hirdetés

Keresési eredmény a(z) „nobel” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Hírösszefoglaló

Dragomán francia sikere, Man Booker-díj, A dzsungel könyve-folytatás

Dragomán György regénye francia díjra esélyes, Man Booker-shortlist, Murakaminak nem kell az alternatív Nobel-díj, továbbírják A dzsungel könyvét – Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

Hírösszefoglaló

Visszatérés Reimsbe

Tovább bonyolódik a Svéd Akadémia és a Nobel-díj ügye, Didier Eribon társadalomról és politikáról írt értekezései végre angolul is megjelennek, mindeközben mindenki Philip Rothra emlékezik. – Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

Hír

Idén nem osztja ki a Svéd Akadémia az irodalmi Nobel-díjat

A Svéd Akadémiát övező botrányok miatt idén elmarad az irodalmi Nobel-díj kiosztása. A péntek reggel közreadott közlemény szerint, a megszokottól eltérően nem kerül sor az októberi bejelentésre. A tervek szerint jövőre két díjazottat hirdetnek. A döntés nem érinti a díj többi kategóriáit.

Nobel 2017

Kazuo Ishiguro nyerte a 2017-es irodalmi Nobel-díjat

A Svéd Akadémia döntése alapján 2017-ben a legrangosabbnak számító irodalmi kitüntetést, az irodalmi Nobel-díjat Kazuo Ishiguro nyerte el. – Cikkünk folyamatosan frissül!

Nobel-esélyesek

Nobel-esélyesek: Joyce Carol Oates

A rengeteg díjjal és elképesztő mennyiségű kötettel rendelkező Joyce Carol Oates nevét már nagyon régóta emlegetik a Nobel-díj kapcsán. A 79 éves amerikai író nagy szeretettel használja a Twittert, 76 éves koráig tanított a Princetonon kreatív írást és Barack Obama elnöktől is vehetett már át állami kitüntetést. Portré.

Nobel-esélyesek

Nobel-esélyesek: Claudio Magris

Határsávok és peremvidékek írója, egy hajdanvolt birodalom és Közép-Európa krónikása, a Duna, az Egy másik tenger és a Kisvilágok szerzője, 2012-es év Budapest Nagydíjasa, a Nobel-élmezőny bérletese: Claudio Magris. – Portré.

Nobel-esélyesek

Nobel-esélyesek: Ámosz Oz

Apja elleni lázadásból elfordult az irodalomtól, most mégis napjaink legjelentősebb izraeli szerzőjeként tartják számon Ámosz Ozt. Az izraeli író, esszéista az egyik legesélyesebb az idei irodalmi Nobel-díj elnyerésére a Ladbrokes szavazóiroda voksai szerint. – Portré.

Nobel-díjas írók civilben

Dario Fo, a komédiás festő

Sorozatunkban olyan irodalmi Nobel-díjjal jutalmazott szerzőket mutatunk be, akik számára – eredeti foglalkozásuknál fogva – kacskaringós út vezetett a Svéd Akadémia elismeréséhez. A tavaly elhunyt Dario Fo zseniális humorú előadó, és igen kritikus képzőművész volt.

Ott jártunk

Konzervatív döntés - Bob Dylan Nobel-díja

„Századunk költője”? címmel hirdetett kerekasztal-beszélgetést a KSH könyvtára, melynek központi témája Bob Dylan munkássága, az irodalmi Nobel-díj fogadtatása és a Nobel-díj céljának, szerepének, a bizottság taktikájának értelmezése.  - Ott jártunk.

HÍR

Orhan Pamuk lesz a 2017-es könyvfesztivál díszvendége

2006 irodalmi Nobel-díjasa, a török Orhan Pamuk lesz a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, adta hírül az MTI.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Cserebogarak, franciák

2008. október 9. - Molnár Krisztina Rita
... erről azonnal Jean-Marie jut eszembe, az én Jean-Marie-m, akivel, tizenhat évvel ezelőtt ismerkedtem meg a Karlsruhéből hazatartó vonaton. Szomorú voltam, mert Gy. ottmaradt a pályaudvaron, és nekem vissza kellett jönnöm Pestre. Amikor kigördült a vonat, csak álltam a vonatfolyosón és vagy húsz percig folytak a könnyeim, a kicsit testes német lány, aki mellettem állt, részvéttel teát kínált nekem a termosza kupakjából.

Radnóti lábnyomában

2008. szeptember 9. – Sumonyi Zoltán
És reggel 10 órára! Én 9-ig használhatatlan vagyok, minthogy rendszerint fél 2-ig dolgozom, s ilyen hajnali órán úgy mozgok a városban, mint Molnár Ferenc. Ő állítólag így kiáltott fel egy hasonló helyzetben, amikor látta, hogy hajnali nyolckor már milyen sokan vannak az utcán: „Úr Isten! Ez mind tanú?!”

Rezzenések

2008. január 31. - András Sándor
Az öreg Mezei Árpád mondogatta, mint szürrealista tételt, nincsenek véletlenek. Breton Hegelt szerette Freud és Jung mellett, Hegel szerint a szabadság: felismert szükségszerűség. Ezt az egykor számomra fából-vaskarikát most, Mezei nyomán – látom a mosolyát, ahogyan mondja – hirtelen jobban értem: számomra most szükségszerű lett az Ezredes-utcai séta, ha felismerem, hogy szükségem volt rá, és szükségem volt arra, hogy megismerjem a vidéket, ahol élek.

CSAK drámaíró

2007. december 24. - Toepler Zoltán
(21:29) Mi érdekelheti a nyájas, vagy nyályas, olvasót? Nem, helyesen nyájas, igen, a nyályast aláhúzta pirossal a word. Megint reflektáltam. Nem is olyan könnyű azt az esküt betartani, prózát írni, sőt, meglehetősen nehéz, drámát még nehezebb, főleg, ha az ember nem magolta be a helyesírást. Kétségtelen, hogy nyolcáltalánossal ördögien nehéz.

Szigorlat

2007 december 4. - Sári B. László
Ha neki ez segítség, ám legyen. Most se szóltam közbe. Minek is feszegettem volna, hogy miről szól az irodalom, ha nem erről: filozófia, politika, jog, egy kis önéletrajz, lírai kezdemények, mifene. Paine a demokráciáról. A végén persze nem álltam meg, hogy rá ne kérdezzek: tudja-e a mi az az utilitarianizmus? Tudta. Megérdemli a diplomáját.

Az első nap új teremtés

2007. október 8. - Margit Patrícia Eszter
New Yorkot végig látogattam Boró Parktól a Columbia Egyetemig, végül a Klauzál téren fejeztem be a hosszú éveken át írt útkereső regényt és itt lettem menyasszony, a most alakuló maszorti konzervatív közösségben szukotkor én lettem a Tóra menyasszonya bársony, haszid otthonkát öltve.

Mellékhatások

2007. július 12. – Németh Gábor
...a tálca aztán hangos csörömpöléssel érkezett az alagsort burkoló keramitra, hogy szétguruljanak róla a fecskendők, ahogy egy tréfás kedvű szemtanú megjegyezte, a szerjózsa minden irányába. A kis nő, immár halottként, felállt, a következő húsz másodpercet valami kitörölte, aztán rögtön a medence alján vagyunk, szorítom a karját a könyökénél...

Konkrét előszél

2007. június 5. - Varró Dániel
Ritkán lesz persze az, de arról is meg vagyunk mind a ketten győződve, hogy muszáj ezt közbe gondolni, mert abban a pillanatban, hogy az ember csak valami elég jót akar csinálni, megpecsételődik a sorsa, és óhatatlanul maximum közepes lehet az eredmény. És ha meg eleve csak közepeset akar… abból lesz a magyar filmvígjáték.

Csomagolás

2007. január 9. – Zoltán Gábor
Vera tudja, hogy ennivaló várja, és egy test, ami egyúttal naplóíró, elválaszthatatlan a vágytól és elválaszthatatlan a megfigyeléstől, az önmegfigyeléstől és az önmegfigyelés megfigyelésétől és még sok más furcsa, végső soron értelmetlen jelenségtől.

Kánikula

2006. 06. 14. – Dalos György
Pedig nem rossz társaság a miénk, a németül író külföldiek műveit értékelő kuratórium. Évente kétszer gyűlünk össze és különféle izléspártokat képviselünk. Azt tesszük, amit az efféle bíráló bizottságok általában: egymáshoz hasonlíthatatlan dolgokat vetünk össze, lírát esszével, regényt novellával. És persze bennünket is érintenek az úgynevezett díjpolitikai megfontolások.
További találatok

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Slicc? Sicc! (2.)

Lezáró kérdésként feldobja: mi tenné boldoggá a Költőt, mint versfaragót. – Nobel díj, de leginkább egy csók tőled, itt és most. – villan felé a szempár. – Az első kívánságnak nagyobb esélye van. –...

Second hand feles

A születés pillanatában dől el minden. A vér és a kín szentesít minden érdeket, szándékot, az érzések pedig nem számítanak. Felsírsz, mert levegő kell, felsírsz, mert tudod, hogy a pokolba érkeztél,...

Világnagy zsíroskenyér-digitális kivitelben II.

Igazi ínyenceknek való az őrült II. Lajos bajor kastélya, ahol a John LeCarre által megírt Ted Mundy az ajtónálló, s ez is egy kész csoda, legalább, mint a potsdami kémkocsma a hidegháborús időkben,...

minden idők legtehetségtelenebb költő yeah (Transla nincs közte)

ABigaCsiga, acsdaniel, ajanosi, Ákos, akteon, Alda, alien, alomfejtes, altamira, amester, andor, anemone, Angolbeteg, anima, Anyma, aqua, Archipoeta, arctic_dragon, Arky, ármin, asamoy, atesz, Athos,...

Herr Esterházy

( pár tőlem is lopott sorra) Délceg göndör arisztokratika- biztosan te sem kedvelted a néniket a blokkból. Téged olvasva vettem én is szinonimaszótárt, még Dsidát olvasva se tettem, pedig. Könnyen...

Hogyan olvassunk?

Az alábbiakban rendkívül gyalázatos, esetleg sértő dolgok lesznek leírva. Ez vérmérséklettől (enyémtől [mire ragadtatom magam] és az olvasóétól) függ. Ezért a gyengébb idegzetű, kemény kritikákhoz és...

nyár 1996

erősen tűz a Nap ez kedvez a bolháknak nem jár az újság de van színes tévé

Egy kamasz zavaros gondolatai

Egy kamasz zavaros gondolatai Nem értem, anya mért mondja azt, hogy gyerek nem fáradhat el? Mondjuk, anya sok mindent mond... (De azért van, amikor igaza van!) Mert most fáradt vagyok, fáradt, mert...

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

„Múlt és jövő köztesébe fogódzom”

Ráday Képesház (Bp, IX. Ráday u. 25.)
Kezdő dátum: 2008-09-23 19:00:00

Paradise Lost?

Párizsi Magyar Intézet (92, rue Bonaparte 75006 Paris)
Kezdő dátum: 2008-09-25 18:30:00

Az Ex Symposion IVO ANDRIĆ lapszámának bemutatója

Nyitott Műhely (Bp, XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-04-05 16:00:00

lho.es - honlapbemutató

Cervantes Intézet (Bp, VI., Vörösmarty utca 62.)
Kezdő dátum: 2008-01-31 18:00:00

Kertész Imre felolvasóestje

Nemzeti Színház (Bp. IX., Bajor Gizi park 1.)
Kezdő dátum: 2007-12-05 20:00:00

VLADIMÍR HOLAN-EST

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2007-11-28 19:00:00

Vendég: Kertész Imre

Írók Boltja (Bp. VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2007-03-29 16:00:00

IC Különkiadás – EZÜSTBOXER

Centrál Kávéház (Bp. V., Károlyi M. u. 9.)
Kezdő dátum: 2006-10-12 20:00:00

Kertész Imre: K. dosszié

Radnóti Miklós Színház (Bp. VI., Nagymező u. 11.)
Kezdő dátum: 2006-03-23 19:00:00

Új spanyol filmek

Örökmozgó Filmmúzeum (Bp, Erzsébet körút 39.)
Kezdő dátum: 2006-01-29 20:30:00
További találatok