hirdetés

Keresési eredmény a(z) „petri györgy” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Hír

Harag Anita és Fekete Ádám vehetik át a Petri György-díjat

A Petri György-díj kuratóriuma 2018 áprilisában döntött a 2017-es díjazott személyéről. A díjat Fekete Ádám író, költő nyerte el. A 2018-as díjazottról év végén novemberben hozták meg a döntést. A díjat idén Harag Anita prózaíró kapta. A két díjat egyszerre, 2018. december 22-én, Petri György 75. születésnapján adják át.

INTERJÚ

Várady Szabolcs: Az ember nem tud nem meghatódni

Petri György eddig legteljesebb Összegyűjtött versei-kiadásáról beszélgettünk a kötet szerkesztőjével, Várady Szabolccsal, aki a szöveggondozás kihívásairól, a szerkesztői ízlés jogosultságáról mesélt, de azt is elárulta, miért lehet egyre aktuálisabb Petri költészete. – Melhardt Gergő interjúja.

Könyvajánló

Petri György: Összegyűjtött versek

Petri György verseinek minden eddiginél bővebb gyűjteménye jelent meg. Ebből olvashatnak most részletet.

Kornis folytatásokban

Kornis Mihály: Szerettem volna 1 - részlet az I könyvből

már nem találkozom velük, kivel harminc éve, kivel kilenc, kivel tizennyolc éve nem találkozhatom, mert, mert… mert…, mindegy miért ahhoz képest, hogy milyen fontosak – Kornis Mihály I című regénye folytatásokban.

Őszi újdonságok I.

Ezeket a könyveket várjuk ősszel - 1.

A nyári pihenés után a könyvpiac is új lendületet vesz: rengeteg érdekes könyv jelenik meg az őszi időszakban. Összeállításunk első részében a Magvető kiadó klasszikus és kortárs magyar prózai újdonságait mutatjuk be.

Ott jártunk

"Szűk mezsgye ez a napsütötte sáv"

Az Újraolvasva című háromrészes sorozat nyitódarabjának főszereplője Petri György volt. A Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott eseményen Csuhai István beszélgetőpartnerei Radnóti Sándor, Károlyi Csaba és Deczki Sarolta voltak.

A HÉT VERSE

A hét verse – Volker Braun: A tulajdon

Én még itt: nyugatra ment hazám népe./ HARC VISKÓKKAL ÉS PALOTÁKKAL BÉKE. – A hét versét Fehér Renátó választotta.

A hét verse

A hét verse - Petri György: Bibó temetése

A Bibó temetésén ünnep utánra jó. Főleg akkor, amikor már nincs is, nincs mi után legyen. Prózai kor, semmi pátosz, esős idő, talponállók. 1979. májusában járunk, ballagunk Bibó után. Az 1956-os magyar forradalom egyik utolsó, makulátlan alakját követjük. - A hét versét, Petri György: Bibó temetése című költeményét Jánossy Lajos választotta.

helyszíni szemle

Petri és a bűnös múzeum

A Margó Fesztiválon Petri György Vagyok, mit érdekelne című versének soraira: „A versen kívül nincsen életem: a vers vagyok”, a Bob és Bobék Orchestra és nyolc költő, slammer tett kísérletet Petri verseinek újraértelmezésére. És ugyanitt, a PIM-ben, a hét főbűn képzetkörére épült zenés felolvasóestre is. – Ott jártunk.

Rendhagyó könyvajánló

Keresztury Tibor: Petri György

Petri tizenöt éve halott, költészete viszont nagyon is él: versei nélkül éppúgy elgondolhatatlan közelmúltunk eszméletlen történelme, mint ahogy a korszak költészete is. A napsütötte sáv örök. – Keresztury Tibor monográfiáját rendhagyó módon a könyvben szereplő, nagyrészt ismeretlen Petri-fotókból álló fényképgyűjteménnyel ajánljuk. 

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Szépírók Társasága Őszi Fesztiválja

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2007-10-28 11:00:00

Szépírók Társasága Őszi Fesztiválja

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2007-10-27 11:00:00

Pulzus

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2007-10-26 18:00:00

Üveggolyók – sajtóbemutató

Írók Boltja (Bp., VI. Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2006-11-30 11:00:00

KEX és TEA – Petri Györgyről

Marczibányi Téri Művelődési Központ (Bp, II., Marczibányi tér 5/a.)
Kezdő dátum: 2006-03-07 18:30:00

"Rettenthetetlen hülyék kora jó?"

R. S. 9 Színház (Bp, VII., Rumbach S. u. 9.)
Kezdő dátum: 2006-02-22 19:00:00

Balla Zsófia estje

Nyitott Műhely (Bp, XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2006-02-28 19:00:00

Verssor az utcazajban


Kezdő dátum: 2005-03-19 19:55:00
MTV2

Tanulmányok Petri György költészetéről


Kezdő dátum: 2005-01-27 16:00:00
Bp., IX., Ráday utca 27.

Segélykoncept - fesztivál az undeground művészet dokumentumainak megőrzéséért

Gödör Klub (Bp, V. Erzsébet tér)
Kezdő dátum: 2005-10-01 16:30:00
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Szilágyi Lenke fotónaplója 4.

Szilágyi Lenke - 2014. március 6.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs írókról, művészekről. Ezen a héten Szilágyi Lenke fotóit láthatják. A negyedik napon Mosonyi Aliz, Petri György, Pintér József, Darvas Ferenc és Várady Szabolcs portréit tekinthetik meg. 

Netnapló

Horul a szurok

Filmvilág - 2014. január 11.

Nádas szeme felcsillant, mikor először megkérdeztem, igaz, picit lépett egyet hátra is, táncos, ruganyos lépés volt, köztéren voltunk, a Millenárison, kint a szabadban, a visszahőkölt talán túl erős kifejezés volna rá, villant a szemüvege, fölkapta a fejét, ezzel egy időben a felsőteste picit elfordult jobbra, vagyis valójában kitért a kérés elől a testével, bár mondhatni utat is engedett, tessék, parancsolj... - A Filmvilág naplóját szombatról Forgách András írta. 

Netnapló

Szebeni András fotónaplója 2.

Szebeni András - 2012. december 25.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs írókról. Karácsony hetén Szebeni András fotóit tekinthetik meg. A második napon a Bella Istvánról, Petri Györgyről és Pilinszky Jánosról készült portrékat láthatják.

Petőfi non coronat

2008. október 25. – Barta András
….mondtam, hogy a mélybe tegye. Nem baj, kicsit iszom belőle, visszateszem a mélybe. Végig azon rágódom, hogy mit csinálok itt, és azt mért, de ez nem akadályoz meg benne, hogy egyenesen kényelembe helyezzem magam az ágyán, még a cipőmet is levetettem.

Tartani, mellétenni

2008. április 8. – Takács Zsuzsa
Beszélgetés a rádióban Győri Lászlóval Szerb Antal Száz verse ürügyén. 44-ben készült a kötet. Ideális pillanat a lényegre való koncentrálásra. Szerb Antal, Radnóti, Sárközy Jób története.
Az én válogatásomban is benne maradna:

A fej nélküli lovas

2006. december 8. - Zemlényi Attila
Emlékeztek, hogy szól a Mad Max-ben a vándor éji dala? „Én vagyok az éjjeli lovas, benzinszívó, öngyilkos robot, az én tankomban a többiek félelme van!” Vakon ügettünk a város felé, volterdők és ónádasok láncolt lelkei riadoztak, felkeltettük a harminchetesen az alvó aszfaltot, testünkre rettentő szimmetriát metszett a fehér, szaggatott vonal. Odaértünk néhány perccel hat után, yo-yo-yo-yo-yo gépkoccsi.

Megfelelő áldozat, báránnyal

2006. 05. 18. – Sopotnik Zoltán
Képzeld, Robi már fél éve nem iszik, mondja, és a tükörben oldalról figyeli az arcom. Nem tudok egy kurva nőt sem felszedni, közvetíti telepatikus úton. Nagyszerű, de úgy mondod, mintha alkoholista lett volna vagy ilyesmi. Ha ki sem mozdulsz otthonról, mi a faszt akarsz? Dobtam vissza a labdát megint. Megálltunk az autóval egy kisvendéglő előtt.

Hahol állok, hallak halál(ok)

2004. 07. 26. - Marno János
És kizárólag a látszat kedvéért nem tágítok onnan, nem akarom, hogy harcsám agressziója megvetéssel is tetéződjék irántam, emberi világban a kishal korántsem adhatja olyan könnyen, olyan természetesen alább. Maradok, hol szemben az árral, hátamban a harcsával, hol megfordítva, ha nem egyidejűleg a kettő - rémisztő - harapó(!)fogójában.

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

MINDENKINEK és gébicsnek

Írkálunk, írkálunk, írkálunk rendben van. Amatőröknek tartjuk magunkat oké. Nem tudjuk abba hagyni naná! De: mivégre? Én egyetlen szempontra hívnám föl a figyelmet. Már csak azért is érdemes...

Egy kívülálló Petri György halálára

Mint hajléktalan koszlott göncei egy huzatos kapualjban, úgy hevernek verseid egy kupacban, hányásszagú jelzőid egy ideig még bűzlenek, majd lemosódnak az irodalom macskaköves országútjáról, s...