hirdetés

Keresési eredmény a(z) „nekrológ” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Gyász

Weber Kristóf: Melis László halálára

...letaglózva tanulmányoztam a Bakkhánsnőket, amivel újrarajzolta az operaműfaj térképét. Hallgattam a dalciklusait, zongoraműveit (Black and White) és hegedűjátékát. Megérintett a kifinomultsága, Dobszay László Schola Hungaricájából hozott archaikus szellemisége, a szellemessége – A napokban elhunyt Melis Lászlótól Weber Kristóf búcsúzik.

Nekrológ

Az el nem jövő jövő

Egy világ veszett el vele. Elképesztően nagy tudású, széles látókörű, nemzetközi hírű professzor, s nem csak rendkívül inspiráló, szuggesztív előadó, de egy életvidám, jó humorú, igazi jó ember is, akit tanítványai rajongásig szerettek. – A napokban elhunyt Kállay Géza irodalomtörténésztől, egyetemi tanártól Timár Andrea búcsúzik.

Búcsú

Schein Gábor: Búcsú Tarján Tamástól

Ő mindvégig képes volt megőrizni teljes elkötelezettségét a tanítás, a barátok és a hallgatók iránt, ugyanakkor független maradt az akadémiai és az egyetemi világ hierarchiájától. Sokat állt színpadon, pódiumon, katedrán, de belső világát csak kevesek előtt tárta föl. Rengeteg befejezetlen beszélgetés maradt utána, halála ezért különösen fáj. – Tarján Tamástól Schein Gábor búcsúzik.

Búcsú

Ferencz Győző: Búcsú Makk Károlytól

A Széchenyi Akadémia elnökétől búcsúzom. Nem üres kegyeleti szólam, hogy nehéz időszakban vállalta a feladatot. De tényleg, miért vállalta? Még akkor is, ha az akadémiának szinte a kezdetektől tagja volt, és akadémikus társainak névsora is oly fényes? Miért vállalta a nyolcvanöt éves, világhírű filmrendező, hogy a méltatlan helyzetbe szorított művészeti akadémia elnöke legyen? – Makk Károlytól Ferencz Győző búcsúzik.

Búcsú

Konrád György: Búcsú Makk Károlytól

A bölcs huncutság csillogása mögül a mozi-nézőre visszanézett egy tűnődő komoly arc is. A legszebb színésznők voltak a társnői, és a Margit-szigeti nagyszállóból járt kamerával a forradalomba, hogy megörökítse annak feledhetetlen képeit, néha leguggolva az autóban, hogy át ne lyukassza egy golyó a rendező és a kameraman fejét. – Makk Károlytól Konrád György búcsúzik.

Nekrológ

Gyukics Gábor: Dukay Nagy Ádám

Nem volt trendi, ezt szerettem benne, rém más volt, mint akármelyik egyetemet végzett irodalmár. Nem akart megfelelni se trendnek, se szerkesztőnek, se kritikusnak, se senkinek, és ez irodalmilag sem nyerő. – Dukay Nagy Ádámtól Gyukics Gábor búcsúzik.

Nekrológ

Kéri Piroska: Sárközy Halász Péter emlékére

Sok Halász Péter van az írótársadalomban és a művészeti életben, de Peca csak egy volt és egy marad. Most, a könyvhét napjaiban szeretnék róla mint rangos könyvkiadóról is megemlékezni. Szombaton, június 3-án veszítettük el. – Sárközy Halász Péterre Kéri Piroska emlékezik.

Búcsú

Pálinkás György halálára

Amikor megismertem, éppen megjelent a Felhők könyve, ez a rendkívüli kötet, amelyben tárgy és rajzolata tünékeny felhőjáték, ami nem csak az égit írta le, hanem a földi jelenséget is az égre vetítette. – A vasárnap elhunyt Pálinkás Györgytől Bacsó Béla búcsúzik. 

Búcsú

Bányai János halálhírére

A napokban, február 21-én, vasárnap halt meg Bányai János akadémikus, kritikus, irodalomtudós, prózaíró, tanár, az Új Symposion és a Híd egykori főszerkesztője, a Forum Könyvkiadó felelős szerkesztője. Bordás Győző emlékezik rá. 

Nekrológ

Szilágyi János György 1918-2016

Szilágyi a görög-római ókor egész területén naprakészen otthon volt. Ezért tudta új megvilágításban láttatni az itáliai népi színjátszást épp úgy, mint Plautus, Ovidius, Seneca vagy Lukianosz munkásságát. – Január első hetében elhunyt Szilágyi János György Kossuth-díjas művészettörténész, ókorkutató. Ritoók Zsigmond emlékezik rá.

További találatok