg, hogy csak az ember olvas. – A 87. Ünnepi Könyvhetet Esterházy Péter nyitotta meg. 

Régi álmok hullanak ki...

"A könyvet nem elég olvasni, a könyvet meg is kell venni ... a könyv amit egy könyvtárból kölcsönöztünk vagy egy könyvesboltban olvasstuk ki sohasem lesz a miénk" - mondta Forgách András május 31-én az Írók Boltjában a Liszt Ferenc téri Könyvhét megnyitóján. Szó volt a rendezésről, a harminc éve kézközelben tartott könyvekről, a megfelelő helyekről, s a könyvekkel való érzéki és értelmi kapcsolatról.

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

VIII. Győri Könyvszalon

Győri Nemzeti Színház nagyszínpada
Kezdő dátum: 2008-10-03 10:00:00

Paradise Lost?

Párizsi Magyar Intézet (92, rue Bonaparte 75006 Paris)
Kezdő dátum: 2008-09-25 18:30:00

II. Találkozó a Balkán Kapujában - Nemzetközi Interdiszciplináris Konferencia

Pécsi Kulturális Központ, Sétatér (Pécs)
Kezdő dátum: 2008-09-18 10:30:00

A nő és a testiség (konferencia)

SZTE BTK, Könyvtártudományi Tanszék (Szeged, BTK, Egyetem u. 2.)
Kezdő dátum: 2008-09-19 14:00:00

Budapest Transzfer - 3. nemzetközi irodalmi fesztivál

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V. ker., Károlyi Mihály u. 12.)
Kezdő dátum: 2008-09-17 17:45:00

A 2007-es Stúdió Díjasok Kiállítása

Stúdió Galéria (Bp, VII., Rottenbiller u. 35.)
Kezdő dátum: 2008-09-16 19:00:00

Paralel - a vándorkiállítás nyitónapja

Bp, Vajdahunyad vár melletti rét
Kezdő dátum: 2008-09-14 10:30:00

XIV. Alternatív Színházi Szemle

Debrecen
Kezdő dátum: 2008-09-12 14:00:00

A Pál utcai fiúk napja

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2008-04-09 10:00:00

Százéves a Nyugat 1. - Konferencia

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp., V., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2008-02-20 10:00:00
További találatok