hirdetés

Keresési eredmény a(z) „parti nagy lajos” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Klímacsúcs

Parti Nagy Lajos: Beszédvázlat

A klímacsúcs nem viccel, ne vicceljünk mi se. Hiába onta vért, ki most forog a sírjában s más tartózkodási helyén, mikor már-már késő. Akár fél méter léptékben is lehetnek a megállapított tengerszinttel problémák, és nem negatíve, amennyiben. – Parti Nagy Lajos írása a Litera Klímacsúcs című előszilveszterén hangzott el a Trafóban.

JELENKOR 2017. JANUÁR

Parti Nagy Lajos: (mikor Csorba Győző százéves lett)

s hogy hosszú méla les, s hogy mi ne légy a rím miatt, / s ha már, hát pontosan, szépen, / ott a hangsúly, ha nő, ha leszárad, a módon és miérten, / s tán mindegy is, hogy érdemes / avagy... – A Jelenkor folyóirat legújabb számát Parti Nagy Lajos versével ajánljuk.

OTT JÁRTUNK

Főúri gesztusok, plebejusi attitűd

Október 21-én a Művészetek Palotájában rendezték meg a Literárium Extrát, Esterházy Péter emlékestjét Veiszer Alinda, Spiró György, Závada Pál, Bán Zsófia, Parti Nagy Lajos, Dés László és Dés András közreműködésével. Csete Soma helyszíni szemléjét olvashatják. 

A hét verse

A hét verse - Parti Nagy Lajos: Rímként a nyár

Ebben a versben minden benne van a nyárról, mégis feltételes módban - mert a "strand mint vershelyzet eleve kitalált". - A hét versét Szabó Liza választotta.

Köszöntő

Parti Nagy Lajos: Bodorádámnyolcvan

...becsukhatom, de nem tudom letenni. Hát így. Hozzátartozik a létezésemhez. Szép, száraz, szenvedélyesen és takarékosan reménytelen. Ez viszont ad némi reményt, úgy emberileg, mint művészileg... – Nemrég ünnepeltük Bodor Ádám 80. születésnapját. Parti Nagy Lajos köszöntője a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezett ünneplésen hangzott el.

Privát nacionalizmus

Parti Nagy Lajos: A magyarság táplálkozása

Megmondom, mi a magyarság kimerültségének az oka. Az a rengeteg méreg, mely leülepszik a nemzet testében és nyomja az idegeket.  –  A Kiscelli Múzeumban látható Képzelt közösségek, magánképzetek kiállításhoz a Litera szerzői írtak szöveget. Parti Nagy Lajos írását olvashatják.

Ott jártunk

Nagy nemzeti összeesküvés – pirézek, dinoszauruszok, hunok

A Nagyúron túl a másik fontos istensége a pirézeknek a vadkan, mely mára már a piréz nagypáholy összeesküvéseinek jelképévé vált. − Spiró György, Németh Gábor és Parti Nagy Lajos tartottak írói tárlatvezetést a Privát Nacionalizmus kiállításon, december 5-én. Ott jártunk.

Privát nacionalizmus

Spiró György: Csatorna

A kecske belül üreges, a szakállába hatalmas ünnepség keretében helyezték be a blatvák atombomba színezüst indítókulcsát, erről mind az ötvenhét blatvák televízió helyszíni közvetítésben számolt be... – A Kiscelli Múzeumban látható Képzelt közösségek, magánképzetek kiállításhoz a Litera szerzői írtak szöveget. Spiró György írását olvashatják.

Privát nacionalizmus

Privát nacionalizmus

A Privát nacionalizmus projekt keretében a Budapest Galériában és a Kiscelli Múzeumban nyílt kiállítás Képzelt közösségek, magánképzetek címmel. 2015. december 5-én 18 órától a Litera szervezésében három író – Németh Gábor, Parti Nagy Lajos és Spiró György – vezeti körbe a látogatót a tárlaton, majd az estet felolvasás és beszélgetés zárja.

Litera Rádió

LITERA RÁDIÓ – Réz Pál: Bokáig pezsgőben című könyvéről

2015. november 11-én, szerdán Réz Pál és Parti Nagy Lajos Bokáig pezsgőben című könyvéről Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és Vári György beszélgetett az Előhívásban. A Litera Rádió felvételét hallhatják. 

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

PRIVÁT NACIONALIZMUS - Írói tárlatvezetés és felolvasás


Kezdő dátum: 2015-12-05 18:00:00
Írói tárlatvezetést tart és felolvas: Németh Gábor, Parti Nagy Lajos és Spiró György A Privát nacionalizmus projekt keretében.

Károlyi Csaba: Mindig más történik című könyvének bemutatója


Kezdő dátum: 2015-11-24 17:00:00
Károlyi Csaba: Mindig más történik (25 irodalmi beszélgetés) című könyvének bemutatója. Részt vesznek: Károlyi Csaba, Szilágyi Zsófia, Parti Nagy Lajos, Mészáros Sándor.

Posztomodern duó – Kovács András Ferenc és Parti Nagy Lajos


Kezdő dátum: 2015-09-11 19:00:00
Posztmodern duó – Kovács András Ferenc és Parti Nagy Lajos a budapesti Bereg Bárban.

Piknikezzen szerzőinkkel!


Kezdő dátum: 2015-09-05 16:00:00
Grecsó Krisztián, Nyáry Krisztián, Parti Nagy Lajos, Spiró György és Tóth Krisztina a Pozsonyi Pikniken.

Juha Siltanen-Jorma Uotinen: Piaf, Piaf

Bárka Színház, Vívóterem (Bp, VIII., Üllői út 22.)
Kezdő dátum: 2008-10-28 19:00:00

Juha Siltanen-Jorma Uotinen: Piaf, Piaf

Bárka Színház, Vívóterem (Bp, VIII., Üllői út 22.)
Kezdő dátum: 2008-10-17 19:00:00

Juha Siltanen-Jorma Uotinen: Piaf, Piaf - bemutató

Bárka Színház, Vívóterem (Bp, VIII., Üllői út 22.)
Kezdő dátum: 2008-10-16 19:00:00

Juha Siltanen-Jorma Uotinen: Piaf, Piaf - nyilvános főpróba

Bárka Színház, Vívóterem (Bp, VIII., Üllői út 22.)
Kezdő dátum: 2008-10-15 19:00:00

Jazztalk Parti Nagy Lajossal

Merlin (Bp. V. ker., Gerlóczy u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-10-01 21:00:00

A Tisztabúza éjszakája

RS9 Színház (Bp, VII., Rumbach Sebestyén u. 9.)
Kezdő dátum: 2008-05-20 19:00:00
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Parti Nagy Lajos tárlatvezetése

Parti Nagy Lajos a Kiscelli Múzeum Privát nacionalizmus projekt keretében megrendezett Képzelt közösségek, magánképzetek című kiállításán tartott tárlatvezetést. Választott alkotója, a Borsos Lőrinc művésznéven ismert Borsos János és Lőrinc Lilla művészpáros Mozdíthatatlan ország című alkotásához fűzött kommentárt. A rendhagyó tárlatvezetést megtekinthetik a LiteraTV-ben.

LITERA TV

Parti Nagy Lajos az Írómoziban az Árvácskáról

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozatának, az Írómozinak évadzáró darabjában Parti Nagy Lajos volt a vendégünk, aki Ranódy László Árvácska című, Móricz Zsigmond művéből készült filmjét választotta. Videónkból kiderül, hogy miért.

VIDEÓ

Parti Nagy Lajos - Franz Kafka: Az átváltozás

December 30-i tizedik Előszilveszteri partinkon tíz híres történetet dolgozott fel tíz felkért írónk. Most Parti Nagy Lajos nagyszerű átírását ajánljuk Kafka Az átváltozás című művéből.

Videó

Parti Nagy Lajos: Olyan leszel, amilyennek mutatod magad

Parti Nagy Lajossal beszélgettünk Ünnepi Könyvhétre megjelent új könyve (Az étkezés ártalmasságáról) előzményeiről, az önértelmezés következményeiről, Mészöly Miklós igazi műfajáról, valamint a költészet és a próza viszonyáról, belső súlypontjairól. - Videó.

Olvassunk együtt Ormosbányán!

Az Olvassunk Együtt! csapata Borsod megyében, Ormosbányán járt. Hámori Gabi és Parti Nagy Lajos olvasott együtt a gyerekekkel és az Apró Színház szórakoztatta az iskolásokat.

Etűdök zongorára és angyalra

Parti Nagy Lajos Angyalcéduláiból olvas fel, Oláh Kálmán pedig zongorán kíséri, nem csak az írót, hanem az angyalokat is.

Parti Nagy Lajos a mesékről és a drámákról

Januárban Banga Ferenc és Parti Nagy Lajos voltak a vendégei a Képzettársítások, AEON-estek a Nemzetiben című sorozatnak. Parti Nagy Lajost a mesékhez és a drámaíráshoz fűződő viszonyáról kérdezte Alföldi Róbert.

Banga Ferenc mindig rajzol

Januárban Banga Ferenc és Parti Nagy Lajos voltak a vendégei a Képzettársítások, AEON-estek a Nemzetiben című sorozatnak. Banga Ferenc a rajzolás, az alkotás öröméről mesélt Alföldi Róbernek.

"Nincs kedvenc szavam"

Parti Nagy Lajost őszi terveiről, munkáiról valamint a szigligeti JAK-táborhoz kapcsolódó élményeiről kérdezte a literaTV. Kiderült, nemsokára megjelenik a Magvetőnél Banga Ferenc illusztrációival díszített meseátiratokat tartalmazó kötete, Pecsenyehattyú címmel, valamint a Struber Péter című gyerekvers kötet Tiger Lillies által megzenésített Junk-opera szövét fordítja magyarra, amely Asher Tamás rendezésében lesz majd látható az Örkény színházban.
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Karácsonyi mesék 2

Karácsonyi rap és karácsony Afrikában

2013. december 26. - Karácsonyi mesék

Gyerekmese naplósorozatunk mai darabjában Parti Nagy Lajos és Both Gabi kislányai, Parti Nagy Elza és Parti Nagy Berta verseit, rajzait és meséit, valamint Szijj Ferenc kislánya, a tíz és fél éves Szijj Zina Róza karácsonyi meséjét olvashatják el és tekinthetik meg. - „Gyere már karácsony hol van a kalácsom? Ne Ne Ne Ne Jee!!!”

Netnapló

Valuska Gábor fotónaplója 7

Valuska Gábor - 2012. szeptember 23.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs írókról. Ezen a héten a Litera fotósa, Valuska Gábor képeit tekinthetik meg. Az utolsó, hetedik napon a Könyves magazinba készült fotókat mutatjuk meg, Parti Nagy Lajos és Grecsó Krisztián íróasztaláról. 

Virágok arca!

2008. szeptember 3. – Rimóczi László
Parti Nagy Lajos/Sárbogárdi Jolán – A test angyala (habszódia) c. kisregénye annyira rettenetesen nagyon megdelejezett, hogy ösztönös kényszert éreztem, hogy írjak egy hasonló regényt. Ez meg is történt, és ha a link tördelő végre hajlandó lesz elolvasni, talán szeptember végén már napvilágra is kerül.

Apám könyvtárából -

2008. április 2. - John Bátki
Könyvek… egynehány régebbi kötet a könyvek százaiból, amelyek rám maradtak apám hagyatékából. Gyűjtött ezenkivül még: bélyegeket, régipénzeket, képeket, faragványokat; mondásokat, közmondásokat, vicceket; embereket, ismerősöket, barátokat. Rám csak a régi szőnyegek gyűjtese ragadt – no meg a szavak iránti szenvedély, amit forditásokkal és egyéb irkafirkáimmal próbálok kielégíteni.

Valódi világot

2007. június 12. - Balogh Endre
Tehát nem az van, hogy az interneten mindenki megírhatja a véleményét, és az odakerül a könyvesblogra, nem, oda csak megszűrt tartalom kerülhet, amit valakik szerkesztenek. (Ezt amiatt kell tisztázni, mert már hallottam, hogy hát nem korlátozza senki sem azt, mi kerül fel.)

Konkrét előszél

2007. június 5. - Varró Dániel
Ritkán lesz persze az, de arról is meg vagyunk mind a ketten győződve, hogy muszáj ezt közbe gondolni, mert abban a pillanatban, hogy az ember csak valami elég jót akar csinálni, megpecsételődik a sorsa, és óhatatlanul maximum közepes lehet az eredmény. És ha meg eleve csak közepeset akar… abból lesz a magyar filmvígjáték.

Madeleine sütemény és abált szalonna

2007. március 1. – Szilágyi Zsófia
...hogyan igyekszik betölteni egy író azokat a „réseket”, amelyeket a számára fontos elődök műveiben felfedez. Azt a hiányt, például, hogy az Anna Kareninából hiányoznak az ágyjelenetek. Ott vannak mögötte, de nincsenek leírva. Abban a regényben, amely maga is egy hiányt írt tovább: állítólag Tolsztoj azt bontotta ki regénnyé, mi lett volna, ha Tatyjána nem utasítja vissza Anyegint, hanem a szeretője lesz.

Road-movie, horror

2006. 02. 03. – Dragomán György
Eszembe jutott, hogy a múltkor milyen vicces kis párbeszédnek lehettem a tanúja a metróvezető és a diszpécser között. (Legelöl utaztam, ott, ahol le szokott lenni kaparva egy-egy átkukucskálásnyi hely a vezetőfülke mögötti ajtót borító olajfestékből). Diszpécser: Na Pista, semmi zökkenő az állomásra bemenet? Pista: Nem, simán ment minden. Diszpécser: Úgy látszik, az acél sok mindent kibír. Jó munkát.

Az Oktogon kilencedik szöge (3)

2005. 10. 19. - Poós Zoltán
A naplóírás irányt szab, a mindennapokat a józan szervezőkészség kormányozza: nincs mellébeszélés, nincsenek fölösleges séták a szívós romlás jeleit mutató, mégis „lendületben” lévő városban, az írás maga a szervező erő – nem mintha eddig nem ez lett volna a tisztes cél.
[A szerzőről a képet Somlói Kolos készítette.]

Egy leendő szombatos feljegyzései

2005. 08. 04. - Ágoston Zoltán
A szándéketika alapján mérve tehát a macskák éppúgy elítélendőek a felkeltés vádjában, mint a roló. Nem tagadom, macskatárgyban vita van a családban. A családom és köztem. A macska az macska, az macska, az macska, mondják ők, nem érted?, és hogy én nyilván utálom őket, mármint a macskákat, akikről tilos azt mondani, hogy azokat.
További találatok

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Grafitnesz, egy megalomán profán kritikája a nihilből

Előrebocsátom, profán vagyok. Kedvenc tinikori versem , ?In Anctartica is snowing, And in Mexico is hot, In Japan the wind is blowing, And in Italy is hot. ? Utálom a spenótot, a tehénturós laskát,...