hirdetés

Keresési eredmény a(z) „petőfi irodalmi múzeum” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

HÍR

Meghirdették a 2019. évi Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíjpályázatot

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú  Nonprofit Kft. pályázatot hirdet azon fiatal írók, irodalmárok részére, akik szépirodalmi, kritikai, szociográfiai vagy irodalomtörténeti munkájukhoz kérnek támogatást a Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíj elnyerésével. A pályázatok benyújtásának határideje február 11.

Ott jártunk

Átnézni a tűzön

Mintha egyszerre lépnénk a szó és a látvány terébe, egy élet belsejébe és a nagy kereszteződésbe, amelyben múlt és jövő útjai összefutnak. – A hatvanéves Gyukics Gábor verseiből építkező Versvonzatok című kiállításon jártunk.

Nyilatkozat

Az ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete munkatársainak nyilatkozata

Közintézményként a Petőfi Irodalmi Múzeumnak változatlanul a magyar irodalom egyetemes értékeit, a köz javát kell szolgálnia, mindenféle politikai befolyás nélkül. – Az ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének munkatársai nyilatkozatot tettek közzé.

Nyílt levél

A Szépírók Társasága elnökének levele Kásler Miklós miniszternek

A Petőfi Irodalmi Múzeum − közintézmény: az állam tartja fenn annyi más fontos közintézménnyel együtt a köz javára. – A Szépírók Társasága elnöke, Szkárosi Endre nyílt levélben fordult az emberi erőforrások miniszteréhez, Kásler Miklóshoz. A levelet, melyben aggodalmát fejezi ki a PIM jövőjével kapcsolatban, teljes terjedelmében közöljük.

DIA

A DIA új tagja: Lengyel Péter, posztumusz tagok: Hajnóczy Péter és Vasadi Péter

A Digitális Irodalmi Akadémia 2018. szeptember 17-i Tagválasztó Gyűlése három fordulóban, nagy többséggel Lengyel Péter Kossuth-díjas prózaírót választotta meg a testület új tagjának. A PIM főigazgatójának javaslatára a dia.hu adatbázisa két új posztumusz tag, Hajnóczy Péter prózaíró és Vasadi Péter író, költő életművével bővül.

Hír

Seregi Tamás Szegedy-Maszák Mihály-díjas

Seregi Tamás kapta az első Szegedy-Maszák Mihály-díjat, melyet az Irodalomtudományi Intézetben működő, az Irodalomelméleti Osztály tagjaiból álló kuratórium ítélt oda. Az átadásra a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezett emlékkonferencián került sor június 19-én.

Galéria

Ilyen volt – Magyar ballada-díjátadó képekben

Vasárnap, amikor hatalmas eső csapott le Budapestre, összezavarva a Margó Fesztivál precíz programrendjét, fokozva az izgalmakat, borzolva a kedélyeket, a Litera némi várakoztatás és idegborzolás után kihirdette Magyar ballada drámaíróversenyének eredményét. A jó hangulatú esten Posztós János fotózott.

Magyar ballada

Kortárs drámák Arany-balladákra

Bartók Imre, Király Kinga Júlia, Kiss Tibor Noé, Kovács Viktor és Dominik, Papp Sándor Zsigmond, Székely Csaba és Szil Ágnes Arany János balladáinak témáira írt egyfelvonásost. 2018. június 10-én, 19:30-kor a PIM-ben Orosz Ákos, Szabó Simon és Szilágyi Csenge részleteket ad elő a művekből, a zsűri pedig bejelenti döntését.

KÖSZÖNTÉS

Egy hosszútávfutó arányossága – Konrád György 85

Így lesz a kortársak és az utószülöttek számára a konrádi életmű és a konrádi jelenlét is több mint áramló leltár, több mint felelősség, és több mint vezérlőcsillag vagy épp penzum. Akár egyetértőleg viszonyulunk hozzá, akár vitázva, ez a gondolkodói életmű evidens, életre szóló, tehát hosszú távú adottságunk. – Konrád Györgyöt Fehér Renátó köszöntötte.

ÖSZTÖNDÍJ

A 2018-as Babits Műfordítói Ösztöndíj nyertesei

Babits Műfordítói Ösztöndíjat nyert 2018-ban: André Ferenc, Borda Réka, Bordás Máté, Juhászné Hahn Zsuzsanna, Keresztes Balázs, Lesi Zoltán, Marsó Paula, Mohácsi Balázs, Patkó Éva, Rácz Katalin, Simon Márton, Terék Anna, Tóth Kinga, Varju Kata.

További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Szabó Magda 100

Ma 100 éve, 1917. október 5-én született Szabó Magda. Rá emlékezünk ezzel a videóval. Tekintsék meg a Petőfi Irodalmi Múzeum 2005. október 5-ei felvételét, amelyen Szabó Magda mond köszönőbeszédet a tiszteletére egybegyűlteknek. – LiteraTV.