hirdetés

Keresési eredmény a(z) „perneczky géza” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Képzőművészet

Perneczky Géza: Budapesti falképek

...ami tegnap még játék volt vagy rögtönzött kaland, az ma már történeti tény, holnapra pedig rangos műemlékké emelkedhet. Ha csak nem történik velük az, amiben nagy mesterek vagyunk különben, nevezetesen, hogy sikerül végleg leradíroznunk a falakról őket, és ezzel kitörölni az ország emlékezetéből a kulturális narrációk egy egész fejezetét. – Perneczky Géza írása a budapesti falképekről.

Levél

Perneczky Géza: Abszolút nyár

A Stefanie-tól kapott programszöveg szerint eközben azt kellett volna észrevenniük a nézőknek, hogy a művésznő a reális terekkel, helyekkel és szituációkkal megküzdve és a saját jól felfogott nomád kompetenciáját is latba vetve használatba vette a hely specifikus tartalékait. – Perneczky Géza ez alkalommal egy kölni performanszról írt.

Esszé

Perneczky Géza: Kósza vándor - Kósza Sipos Lászlóról

Állandóan barátokat keresett, és valami balladás, szomorú és reménytelen költészet áramlott belőle. Egy szél odasodorta harangszó szűnni nem akaró kongását lehetett kihallani mögüle. - Perneczky Géza esszéje Kósza Sipos Lászlóról.

Esszé

Perneczky Géza: Egy disszidálás története II.

Ezután újabb ismerősöm akadt, Helmut Rywelski, egy Sziléziából visszatelepült német, aki ez idő tájt a sok-sok drága galéria mellett az egyetlen igazi underground lokált tartotta fenn Kölnben. Nehézkesen sántikáló, fél oldalát maga után húzó, rossz lábú ember volt... – Perneczky Géza írása Körner Évával közös 1970-es németországi útját és disszidálásának történetét beszéli el. Második rész.

Esszé

Perneczky Géza: Egy disszidálás története I.

Én megkockáztattam, hogy eközben óvatosan és kíméletesen beavassam Körnert a disszidálásom tervébe. Elrémült, halálosan megijedt: ezt nem teheted meg velem! Minket egyszerre engedtek ki Magyarországról, és el is várják tőlünk, hogy együtt és egyszerre térjünk vissza oda. – Perneczky Géza írása Körner Évával közös 1970-es németországi útját és disszidálásának történetét beszéli el. Első rész.

Levél

Perneczky Géza: Subject: Szfinksz

Aki kíváncsi, az játszik a sorssal, és ha tényleg elég buta, vagy elég kíváncsi hozzá, akkor talán ki is hívja eközben a sors haragját maga ellen... – Perneczky Géza művészeti tárgyú levelei közül most egy, a 2000-es évek elején Marinak írt emailt osztunk meg az olvasóval, Szfinksz-tesztről, görögökről és sorsról.

Jelenkor 2016. július-augusztus

Perneczky Géza megnyitóbeszéde a Jelenkorban

Aztán még valamivel későbbről hirtelen Nádas Péter nevébe botlottam bele. Te Jó Isten, ő is ott élt volna egy ideig? Vagy nem? Vagy igen? - Kósa Gergely a Bulcsú utca 21/A alatti bérházról készített gazdag vizuális anyagot. A Jelenkor nyári dupla számát Perneczky Géza kiállítást megnyitó beszédével ajánljuk.

2flekken

Perneczky Géza: Levél Schaár Erzsiről

Valahonnan a negyedik dimenzióból volt belógatva a a magyar környezetbe, és csak a babona tartotta össze a falait, az Erzsiből sugárzó delej. – Perneczky Géza mostantól képzőművészeti tárgyú levélesszék sorozatával jelentkezik a Literán.

A Műút ajánlata

Perneczky Géza: Rózsák nyesése

A Műút folyóirat szerkesztősége könyvsorozatot indított, melynek első darabja Perneczky Géza nagyesszéje: Rózsák nyesése. Bolyongás a művész–galerista–műgyűjtő háromszögben.