hirdetés

Keresési eredmény a(z) „orcsik roland” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

A HÉT VERSE

A hét verse – Milan Dobričić: Autóút

Az esetek nagy többségében azért működik itt a kísérletezés, mert nem a hivalkodó és/vagy a teoretikus öncél, hanem az anyag kényszeríti ki. Az antológia költői nem álforradalmárok, mert tudják, hogy a radikalitás inkább fortyogó indulat, mintsem harsányság. – A hét versét Fehér Renátó választotta.

Részlet a könyvből

Hogyan legyél mesterlövész? (részlet)

Figyelmesen célozz/ Ne szórd a muníciót/ A golyó drága, az élet olcsó/ Az élő hús és halott szavak piacán. – A Hogyan legyél mesterlövész? című kortárs szerb antológiából közlünk részletet, amely a Tiszatáj Könyvek Insula Vicina című sorozatában jelent meg.

Hazai Attila-díj

Szilasi László: Laudatio Orcsik Roland Hazai Attila-díjához

A szerző 1. szemérmetlenül fiatal; 2. avantgárd és neoavantgárd származású; 3. irodalmi folyóirat-szerkesztő; 4. író, költő, műfordító és kritikus; 5. zenész, aki nem csupán Gustav Mahler életművét ismeri nagyon, hanem emellett rövidre vágott, kemény fahasábokkal nehéz és visszhangzó vasdarabokat püföl szigorú ritmusokra – A Hazai Attila-díjas Orcsik Rolandot Szilasi László méltatta.

Hír

Orcsik Roland kapja a 2018-as Hazai Attila Irodalmi Díjat

A Hazai Attila Alapítvány a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon jelentette be, hogy a szakmai zsűri döntése szerint ebben az évben Orcsik Roland veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat.

Laudáció

Orcsik Roland: Megmutatni a tengernek

A kötet úgy indul, akár egy mese; a szerb nő, Jelena így kezdi a monológját: „A gáznak eleinte jó szaga volt." Tűpontos mondatnyitány. Semmi fölösleg, semmi mellébeszélés. – Terék Anna Sziveri-díjához Orcsik Roland írt laudációt.

SZERB DÍSZVENDÉGSÉG 2018

Díszvendég 2018: Szerbia – Körkérdés 2.

Az idei budapesti Könyvfesztivál díszvendége: Szerbia. Magyar irodalmárokat (költőket, írókat, irodalomtörténészeket, fordítókat) kérdeztünk a kortárs szerb irodalom tendenciáiról, jelentős képviselőiről, a szerb-magyar, magyar-szerb (irodalmi) figyelemről és figyelmetlenségről. – A második részben Orcsik Roland válaszait közöljük.

Ott jártunk

A legmegfelelőbb válasz

A szegedi Grand Café adott otthont február 15-én a Független Mentorhálózat évértékelő felolvasóestjének. Az eseményen azok a mentorok és mentoráltak vettek részt, akik valamilyen módon szegedi kötődésűek. - Ott jártunk.

HÍR

Orcsik Roland kapja a 2017-es Csáth Géza-díjat

Vajdasági disznótorra készül a FISZ. A szervezet idén Szabadkán adja át a Csáth Géza-díjat Orcsik Roland költő, szerkesztő, irodalomszervező, kultúrcsempésznek.

Ördög a részletekben

Orcsik Roland: A képzelet szakadéka

...a filmnyitó jelenet mindenféle véres, szörnyszülötteket, pszichopatákat, túlfűtött erotikát ábrázoló képek nélkül idézte elő a libabőrzésemet. A tárgyilagosság pedig hasonlóan módon működött, mint Edgar Allan Poe elbeszéléseiben: hitelesítette a megmagyarázhatatlan, szürreális, olykor kafkai horrort. – Ördög a részletekben sorozatunkban Orcsik Roland a Homályzónáról írt.

IRODALMI SZEMLE 2017/7.

Orcsik Roland versei az új Irodalmi Szemlében

Azért burkol be a húsunk, / mert védi a csontvázunkat. / Fejem tetején csak bőr és haj. / Ki védi így a koponyám? – Az Irodalmi Szemle friss, nyári számát Orcsik Roland verseivel ajánljuk.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Kultúrcsempész Sínbusz-Fesztivál

Szeged – Szabadka (Gyülekező: Szeged, nagyállomás váróterme)
Kezdő dátum: 2008-10-15 10:00:00

Urbi et Orbi – verbálisan textuális oralitás

Sirály, Pince (Bp. VI. ker., Király utca 50.)
Kezdő dátum: 2008-05-12 20:00:00

Danilo Kiš magyar irodalma

Grand Café (Szeged)
Kezdő dátum: 2008-03-20 19:00:00

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

VIDEO

Orcsik Roland: Mahler-tételek

Hogyan lesz Gustav Mahler egy verseskönyv főszereplője? Mit jelent Mahler figurája, életrajza és száz évvel ezelőtti zenéje egy kortárs költő önértelmezésében? A Mahler-metafora jelentésrétegeiről beszélgettünk a könyvhét zajos forgatagában Orcsik Roland költővel, a Mahler letöltve című kötet szerzőjével.

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

No Sleep Till Brooklyn!

2012. augusztus 29. - JAK

A Patak utcai szállásunk a JAK-tábor Brooklynja, mert az Esterházy-kastély ebben az összefüggésben a JAK-tábor Manhattane. Brooklynban már többször is párhuzamos program zajlott. - Ezen a héten a most zajló JAK táborból olvashatnak műhelynaplót, a mait Orcsik Rolandtól.

Gaz

2012. június 22. - Tiszatáj folyóirat

Amikor ránézek, megborzadok: a gaz olyan, mint a fraktál, számtalan módon osztódik tovább. Együtt kell élned vele, sziszegte egy opál szemű piton a lábam alatt. - A Tiszatáj folyóirat műhelynaplóját ma Orcsik Roland jegyzi.