hirdetés

Keresési eredmény a(z) „pilinszky jános” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

A hónap szerzője

Bartók Imre: Ennyit a hőstörténetekről

Az irodalomban mindig csavarni kell az igazságon, hogy kiegyenesedjen, mert az igazság, amit keresünk: ferde. Persze mi magunk vagyunk ferdék, de ennek tartalma nem az, hogy egyenesedj ki, hanem az, hogy idomítsd a világot a ferdeségedhez. – A hónap szerzőjével, Bartók Imrével Modor Bálint beszélgetett.

A Hét drámája

A hét drámája – Germaine Tillion: Lágeroperett (részlet)

Tüll helyett rabruha, de halálfúga helyett halálrevü. Haláltánc, de halálkánkán. Tanúságtétel és esztrádműsor. Halálgroteszk. – A hét drámáját Fehér Renátó választotta.

A HÉT VERSE

A hét verse – Pilinszky János: Kánikula

Enyhülésre esély továbbra sincs, a napkorong ugyanolyan erővel „gyilkol és gyujtogat”, mintha dél lenne, hiába múlt el már délután négy is. Kánikula. – A hét versét Szekeres Dóra választotta.

Interjú

Értelmileg elmaradott kistestvér – Bartócz Ágnes Pilinszkyről

János kitárulkozott mindenki előtt, aki hajlandó volt meghallgatni. A már említett gyermeki naivitással, ami jellemezte, abszolút gátlástalanul beszélt magáról. – Kirilla Teréz beszélgetése egy Pilinszkyről szóló sorozat darabja. A Bartócz Ágnessel készült interjú első részét olvashatják.

A hét verse

A hét verse – Pilinszky János: 1970. december 22.

"János úgymond nem csinált semmit. Egész nap ült a fotelben, elszívott napi három doboz Gauloise-t, közben meditált, gondolkozott, és olykor hónapokig nem írt egy sort sem" – meséli Jutta, akihez Pilinszky 1970. december 22. című verse szól. A hét versét Nagy Gabriella választotta.

A hét verse

A hét verse - Pilinszky János: Azt hiszem

 A kétely és a bizonyosság, a magány és a feltétlen összetartozás csodálatos himnusza. A mindenkori párkapcsolatok dinamikája, ahogy az önfeladásig a másikra hagyatkozó szerelem naiv tisztasága az érzelmek hevét felőrlő istenek, a por, meg az idő kíméletlen józanságán megtörik… - A hét versét Keresztury Tibor választotta.

Interjú

Felejthetetlen trip - Sirokai Mátyás Pilinszkyről

Szerintem jót tenne neki az a lazaság és energia, ami most minden politikai ügy ellenére – legalábbis az én ismerőseim körében – a levegőben van. - Írók írókról sorozatunk következő fejezetében Sirokai Mátyást kérdeztük Pilinszky János költészetéről.

Karácsony 2013

Pilinszky János: Bűn és megbocsátás, A Szentírás margójára

Két szöveg karácsonyra. Pilinszkytől. Ha azt érezzük, egyre kétségbeesettebben, elfelejtettük, mi történt azon az éjjelen, az istállóban ki született, a jámbor állatok lehelete kit melegített a szalmán, mi történt velünk akkor, ott, nos, kérdéseinknek érvényt, mélységet-élességet e két rövid írás biztosan teremt. - Jánossy Lajos ezzel a két írással kíván boldog karácsonyt az olvasóknak.

Karácsony 2013

Az én karácsonyom - Körkérdés a múltból

"Egyetlen reményem, hogy semmit se várok, s így kaphatok valamit. Ami ha kevés is, messze felülmúl engem" - írja Pilinszky 1978 decemberében a Nők Lapja körkérdésére. Pilinszky mellett többek között Jékely Zoltán, Kellér Dezső, Lázár Ervin és Örkény István osztja meg élményeit a karácsonyról. Ezzel a válogatással kívánunk boldog ünnepet! 

A hét verse

A hét verse - Pilinszky János: Aranykori töredék

Kinézel az ablakon, súrlófény élesíti a város körvonalait, a filmesek demmerungnak nevezik, a nap búcsúzón és visszavonhatatlanul felragyog. A teremtett világ felmagagasztosulásának lehetünk tanúi. - A hét versét, Pilinszky János Aranykori töredék című költeményét Jánossy Lajos választotta.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Urbi et Orbi – verbálisan textuális oralitás

Sirály, Pince (Bp. VI. ker., Király utca 50.)
Kezdő dátum: 2008-05-12 20:00:00

Bevezetés. Az új év hajnala

Új Színház (Bp. VI., Paulay Ede u. 35.)
Kezdő dátum: 2007-01-23 16:00:00

Az egyszerűség útjai, sötétben  -  Könyvbemutató

Írók Boltja (Bp. VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2006-05-17 16:00:00

Virrasztás Pilinszkyért

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2006-05-27 19:00:00

Nagyvárosi ikonok - Hommage a Pilinszky János

Trafó Kortárs Művészetek Háza (Bp, IX., Liliom u. 41.)
Kezdő dátum: 2006-05-06 20:30:00

Németh László szobrának avatása

Buda, Pasaréti út - Radna utca sarok
Kezdő dátum: 2004-04-28 13:30:00

Mester-művek

Nyitott műhely (Bp, XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2006-01-08 16:00:00

Intelem vezeklésre


Kezdő dátum: 2005-03-27 11:45:00
Bartók Rádió

Fabula


Kezdő dátum: 2005-03-11 19:00:00
Bp, VIII., Üllői út 82.

Hallgatni Arany... I.

Otthoni programok
Kezdő dátum: 2005-12-24 18:00:00

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Szebeni András fotónaplója 2.

Szebeni András - 2012. december 25.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs írókról. Karácsony hetén Szebeni András fotóit tekinthetik meg. A második napon a Bella Istvánról, Petri Györgyről és Pilinszky Jánosról készült portrékat láthatják.

Monogram- és névmutató

2008. május 18. – Lőkös Ildikó
És előre rettegek a családunk jó barátjának, pontosan valahai apám legközelebbi barátjának, a szegedi irodalomtörténész professzornak, Péter Lászlónak a dörgedelmeitől, hogy ennek a slendriánságnak semmi értelme, legalább azt oda kellene írnom a nevek mellé, mikor születtek, esetleg haltak, meg a foglalkozásukat.

Apák, és kis adag Kilimológia

2008. április 1. - John Batki
Pilinszky János a szomszéd házban lakott, a Hajós utca és a Paulay Ede sarkán. Ezt csak jóval később tudtam meg. Azt is, hogy Szép Ernő ott élt 1953-ig ahol a Paulay Ede utca végződik a Liszt Ferenc térnél. Még korábban pedig Krúdy Gyula és Ady Endre, Kóbor Tamás és Bródy Sándor járkáltak a Terézváros járdáin…

Fesztivákör-képek

2007. július 19. - Györe Gabriella
A Szegeden egyszerre zajló két fesztivál a mindenevő közönségnek nem nagyon hagy pihenőidőt. A Szabad Színházak Nemzetközi Találkozója és az Alternatív Színházi Szemle egymást érő programjai közül csak felvillantatni tudok néhányat: most ezek szorultak a naplóba, hogy helye legyen a Woyzeck-koncertnek középen.

Szó-pihék

2005. 07. 17. - Csontos Erika
„Még alig volt reggel, már megint este van” mondja valahol rezignáltan Petőfi – és már megint naplót kéne írni, fűzném hozzá. Igaz, utoljára. Ideje van a sírásnak és ideje a nevetésnek; ideje  a jajgatásnak és ideje a szökdelésnek. Ideje van a kövek elhányásának és ideje a kövek egybegyűjtésének; ideje az ölelgetésnek és ideje az ölelgetéstől való eltávozásnak. Ideje van a naplóírásnak és ideje van a naplóírás befejezésének.

Úton, haza

2003. 12. 24. - Jánossy Lajos búcsúnaplója
Majd a visszaút, végig a Balaton partján, vissza a városba, ezért is jó volt lesz elutazni, hogy visszagyere az ünnepekre, leszállj a Kelenföldön délután, már minden üres, legfeljebb nagyszülők unokákkal az utcákon, fel a tizenkilencesre, a Kosztolányin le a cuccot, séta a Tó körül, amit a második körnél anyádékhoz kanyarítasz, ahol a begyakorolt rituálé, a fatörzs nyeszetelése, állványba helyezése, jobbra dől, mondja majd anyád, most meg balra, de végül beáll az egyensúly, állunk hárman a fa körül, tavaly még négyen voltunk, de valójában mindenki ott lesz.

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Ember, Kereszt, Isten

Pilinszky János emlékének A körülhatárolt térben egy Ember, egy Kereszt és Isten. Isten az embert nézi, az ember a keresztet, a kereszt kivetített két tengelye feszülését.

Szenzibilis kirakat

Állok a kirakat előtt. A tél, ez a gonosz, köpönyegforgató tetű ismételten átvert bennünket, és hideg, szúrós kristályokban ömleszti az utcára dühét. A kirakat fölött nincs előtető, persze nem is...

Léptek

A LABIRINTUSON TÚL 1. L É P T E K "Ezért tanultam meg járni! Ezekért a kései ...léptekért" ( Pilinszky János: Apokrif) »Van még 10 napotok, aztán tovább megyek!« - mondta s...