hirdetés

Keresési eredmény a(z) „palatinus” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

RECENZIÓ

Keserű orvosság

Az egyik legígéretesebb fiatal magyar epikus első kötetének hívószava az idegenség. Áthidalhatatlan távolságok, kognitív és mentális szakadékok húzódnak a történet és az elbeszélő között. - Szegő János recenziója Szvoren Edina Pertu című kötetéről.

SZÜLETÉSNAP

Tőzsér Árpád 75 éves

A ma 75. éves Tőzsér Árpád születésnapja alkalmából A vers ablakán kihajolva címmel a Palatinus kiadó megjelentette a szerző válogatott verseinek kötetét. Ebből ajánljunk részleteket és kívánunk boldog születésnapot a költőnek.

Könyvajánló

Szvoren Edina: Pertu

Elbeszéléseiben Szvoren Edina messzire cipeli a hőseit. Bicikliútra Szászföldön, menekülésszerű vakációra a fjordok közé, vagy a fjordoknál is fagyosabb, képzelt jövőbe. De akárhová viszi őket, nem tud szabadulni tőlük: fájdalmas, forró, komikus élményeik a bőrére égnek.

Kritika

Röhög az egész osztály

Reményi József és Tarján Tamás 1981 óta írják a magyar irodalom paródiaciklusait. A mostani kötetükbenn ismét arra tesznek kísérletet, hogy kaleidoszkópját adják a klasszikus és kortárs költők panorámájának. - Jánossy Lajos kritikája a szerzőpáros kötetéről.

ott jártunk

20 x 2000 + 20 marginália

Ismét eltelt egy könyvhét, az ötödik naphoz érve az időjárás kicsivel jobban kedvezett a könyveseknek, mint tegnap. Aki szombaton szerezte be azt, amire szüksége volt, vasárnap már olvashatott is – egy-két oldal az új regényből, egy novella, vagy egy Marginália? Az Írók Boltjában Györe Gabriella járt.

A Palatinus kiadó ajánlata

Margináliák - Kritikák több hangra

A 2000 című folyóirat új szemléletet hozott a kritikaírás műfajában (is): a hagyományos, egyhangú igazságtevést a széljegyzetek többszólamú kórusa váltotta föl. Így születtek meg a korszak legnagyobb hatású írásai jelentős kortárs művekről.

ott jártunk

Öt hét, harminc év, hatvan év

Kettős könyvbemutatót tartott a Palatinus Kiadó az Írók Boltjában május 19-én este: Banga Ferenc, Reményi József Tamás és Tarján Tamás paródiakötetét (Szénszünet), valamint Tarján Tamás színikritika-kötetét (Sólymot a gémtől) ismerhette meg a közönség. Györe Gabriella járt az eseményen.

kritika

Benedek Anna: Akinek észak is dél

Amikor renitens diákként a tanár lebuktatásával próbálkozom, kiderül, hogy bizony a „táncbaj” nem írói kitaláció, hanem létező kórkép, s ettől kezdve ugyanígy tényként kezelem Verancsics Antal dunai hascsikarását vagy Zita királyné félrelépéseinek ismertetését is. - Benedek Anna Balázs Attila könyvéről.

A Palatinus Kiadó ajánlata

Petőcz András: Az idegen arc születése

A 2009-ben 50 éves költő csaknem 30 évnyi munkásságának legjavát kapja kézhez az olvasó. Sokszínű és sokarcú alkotó életművének keresztmetszete a válogatott kötet, a kezdetektől napjainkig, a legfrissebb, legfeljebb folyóiratokban megjelent versekig bezáróan. A Palatinus ajánlata a költészet napjára.

Könyvfesztivál

Új vendégek, új könyvek a Könyvfesztiválon

Ljudmila Ulickaja és a román díszvendégség - e két hívószót talán már mindenki rávágja, ha az április 23-án induló Könyvfesztivál kerül szóba - de kik lesznek még vendégek, milyen könyveket kereshetünk a standokon? Néhány újdonságról számolunk be a Könyvfesztivál kapcsán.
További találatok