hirdetés

Keresési eredmény a(z) „petőfi sándor” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Előhívás

Az Előhívásban: Petőfi Sándor Útirajzok

Petőfi Sándor Útirajzok című kötetével folytatódik az Előhívás 2019. február 13-án, szerdán, 19 órakor a Nyitott Műhelyben.  Beszélgetnek: Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia.

Részlet a kötetből

Szilágyi Ákos / Posztpetőfi Sándor: Bábuk ura

Szilágyi Ákos Posztpetőfi Sándor-darabjaiból már hallhatott a közönség a Litera legutóbbi előszilveszterén. Ezekből a barguzini versekből és magyarnótákból közlünk most egy csokrot a könyvhétre megjelenő, Bábuk ura kötetből.

Írók írókról

Jön szembe magától is – Szálinger Balázs Petőfiről

Petőfi nekem se nem magyar, se nem romantikus költő, se nem a romantikán túlmutató alkotó a romantika korából – hanem Petőfi. Nem az ikon Petőfi, hanem Petőfi, a költő. – Írók írókról sorozatunkban sorozatunkban Szálinger Balázst kérdeztük Petőfiről.

Hír

Megtalálták Petőfit – állítják a kínai szakértők

A Hír24 számolt ma be arról, hogy kínai szakértők bejelentették, Petőfi Sándor huszonöt éve Barguzinban megtalált maradványainak DNS-vizsgálata 99,9%-os egyezést mutat, vagyis Morvai Ferenc valóban Petőfi nyomára bukkant. A sajtótájékoztató azonban, melyről Nagy József, a Hír24 újságírója számol be, elbizonytalaníthatja az érdeklődőket.

INTERJÚ

Barguzin akkor és most - Beszélgetés Borzák Tiborral

A 2014 egyik ínyenceknek való megjelenése Borzák Tibor újságíró P. S. – Titkok a barguzini csontváz körül című könyve. A kötet annak a kutatásnak a dokumentumait, tényanyagát sorakoztatja fel, amelyet a szerző az 1989-es barguzini expedíciót követő 25 évben végzett. A frissen megjelent könyvről a szerzővel beszélgettünk.

HÍR

ARCPOETICA - Petőfi Sándor életében készült képmásai

A Petőfi Irodalmi Múzeum Arcpoetica című kötete 47 darab, köztük számos, eddig ismeretlen portrét mutat be Petőfi Sándorról, valamint megismerkedhet az olvasó az elveszett vagy lappangó művekkel is. A katalógusban a művészettörténeti adatok mellett a nagyközönségnek szóló, izgalmas képelemzések, a portrék történetéről, további sorsukról szóló tanulmányok olvashatók.

A hét verse

A hét verse - Petőfi Sándor: A négyökrös szekér

Alighanem így kell megélni és a Másikkal megosztani legott azt a mindig újszerű, boldogságával sokkoló, egyszeriségével elszomorító létezéstapasztalatot, hogy az adott pillanat, a ragyogó jelen a fény sebességénél is gyorsabban lesz emlék és varázslat. - A hét versét a Literától elköszönő Szegő János választotta.

Földényi F. László: Az ész álma

Az Európa-szerte elismert esszéíró, Földényi legújabb kötetében a korszellemmel foglalkozik. A korszellem, mint kultúripar azt is integrálja, ami támadja őt. Sőt: mintha éppen azt részesítené előnyben, ami nem engedelmeskedik neki.

Milyen a magyar?

Az 50 hungarikumot tartalmazó kötet külföldiek és magyarok számára kíván segítséget nyújtani, hogy könnyedén eligazodjanak a magyar kultúrában. Ezek alapján az olvasó is összeállíthatja a saját hungarikum szótárát.

Juhász Ferenc: Az őrangyal és a szél

 A költő új kötete 75. születésnapja alkalmából jelent meg.\\r
     

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Séta Petőfi nyomában a mai Belvárosban


Kezdő dátum: 2016-03-12 10:00:00
Indulás: a Deák téri evangélikus templomtól

Budapest Bár lemezbemutató koncert

Katona József Színház (Bp, V., Petőfi Sándor utca 5.)
Kezdő dátum: 2007-12-19 19:00:00

Botcsinálta Rádiókritikusok

REÖK Palota (Szeged, Petőfi Sándor krt.)
Kezdő dátum: 2007-10-10 19:00:00

Szövegek párbeszéde

Országos Széchenyi Könyvtár (Budavári Palota)
Kezdő dátum: 2006-05-13 10:00:00

"Ebben a gyárban hegesztik Puskint"

Tranzit Art Café (Bp, XI., Kosztolányi Dezső tér, régi buszpályaudvar)
Kezdő dátum: 2006-04-26 18:00:00

"Őszinteség- roham" Kornis Mihállyal

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth Gy. u. 4.)
Kezdő dátum: 2006-03-12 18:00:00

Spiró György: Koccanás

Katona József Színház (Bp, V., Petőfi Sándor u. 6.)
Kezdő dátum: 2006-02-14 19:00:00

Spiró György: Koccanás

Katona József Színház (Bp, V., Petőfi Sándor u. 6.)
Kezdő dátum: 2006-02-12 19:00:00

Spiró György: Koccanás

Katona József Színház (Bp, V., Petőfi Sándor u. 6.)
Kezdő dátum: 2006-02-11 15:00:00

Egressy Zoltán: Portugál

Katona József Színház (Bp, V., Petőfi Sándor u. 6.)
Kezdő dátum: 2006-02-05 19:00:00
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Ihlet és nemzet

2008. október 23. – Barta András
Azt hittem, csak nagyon elszigetelődtem erünniszi magányomban, s csak lemaradtam a szaftos zavargásokról, a kellemes budapesti kergetőzésről, de akárhogy keresem a hírekben, meg kell állapítanom, hogy most, 2008 őszére már nagyon szemfüles lett ez a másik erőszakcsoport aka ungárische rendőrség, és bár a világ vicce volt az elkötött tankocska, amely végigszáguld a Madách Imrea téren, most talán kivételesen már én se bánom, hogy a fasiszta gecik nem borogathatnak annyi környezetszennyező autót fel.

Macska, test, vér

2008. október 20. – Barta András
Hogy veszik így át a gépek a hatalmat? Mikor csúcspontjukra érnek, lefagynak, mint nagyapám lábujjai a második világháborúban. Nem is neki fagytak le amúgy, hanem nagymamám sarka, mert amikor kicsi volt, nagyon szegények voltak, nem tudtak mivel fűteni, és nagymamám sarka kilógott a takaró alól, és kicsit megfagyott.

Litera-napló 2.

2008. 03. 11. – Konrád György
Ez a segéd nekem sem akart vacakot eladni, de Gulicska urat megpillantva az igazat és csakis a színigazat mondták, kollegiális tanúként egyaránt fájlalva a kiváló minőség, a megbízható angol szövetek megritkulását, de ami jó volt, azt most előhúzták, ami pedig másodrendű, arra olyan mosolyt vetettek lelki cinkosságban Gulicska úrral, hogy ha én ilyen szövet lettem volna, akkor rongyokban foszlottam volna le a pultról, a nagy hengerből,  a pult alá, és bevonaglottam volna a szeméttartályba.

Kezdetben volt a játék

2006. december 18. - Balla D. Károly
Tudjuk, szinte bármiből le lehet vezetni bármit, nagy eszmerendszerek egyformán jól ráépíthetők olyan fogalmakra, mint anyag, lét, szubjektum, isten, megismerés, lélek, szeretet, káosz, valóság – ezek sorából egyáltalán nem lóg ki a játék, miért ne tekinthetnénk tehát éppen ezt minden kezdetek kezdetének.

Egy kutyáról

2005. 12. 09. - Harcos Bálint
A lapos, tányér alakú combján világított a kiborotvált terület. A seb a tányér élén futott végig. Hosszú, sötétbarna vágás, öt-hat öltéssel. – Addig néztem, amíg megszoktam, amit látok.

Szó-pihék

2005. 07. 17. - Csontos Erika
„Még alig volt reggel, már megint este van” mondja valahol rezignáltan Petőfi – és már megint naplót kéne írni, fűzném hozzá. Igaz, utoljára. Ideje van a sírásnak és ideje a nevetésnek; ideje  a jajgatásnak és ideje a szökdelésnek. Ideje van a kövek elhányásának és ideje a kövek egybegyűjtésének; ideje az ölelgetésnek és ideje az ölelgetéstől való eltávozásnak. Ideje van a naplóírásnak és ideje van a naplóírás befejezésének.

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Megy a juhász Fazsákon

Megy a juhász Fazsákon, Földig ér a Láva; Nagy a legény, de nagyobb Boldogtalan Sára. Gyepes Lanton furulyált, Legelészett Nyárfa. Egyszercsak azt Hagyjaa, hogy Haldoklik Mamája. Fölpattan a...

Erdővidéki kopjafák

Kadicsfala alatt, de még Udvarhely előtt Bethlen József őfelsége, a püspöki főispán három rétet adott ki Dimény Dénkónak s az öccsének Eleknek, felesbe kaszálni. De nem is lett volna más...

Várok Mirnerre

Álmomból riadtam - kezdi Hajnali telefon című egypercesét Örkény István. Az írót mély álmából telefoncsengés ébreszti, a vonal túlsó végén Petőfi Sándor köszön. Az a Petőfi. Biztosan van valami, amit...

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Szilágyi Ákos / Posztpetőfi Sándor: Szibériai Borbély – LiteraTV

Ez az emberfajta dacol a klímaváltozással, egyik klímacsúcsot dönti meg a másik után, nem szenved sem melegtől, sem hidegtől, szabad levegő helyett beéri palackossal... – Szilágyi Ákos írása a Litera Klímacsúcs című előszilveszterén hangzott el a Trafóban.