hirdetés

Keresési eredmény a(z) „nagy gergely” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

könyvajánló

Nagy Gergely: Simon és Simon

A szókapcsolatnak, hogy magyar ipar sem igen lesz most már értelme – gondolta akkor. Nem mintha nem létezne ország, melynek neve Magyar-, és ne volna benne ipar. Sőt. Csak hát ez nagyon nem ugyanaz. - Nagy Gergely Simon és Simon című regényéből olvashatnak egy részletet. 

Klórozott kultúrcsatorna

A Műút most megjelent számát Csobánka Zsuzsa Félpartita  című háromtételes verse nyitja, melyet Bán Zoltán András készülő új regényének, a Beethoven unokaöccsének első fejezete  követ. Prózai műveket közöl még Kiss Noémi, feLugossy László, Farkas Tibor, Nyisztor Mik és Terdik Roland, akinek három kisprózája lentebb is olvasható. Versekkel szerepel a lapszámban Deres Kornélia és Smiló Dávid; Fernando Pessoa négy (saját néven jegyzett) költeményét Mohácsi Árpád fordította magyarra.

A mi utcánk

Megjelent a Puskin utca negyedik száma, melyből olvashatnak nálunk is részleteket, így Varga Mátyás versét, Tolvaj Zoltán tanulmányát Marno János költészetéről, valamint Krusovszky Dénes és Urfi Péter Kukorelly Endrével készített beszélgetését. Olvashatunk továbbá Dragomán Györggyel készített interjút, Garaczi László regényrészletét, Marno János versét, valamint kritikákat és esszéket Lanczkor Gábor, Dunajcsik Mátyás, Balogh Endre tollából. A szokásos Egy vers rovatban Lanczkor Gábor írását elemzi Tábor Ádám.

Ismeretlen katona (Írók katonatörténetei)

Az antológia az első és talán az utolsó kísérlet annak bemutatására, mit jelentett az általános hadkötelezettség idején a dolgozó népet szolgálni, a Magyar Néphadsereg sorállományú katonájaként védeni a hazát. A kötetben szereplő határon túli szerzők írásai rámutatnak, hogy a szocialista blokk további országaiban sem volt ez nagyon másmilyen; a délszláv háborúk látómezőbe kerülése pedig (időben és térben egyaránt) nagyon is közeli, valós hadi helyzeteket mutat be egy eddig kevéssé figyelembe vett nézőpontból.

„Úton lenni a boldogság”

A Szépmesterségek Alapítvány és a Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum kiadásában megjelent a Műút irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat első száma.

Idegpályák útjain

A békéscsabai Bárka második számában Podmaniczky Szilárd versei, vele készült interjú és könyvéről írt recenzió is olvasható. E mellett számos vers, regényrészlet, tanulmány, beszámoló és kritika teszi érdekessé a folyóiratot.

Nótázás

A Székesfehérvárott szerkesztett, megújult Árgus tetszetős szépirodalmi összeállítással jelentkezett legújabb számában. A kritikai rovat a fiatal költőket, írókat szemlézi. Bárány Tibor pedig Teslár Ákos (Márton László: Minerva búvóhelye regényéről) korábban közölt írását elemzi azzal vitázva – Egyszerű és tiszta nóta címmel.

ANGST

"Leszámolás, gépkarabély, háttal a falnak, szemtől szemben az ellenséggel, omerta, vérbosszú. Az „új hullámos” hősök, két nő, Bettie Blood és Alice Scooter már nem bíbelődnek ilyesmivel, ők high tech halálangyalok. Terepük a média. A sötétben bujkáló, bőrruhás, motorkerékpáros Bettie Blood a fekete pólus. Hasonmások seregével dolgoztat. Alice Scooter a fehér oldal. Fotómodell, fitness-sztár, módszere az alakváltás, a plasztikai sebészet, teste kísérleti fegyver."

Nagy Gergely: Basszus!

A fiatal prózaíró új regénye egy basszusgitáros kalandos életét meséli el. Szellemes, lendületes könyv, koncertekkel, zenekaralapítással, első szerelemmel, és nagy kóborlásokkal a budapesti éjszakában. Valódi mai könyv, melyből megismerhetjük a közelmúlt legfontosabb eseményeit és helyeit, ahol a fitalok mozognak.

könyv

Félelem és szorongás Budapesten… és máshol

A közeljövő és közelmúlt Budapestjén játszódó történet, miközben a város (Minotaurusz labirintusa) kulturális, építészeti, alvilági és élhetőségi kontextusát, sokszínűségét, ezek szoros összefüggéseit tárja fel, hírt ad a szubkultúrák világáról is, amelyek jórészt eloldva a lokalitástól, a globalizáció mindennapos, homogenizáló tapasztalatát mutatják.
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

A Semmi kiáltása

2007. november 3. - Kozák Ignác Tibor
Évekig környezetvédelmi szervezeteknél dolgoztam, ahol többször hallottam egy mondatot. Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan! Menjek tehát tüntetni a pakisztáni követség elé, aztán délután írjak cikket, amiből talán megélek, és vigyem ki a szelektív hulladékot! Mert nem minden szemét! Támogatom az indiai gyerekek tanulását évi egy mozi árával.

Körbenyalás?

2007. augusztus 8. - Falvai Mátyás
Különben is milyen kritika az, amelyik nem alkot legalább implicite véleményt? A pártatlanság alapkövetelmény egy kritikánál? A pártatlanság a szenvedélyt is kiirtja, szenvedély nélkül pedig mit ér a dolog. A kritikának szerintem meg is kell győznie valamiről az olvasóját. Hiszen az értő olvasó magától is felismeri a legtöbb kritikus által említett szempontot, de a kritikusnak meg kell győznie arról, hogy ez jó vagy rossz.

Valódi világot

2007. június 12. - Balogh Endre
Tehát nem az van, hogy az interneten mindenki megírhatja a véleményét, és az odakerül a könyvesblogra, nem, oda csak megszűrt tartalom kerülhet, amit valakik szerkesztenek. (Ezt amiatt kell tisztázni, mert már hallottam, hogy hát nem korlátozza senki sem azt, mi kerül fel.)

Naplopók és burzsoák

2004. 03. 03. – Nagy Gergely
Tegnap este egyszerre a Basszus! című könyvben éreztem magam, feljött egy srác és mustrálgatta a basszusgitáromat, a mexikói Fender Jazz Bass-t, amelyet hétfőn meghirdettem eladásra. Hozott magával egy kisméretű erősítőt, valamint egy másik gitárt is, egy Squier Jazz Bass-t és összeasonlítgatta a két hangszer hangkarakterét, töprengve, hogy melyiket vegye meg. Egerből jött vonattal, kezében a Gallien-Krueger erősítővel és a gitárral.

Kép és szöveg

2004. 03. 02. - Nagy Gergely netnaplója
A Symposion, nem az ex, hanem a vajdasági egyébként sokszor olyasmit is tematizál, amit idehaza szintén nem szoktak, szoktunk, vagy hogy mondjam, persze lehet, hogy csak nekem hiányzik a cyberkultúra, a cyberpunk, a hypertext, a sci-fi, és a posztmodern utáni áramlatok irodalma.

Csontsovány számok

2004. 03. 01. - Nagy Gergely netnaplója
Valami tévéfelvétel lehetett ez a Sabbath-tól - a Magyar Televízió(!) adta le, jó tíz éve - még a hatvanas évek végéről, amikor még messze nem ez az ördögös-poklos tréfa revüzenekar voltak, amivé később váltak. Négy faszi játszott, normálisan néztek ki, talán egyetemi közönség előtt léphettek fel, üldögélő, szolid fiatalok - mintha egy Godard filmből - és semmi díszlet, semmi teatralitás.

Red and Blue Army

2004. 02. 29. - Nagy Gergely netnaplója
Magam is voltam igazolt Vasas-sportoló, kardvívó valaha, de az már rég volt, apai nagyanyám meg Angyalföldön él, nem messze a Fáy utcától, de én közben nem voltam semmilyen drukker, csak annak drukkoltam, hogy legyen már valami ezzel az egésszel, ami a magyarfoci. Ez eddig még nem jött be, de a Vasasnak azért lehet szurkolni. Kijárunk, ott vagyunk, új csapat épül mostan Angyalföldön, szép remények vannak a feljutásra.

Popból lettünk

2004. 02. 28. - Nagy Gergely netnaplója
A dob szétesett, vagy legalábbis kezdett elindulni a lábgép rúgásaitól, hogy majd aztán szétessen, a technikusunk végül három darab cigányfúróval rögzítette a színpaddeszkához. A színpad és az egész hely menthetetlenül kicsi lett, zsúfolt és levegőtlen, az egész átfordult punk koncertbe, hangerő, zaj és lendület, a könyvbemutató közönsége eltűnt és más közönségek kerültek elő és éjjel kettőig, amikor eljöttünk, még mindig táncoltak egy csomóan.

Kártojás

2004. 02. 27. - Nagy Gergely netnaplója
Már a 2002-es választási kampánynál feltűnt, hogy ebben a számban mennyire hamisan énekel valaki. (Az Egészséges Fejbőr, vagy a Ballagó Idő énekese? Hihetetlen nevek vannak amúgy, kedvencem a Romantikus Erőszak.) Ez volt a szóban forgó párt kampány-klipjének zenéje és azon tűnődtem, hogy ha a Kodály-módszer országában egy fülhasogatóan hamis, bántóan alulintonált választási nótával be lehet jutni a Parlamentbe (vagy akár győzni lehet), akkor igen nagy baj van.

Napló, gyermekeim!

2004. 02. 26. - Nagy Gergely netnaplója
Zenéjét egy nálam pár évvel idősebb fiatalember szerezte, akire gyerekként felnéztem, mert ki tudta rakni a bűvöskockát, az ország legjobb néptánc csoportjába járt, zenélt és Vidi szurkoló volt, ki is járt a meccsekre. Szerintem tízből kilencen nekiestek volna a roma folknak, Kovács Márton egyetlen cigánydalt sem épített a zenébe, pontosabban csak egyet, A Cigányhimnuszt, amiben a "csak egy szög" van, de azt is nagyon stilizáltan.

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

műKEDDvelő

MU Színház (Bp. XI., Kőrösy J. u. 17.)
Kezdő dátum: 2007-03-13 17:30:00

Kép-regényes nap

Bálint Zsidó Közösségi Ház (Bp, VI. Révay utca 16.)
Kezdő dátum: 2006-02-19 10:00:00

Prae gore-horror-cult

Jail house (Bp, IX., Tuzoltó u. 22.)
Kezdő dátum: 2005-10-06 19:00:00

Prae audiovizuális performance a Millenárison

Millenáris (Bp, II., Fény u. 20-22.)
Kezdő dátum: 2005-09-30 19:00:00

Ulpius-ház könyvheti bemutató

Kuplung (Bp, VII., Király u. 53.)
Kezdő dátum: 2005-06-04 20:00:00