hirdetés

Keresési eredmény a(z) „nemes z. márió” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Kánonkórus

Nemes Z. Márió: „Most már mindenki mi leszünk!”

Ennek a szent célnak az érdekében úgy döntöttem, írja Nemes Zorro az Apahajó (1988) című önperformanszhoz írott bevezetőjében, hogy felajánlom testemet a nemzetnek. – Nemes Z. Márió írása a Litera Kánonkórus című előszilveszterén hangzott el.

Előszilveszter 2018

KÁNONKÓRUS – A Litera 17. előszilvesztere

2018. december 30-án 17. alkalommal rendezi meg a Litera nagyszabású előszilveszteri partiját a Trafóban. Az irodalmi óévbúcsúztatón fellép Erdős Virág, Fekete Vince, Kubiszyn Viktor, Mán-Várhegyi Réka, Nemes Z. Márió, Szilágyi Ákos és egy meglepetésvendég. Közreműködik: Soharóza. Konferanszié: Litkai Gergely. Látvány: Vj Unflyable.

Vendég: Versum

Vendég: Versum – Steffen Popp

Hogyan lehetne konceptuális barbárokat tenyészteni? Eltervezni valamit, aztán a felismerhetetlenségig elrontani, mindezt egyszerre, aztán újra meg újra. – A Vendég: Versum rovatunkban Nemes Z. Márió fordításait és kommentárját olvashatják Steffen Popp költészetéről.

Hungarofuturizmus

Kihaláspolitikai tételek

A nép felemésztésének leghatásosabb módja a túlszaporítás. A nemzeti libidó önbüntető orgiába hajszolja a népet, mely egyfajta posztmodern népirtáshoz hasonlítható, ahol a nép belefojtja magát saját termékenységébe. – A hungarofuturista tételeket Nemes Z. Márió jegyzi.

Inspiráció

Inspiráció: Bajtai András

az egyszerre melankolikus, túlvilági és békés hangulat, a folyón leereszkedő emberek némasága és a velük utazó tündéri állat nyugalma viszont ott lebegett a szemem előtt, ám hiába minden igyekezetem, még a Google sem adta ki a képet, pedig mindenféle kulcsszóval rákerestem – Az Inspiráció tizedik részében Bajtai András reflexióit olvashatják.

Inspiráció

Inspiráció: Nemes Z. Márió

Ezért bírom Bob Flanagant. A gyógyíthatatlan cisztás fibrózisban szenvedő performanszművész esztétikai válasza a halálos kórra a szenvedés túlhajtása: konceptuális szadomazochizmus. – Az Inspiráció kilencedik részében Nemes Z. Márió reflexióit olvashatják.

HUNGAROFUTURISTA KISKÖNYVTÁR

Hungarofuturista Kiskönyvtár II.

A Hungarofuturista Kiskönyvtár a hungarofuturista mozgalmi tudás megalapozására született meg. A mozgalom tagjai hungarofuturista szemszögből olvasnak hungarofuturista (vagy éppen hungarofuturistává?) műveket. Összeállításunk második részében Seregi Tamás, Szabó Márton István és Nemes Z. Márió ajánlóit olvashatják.

KIÁLTVÁNY

Hungarofuturista Kiáltvány

Nemzeti és történelmi mítoszainkat megszállta a nacionalista ideológia, ezért vissza kell perelnünk őket, hogy újraépítsük a magyarságról való gondolkodás haladó formáit. A HUF célja a képzelet formáinak áthangolása térben és időben. – Az alábbiakban a Hungarofuturista Kiáltványt olvashatják, melyet hungarofuturista képanyaggal közlünk.

PRAE, 2017/1

Holnapután a Kenguru-szigeten

Az ember mint földtörténeti korszakjelölő? Egy új kihalási hullám katalizátora? Poszthumán-e eleve az ember? A Prae folyóirat antropocén-száma a fentebbi kérdéseket taglalja nemzetközi és hazai kultúratudósok hozzájárulásával. A 2017/1-es lapszámából ajánlunk részleteket.

OTT JÁRTUNK

Képzeletgyakorlatok irodalom és történelem kapcsolatáról

Hogyan képzelik el irodalom és történelem viszonyát a kortárs szerzők, milyen beszédmódok érvényesülnek az irodalomban történelmi témák kapcsán, hogyan látják a történelem megjelenését az irodalmi hagyomány tükrében? – Többek közt ezekről beszélgetett Krusovszky Dénes, Nemes Z. Márió, Potozky László és Totth Benedek a Nextfeszt irodalmi beszélgetéssorozatának első alkalmán.

További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Fiatal TEST - Beszélgetés Bartók Imrével és Nemes Z. Márióval

A felolvasással egybekötött beszélgetésen Bartók Imrét és Nemes Z. Máriót Szekeres Dóra kérdezte a Litera TestFeszt című irodalmi táborában 2013 nyarán - testről és irodalomról.

LiteraTV

Nemes Z. Márió Cronenbergről

Legutóbbi Írómozinkban Nemes Z. Márió volt a vendég. David Cronenberg: Két test, egy lélek című filmjéről Nagy Gabriella beszélgetett vele. Legközelebbi mozink május 23-án lesz. Parti Nagy Lajost látjuk vendégül az Árvácska című filmmel a Nyitott Műhelyben.

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

A baktériumoké az Isten országa

Symposion - 2018. április 12.

A fejjel lefelé függeszkedő denevéreknek van egy pár álemlőbimbójuk a testük ellenkező végén, a denevérkölykök ebben kényelmesen meg tudnak kapaszkodni. De akkor a kölykök táplálkoznak? - A héten a Symposion írja a netnaplót, a csütörtöki napot Nemes Z. Márió.

Netnapló

A szó a szájban senki

JAK műfordító tábor - 2015. június 23.

Péterfy Gergely például humorral és némi ezotériával keveri a klasszika filológiához és Lukianoszhoz fűződő érzéseiről szóló gondolatmenetet, mely szerint eddig bármi, amit megírt, meg is történt, ezért óvatosan fogna bele (újra) politikai töltetű világ fölépítésébe. - A héten a JAK műfordító tábor résztvevői írják a naplót a Literán. L. Varga Péter bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Karcol-e még a magyar Weltschmerz?

Versum – 2015. január 20.

A művész szélcsendben próbál egy székre helyezett zacskót átvinni egy tisztás túloldalára úgy, hogy a zacskó ne essen le a székről. Az akció különlegessége, hogy időtartama percre pontosan megegyezik azzal az Andrej Tarkovszkij Nosztalgiájában látható jelenettel, ahol a főszereplő egy elhagyott uszodán próbál meg átsétálni egy kezében tartott égő gyertyával. – A Versum folyóirat naplóját keddről Nemes Z. Márió írta.

Szemétgólem

Nemes Z. Márió - 2014. november 30.

Pedig egy általános vészállapot esetén, amikor a „hivatalos", „normál", „kanonikus" stb. kultúra elveszti nehézkedését és önnön banalitásába dől, akkor éppen a szolidaritás, a figyelem, az együttgondolkodás körei tudnák megteremteni a kultúra továbbírásának lehetőségét.  – Nemes Z. Márió naplója vasárnapról.

Netnapló

Szabó Dezső bendője

Nemes Z. Márió - 2014. november 26.

A bad reading kifejezés a bad paintingre, vagyis arra a képzőművészeti tendenciára utal, mely a képalkotás pszeudo-dilettáns, intézményen „kívüli” formáit részesíti előnyben, miközben erős intézménykritikai potenciállal is bír. Mi egy interszubjektív „rossz” szöveget próbáltunk összegyúrni, ahol a kötőanyagot a közös kulcsszavak, illetve az internethasználat (google translator stb.) jelentette. - Nemes Z. Márió naplója.

Posztmodern droidok

Nemes Z. Márió - 2014. november 25.

A Bad reading egy kísérleti projekt, melyben öt writer-fellow – rajtam kívül Rasha Abbas, Dan Boehl, Vanessa Emde, Sînziana Păltineanu – vesz részt. A kísérleti jelleg abból adódik, hogy nem volt kedvünk ahhoz az unalmas formátumhoz, hogy egymás-után felolvasgassuk régi szövegeinket, ehelyett inkább egy közös szövegmonstrumot alkottunk kulcsszavak segítségével, melyet aztán felvagdaltunk, preparáltunk, remixeltünk – így hozva létre egy hibrid oratóriumot. - Nemes Z. Márió naplóját olvashatják.

Natnapló

Mutagén techno

Nemes Z. Márió - 2014. november 24.

A kultúrtörténet humanista felfogása szerint az emberi kultúra megalapozója az antik művelődés és emberkép, ugyanakkor ha ezt a történetet egy poszthumán perspektívából kódoljuk újra, akkor a görögöket leváltják a dinoszauruszok – ugyanis belőlük kiindulva könnyebben újraérthető az egyre kevésbé antropomorf valóságunk. - Ezen a héten Nemes Z. Márió írja a naplót a Literán.