hirdetés

Keresési eredmény a(z) „pim” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Hír

Demeter Szilárd lett a PIM ideiglenes főigazgatója

Demeter Szilárdot bízta meg a Petőfi Irodalmi Múzeum ideiglenes főigazgatói tisztségének ellátásával Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztere – közölte a minisztérium hétfőn az MTI-vel.

Nyilatkozat

Az ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete munkatársainak nyilatkozata

Közintézményként a Petőfi Irodalmi Múzeumnak változatlanul a magyar irodalom egyetemes értékeit, a köz javát kell szolgálnia, mindenféle politikai befolyás nélkül. – Az ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének munkatársai nyilatkozatot tettek közzé.

Nyílt levél

A Szépírók Társasága elnökének levele Kásler Miklós miniszternek

A Petőfi Irodalmi Múzeum − közintézmény: az állam tartja fenn annyi más fontos közintézménnyel együtt a köz javára. – A Szépírók Társasága elnöke, Szkárosi Endre nyílt levélben fordult az emberi erőforrások miniszteréhez, Kásler Miklóshoz. A levelet, melyben aggodalmát fejezi ki a PIM jövőjével kapcsolatban, teljes terjedelmében közöljük.

DIA

A DIA új tagja: Lengyel Péter, posztumusz tagok: Hajnóczy Péter és Vasadi Péter

A Digitális Irodalmi Akadémia 2018. szeptember 17-i Tagválasztó Gyűlése három fordulóban, nagy többséggel Lengyel Péter Kossuth-díjas prózaírót választotta meg a testület új tagjának. A PIM főigazgatójának javaslatára a dia.hu adatbázisa két új posztumusz tag, Hajnóczy Péter prózaíró és Vasadi Péter író, költő életművével bővül.

Kiállítás

Irodalmi és nem irodalmi fehérborokról

Pilinszky a tihanyi Rege presszó teraszán, mögötte a magyar tenger. Devecseri, mint valami aranyifjú, a Balaton partján pózol a kamerának. Mészöly Miklós és Polcz Alaine vitorláznak, ahogy egyébként a hatvanas években, úgy tűnik, mindenki, aki ír és mozog... – A Petőfi Irodalmi Múzeum Balatoni nyár című kiállításáról Békefi Teodóra írt.

Galéria

Ilyen volt – Magyar ballada-díjátadó képekben

Vasárnap, amikor hatalmas eső csapott le Budapestre, összezavarva a Margó Fesztivál precíz programrendjét, fokozva az izgalmakat, borzolva a kedélyeket, a Litera némi várakoztatás és idegborzolás után kihirdette Magyar ballada drámaíróversenyének eredményét. A jó hangulatú esten Posztós János fotózott.

Magyar ballada – eredmény

Magyar ballada: íme, a legjobbak

2018. június 10-én este a Margó Fesztiválon, a PIM-ben a zsűri bejelentette a Magyar ballada – Kortárs egyfelvonásosok Arany-balladákra felhívás győzteseit. A döntés értelmében Székely Csaba műve első, a Kovács Dominik és Viktor testvérpár alkotása második, Papp Sándor Zsigmond drámája harmadik lett.

Magyar ballada

Kié lesz a legjobb? – Olvassanak bele!

Bartók Imre, Király Kinga Júlia, Kiss Tibor Noé, Kovács Viktor és Dominik, Papp Sándor Zsigmond, Székely Csaba és Szil Ágnes Arany-balladákra írt egyfelvonásost. Június 10-én, 19:30-kor a PIM-ben Orosz Ákos, Szabó Simon és Szilágyi Csenge előad a művekből, melyekbe most bele is olvashatnak, mielőtt a zsűri bejelenti döntését.

Ott jártunk

Éjszaka a PIM-ben, avagy életre kelt Frankenstein szövegteremtménye

Mary Shelley 200 éve megjelent horrorklasszikusa nyomán járhattuk végig a PIM épületét az idei Margón. Az egyórás performansz sajátos módon idézte meg az irodalom legendás szörnyszülöttét, a bonyolult összefüggéseket pedig egy hullaházi séta alatt próbáltuk kibogozni. – Ott jártunk.

Hír

Szerdán nyílik meg a Margó Fesztivál

Két nap múlva veszi kezdetét a Margó Irodalmi Fesztivál. Az egyedülálló eseménysorozatnak 2018. június 6-10. között idén is a Petőfi Irodalmi Múzeum ad otthont. Az ötnapos fesztiválon fellép többek között Dragomán György, Kemény István, Mán-Várhegyi Réka, Krusovszky Dénes, Boldizsár Ildikó és Terézia Mora.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Rájátszás: És lett


Kezdő dátum: 2016-06-28 20:00:00
Popikonok sztárköltőkkel a PIM nyári fesztiválján. Fellép: Beck Zoltán, Egyedi Péter, Grecsó Krisztián, Háy János, Jancsovics Máté, Kemény István, Kollár-Klemencz László, Sárközy Zoltán, Szűcs Krisztián.

X beszélget Y-nal, Párbeszélgetés


Kezdő dátum: 2016-05-18 18:00:00
A Szépírók Társasága és a PIM közös rendezvénye. Bíró Józseffel Zalán Tibor beszélget.

Slam poéták - Slam.Pont I-II.


Kezdő dátum: 2016-05-25 17:00:00
Május 25-én a slam poetryről lesz szó.

Séta Petőfi nyomában a mai Belvárosban


Kezdő dátum: 2016-03-12 10:00:00
Indulás: a Deák téri evangélikus templomtól

A Füst Milán Prózai-Díj átadása


Kezdő dátum: 2015-12-04 17:00:00
Az idei díjazottak Dragomán György író és Keresztury Tibor író, szerkesztő, kritikus.

JAK-SOLITUDE est és JAK-KARÁCSONY a PIM-ben


Kezdő dátum: 2015-12-18 19:00:00
A Solitude Atlas-t bemutatja Phil Baber, az atlasz tervezője és Elisa Calosi, a Solitude Akadémia projektmenedzsere.

Deák Csillag Kötött pálya - Könyvbemutató


Kezdő dátum: 2015-12-02 19:00:00
Deák Csillag Kötött pálya című novelláskötetét bemutatja Turczi István, a Magyar PEN Club főtitkára, a Parnasszus Kiadó vezetője.

X beszélget Y-nal – Párbeszélgetés


Kezdő dátum: 2015-12-02 17:00:00
A Szépírók Társasága és a PIM közös beszélgetéssorozatának decemberi vendége Tamás Zsuzsa író

X beszélget Y-nal - G. István László és Krusovszky Dénes


Kezdő dátum: 2015-09-15 18:00:00
Vendég: G. István László költő, műfordító beszélget Krusovszky Dénes költővel.

Réz Pál 85


Kezdő dátum: 2015-09-28 18:00:00
Réz Pál Bokáig pezsgőben című memoárkötetének bemutatója a szerzőtárs, Parti Nagy Lajos és barátok, tisztelők közreműködésével.
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Falvédő pávák

2008. október 6. – Molnár Krisztina Rita
Reggel ugyanis kába buta tök vagyok, illetve már csak voltam, mióta elmúltam lány lenni, ami vissza soha többé, de ez nem baj, csupán negyed órám marad a magam elé meredésre, amióta a kávé elfogyasztása közben teákat kell kulacsokba töltenem, és változó mennyiségű reggeli konfliktust megoldanom a három pernahajder és/vagy királyfi között. Ezenközben hol korcsolyázáshoz illő kesztyűt, hol rajzlappénzt, hol szolfézscuccot, hol az ásványgyűjteményből néhány illusztris példány kicsiny dobozba csomagolását technika órára nem szabad elfelejtenem.

Szeptemberi kánikula

2008. szeptember 8. – Sumonyi Zoltán
Koczkás tanár úr szemináriumain elemezgettük egymás verseit, versengve és titkos irigységgel, mert a tanár úr szívéhez, s ezt nemigen tudta véka alá rejteni, Bella Pista „zsengéi” álltak közelebb. Most látom, hogy Koczkás Sándornak igaza volt. Azok a „zsengék” 1966-ban jelentek meg a „Szaggatott világ” című, első kötetében, s azóta is mindnek helye van a későbbi válogatásokban.

Uszodavíz

2008. május 19. - Reményi József Tamás
Márpedig aki soha nem lát rá a saját művére, azt nem szabad kecsegtetni, mert egy-egy elfogadható gyártmány nyomában özönlik a magyar lírát szétmérgező áradat. És persze áltatunk egy csomó embert, aki boldog magyartanárként vagy népművelőként tehetné a dolgát, ehelyett hétről hétre reszketve nyitja ki a Tarvidék és népe szombati mellékletét, vajon a második költeményét megint csak kihagyta-e a szószegő szerkesztő.

Üdő van

2008. április 19. Tokai András
Hatalmas fekete felhőkből dörgés, villámlás.  Napok alatt kibukkantak a hatalmas utcai vadgesztenyék virág-kezdeményei. Azt olvastam valahol, hogy a pesti vadgesztenyéket Erzsébet királyné kezdeményezésére telepítették, vagy százezer darabot. Azt is olvastam, hogy ugyanő, Sziszi az ibolyafagylaltot kedvelte legjobban. Vajon lehet-e meggyvirágból fagylaltot készíteni?

Exkurz: Nyugat(ra)

2008. február 6. - Tatár Sándor
Ezenközben – ez a határozott benyomásom – Kosztolányit, többé-kevésbé az alapító atyákhoz illetve a folyóirat arculatát alapvetően meghatározó szerzőkhöz tudvalevőleg nem tartozó Füst Milánt (meg talán a Babits-tanítvány, de amúgy „nem csont nélkül Nyugat-os” Szabó Lőrincet) kivéve* nincs a hajdani folyóiratnak olyan emblematikus alakja, akinek művét elevenebbként (számottevően elevenebbként) tartaná fönn és készenlétben a kulturális emlékezet,  
s akinek műve elevenebb ösztönzés-forrásul szolgálna a ma íróinak, mint a Nyugat e pillanatban szintén múzeumi tárgyakká szikkadt ellenfeleié, teszem azt, Herczeg Ferencé vagy akár Németh Lászlóé.

Őszinte

2007. október 29. - Kozák (Ignác) Tibor
A Zuglói könyvtárra visszatérve, a hazai, családias ízek kedvelőinek ajánlanám, de van pár kortárs falat is. Az összes könyvtárra érvényes diákbérlet ára 5800/2900 Ft egy évre, s ezzel szabadon járhatunk több mint ötven könyvtárba Pesten és Budán! 

Bánattérkép. Örömtérkép.

2007. március 19. - Boldizsár Ildikó
Most legalább reprezentatív felmérést csinálhatok saját magamból is, már ami az örömök és bánatok arányát illeti, ugyanis döbbenten tapasztalom, hogy amikor hallgatóimat vagy pácienseimet kérdezem az örömeikről, csak hümmögnek és a fejüket ingatják, ellenben a bánataikat vég és gondolkodás nélkül sorolják. A bánattérképek tele vannak pöttyökkel, az örömtérképek viszont üresek.

Sok a lé (nem az, a másik)

2006. 06. 08. – Rácz Péter
Nem akarom aláásni a nagy klasszikusunk iránti bizalmat, de valami azt súgja nekem, hogy a porcukor mint olyan sem kóser, dekadens, ezenkívül minimum romlottságra vall. Vigaszágon azért még van esélyem, hiszen a „bűnbeesett ember a tejfölös epret jégszekrénybe teszi és természetellenesen lehűti, ami ellen a leghatározottabban tiltakozni kell”.

Hajnali láz, tetők

2006. 01. 23. – Györe Balázs
 Enyém a kilátás, a hegyek, a városmajori templom tornya, a galambok és éppen most a „hajnali háztetők”, havasan, füstölgő kéményekkel. Retek utca 17. Volt már életemben 17 az Erzsébet utcában (Újpesten) és a Kavics utcában (a Rózsadombon), megtoldva egy b betűvel.

Rugalmasság

2005. 09. 28. – Menyhért Anna
Egy nyolc hónapos terhes nőt választottunk, és ez számomra egyfelől nagyon megnyugtató, másfelől megdöbbentő volt. Tényleg ő látszott a legalkalmasabbnak, s mikor kérdeztük, mit gondol az összeegyeztethetőségről, azt mondta, Belgiumban 8 hét az anyasági szabadság, de neki, mivel szabadúszó, semennyi se jár, s hogy szervezés kérdése az egész, az apuka színházi rendező, napközben tud ő is segíteni, meg lesz babysitter is.
További találatok

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Vezér Erzsébet interjúi

Megőrzött öreg hangok Vezér Erzsébet interjúi Petőfi Irodalmi Múzeum Válogatott interjúk. Szerk.: Maróti István és Eörsi István. Petőfi Irodalmi Múzeum, 2004. 310 p. „Molnár Ferenctől egy...

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Szabó Magda 100

Ma 100 éve, 1917. október 5-én született Szabó Magda. Rá emlékezünk ezzel a videóval. Tekintsék meg a Petőfi Irodalmi Múzeum 2005. október 5-ei felvételét, amelyen Szabó Magda mond köszönőbeszédet a tiszteletére egybegyűlteknek. – LiteraTV.

Ez egy más közeg

A mini-kiállítás dokumentumok és fotók százaival mutatja be a Nyugat aranykorát, de a szerzők hangfelvételek és archív filmfelvételek segítségével is megelevenednek. A nyári időszakban kulturális rendezvényekre és fesztiválokra látogatnak el, ősztől pedig elsősorban középiskolák és városi könyvtárak, múzeumok meghívására számítanak.

Írói háromszögek, kegyes csalások

A PIM kézirattárának rejtett kincsei között található naplók és levelezések soraiból írói és szerelmi krízisek bontakoznak ki: ez adta az ötletet annak idején, hogy belekezdjenek a PIM felolvasószínházi sorozatába. Az életesemények meghatározták az adott szerzők  műveit, hogy aztán mai szerzők műveinek alapjává válhassanak - a PIM felolvasószínházi sorozatának szervezőjét Szekeres Dóra kérdezte a sorozatról a literaTV adásában.

Nyugatra tekintve

Február 20-21-22-én a PIM és az ELTE a Nyugat folyóirattal foglalkozó doktoranduszainak szervezésében kerül sor egy három napos Nyugat-konferenciára. A három nap témáiról, a konferencia létrejöttéről, az érdekes témákról kérdeztük Nemeskéri Lucát, a szakmai konferencia egyik résztvevő szervezőjét.