hirdetés

Keresési eredmény a(z) „peer krisztián” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Interjú

Peer Krisztián: Én még mindig hallgatok

Az érzelmi hatások, amiket részben a versek váltanak ki, részben a konkrét, bulvárízű életszituáció, azt eredményezik, hogy az olvasók egy része egyfajta ködfátyolon és/vagy könnyfüggönyön keresztül néz rájuk, és ezen keresztül nehezebb észrevenni a dolog finomságait, cizelláltságát, hogy minden réteg alatt van még egy másik. – Peer Krisztiánnal Nagy Gabriella beszélgetett.

RÉSZLET A KÖNYVBŐL

Peer Krisztián: 42 (részlet)

Aminek nincs tanúja, / nincs tanulsága. / Eltaposott spanglivég, / se én, se szék. – Peer Krisztián 42 című verseskötetéből olvashatnak részleteket.

Kritika

Szabadpolc – Dialógusok egy szereplőre

A polcokon nincs szoros tematikus összefüggés, ám a könyvek valamiképp mégis sort alkotnak. – Mészáros Gábor kritikáit olvashatják Pál Sándor Attila Düvő, Peer Krisztián 42 és Hevesi Judit  Holnap ne gyere című, Könyvfesztiválra megjelent versesköteteiről.

Ott jártunk

Versek télről

Peer Krisztiánnak tizenöt év után jelenik meg új verseskötete a költészet napjára. Gyászról, a lírai megszólalás és az „újra írás” nehézségéről Nemes Z. Márió beszélgetett vele az ELTE Média Tanszékén. – Mészáros Gábor beszámolója.

HÍR

Átadták az idei Füst Milán-díjakat

Lanczkor Gábor és Peer Krisztián az idei díjazottak. A Füts Milán-díj kuratóriuma – Gergely Ágnes, a költészeti kuratórium elnöke, Marno János és Térey János, a költészeti kuratórium tagjai – 2016. december 14-én, ma adta át a díjakat a Petőfi Irodalmi Múzeum Bártfai Termében.

LAUDÁCIÓ

Marno János: Egy visszatérő üdvözlése

Szeretném biztosan azt gondolni, jól és a legjobbkor tette. A sivatagi kereskedés, tizenöt éven át, sallangtalaníthatja az embert, pláne azt az embert, aki alkati okokból testi-lelki-szellemi túlmozgásban szenvedett... – A Füst Milán-díjjal jutalmazott Peer Krisztiánt Marno János laudálja.

Magasiskola

Peer Krisztián: 40; Félteni magadtól

Egy nagy öleléssel / a másikra kenni – / ez az a dörgölődzés, ami nélkülözhetetlenné tesz. / Vagy megöregedni tanúk nélkül, / szálegyedül. – Magasiskola rovatunkban Peer Krisztián verseit olvashatják. 

OTT JÁRTUNK

Peer Krisztián állomásai

Peer Krisztián augusztus 17-én a Soteria Irodalmi Klub keretében az élete állomásain kalauzolta végig a közönséget, az iránytűk a még meg nem jelent versei voltak. – Ott jártunk.

Dumaszínház

Írók stand-upolnak

A Dumaszínházban az írók, ahelyett, hogy írnának, beszélnek. A macskák miákolnak, az ebek vonyítanak, a kishalacskák ikrát ürítenek kacéran... az írók meg stand up-olnak. – Mostantól a Literán is nyomon követhetik, mit "dumál" az író, mikor épp nem ír.

Talált tárgy

Nyelvterület (előtt)

Kéri Piroska gyűjteményéből származik e heti "talált tárgyunk". Rajta a Nyelvterület nevű rapzenekar tagjai: Poós Zoltán, Peer Krisztián és Térey János. Várjuk talált tárgyaikat továbbra is.
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Nehéz mesterség

2007. december 27. - Toepler Zoltán
(23:32) Van egy mondat a Taxidermia elején, hogy nem a pina forog a világ körül, hanem igenis, a világ forog a pina körül. Nem tudom, hogy ezt a Party Nagy Lajos írta-e, mint a film nagy részét, de ez mesteri mondat, dacára, hogy idegesítően pontatlan.

CSAK drámaíró

2007. december 24. - Toepler Zoltán
(21:29) Mi érdekelheti a nyájas, vagy nyályas, olvasót? Nem, helyesen nyájas, igen, a nyályast aláhúzta pirossal a word. Megint reflektáltam. Nem is olyan könnyű azt az esküt betartani, prózát írni, sőt, meglehetősen nehéz, drámát még nehezebb, főleg, ha az ember nem magolta be a helyesírást. Kétségtelen, hogy nyolcáltalánossal ördögien nehéz.

Valami a katonaköltőkről

2007. július 20. – Györe Gabriella
Van symphonia is, DJ Palotai és DJ Fraser, búgó gerlicék, fordított sorrendben, bájos madárlábaikkal sikálnak a bakeliten, egyelőre csak kívülről hallgatjuk, párszemélyes asztal, körülöttem alkotók és sem. A Landscape - videoáldozatban keresztre feszített Peer Krisztián az est fáradt sztárja, kábelekből font töviskoronáján öt mikrokamera a tüske, saját magát nézi a közönség az öt kivetítőn...

Fesztivákör-képek

2007. július 19. - Györe Gabriella
A Szegeden egyszerre zajló két fesztivál a mindenevő közönségnek nem nagyon hagy pihenőidőt. A Szabad Színházak Nemzetközi Találkozója és az Alternatív Színházi Szemle egymást érő programjai közül csak felvillantatni tudok néhányat: most ezek szorultak a naplóba, hogy helye legyen a Woyzeck-koncertnek középen.

Hullámvölgy

2007. július 18. - Györe Gabriella
Ily mondatokban méz és epe foly, / Egyfelől vérző kín, másról mosoly. / De szó csak szó, – s a megsebzett szivet / A fülön át gyógyítni nem lehet. – mondja Brabantio, Desdemona apja az első felvonás harmadik jelenetében a dózsénak. Nekrosiusnál ebből semmi sincs.

Eltörik a pátosz

2006. 05. 17. – Sopotnik Zoltán
Azt halottam, hogy Csobánka Zsuzsa lesz a JAK arca: hatalmas óriásplakátokról fog mosolyogni a munkába igyekvőkre vagy vásárlási rohamaikat csíkos cekkerbe gyömöszölőkre. Meg a tolvajokra, kurvákra és egyéb háziállatokra. Örülök. Végre egy igazi, kreatív ötlet: így kell a kortárs irodalmat bevinni az "erdőbe", közelebb az emberekhez.

Amatőr

2006. 04. 28. – Pollágh Péter
Mindig gyűléseket kell tartani. Partikat, ahol érezheted, hogy bődületesen kívánatos vagy és szellemes: olyan, mint más. Ahol nem csinálsz semmit, csak évődsz, hozott anyagból fogyasztasz, fogyasztod el, amid van. Kigurulnak a gyöngyök is, bár disznók baszottul nincsenek, csak komplexusok. Aztán lehuppannak a földre vagy a fotelba (a komplexusok), s beszélgetni kezdenek. Hát persze, hogy jól szórakozom. Hát persze, hogy ennél többet érzek.

Kurta-furcsa vég

2003. 12. 25. - Peer Krisztián netnaplója
E naplóval búcsúzik Peer Krisztián, ezidáig egyetlen szerzőnk, aki felrúgva a netnapló-írás megszokott kereteit egy hetes naplóját több részletre tagolva két hétnél kicsit hosszabb idő alatt írta meg. De minden jó, ha jó a vége, a darab kész, a karácsony telik, ajándék kötetek lapjai közül feltekintve szurkolunk érte, s reméljük, már a háta sem fáj.

Hatodik

2003. 12. 21. - Peer Krisztián netnaplója
A napok folyása - ki sejtette? - gyorsabbnak bizonyult, mint az írás röpte, de nem szabadkozom. Inkább felidézek egy régi félrehallást. Sokáig hittem a legviccesebb magyar popelőadónak már nem emlékszem kit, azt énekelte: "Vége van már a hétnek, a hétvégi bulik egymásba érnek." Azaz a hét, mint időszámítási egység értelmét (jelentését) vesztette, éljen az idő új tagolása!

Próbafolyamat

2003. 12. 15. - Peer Krisztián netnaplója.
Reggelre rettentően átfagytam, Balázs különös betegsége: 15 fokban egy szál köntösben izzad, éjjelre ezért lejjebb tekeri. És három perc után jelzik a hőreceptorai, ha huncutkodom. Kiadós reggeli, joghurtos padlizsánkrém, sült paprika tahinával, hideg csirke, sajtok.
További találatok

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

P R O G R A M - beszéd

    Mottó A jogállam is diktatúra, csak a diktátor nem konkrét személy, hanem a Jog. A Jog úgy viszonyul a jogászhoz, mint internet, az internetezőhöz Alulírott Kabai Gábor, azaz a 3. isteni személy...

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Peer Krisztián a Soteria Irodalmi Klubban


Kezdő dátum: 2016-08-17 16:30:00
Peer Krisztiánnal Ménes Attila beszélget.

Három az egyben

Sirály (Bp. VI., Király u. 50.)
Kezdő dátum: 2007-12-05 18:00:00

Old Death, avagy én se téged

Színházi Bázis (Zsámbék, Műemlék Bázis)
Kezdő dátum: 2007-08-19 20:30:00

Peer Krisztián: Old Death, avagy én se téged

Színházi Bázis (Zsámbék, Műemlék Bázis)
Kezdő dátum: 2007-08-18 20:30:00

Peer Krisztián: Old Death, avagy én se téged

Színházi Bázis (Zsámbék, Műemlék Bázis)
Kezdő dátum: 2007-08-17 20:30:00

Művészetek Völgye, 2007

Pula
Kezdő dátum: 2007-08-01 17:30:00

Budapest Slam 2. - Szolidaritás

Műcsarnok (Bp. XIV., Hősök tere)
Kezdő dátum: 2007-02-09 19:00:00

NESZE! NESZE! NESZE!

Városi Színház (Bp. VIII., Kálvária tér 6.)
Kezdő dátum: 2006-10-01 19:00:00

NESZE! NESZE! NESZE! – Bemutató

Városi Színház (Bp. VIII., Kálvária tér 6.)
Kezdő dátum: 2006-09-30 19:00:00

Nesze, nesze, nesze!

Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis (júl. 7 – szept. 24.)
Kezdő dátum: 2006-07-14 21:00:00
További találatok