hirdetés

Keresési eredmény a(z) „parti nagy lajos” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Ott jártunk

Hungarofuturista rituálé a Margón

A Margón egy különleges intermediális rituálé keretében ismerhette meg a közönség a hungarofuturista mozgalom lényegét: a posztmagyarság esztétikáját, rítusait és mitológiáját, bolygóközi sorskérdésekkel. – Ott jártunk.

Látó 2018/2

Iszapra menetet vágni – Beszélgetés Parti Nagy Lajossal

Egyébként, amikor azt mondom, hogy a költészet nekem a legfontosabb, akkor azt értem ez alatt, hogy erre vagyok leginkább szocializálva, ezt tudom leginkább, ez az a kályha, ahonnan az ember kíváncsiságból elkezdett például prózát írni vagy elkezdett darabokat írni, átírni, fordítani. – A Látó folyóirat 2018/2. számát ajánljuk a Parti Nagy Lajossal készült interjúval.

Ott jártunk

Genderszempontok a tanárképzésben és a közoktatásban

2018. február 23-án A humaniórák szerepe a tanárképzésben – Irodalmi hagyományok és élő társadalom címmel rendeztek egész napos konferenciát az ELTE-n. A plenáris előadások mellett több izgalmas diskurzus színesítette az eseményt, többek között egy irodalmi beszélgetés Parti Nagy Lajossal, és egy kerekasztal-beszélgetés, amely a társadalmi nem szempontjait tárgyalta az oktatásban. – Ott jártunk.

KRITIKA

Életbüfológiai gondatok

Mert visszaríni nincs mit: testbe szorul a létezés, létbüfébe minden holnapunk. Őszológiai csók a Múzsa csókja, áttetsző fény: „rolóhalál”, redőnyrés játéka a falon… – Parti Nagy Lajos létbüfé című kötetéről Lajtos Nóra írt kritikát.

INTERJÚ

Parti Nagy Lajos: Alakmások és versmozik

A legegyszerűbb, hol könnyebb, hol nehezebb stratégia az, hogy hagyok időt, nem hagyom penzumálódni, annál nekem a vers fontosabb. Nem a közlése, hanem a közele, hogy legyen, bennem, a gépemben. Legalább a lehetősége. – A hónap szerzőjével, Parti Nagy Lajossal Fehér Renátó készített interjút.

A hónap szerzője

Parti Nagy Lajos: Ki az az Elizeus?

Olykor a hangütés (s a vándorlás mint téma) Kassák A ló meghal... versét idézi, s persze Tolnai Ottót – szövegszerűen a fantasztikus Dánia-verset –, de Vajna beszéde jóval kevésbé tömött, színes és szétágazó. Nem sodortatja el magát, rigorózusan visszafogott, iróniája igazán kedvemre való. – Vajna Ádám költészetét Parti Nagy Lajos mutatja be a Litera olvasóinak.

A hónap szerzője

Parti Nagy Lajos: „Számodra műhely”

Nem tudom, „tényleg nem tudom", olyan lesz, amilyenné olvassák az olvasók. Olyan lesz, és az lesz. Kíváncsi, az vagyok, de az én olvasatom nekem se igazán fontos. – A hónap szerzője, Parti Nagy Lajos legújabb Dumpf-céduláiból olvashatnak.

A hónap szerzője

A hónap szerzője: Parti Nagy Lajos

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. 2018 januárjában Parti Nagy Lajos a hónap szerzője a Literán.

Hír

A 2017-es Látó-nívódíj nyertesei

2017-ben huszonhatodik alkalommal osztja ki a Látó szépirodalmi folyóirat szerkesztősége nívódíjait. Ebben az évben György Alida, Parti Nagy Lajos, Székely Örs és Szöllősi Mátyás veheti át a díjat.

Ott jártunk

Esterházyt utánozni képtelenség

Esterházy Péter felszabadította az olvasót, de felszabadította a szépirodalmat is. Megmutatta, hogy egészen más szemszögből is rá lehet nézni valamire. – Az Asztali beszélgetések sorozatban a PIM-ben Parti Nagy Lajos és Závada Pál Esterházy Péterre emlékezett. Ott jártunk.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

PRIVÁT NACIONALIZMUS - Írói tárlatvezetés és felolvasás


Kezdő dátum: 2015-12-05 18:00:00
Írói tárlatvezetést tart és felolvas: Németh Gábor, Parti Nagy Lajos és Spiró György A Privát nacionalizmus projekt keretében.

Károlyi Csaba: Mindig más történik című könyvének bemutatója


Kezdő dátum: 2015-11-24 17:00:00
Károlyi Csaba: Mindig más történik (25 irodalmi beszélgetés) című könyvének bemutatója. Részt vesznek: Károlyi Csaba, Szilágyi Zsófia, Parti Nagy Lajos, Mészáros Sándor.

Posztomodern duó – Kovács András Ferenc és Parti Nagy Lajos


Kezdő dátum: 2015-09-11 19:00:00
Posztmodern duó – Kovács András Ferenc és Parti Nagy Lajos a budapesti Bereg Bárban.

Piknikezzen szerzőinkkel!


Kezdő dátum: 2015-09-05 16:00:00
Grecsó Krisztián, Nyáry Krisztián, Parti Nagy Lajos, Spiró György és Tóth Krisztina a Pozsonyi Pikniken.

Juha Siltanen-Jorma Uotinen: Piaf, Piaf

Bárka Színház, Vívóterem (Bp, VIII., Üllői út 22.)
Kezdő dátum: 2008-10-28 19:00:00

Juha Siltanen-Jorma Uotinen: Piaf, Piaf

Bárka Színház, Vívóterem (Bp, VIII., Üllői út 22.)
Kezdő dátum: 2008-10-17 19:00:00

Juha Siltanen-Jorma Uotinen: Piaf, Piaf - bemutató

Bárka Színház, Vívóterem (Bp, VIII., Üllői út 22.)
Kezdő dátum: 2008-10-16 19:00:00

Juha Siltanen-Jorma Uotinen: Piaf, Piaf - nyilvános főpróba

Bárka Színház, Vívóterem (Bp, VIII., Üllői út 22.)
Kezdő dátum: 2008-10-15 19:00:00

Jazztalk Parti Nagy Lajossal

Merlin (Bp. V. ker., Gerlóczy u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-10-01 21:00:00

A Tisztabúza éjszakája

RS9 Színház (Bp, VII., Rumbach Sebestyén u. 9.)
Kezdő dátum: 2008-05-20 19:00:00
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Parti Nagy Lajos tárlatvezetése

Parti Nagy Lajos a Kiscelli Múzeum Privát nacionalizmus projekt keretében megrendezett Képzelt közösségek, magánképzetek című kiállításán tartott tárlatvezetést. Választott alkotója, a Borsos Lőrinc művésznéven ismert Borsos János és Lőrinc Lilla művészpáros Mozdíthatatlan ország című alkotásához fűzött kommentárt. A rendhagyó tárlatvezetést megtekinthetik a LiteraTV-ben.

LITERA TV

Parti Nagy Lajos az Írómoziban az Árvácskáról

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozatának, az Írómozinak évadzáró darabjában Parti Nagy Lajos volt a vendégünk, aki Ranódy László Árvácska című, Móricz Zsigmond művéből készült filmjét választotta. Videónkból kiderül, hogy miért.

VIDEÓ

Parti Nagy Lajos - Franz Kafka: Az átváltozás

December 30-i tizedik Előszilveszteri partinkon tíz híres történetet dolgozott fel tíz felkért írónk. Most Parti Nagy Lajos nagyszerű átírását ajánljuk Kafka Az átváltozás című művéből.

Videó

Parti Nagy Lajos: Olyan leszel, amilyennek mutatod magad

Parti Nagy Lajossal beszélgettünk Ünnepi Könyvhétre megjelent új könyve (Az étkezés ártalmasságáról) előzményeiről, az önértelmezés következményeiről, Mészöly Miklós igazi műfajáról, valamint a költészet és a próza viszonyáról, belső súlypontjairól. - Videó.

Olvassunk együtt Ormosbányán!

Az Olvassunk Együtt! csapata Borsod megyében, Ormosbányán járt. Hámori Gabi és Parti Nagy Lajos olvasott együtt a gyerekekkel és az Apró Színház szórakoztatta az iskolásokat.

Etűdök zongorára és angyalra

Parti Nagy Lajos Angyalcéduláiból olvas fel, Oláh Kálmán pedig zongorán kíséri, nem csak az írót, hanem az angyalokat is.

Parti Nagy Lajos a mesékről és a drámákról

Januárban Banga Ferenc és Parti Nagy Lajos voltak a vendégei a Képzettársítások, AEON-estek a Nemzetiben című sorozatnak. Parti Nagy Lajost a mesékhez és a drámaíráshoz fűződő viszonyáról kérdezte Alföldi Róbert.

Banga Ferenc mindig rajzol

Januárban Banga Ferenc és Parti Nagy Lajos voltak a vendégei a Képzettársítások, AEON-estek a Nemzetiben című sorozatnak. Banga Ferenc a rajzolás, az alkotás öröméről mesélt Alföldi Róbertnek.

Nincs kedvenc szavam

Parti Nagy Lajost őszi terveiről, munkáiról valamint a szigligeti JAK-táborhoz kapcsolódó élményeiről kérdezte a literaTV. Kiderült, nemsokára megjelenik a Magvetőnél Banga Ferenc illusztrációival díszített meseátiratokat tartalmazó kötete, Pecsenyehattyú címmel, valamint a Struber Péter című gyerekvers kötet Tiger Lillies által megzenésített Junk-opera szövegét fordítja magyarra, amely Asher Tamás rendezésében lesz majd látható az Örkény színházban.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Karácsonyi mesék 2

Karácsonyi rap és karácsony Afrikában

2013. december 26. - Karácsonyi mesék

Gyerekmese naplósorozatunk mai darabjában Parti Nagy Lajos és Both Gabi kislányai, Parti Nagy Elza és Parti Nagy Berta verseit, rajzait és meséit, valamint Szijj Ferenc kislánya, a tíz és fél éves Szijj Zina Róza karácsonyi meséjét olvashatják el és tekinthetik meg. - „Gyere már karácsony hol van a kalácsom? Ne Ne Ne Ne Jee!!!”

Netnapló

Valuska Gábor fotónaplója 7

Valuska Gábor - 2012. szeptember 23.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs írókról. Ezen a héten a Litera fotósa, Valuska Gábor képeit tekinthetik meg. Az utolsó, hetedik napon a Könyves magazinba készült fotókat mutatjuk meg, Parti Nagy Lajos és Grecsó Krisztián íróasztaláról. 

Virágok arca!

2008. szeptember 3. – Rimóczi László
Parti Nagy Lajos/Sárbogárdi Jolán – A test angyala (habszódia) c. kisregénye annyira rettenetesen nagyon megdelejezett, hogy ösztönös kényszert éreztem, hogy írjak egy hasonló regényt. Ez meg is történt, és ha a link tördelő végre hajlandó lesz elolvasni, talán szeptember végén már napvilágra is kerül.

Apám könyvtárából -

2008. április 2. - John Bátki
Könyvek… egynehány régebbi kötet a könyvek százaiból, amelyek rám maradtak apám hagyatékából. Gyűjtött ezenkivül még: bélyegeket, régipénzeket, képeket, faragványokat; mondásokat, közmondásokat, vicceket; embereket, ismerősöket, barátokat. Rám csak a régi szőnyegek gyűjtese ragadt – no meg a szavak iránti szenvedély, amit forditásokkal és egyéb irkafirkáimmal próbálok kielégíteni.

Valódi világot

2007. június 12. - Balogh Endre
Tehát nem az van, hogy az interneten mindenki megírhatja a véleményét, és az odakerül a könyvesblogra, nem, oda csak megszűrt tartalom kerülhet, amit valakik szerkesztenek. (Ezt amiatt kell tisztázni, mert már hallottam, hogy hát nem korlátozza senki sem azt, mi kerül fel.)

Konkrét előszél

2007. június 5. - Varró Dániel
Ritkán lesz persze az, de arról is meg vagyunk mind a ketten győződve, hogy muszáj ezt közbe gondolni, mert abban a pillanatban, hogy az ember csak valami elég jót akar csinálni, megpecsételődik a sorsa, és óhatatlanul maximum közepes lehet az eredmény. És ha meg eleve csak közepeset akar… abból lesz a magyar filmvígjáték.

Madeleine sütemény és abált szalonna

2007. március 1. – Szilágyi Zsófia
...hogyan igyekszik betölteni egy író azokat a „réseket”, amelyeket a számára fontos elődök műveiben felfedez. Azt a hiányt, például, hogy az Anna Kareninából hiányoznak az ágyjelenetek. Ott vannak mögötte, de nincsenek leírva. Abban a regényben, amely maga is egy hiányt írt tovább: állítólag Tolsztoj azt bontotta ki regénnyé, mi lett volna, ha Tatyjána nem utasítja vissza Anyegint, hanem a szeretője lesz.

Road-movie, horror

2006. 02. 03. – Dragomán György
Eszembe jutott, hogy a múltkor milyen vicces kis párbeszédnek lehettem a tanúja a metróvezető és a diszpécser között. (Legelöl utaztam, ott, ahol le szokott lenni kaparva egy-egy átkukucskálásnyi hely a vezetőfülke mögötti ajtót borító olajfestékből). Diszpécser: Na Pista, semmi zökkenő az állomásra bemenet? Pista: Nem, simán ment minden. Diszpécser: Úgy látszik, az acél sok mindent kibír. Jó munkát.

Az Oktogon kilencedik szöge (3)

2005. 10. 19. - Poós Zoltán
A naplóírás irányt szab, a mindennapokat a józan szervezőkészség kormányozza: nincs mellébeszélés, nincsenek fölösleges séták a szívós romlás jeleit mutató, mégis „lendületben” lévő városban, az írás maga a szervező erő – nem mintha eddig nem ez lett volna a tisztes cél.
[A szerzőről a képet Somlói Kolos készítette.]

Egy leendő szombatos feljegyzései

2005. 08. 04. - Ágoston Zoltán
A szándéketika alapján mérve tehát a macskák éppúgy elítélendőek a felkeltés vádjában, mint a roló. Nem tagadom, macskatárgyban vita van a családban. A családom és köztem. A macska az macska, az macska, az macska, mondják ők, nem érted?, és hogy én nyilván utálom őket, mármint a macskákat, akikről tilos azt mondani, hogy azokat.
További találatok

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Grafitnesz, egy megalomán profán kritikája a nihilből

Előrebocsátom, profán vagyok. Kedvenc tinikori versem , ?In Anctartica is snowing, And in Mexico is hot, In Japan the wind is blowing, And in Italy is hot. ? Utálom a spenótot, a tehénturós laskát,...