hirdetés

Keresési eredmény a(z) „menyhért anna” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Interjú

Menyhért Anna: Az irodalom iránti elkötelezettség változatlan

Az 5K Kreatív Írás Központ 2011-ben indult, azóta kínál kreatív írásképzéseket gyerekeknek és felnőtteknek. A kétéves akkreditált felnőttképzésként működő 5K Íróiskolát két évfolyam végezte el. 2016-tól új kurzusokkal és szolgáltatásokkal is bővül az 5K kínálata. Menyhért Annát, az 5K vezetőjét Tamás Etelka kérdezte.

KRITIKA

Szabadpolc 4. - Politika, könnyek, meg az egészséges táplálkozás fontossága

A Litera a könyvhétre úgynevezett szabadpolcok összeállítására kért fel öt fiatal, tehetséges kritikust. A polcokon nincs szoros tematikus összefüggés, ám a könyvek valamiképp mégis sort alkotnak. Negyedikként Nagy Boldizsár kritikáit olvashatják öt, a Könyvhétre megjelenő gyerekkönyvről.

Ott jártunk

A lemez két oldala

A Nyitott Műhelyben a Rózsaszín szemüveg sorozatának következő epizódjában a beszélgetőtársak Janikovszky Éva életművéről, annak a kánonban elfoglalt helyéről társalogtak. - Jánossy Lajos helyszíni szemléje.

OTT JÁRTUNK

Nagy durranás lehetett volna

Rakovszky Zsuzsa iránti rajongásuk ellenére a Rózsaszín Szemüveg című beszélgetéssorozat szervezői és meghívottai nem elégedettek a Vay Sarolta néven született, de Vay Sándorként élő grófról szóló regénnyel – ez derült ki október 11-én este a Nyitott Műhelyben. - Az esten Hegedűs Barbara járt.

Interjú

A sötét jövő ellenében

Az 5K néven létrejött íróiskolát a múlt heti sajtóhírek szerint az Írószövetséggel történt kényszerű szakítás hívta életre. Az okokról, a tervekről és a kilátásokról kérdeztük Lóránd Zsófiát, az iskola kreatív igazgatóját. És ha már beszédbe elegyedtünk, egy kérdés erejéig úgy is megszólítjuk, mint a JAK-Solitude csereprogram programvezetőjét.


Hír

Létrejött az 5K Központ

Irodalmi profilú oktatási központot alapítótt Menyhért Anna, Lóránd Zsófia és Balogh Endre, hogy új oktatási modellt honosítson meg a magyar oktatási kultúrában, és alternatívát kínáljon a szabadidő hasznos eltöltésére, továbbá közelebb hozza a kortárs kultúrát a közönséghez.

Ott jártunk

Czóbel Minka visszatér

A Rózsaszín szemüveg beszélgetéssorozatában legutóbb Czóbel Minka életművét és irodalmi emlékezetét nézték meg közelebbről a Nyitott Műhelyben. Ott jártunk.

interjú

Először minden kérdés

Az eddig irodalomtudósként ismert Menyhért Anna költőként is bemutatkozott. Ennek apropóján beszélgettünk vele verseskötetéről, a Szelencéről, a női irodalom tétjeiről, valamint a színekről és az érvekről. Csupa titok, és kész szelence.

Ott jártunk

Polcz Alaine, az író(feleség)

A Rózsaszín szemüveget felvéve és levéve Kiss Noémi és Menyhért Anna ezúttal Polcz Alaine-ről és munkásságáról beszélgetett Kukorelly Endrével. A Litera két tudósítója is ott járt.

Másik városom

Chapel Hill

A hölgy sértetten panaszkodik... Ebben az államban az 1960-as évek végéig a négerek nem szállhattak fel a buszra, most meg nézzenek oda, hogy elszállt velük a ló. - Menyhért Anna az 50 ezres lélekszámú, egyetem köré épült dél-karolinai kisvárosról, Chapel Hillről írt a litera körkérdésében.
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Az élet nagy kérdései

2007. augusztus 31. - Nagy Gabriella
De miért is kéne egy írónak amellett, hogy nagydíjas regényeket ír, saját menedzserének, titkárnőjének és pr-osának is lennie, máskor színészi tálentummal interpretálni és nyomdakész mondatokban fogalmazó (köz)szereplőként szórakoztatni a publikumot? Az író egy intézmény?

Nátha

2005. 10. 02. – Menyhért Anna
Tamás elkezdett történeteket mesélni, eddig ezt nem tudta, helyesen csinálja, és akkor a Zsuzsi (a szomszéd) elszaladt a patikába, mi vigyáztunk a Fruzsira (Zsuzsi kisbabája), de felébredt, a mama ringatta, mert fájt a hasa, és akkor és akkor bevette a gyógyszert.
          És elmegyek délután a patakhoz, és beledobom, íígy, puff, a kavicsot.

Vivódás

2005. 10. 01. – Menyhért Anna
A beszélgetés során rájöttem, hogy ez az éndarabom talán az lehet, amit megtanultam eltüntetni. Kicsinek kedves voltam és nyitott, erős akarattal (mint Tomi most), aztán az iskolában sokat sírtam, és egyetemista koromra megtanultam keménynek lenni, nem mutatni, ha valami fáj, s ezt csinálom azóta, legalábbis a külvilágban általában (otthon nem). S mintha az érzékeny rész akarna most visszajönni…

Kisbolt és konferencia

2005. 09. 30. – Menyhért Anna
Mindig mozgatom valamimet, és akkor rezegnek a poharak, elcsúszik az asztal, leesik a tollam. Különben is, ha valamire koncentrálok, akkor kiesnek a dolgok a kezemből, és ha menet közben beszélgetek, sokszor megbotlom. Gimnáziumban, amikor feleltem, az osztálytársaim azzal szórakoztatták magukat, hogy focimeccset közvetítettek a hátam mögött, követték, mikor mit birizgálok, gyűrű, gyűrű, haj, szemüveg, pulóver, toll, gyűrű.

Enyhülés és dühöngés

2005. 09. 29. – Menyhért Anna
Olyan mérges lettem, hogy kirohantam, és majdnem bementem mondani valamit, de az ajtóban szembetalálkoztam egy jeles kortárs magyar íróval, aki a maga kétméteres magasságából letekintett rám, bozontos, ősz fejét lehajtotta, és rámbőgte, hogy Áááá. Ez gyorsan eltérített a közszerepléstől. És mit is mondhattam volna?

Rugalmasság

2005. 09. 28. – Menyhért Anna
Egy nyolc hónapos terhes nőt választottunk, és ez számomra egyfelől nagyon megnyugtató, másfelől megdöbbentő volt. Tényleg ő látszott a legalkalmasabbnak, s mikor kérdeztük, mit gondol az összeegyeztethetőségről, azt mondta, Belgiumban 8 hét az anyasági szabadság, de neki, mivel szabadúszó, semennyi se jár, s hogy szervezés kérdése az egész, az apuka színházi rendező, napközben tud ő is segíteni, meg lesz babysitter is.

Szétszabdaltság

2005. 09. 27. - Menyhért Anna
Reggel még azt vettem észre, hogy ahogy megyek az autóval, fogalmazgatom magamban, hogy mit fogok ide írni. Benne voltam még a hangulatában, de ez mostanra szépen eloszlott. Nem meglepő, mindennel így járok, szétszabdaltak a napjaim, eleinte nagy kínszenvedést jelentett megszokni, hogy 2–3, sőt 1 óránként kell váltanom, gyerek, háztartás, munka, s újra az egész, elmélyülésre esély sincsen, még egy fél napra sem.

Szabadidő

2005. 09. 26. - Menyhért Anna
Hétfő, ilyenkor délután Tamás a nagypapájával sétál. Napjaim ritmusát ez adja, melyik nap kivel van a kisfiam. Hétfőn délelőtt velem, reggel főzünk, sétálni megyünk vagy játszótérre, visszamegyünk ebédelni, ebben a fázisban volt ma egy kis gond, kétéves múlt a Tomi, beléptünk a dackorszakba, s így lefeküdt a lépcsőházban a földre, hangerő eléggé a felsőbb régiókban, kiabált, hogy nem akar feljönni.

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

A szavak árnyékában – beszélgetés a műfordító jogairól

PPKE BTK piliscsabai campusa, Pázmány-terem
Kezdő dátum: 2008-11-14 15:00:00

Budapest Transzfer - 3. nemzetközi irodalmi fesztivál

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V. ker., Károlyi Mihály u. 12.)
Kezdő dátum: 2008-09-17 17:45:00

Budapest Transzfer - Megnyitó

PIM (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2007-09-19 16:00:00

Laikus olvasók? - könyvbemutató

Alexandra Könyvesház (Bp, V., Nyugati tér 7.)
Kezdő dátum: 2006-02-21 17:00:00

JAK-íróiskola: költői szeminárium

Szinyei Merse Pál Gimnázium (Bp, VI., Szinyei Merse u.7-9. I.em/ 52-es terem)
Kezdő dátum: 2005-12-15 17:00:00

JAK-íróiskola: kritikaíró szeminárium

Szinyei Merse Pál Gimnázium (Bp, VI., Szinyei Merse u.7-9. I.em/ 52-es terem)
Kezdő dátum: 2005-12-14 17:00:00

JAK-íróiskola: forgatókönyvírói szeminárium

Szinyei Merse Pál Gimnázium (Bp, VI., Szinyei Merse u.7-9. I.em/ 52-es terem)
Kezdő dátum: 2005-12-13 17:00:00

JAK-íróiskola: prózaíró szeminárium

Szinyei Merse Pál Gimnázium (Bp, VI., Szinyei Merse u.7-9. I.em/ 52-es terem)
Kezdő dátum: 2005-12-12 17:00:00

JAK-íróiskola: költői szeminárium

Szinyei Merse Pál Gimnázium (Bp, VI., Szinyei Merse u.7-9. I.em/ 52-es terem)
Kezdő dátum: 2005-12-08 17:00:00

Tapasztalatcsere

Kossuth Klub díszterme (Bp, VIII., Múzeum u. 7.)
Kezdő dátum: 2005-12-07 17:00:00
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

Litera TV

Menyhért Anna: A kisfiam a társszerzőm

Menyhért Anna irodalomtudományos könyvek publikálása és egy verseskötet után nemrég meseíróként is bemutatkozott. A meseírás fortélyairól, a gyerek és a szülő közötti interakcióról, és a magyar irodalomtörténet elfeledett női szerzőiről beszélgettünk a Litera TV-ben. - Videó.