hirdetés

Keresési eredmény a(z) „nyugat” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

RÉSZLET A KÖNYVBŐL

Tverdota György: Hagyomány és lelemény (részlet)

Amit mi az utókorban, a lezárt történet ismeretében Nyugatként lapozgatunk a könyvtár polcai előtt, bizonyosan nem esik egybe azzal, amit a hőskor főszereplői Nyugatként megálmodtak, elterveztek és számról számra tovább alakítgattak. – Tverdota György könyvfesztiválra a Kalligramnál megjelent könyvéből ajánlunk részletet.

INTERJÚ

Nyüszítő boldogságkeresés

Bíró Krisztával a Thália Színház Arizona Stúdiójában látható NőNyugat kiötlőjével és megálomodójával az előadás történetéről, a szöveg- és szereplőválogatás titkairól és persze a Nyugat női mezőnyéről beszélgettünk.

LITERA RÁDIÓ

Litera Rádió - Miért visel cilindert Hatvany?

A Hadik kávéház Foglalt Páholyában a Kortárs folyóirat január 27-ei estjén Kosztolánczy Tibor Osvát Ernőről, Hatvanyról és Nyugatról mesél. Kiderül, miért vívott kardpárbajt Osvát és Hatvany, és hogy sikerült-e kiszúrni Hatvany szemét.

Előhívás

A boulevard - Előhívás Hevesi András művéről

A Litera és a Nyitott Műhely új kritikai beszélgetéssorozatában 2010. december 1-jén 19 órától Hevesi András: A boulevard c. írásáról beszélget Németh Gábor, Reményi József Tamás, Vári György és Jánossy Lajos a Nyitott Műhelyben.

Tanulmány

Tervek és kudarcok: egy félbehagyott regény a Nyugatban

Móricz kamasz-hősének, Kesserű Lajoskának [...] még messze van az érettségi, [...] az apjáról benne felépített [...] idealizált képet pedig leginkább az töri benne össze, hogy rájön, apja ugyanúgy a nemi vágyai által vezérelt férfi még, mint amilyen ő éppen lenni kezd. - Szilágyi Zsófia írása.

Kilencven éve hunyt el Ady Endre

Ady Endre 1919. január 27-én halt meg Budapesten, koporsóját a Nemzeti Múzeum előcsarnokában ravatalozták fel, és a nemzet halottjaként temették el.

Alföld 2009/1

Neovojtina esztétikája

Megjelent az alföld folyóirat első 2009-es száma, melyből ízelítőként Angyalosi Gergely írását és Juhász Ferenc versét ajánljuk.

Továbbra is Nyugat 100 a PIM-ben

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Petőfi Irodalmi Múzeum meghosszabbítja a 100 éves a Nyugat című kiállításának nyitva tartását.

ott jártunk

Babits 125 - Nyugat 100

November 26-án volt Babits Mihály születésének 125. évfordulója. Az évforduló alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum meghosszabbított nyitva tartással várta a látogatókat: különleges tárlatvezetéssel mutatták be a PIM Nyugat-kiállítását. Fotós beszámoló.

Goretity József: Töredékesség és teljességigény (Tanulmány a XX. századi orosz prózáról)

A hiánypótló kötetben a szerző a XX. századi orosz prózai művek friss hangú, mítoszkritikai szempontú értelmezését adja. Az elemzett művek között találjuk a századelő néhány jellegzetes prózai alkotását, Nabokov orosz műveit és a legjobb kortárs prózaírók alkotásait. A könyvből itt az orosz irodalom új irányzataira jelentős hatást gyakorló Venyegyikt Jerofejev Moszkva - Petuski című kötetét tárgyaló fejezetet közöljük, további részletek olvashatók a Könyvfesztivál orosz díszvendégeinek bemutatásánál.
További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Nyugat-konferencia

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp, V., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2008-10-08 10:00:00

Budavári Könyves Napok

Budai Vár - Szentháromság tér
Kezdő dátum: 2008-09-07 11:00:00

Múzeumok éjszakája

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V. ker., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2008-06-21 16:00:00

A Nyugat zsidó kérdése

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp, V. ker., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2008-04-22 17:30:00

100 éves a Nyugat - Kiállításmegnyitó

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp, V., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2008-03-27 17:00:00

LégyOtt - Nyugat 100 – Szerb Antal

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp, V., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2008-03-26 19:00:00

Százéves a Nyugat 1. - Konferencia

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp., V., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2008-02-20 10:00:00

LégyOtt

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2008-02-19 19:00:00

A Holmi folyóirat Nyugat-száma

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2008-02-06 17:00:00

NYUGAT 2008-1908

MŰPA, Fesztivál Színház (Bp, IX., Komor Marcell u. 1.)
Kezdő dátum: 2008-02-14 19:00:00
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

"Ez egy más közeg"

A mini-kiállítás dokumentumok és fotók százaival mutatja be a Nyugat aranykorát, de a szerzők hangfelvételek és archív filmfelvételek segítségével is megelevenednek. A nyári időszakban kulturális rendezvényekra és fesztiválokra látogatnak el, ősztől pedig elsősorban középiskolák és városi könyvtárak, múzeumok meghívására számítanak

Nyugatra tekintve

Február 20-21-22-én a PIM és az ELTE a Nyugat folyóirattal foglalkozó doktoranduszainak szervezésében kerül sor egy három napos Nyugat-konferenciára. A három nap témáiról, a konferencia létrejöttéről, az érdekes témákról kérdeztük Nemeskéri Lucát, a szakmai konferencia egyik résztvevő szervezőjét.

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Falvédő pávák

2008. október 6. – Molnár Krisztina Rita
Reggel ugyanis kába buta tök vagyok, illetve már csak voltam, mióta elmúltam lány lenni, ami vissza soha többé, de ez nem baj, csupán negyed órám marad a magam elé meredésre, amióta a kávé elfogyasztása közben teákat kell kulacsokba töltenem, és változó mennyiségű reggeli konfliktust megoldanom a három pernahajder és/vagy királyfi között. Ezenközben hol korcsolyázáshoz illő kesztyűt, hol rajzlappénzt, hol szolfézscuccot, hol az ásványgyűjteményből néhány illusztris példány kicsiny dobozba csomagolását technika órára nem szabad elfelejtenem.

Balkánon innen és túl

2008. július 5. – Boris János
Az erőszakra szólító kiáltványok szerzői cseppet sem rejtegetik kilétüket, bálványozóik csodálatának dicsfényében fürödnek, fütyörészve sétálnak ki a tárgyalótermekből. Újra meg újra. Miért tud ilyen, a széles társadalom számára korántsem világrengető (de a megkülönböztetést elszenvedő kisebbség számára fontos) kérdéseket simán megoldani minden civilizált ország – a londoni menet élén maga az új, konzervatív polgármester, Boris Johnson halad rózsaszín kalapban - csak mi nem?

Belgrádban

2008. június 26. csütörtök - Végel László

Sem előtte, sem, utána a magyarságnak nem volt olyan nagy az ázsiója, mint a kilencvenes évek elején. Az átlagembernek Magyarország jelentette a nagyvilágot, mert csak oda utazhatott, az értelmiség pedig a demokratikus magyar ellenzéket emelte piadesztálra. A magyar kultúra rangja olyan volt, hogy óvta a magyar kisebbséget is.

Apokrif Szerbia, apokrif Magyarország?

2008. június 25. kedd - Végel László

A két ország szellemileg mintha nem tudna többé mit mondani egymásnak, holott soha még nem volt ennyi közös témájuk, mint az elmúlt egy-két évtizedben. A hasonlóságokról, és a különbségekről is lenne értekezni való. Ám, mégis értetlenül élnek egymás mellett, a rendszerváltások másnaposságában.

Uszodavíz

2008. május 19. - Reményi József Tamás
Márpedig aki soha nem lát rá a saját művére, azt nem szabad kecsegtetni, mert egy-egy elfogadható gyártmány nyomában özönlik a magyar lírát szétmérgező áradat. És persze áltatunk egy csomó embert, aki boldog magyartanárként vagy népművelőként tehetné a dolgát, ehelyett hétről hétre reszketve nyitja ki a Tarvidék és népe szombati mellékletét, vajon a második költeményét megint csak kihagyta-e a szószegő szerkesztő.

Üdő van

2008. április 19. Tokai András
Hatalmas fekete felhőkből dörgés, villámlás.  Napok alatt kibukkantak a hatalmas utcai vadgesztenyék virág-kezdeményei. Azt olvastam valahol, hogy a pesti vadgesztenyéket Erzsébet királyné kezdeményezésére telepítették, vagy százezer darabot. Azt is olvastam, hogy ugyanő, Sziszi az ibolyafagylaltot kedvelte legjobban. Vajon lehet-e meggyvirágból fagylaltot készíteni?

Szeretem a macsó hősöket

2008. március 26. - Farkas Péter
Kifejezetten kíváncsi lennék például arra a 16 éves fiúra, aki elballagott Örkényhez, és rendesen kioktatta; vagy a pofozkodó gestapósokat nézte 72-ben és 73-ban a Március 15. téren, vagy alig pár évvel később hajnalig rock and rollozott HK-val, hogy aztán másnap megtudja - intimpistáskodjunk egy kicsit - a Litera későbbi főszerkesztőjétől, hogy a még 24 órája sem ismert HK kora reggel felakasztotta magát;...

Kikristályosodva álljon az emlékezés kapujába

2008. 02. 15. – Varga Zoltán Tamás
Érdekes és felettébb izgalmas vállalkozás, amit Réz Pál, Várady Szabolcs, Mácsai Pál és az Örkény-társulat véghezvitt, ebben a közel három órás előadásban. Ha az ember figyelt, akkor megszólította és magával sodorta. Pontos volt, részletes és szórakoztató. Megérte a fáradságot, de a végére teljesen kimerültem.

Exkurz: Nyugat(ra)

2008. február 6. - Tatár Sándor
Ezenközben – ez a határozott benyomásom – Kosztolányit, többé-kevésbé az alapító atyákhoz illetve a folyóirat arculatát alapvetően meghatározó szerzőkhöz tudvalevőleg nem tartozó Füst Milánt (meg talán a Babits-tanítvány, de amúgy „nem csont nélkül Nyugat-os” Szabó Lőrincet) kivéve* nincs a hajdani folyóiratnak olyan emblematikus alakja, akinek művét elevenebbként (számottevően elevenebbként) tartaná fönn és készenlétben a kulturális emlékezet,  
s akinek műve elevenebb ösztönzés-forrásul szolgálna a ma íróinak, mint a Nyugat e pillanatban szintén múzeumi tárgyakká szikkadt ellenfeleié, teszem azt, Herczeg Ferencé vagy akár Németh Lászlóé.

Duna-napló 5.

  10-11. nap: Turnu Severin-Cetate
...a különböző totalitárius diktatúrák egyik legalattomosabb öröksége éppen ez, a folyamatos gyanakvás a nagylelkűség, a vendégbarátság, a lokális büszkeség minden hivatalos megnyilvánulásával szemben, ami engem is szorongat ideérkezésünk óta; hogy csak a másodperc néhány töredékéig vagyok képes elhinni, hogy mindaz, amit látok, esetleg lehet őszinte és igaz is, pedig ugyan már, miért ne lehetne az.
További találatok

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Mameluk (erotikus levezetés...)

EROTIKUS LEVEZETÉS, avagy kis munkapiaci kitekintés Gyurcsány Magyarországán Bizony ez az év is hasztalan munkakereséssel telt el. Fiatal bölcsész, két felsőfokú humán diplomával,...

csak...

 itt vagyok. becsöppentem. hol is vagyok? s miért? na... nálunk elég szar az élet. de azért éldegelunk. kelet. nyugat. olá. erdély. magyar. tudja a fene. enyhe tél. munkanélküli szulők. unalom....

A dolgok lényegéről – Gondolatok, sziporkák I.

Magasztos harag A Mindenség jogara nem került a pénz egyetlen hatalmasához sem, csak a pénz hatalmasai hiszik, hogy a pénz mindenhatóvá tette őket. Hoppá! A világvége akkor fog elkövetkezni,...

A dolgok lényegéről – Gondolatok, sziporkák I.

Magasztos harag A Mindenség jogara nem került a pénz egyetlen hatalmasához sem, csak a pénz hatalmasai hiszik, hogy a pénz mindenhatóvá tette őket. Hoppá! A világvége akkor fog elkövetkezni,...

Két óra negyven

  Hány óra lehet? Fél kettő múlt, aludni már meg sem próbált, tudta három körül jönnek érte. A cirkli ötpercenként nyikordult, ki lehetett adva az őröknek, hogy az aznapi halálraítélteket fokozottan...

Üzenet KAF-nak

Üzenet KAF-nak Lírád immár sugárútnyi hosszú S, hogy felejtettél, íme hát a bosszú: Ünnepel már téged Nyugat-Kelet Ha találkozunk, nem lesz jó a"lelet" Szavalok én, deklamálok néked segged alól...

demagóg scifi

a minap nézem a tévét. mit látok benne, hogy azt mondja, furcsamód minden kommunikációs forma csődöt mond aktivitásának jelét adni az amerókai kontinens bármely hivatalos és...

A degradált világ

Fekete vakolatnak dőlt a lány, villamos kanyarodott mellette. Kissé fentebb húzta szoknyáját. Harisnya nem volt rajta, enyhén kilátszott már a bugyija is, enyhén sárgás is volt, talán Tenna Lady...

Orgonabokrok árnyai között

Orgonabokrok árnyai között Nézem a napot a lombokon át Vörös pöttyöt ezüst felhõk fölött Hallgatom ezernyi madár dalát Élvezem a langy szelet arcomon Élvezem a csendet kis dombomon Nézem...