hirdetés

Keresési eredmény a(z) „nemes z. márió” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

KIÁLTVÁNY

Hungarofuturista Kiáltvány

Nemzeti és történelmi mítoszainkat megszállta a nacionalista ideológia, ezért vissza kell perelnünk őket, hogy újraépítsük a magyarságról való gondolkodás haladó formáit. A HUF célja a képzelet formáinak áthangolása térben és időben. – Az alábbiakban a Hungarofuturista Kiáltványt olvashatják, melyet hungarofuturista képanyaggal közlünk.

PRAE, 2017/1

Holnapután a Kenguru-szigeten

Az ember mint földtörténeti korszakjelölő? Egy új kihalási hullám katalizátora? Poszthumán-e eleve az ember? A Prae folyóirat antropocén-száma a fentebbi kérdéseket taglalja nemzetközi és hazai kultúratudósok hozzájárulásával. A 2017/1-es lapszámából ajánlunk részleteket.

OTT JÁRTUNK

Képzeletgyakorlatok irodalom és történelem kapcsolatáról

Hogyan képzelik el irodalom és történelem viszonyát a kortárs szerzők, milyen beszédmódok érvényesülnek az irodalomban történelmi témák kapcsán, hogyan látják a történelem megjelenését az irodalmi hagyomány tükrében? – Többek közt ezekről beszélgetett Krusovszky Dénes, Nemes Z. Márió, Potozky László és Totth Benedek a Nextfeszt irodalmi beszélgetéssorozatának első alkalmán.

hír

Független mentorhálózatot hoztak létre írók

Ijjas Tamás költő, író ötlete nyomán – miszerint egy éven át ingyen mentorál egy pályakezdőt – Nemes Z. Márió költő, kritikus és esztéta kezdeményezésére számos költő és író fogott össze, hasonló feladatot vállalva, mint amilyet Ijjas megfogalmazott – olvasható a Facebookon és a Magyar Nemzet Online oldalán.

Interjú

Nemes Z. Márió: "A befelé betegülés és a kifelé menekülés hamis dichotómia"

De hát egy energiaszegény és enervált társadalmi-kulturális térben élünk, ebből próbáljuk kihozni a legjobbat, még ha közben meg is betegít a sustorgó tőzeg. - Nemes Z. Márióval beszélgettünk a JAK Melting Books-könyvsorozatáról.

Ott jártunk

Megérkezni vagy hazatérni

Bartók Imre Gondolkodók-trilógiájáról (A patkány éveA nyúl éveA kecske éve) beszélgetett Csuka Botond, György Péter, Nemes Z. Márió és Szilvási Viktória. – Ott jártunk.

Ott jártunk

Elegyedjen, ami elegyedhet!

A Symposion legújabb száma Nemes Z. Márió Szerves hulladék kiáltványa köré épült. A manifesztum eredetileg a tatabányai indián rezervátum lapjának, az Újforrásnak a Trash-számában  jelent meg – ezt gondolta újra a délvidéki folyóirat. - A lapbemutatón jártunk.

JAK-tábor 2015.

A kultúrát defetisizálni kell

A múltat leegyszerűsítő emlékművek tárgyiasítják a történelmet, miközben elvész annak a lehetősége, hogy a múltbéli eseményeket saját életünkre tudjuk vonatkoztatni. -  Augusztus 27-én, Szigligeten Bartók Imre, Miklósvölgyi Zsolt, Nemes Z. Márió és Szemerey Samu beszélgetett a JAK új könyvsorozatáról a Melting Booksról. 

Gyász

Benkő Krisztián (1979-2015)

Életműve tele volt ellentmondásos gesztusokkal, melyet a megrögzött „kívülmaradás”, a szélső pozíciók által biztosított gondolati exkluzivitás iránti vágy határozott meg. Ennél kijjebb azonban már nincsen. Nyugodjál békében, Krisztián. – Benkő Krisztiánt tegnap temették, Nemes Z. Márió búcsúzik tőle.

Hír

Nemes Z. Márió a Berlini Költészeti Fesztivál magyar vendége

Idén Nemes Z. Márió Európa egyik rangos költészeti fesztiváljának vendége, amelyet Berlinben rendeznek meg június 19-27. között. A 16. Berlini Költészeti Fesztivál nyitóeseményére Weltklang – Nacht der Poesie címen június 19-én kerül sor az Akademie der Künste termében.

További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Fiatal TEST - Beszélgetés Bartók Imrével és Nemes Z. Márióval

A felolvasással egybekötött beszélgetésen Bartók Imrét és Nemes Z. Máriót Szekeres Dóra kérdezte a Litera TestFeszt című irodalmi táborában 2013 nyarán - testről és irodalomról.

LiteraTV

Nemes Z. Márió Cronenbergről

Legutóbbi Írómozinkban Nemes Z. Márió volt a vendég. David Cronenberg: Két test, egy lélek című filmjéről Nagy Gabriella beszélgetett vele. Legközelebbi mozink május 23-án lesz. Parti Nagy Lajost látjuk vendégül az Árvácska című filmmel a Nyitott Műhelyben.

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

A szó a szájban senki

JAK műfordító tábor - 2015. június 23.

Péterfy Gergely például humorral és némi ezotériával keveri a klasszika filológiához és Lukianoszhoz fűződő érzéseiről szóló gondolatmenetet, mely szerint eddig bármi, amit megírt, meg is történt, ezért óvatosan fogna bele (újra) politikai töltetű világ fölépítésébe. - A héten a JAK műfordító tábor résztvevői írják a naplót a Literán. L. Varga Péter bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Karcol-e még a magyar Weltschmerz?

Versum – 2015. január 20.

A művész szélcsendben próbál egy székre helyezett zacskót átvinni egy tisztás túloldalára úgy, hogy a zacskó ne essen le a székről. Az akció különlegessége, hogy időtartama percre pontosan megegyezik azzal az Andrej Tarkovszkij Nosztalgiájában látható jelenettel, ahol a főszereplő egy elhagyott uszodán próbál meg átsétálni egy kezében tartott égő gyertyával. – A Versum folyóirat naplóját keddről Nemes Z. Márió írta.

Szemétgólem

Nemes Z. Márió - 2014. november 30.

Pedig egy általános vészállapot esetén, amikor a „hivatalos", „normál", „kanonikus" stb. kultúra elveszti nehézkedését és önnön banalitásába dől, akkor éppen a szolidaritás, a figyelem, az együttgondolkodás körei tudnák megteremteni a kultúra továbbírásának lehetőségét.  – Nemes Z. Márió naplója vasárnapról.

Netnapló

Szabó Dezső bendője

Nemes Z. Márió - 2014. november 26.

A bad reading kifejezés a bad paintingre, vagyis arra a képzőművészeti tendenciára utal, mely a képalkotás pszeudo-dilettáns, intézményen „kívüli” formáit részesíti előnyben, miközben erős intézménykritikai potenciállal is bír. Mi egy interszubjektív „rossz” szöveget próbáltunk összegyúrni, ahol a kötőanyagot a közös kulcsszavak, illetve az internethasználat (google translator stb.) jelentette. - Nemes Z. Márió naplója.

Posztmodern droidok

Nemes Z. Márió - 2014. november 25.

A Bad reading egy kísérleti projekt, melyben öt writer-fellow – rajtam kívül Rasha Abbas, Dan Boehl, Vanessa Emde, Sînziana Păltineanu – vesz részt. A kísérleti jelleg abból adódik, hogy nem volt kedvünk ahhoz az unalmas formátumhoz, hogy egymás-után felolvasgassuk régi szövegeinket, ehelyett inkább egy közös szövegmonstrumot alkottunk kulcsszavak segítségével, melyet aztán felvagdaltunk, preparáltunk, remixeltünk – így hozva létre egy hibrid oratóriumot. - Nemes Z. Márió naplóját olvashatják.

Natnapló

Mutagén techno

Nemes Z. Márió - 2014. november 24.

A kultúrtörténet humanista felfogása szerint az emberi kultúra megalapozója az antik művelődés és emberkép, ugyanakkor ha ezt a történetet egy poszthumán perspektívából kódoljuk újra, akkor a görögöket leváltják a dinoszauruszok – ugyanis belőlük kiindulva könnyebben újraérthető az egyre kevésbé antropomorf valóságunk. - Ezen a héten Nemes Z. Márió írja a naplót a Literán.