hirdetés

Keresési eredmény a(z) „mesterházi mónika” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Búcsú

Ki volt ez a csodálatos ember?

Más volt az etikai skálája fokbeosztása, és ez határozta meg az ízlését is. Amin más túllépett, ott neki még számos apróság egyáltalán nem volt mellékes. „Absztrakciók. Distinkciók" – írja Nemes Nagy Ágnes. A közöny, a lelki restség bántotta, hiszen sebezhető volt, mert érzékeny. – Márványi Judittól Mesterházi Mónika búcsúzik.

Hévíz 2017/6.

Kemény István, Ted Hughes és Alice Oswald versei a Hévízben

Nílus vagy már megint, / víz, ahol nincs helye víznek, / így alakult folyó, ez van folyó, / jó ez így folyó, úgyse lesz jobb folyó, / akkor most képzeld el azt, hogy / utoljára vagy Nílus Egyiptomban – A Hévíz folyóirat 2017/6-os számából közlünk részleteket.

Szerelmes Arany

Mesterházi Mónika: Arany János: Ide-oda tekintés

Ej, bitang kéz, merre jössz-mész, / Kézfejedbe mit veszel, / Valamíg a vers nincsen kész, / Vedd csak pennád újra fel. / Tudom, örömestebb fognád / Hámba magad, mint Pegazt, / De ne várjon a dolog rád, / Leírás jő, írd meg azt. – Mesterházi Mónika verse a Litera Szerelmes Arany című meghívásos pályázatának alkotása. Videóval.

Könyvajánló.

Lydia Davis: A történet vége (részlet)

Bevallom, voltak más férfiak is előtte. Volt egy festő, aki egyedül élt egy régi csónakműhelyben, és egy antropológus, akinek az volt a szokása, hogy az anyjával együtt vitt operába – Lydia Davis A történet vége című könyvéből ajánlunk részletet, amely a Magvetőnél jelent meg.

Magasiskola

Seamus Heaney: Füvészkönyv

Az árokparti fűben / Végigtapogatóztál, // Vastagabb-vékonyabb / Gyökerekhez értél. / Ki tudja, mifélék? // Egyszer az egyik / Bemoccant: // Patkány farka. / Megöltük. − Magasiskola rovatunkban Seamus Heaney hamarosan magyarul megjelenő Élőlánc című könyvéből olvashatnak egy verset.

Verslavina

A nő, ha negyven – Verslavina

A férfi...? Ez csak szó. Csak puszta ketrec. / A férfi: ember. Más törvénye nincs. / Akkor kimondom, itt nincs már több kecmec, / hogy nem a pénisz teszi. A gerinc. – Szabó T. Anna és Lackfi János verscsatájához tucatnyi költő csatlakozott. A negyvenes nőkről és férfiakról szóló verslavina szinte "felrobbantotta" a közösségi oldalt.

Költészet napja 2015

Matthew Sweeney versei

A Költészet napját idén kortárs külföldi szerzők verseivel ünnepeljük, amelyeket magyar költők-műfordítók választottak a Litera olvasóinak saját fordításaik közül. Mesterházi Mónika Matthew Sweeney ír költő verseit ajánlja.

A hét verse

A hét verse - Mesterházi Mónika: Error

Van azonban olyan is, amikor a rendszer összeomlik (legalábbis összeomlani látszik), s a hibát látható mód nem orvosolja semmi. Csak kiáltozunk, hogy error, fatal error, és semmi. Semmi. - A hét versét Nagy Gabriella választotta. 

OTT JÁRTUNK

Miért ne élnél örökké?

A Petőfi Irodalmi Múzeumban a hétvégén Tandori Dezső 75. születésnapja alkalmából többféle program várta az érdeklődőket. A napot a 2000, Margócsy István és Ambrus Judit szerkesztette felolvasások zárták. - Jánossy Lajos helyszíni szemléje.

Villáminterjú

Mesterházi Mónika: Egyszerűen, magától értetődően

Alice Munro kanadai író Nobel-díjáról műveinek fordítóját kérdeztük. Mesterházi Mónika az eddig megjelent öt kötetből négyet fordított. 

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Helyzetjelentés

Szévhenyi Akadémia – 2015. március 8.

A közelmúlt tapasztalatai: tiszta tudatú idős beteget olyan magas kórházi ágyra fektetnek, hogy balesetmentesen nem tud leszállni (le is esik kétszer), éjszakára szedálják, és rácsot tesznek az ágyára, noha ennek a gondolatára is remeg (végül elhozzátok, sikertörténet!); mozgássérült beteg mellé úgy teszik le az ételt egy másik kórházban, hogy egyedül nem tudná megenni... – A Széchenyi Akadémia naplóját Mesterházi Mónika írta.

Vakfehér utakon

2005. 11. 24. – Lázár Júlia
Nemrégiben olvastam Rakovszky Zsuzsa új könyvét, és megdöbbentett, mennyire közel áll hozzám az az ötéves gyerek, aki az ő hangján beszél. Mennyire hiteles az a világra eszmélő, anyába kapaszkodó szorongás! Ma már kevés könyvet tudok igazán olvasni. Azzal a régi hévvel. Mohón rávetem viszont magamat mindenre, ami történelem, vagy természettudomány. Ahogy nődögél a gyerekem, és egyre jobban szeretnék utat mutatni neki, egyre elveszettebben, bár határozottabban keresgélek.

Piac, szemlélet

2005. 10. 16. – Mesterházi Mónika
Verseskötet nem jön szembe véletlenül: lehet kapni a szerzőtől (ez a legbiztosabb), keresni rövid ideig egy-két budapesti könyvesboltban, aztán a kiadónál vagy valamelyik internetes terjesztőnél, de ha egyszer kifogy, kész, vége. Leszámítva az igazán népszerű köteteket, de azért ebből nincs sok, mert annyi felkapott költő sohasem volt, mint jó költő.

Piac, emlékek

2005. 10.15. – Mesterházi Mónika
Piaci és hátizsákos emlék: ahogy a több kiló zöldséggel és gyümölccsel teli zsák másik szíját is fel akarom rángatni a vállamra a villamoson kapaszkodtomban, valaki mosolyogva segít. Hát igen. Egy amerikai. És hogy néznek egymásra a magyarok... Amerikában viszolyogtunk a sok mosolygástól és haláltagadástól, de hazajönni és látni a tömény mosolytalanságot legalább akkora kultúrsokk volt (18 éve? te jó ég!).

A várakozás fokai

2005. 10.14. – Mesterházi Mónika
De nem tartalmas a szorongás magában. Pedig sokszor épp a várakozás generálja: nemcsak a drog különféle fajtáinál, hanem még olyan szelíd addikció esetén is, amilyen az e-mail vagy a mobiltelefon. (Mikor egy napig nem működik a szolgáltató, mikor az ember a másik táskájában hagyta a mobilt...) Mit szólna Kassák ezekhez a köldökzsinórokhoz? – Érdekes egyébként, hogy csak halottakra merek utalni, bizonyára befolyásol, hogy nem csak magamnak írom.

Stílus, szabadság

2005. 10. 13. – Mesterházi Mónika
Eörsi tudta, mi a vélemény, a lélek (és a test) szabadsága, volt lelkiereje például kilépni abból a pártból, amellyel se elveiben, se ízlésében nem értett egyet. („Az emberjogi érzékenység megkopott, a szociális érzékenység eltűnt, szép eszméink többnyire csak ürügyként funkcionálnak, aki pedig komolyan próbálná venni őket, azt életképtelen fantasztának nyilvánítják.”)

Naplója, élete

2005. 10. 12. – Mesterházi Mónika
A drága Karinthy így kezdi a rádiófelvételt: „Hálló, itt Karinthy Frigyes költő a huszadik századból”, aztán elmondja a MÉNÉ, TEKEL-t. Bármennyire is „rossz volt”, azért nekem ez üzenet a huszadik század érvényes oldaláról.

Egyrészt, másrészt

2005. 10. 11. – Mesterházi Mónika
Elhúztam a függönyt, és az egyik irányban (dél felől, még ezt is megfigyeltem) az ég fekete volt. Nem teljesen fekete, hanem iszapszínű. A másik irányban meg napos. Aztán nem tudom, mit csináltam. Gondolom, féltem. Erre is csak azért emlékszem, mert valahogy a második felébredés táján eszembe jutott.

Mire is vállalkozom

2005. 10. 10. – Mesterházi Mónika
A felület az, ahol a véletlennek esélye van. De a fordított búvárnak (hát persze: a vízipók) a felszínt kell levinnie a mélybe, rögzíteni. (Vagy mint a mesében a bolondoknak: vasvillával lapátolni a napsütést sötét szobákba.) Rögzítés, megértés nélkül hiába esne szét a világ.

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Metafora estek - „Szabály és szeszély” – Charlotte Brontë: Jane Eyre

Ráday Képesház (Bp, IX. Ráday u. 25.)
Kezdő dátum: 2008-10-21 19:00:00

Lengyel Balázs-emlékest

MTA, Kisterem (Bp, V. ker., Roosevelt tér 9., 2. emelet)
Kezdő dátum: 2008-09-30 16:00:00

Kortárs írók közelről

Alexandra Irodalmi Kávéház (Bp. VII., Károly körút 3/c.)
Kezdő dátum: 2007-09-12 19:00:00

A vendég: Rába György

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth Gy. u. 4.)
Kezdő dátum: 2007-05-31 17:00:00

„Légágy és repülőkenőcs”

Ráday Könyvesház (Bp, IX., Ráday u. 27.)
Kezdő dátum: 2006-09-19 18:00:00

Irodalmi maraton

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2006-05-12 16:00:00

Beszélgetés Sándor Ivánnal

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth Gy. u. 4.)
Kezdő dátum: 2006-04-27 19:00:00

A. L. Kennedy felolvasóestje

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (Bp, VIII., Szabó Ervin tér 1.)
Kezdő dátum: 2006-02-20 17:00:00

Irodalomra nyitott

Nyitott Műhely (Bp, XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2006-01-26 19:00:00

Utcaképes - filmvetítés


Kezdő dátum: 2005-03-31 19:00:00
Bp, XII., Ráth György u. 4.
További találatok