hirdetés

Keresési eredmény a(z) „nekrológ” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

NEKROLÓG

Az „utolsó humanisták egyike” volt

Igazi hivatásának, azt hiszem, mégis a tanítást tekintette. Akkor is, amikor naponta ingázott Budáról Bicskére, ahol az általános iskolában hátrányos helyzetű roma gyerekeket tanított magyarra, s akkor is, amikor az ELTE oktatója lett. – Szénási Zoltán búcsúzik Rónay Lászlótól.

Búcsú

Jósvai Lídia: Drága Magdi!

Veled mentem a kórházba, és a mentőautóban az volt a legfőbb problémád, mi lesz az Irodalmi Újsággal. „Lidi, rád bízom", és utasításokat adtál, mi hogyan legyen. – A nemrég elhunyt rádiós szerkesztőtől és újságírótól, Bán Magdától július 6-án vettek végső búcsút. Mások mellett ott hangzott el Jósvai Lídia írása is.

Búcsú

Ki volt ez a csodálatos ember?

Más volt az etikai skálája fokbeosztása, és ez határozta meg az ízlését is. Amin más túllépett, ott neki még számos apróság egyáltalán nem volt mellékes. „Absztrakciók. Distinkciók" – írja Nemes Nagy Ágnes. A közöny, a lelki restség bántotta, hiszen sebezhető volt, mert érzékeny. – Márványi Judittól Mesterházi Mónika búcsúzik.

Nekrológ

Búcsú Bán Magdától

Határozott nő volt, kicsit hűvös, olykor szikrázóan indulatos, ugyanakkor bátorító, és az első pillanattól kezdve magas igényeket támasztó, azokat elváró. / Rejtőzködő, titokzatos ember, aki keveseket engedett belátni a falak mögé... – Bán Magdától Jánossy Lajos és Nagy Gabriella búcsúzik.

Hírösszefoglaló

Visszatérés Reimsbe

Tovább bonyolódik a Svéd Akadémia és a Nobel-díj ügye, Didier Eribon társadalomról és politikáról írt értekezései végre angolul is megjelennek, mindeközben mindenki Philip Rothra emlékezik. – Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

NEKROLÓG

Száraz Miklós György: Vera

Amikor García Márquez elment, Vera azt mondta, nem kerülnek elő írások az asztalfiókból, mert Gabót állandóan ostromolták az újságok és a kiadók. Jó lenne, ha Vera fiókja nem lenne üres. Hátha mesélne még az életéről nekünk. – Székács Verától Száraz Miklós György búcsúzik.

NEKROLÓG

Choli Daróczi József (1939-2018)

Május 12-én, hetvenkilenc éves korában meghalt Choli Daróczi József. A magyar kultúra felmérhetetlen vesztesége ez. Szó szerint – nincs elegendő és megfelelő tudásunk, érzékenységünk, hogy felmérjük, mi minden sűrűsödött össze jelenlétében. Lyuk tátong a magyar kultúrán. – Szűcs Teri nekrológja.

Gyász

Weber Kristóf: Melis László halálára

...letaglózva tanulmányoztam a Bakkhánsnőket, amivel újrarajzolta az operaműfaj térképét. Hallgattam a dalciklusait, zongoraműveit (Black and White) és hegedűjátékát. Megérintett a kifinomultsága, Dobszay László Schola Hungaricájából hozott archaikus szellemisége, a szellemessége – A napokban elhunyt Melis Lászlótól Weber Kristóf búcsúzik.

Nekrológ

Az el nem jövő jövő

Egy világ veszett el vele. Elképesztően nagy tudású, széles látókörű, nemzetközi hírű professzor, s nem csak rendkívül inspiráló, szuggesztív előadó, de egy életvidám, jó humorú, igazi jó ember is, akit tanítványai rajongásig szerettek. – A napokban elhunyt Kállay Géza irodalomtörténésztől, egyetemi tanártól Timár Andrea búcsúzik.

Búcsú

Schein Gábor: Búcsú Tarján Tamástól

Ő mindvégig képes volt megőrizni teljes elkötelezettségét a tanítás, a barátok és a hallgatók iránt, ugyanakkor független maradt az akadémiai és az egyetemi világ hierarchiájától. Sokat állt színpadon, pódiumon, katedrán, de belső világát csak kevesek előtt tárta föl. Rengeteg befejezetlen beszélgetés maradt utána, halála ezért különösen fáj. – Tarján Tamástól Schein Gábor búcsúzik.

További találatok