hirdetés

Keresési eredmény a(z) „orcsik roland” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Litera Podcast

Litera Podcast: Semezdin Mehmedinović könyvéről

Semezdin Mehmedinović Szarajevó blues című kötetét világszerte a délszláv háborúról szóló irodalmi alkotások egyik legkiemelkedőbb darabjaként tartják számon. A Litera Podcast 6. adásában Fehér Renátó, Jánossy Lajos, Nagy Gabriella és Seres Lili Hanna beszélgetését hallhatják.

INTERJÚ

Semezdin Mehmedinović: A gyermekem örült ahányszor csak élve tértem haza

Nem pusztán egy állam, hanem egy teljes valóság megszűnéséről van szó: megváltozott az értékrend, a kultúra alaposan leértékelődött, úgyhogy életem legfontosabb harminc éve lidérccé, álommá vált. – Semezdin Mehmedinović és Orcsik Roland távbeszélgetése.

A HÉT VERSE

A hét verse – Milan Dobričić: Autóút

Az esetek nagy többségében azért működik itt a kísérletezés, mert nem a hivalkodó és/vagy a teoretikus öncél, hanem az anyag kényszeríti ki. Az antológia költői nem álforradalmárok, mert tudják, hogy a radikalitás inkább fortyogó indulat, mintsem harsányság. – A hét versét Fehér Renátó választotta.

Részlet a könyvből

Hogyan legyél mesterlövész? (részlet)

Figyelmesen célozz/ Ne szórd a muníciót/ A golyó drága, az élet olcsó/ Az élő hús és halott szavak piacán. – A Hogyan legyél mesterlövész? című kortárs szerb antológiából közlünk részletet, amely a Tiszatáj Könyvek Insula Vicina című sorozatában jelent meg.

Hazai Attila-díj

Szilasi László: Laudatio Orcsik Roland Hazai Attila-díjához

A szerző 1. szemérmetlenül fiatal; 2. avantgárd és neoavantgárd származású; 3. irodalmi folyóirat-szerkesztő; 4. író, költő, műfordító és kritikus; 5. zenész, aki nem csupán Gustav Mahler életművét ismeri nagyon, hanem emellett rövidre vágott, kemény fahasábokkal nehéz és visszhangzó vasdarabokat püföl szigorú ritmusokra – A Hazai Attila-díjas Orcsik Rolandot Szilasi László méltatta.

Hír

Orcsik Roland kapja a 2018-as Hazai Attila Irodalmi Díjat

A Hazai Attila Alapítvány a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon jelentette be, hogy a szakmai zsűri döntése szerint ebben az évben Orcsik Roland veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat.

Laudáció

Orcsik Roland: Megmutatni a tengernek

A kötet úgy indul, akár egy mese; a szerb nő, Jelena így kezdi a monológját: „A gáznak eleinte jó szaga volt." Tűpontos mondatnyitány. Semmi fölösleg, semmi mellébeszélés. – Terék Anna Sziveri-díjához Orcsik Roland írt laudációt.

SZERB DÍSZVENDÉGSÉG 2018

Díszvendég 2018: Szerbia – Körkérdés 2.

Az idei budapesti Könyvfesztivál díszvendége: Szerbia. Magyar irodalmárokat (költőket, írókat, irodalomtörténészeket, fordítókat) kérdeztünk a kortárs szerb irodalom tendenciáiról, jelentős képviselőiről, a szerb-magyar, magyar-szerb (irodalmi) figyelemről és figyelmetlenségről. – A második részben Orcsik Roland válaszait közöljük.

Ott jártunk

A legmegfelelőbb válasz

A szegedi Grand Café adott otthont február 15-én a Független Mentorhálózat évértékelő felolvasóestjének. Az eseményen azok a mentorok és mentoráltak vettek részt, akik valamilyen módon szegedi kötődésűek. - Ott jártunk.

HÍR

Orcsik Roland kapja a 2017-es Csáth Géza-díjat

Vajdasági disznótorra készül a FISZ. A szervezet idén Szabadkán adja át a Csáth Géza-díjat Orcsik Roland költő, szerkesztő, irodalomszervező, kultúrcsempésznek.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Kultúrcsempész Sínbusz-Fesztivál

Szeged – Szabadka (Gyülekező: Szeged, nagyállomás váróterme)
Kezdő dátum: 2008-10-15 10:00:00

Urbi et Orbi – verbálisan textuális oralitás

Sirály, Pince (Bp. VI. ker., Király utca 50.)
Kezdő dátum: 2008-05-12 20:00:00

Danilo Kiš magyar irodalma

Grand Café (Szeged)
Kezdő dátum: 2008-03-20 19:00:00

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

VIDEO

Orcsik Roland: Mahler-tételek

Hogyan lesz Gustav Mahler egy verseskönyv főszereplője? Mit jelent Mahler figurája, életrajza és száz évvel ezelőtti zenéje egy kortárs költő önértelmezésében? A Mahler-metafora jelentésrétegeiről beszélgettünk a könyvhét zajos forgatagában Orcsik Roland költővel, a Mahler letöltve című kötet szerzőjével.

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

(zárójelek)

Spanyolnátha Műhelytábor - 2018. július 26.

Van wifi? Segítőkészen mosolyog: itt a bejáratnál van. De a kódot csak a Juli tudja. A főnökasszony. De az szabadságon van. Hm. Tehát marad a papír és a toll. Az Orcsik Roland Harmadolása és Takács Zsuzsa Vak Reménye (meg a Garaczi Hasítása) lesz csak olvasnivaló. A Spanyolnátha Műhelytábor negyedik naplóját Nagy Izabella jegyzi.

No Sleep Till Brooklyn!

2012. augusztus 29. - JAK

A Patak utcai szállásunk a JAK-tábor Brooklynja, mert az Esterházy-kastély ebben az összefüggésben a JAK-tábor Manhattane. Brooklynban már többször is párhuzamos program zajlott. - Ezen a héten a most zajló JAK táborból olvashatnak műhelynaplót, a mait Orcsik Rolandtól.

Gaz

2012. június 22. - Tiszatáj folyóirat

Amikor ránézek, megborzadok: a gaz olyan, mint a fraktál, számtalan módon osztódik tovább. Együtt kell élned vele, sziszegte egy opál szemű piton a lábam alatt. - A Tiszatáj folyóirat műhelynaplóját ma Orcsik Roland jegyzi.