hirdetés

Keresési eredmény a(z) „radics viktória” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Ott jártunk

Radics Viktória: Magyarról magyarra

Egyébként ez az egész történet, amelynek most Szentendrén verbális és vizuális és filmes nyoma van, kib. rövid: egy emberöltőnyi. Mi realizálódott? Közel semmi. De ez is van annyi, hogy az elmúlt harminc év alatt is volt, és lesz is még mit gondolkodni róla. – Radics Viktória írását olvashatják a szentendrei Új Symposion-kiállításról.

Körkérdés 2017

Év végi körkérdés 2017 – Radics Viktória válaszol

Hasonlóképpen idegesít a magasirodalom fesztivalizálása, az irodalmi show-zás, a felületes fecsegés az irodalomról meg az írókról, írókkal – nem fogadom el ezen a szinten a reklámfogásokat meg a hajmeresztő propagandát. – Év végi körkérdésünkre Radics Viktória válaszolt.

KÖRKÉRDÉS

Egy botrány anatómiája – Herta Müller Belgrádban II.

Botrányt kavart Herta Müller a belgrádi könyvvásáron. „Szerbia polgárainak együtt kell élniük az igazsággal, hogy maguk okozták saját szenvedéseiket.” – mondta a Nobel-díjas író. Kijelentései borzolták a szerb és a német közvélemény kedélyeit. Herta Müller mondatairól és azok utóéletéről kérdeztük Kiss Ernő Csongort, Losoncz Márkot, Orcsik Rolandot és Radics Viktóriát.

Laudáció

Radics Viktória: Tolnai Ottó díjához

2017. szeptember 8-án Balatonfüreden, a Quasimodo Költőverseny második napján nemzetközi életműdíjat vehetett át Tolnai Ottó. A költőt díjának átvétele alkalmából Radics Viktória méltatta.

KÖRKÉRDÉS 2016

Év végi körkérdés 2016 – Radics Viktória válaszol

Számomra a nagy újraolvasások évada volt ez, (...) az Emlékiratok könyvét hihetetlen gyönyörűséggel vettem kézbe ismét, ez igazi, régimódi katarzis; nem a cselekmény, hanem a stílus szerez különös, pezsgető örömöket. – Év végi körkérdésünkre Radics Viktória válaszolt.

Ott jártunk

„Mesefáim vannak állandóan”

A Margó fesztivál második napján Tolnai Ottó estjén járunk; 1972-ben és 1983-ban megjelent kisprózaköteteit, a Gogol halálát és a Virág utca 3-at most egy kötetben kiadta a Jelenkor. Radics Viktória vezeti az estet, Tolnai mesél és mesél, nem mindig tartanak egy irányba kérdések és válaszok, ez nem baj: montázsszerű történetekből bomlik ki az este.

Ott jártunk

A történelem legsötétebb bugyrairól

Faruk Šehić új regényének megírásakor megpróbálta kikerülni a háborús tapasztalatokat. Arra gondolt, egyszer már megírta azt, amit a délszláv háborúban tisztként átélt, most inkább megpróbál valami szépet létrehozni. Rá kellett azonban jönnie, hogy a háborús tematikát nem tudja kizárni műveiből. Így született meg Az Una hullámai. – Ott jártunk. 

Ott jártunk

Nők a kortárs szlovák és magyar irodalomban

A Lettre téli lapszámának bemutatóján, a Szlovák Intézetben Zuska Kepplová, Katarína Kucbelová, Radics Viktória és Kiss Noémi beszélgetett Karádi Éva és Marta Součková tematikája kapcsán december 10-én. − Proics Lilla beszámolója.

Körkérdés 3.

Körkérdés 2015 – 3.

A Litera az év végén, szokásához híven, neves literátusokat kérdezett a 2015-ös év könyveiről. Idén elsősorban a kritikusok és a kritikus vénájú írók véleményére voltunk kíváncsiak. - Radics Viktória válaszait olvashatják.

Körkérdés 2014

Körkérdés 2014 – Radics Viktória válaszol

A Litera 2014-ben írókat, kritikusokat és irodalomtörténészeket kérdezett az év legfontosabb irodalmi teljesítményeiről, meglepetésekről és csalódásokról, botrányokról és szenzációkról, kiemelkedő szépirodalmi és kritikai publikációkról. Radics Viktória válaszait olvashatják.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Odavisszahajlás pontos jegyzőkönyvvel

Ex Symposion - 2016. május 28.

A jelen- és a jelen nem lévők, az összes kísértet egyöntetűen ELFOGADTÁK Bozsik Péter szomorú bejelentését. Senki sem lázadt, így az Új Symposion tradíciója megszűntnek tekintendő. − Az Ex Symposion szombati naplóját Radics Viktória írja.

Netnapló

NETNAPLÓ EXTRA - Vita contemplativa

Ex Symposion - 2015. február 15.

Az év végére a szerkesztőség válogatásában felelevenítjük idei legkedvesebb netnaplóinkat. Az Ex Symposion február 15-ei naplóját Radics Viktória írta.

Netnapló

Vita contemplativa

Ex Symposion – 2015. február 15.

Persze mindent, amit látok, s ami történik velem, bemérek az irodalomba, a művészetbe, mert a fákkal és az állatokkal együtt a könyvek és a festmények is ott vannak a szenvedélyeim között. És pont úgy járok, mint Marno az említett versében, hogy nem látom a fáktól az erdőt és az erdőtől a fát, a kettőt együtt nem láthatom... – Az Ex Symposion naplóját vasárnapról Radics Viktória írta. 

Obsitos a monszunban

2008. június 9. - Józsa Márta
A zágrábi zarándokút egyébként is rendben prezentáltatott: séta a várban, ami Ladányi szerint nem is vár, csak felsőváros, sörözés a Püspökkertben, tintahal a piacon, travaricák, ami gyógyfüves törkölyt jelent, csülök az Arany Medvében. Amit Medvevárában főznek, ott halt meg a horvátok nagy költője, Janus Pannonius. Mondja Ladányi, aki mégiscsak évek óta magyar lektor a horvát fővárosban, csak tudja, mi a dörgés.

Színvallás

2008. január 21. - Radics Viktória
Le van lakatolva, szét van ázva, évtizedek óta elhagyatott. Szomorú látvány egy lakatlan és lereteszelt bábszínház, ahova már soha nem fog visszaköltözni sem a bábos, sem a bábjai, de neki ez – ennek a Seneciónak, aki bennem lakik –, persze tetszett. Én egy pillanatra elképzeltem a gyereksereget, az anyukákat, a megnyíló bábszínpadot a kis piros függönnyel, és látni véltem a bábokat is.

Fokozatok

2008. január 19. – Radics Viktória
A teológusokat leszámítva, nem számítva, senki más nem tud ma a magyar kultúrában alázatról és odaadásról épelméjűen és meggyőzően beszélni, csak ő. Ezek a fogalmak használhatatlanok. Író kell hozzá, kiforrott szemlélettel rendelkező karakter, hogy újra meg lehessen érteni az ilyen fogalmakat, és át lehessen gondolni a tapasztalatokat, amelyekről szólnak.

Tejüveg

2008. január 18. - Radics Viktória
.... akik végigtúlélték (sic!) Szarajevó ostromának 44 (!) iszonyú hónapját, azok mind hírt adtak, jelt adtak arról, hogy a háborúban az esztétikai és emberi és erkölcsi értékek felragyogtak, meglátszódtak, megváltoztak az értékkritériumok, kitűnt, hogy mi s mit érdemes. Aztán a háború múltán rosszul forrtak össze a törések, és ez a különös és rémes feltündöklés ismét elveszett. Versek, művek őrzik, és néhány lélek. (Semezdin Mehmedinović nagy bosnyák költő, jó lesz megjegyezni a nevét. Néhány versét l. még a Magyar Lettre téli számában.)

Ergo sum?

2008. január 17. - Radics Viktória
Annál jobban becsülöm most ezt a Danilo Kiš-drámát, amit fordítok, mert látom, hogy mennyire szigorúan átgondolt, milyen precíz és milyen felelősségteljes munka. Kiš még azon modernista írók közé tartozott, akik számára a maximális írói felelősség magától értetődő volt. Nem kellett hozzá Istent keresnie vagy külső instanciát, számára ez hivatástudatának része volt (ő még rendelkezett ilyennel: hivatástudattal); ha író, akkor felelősségteljes és nagyon igényes.

Szevdalinka

2008. január 16. – Radics Viktória
A szögesdróttal nem lehet játszani, ezt Danilo Kiš tudta a legjobban, akit évtizedekig emésztett a holocaust katasztrófája, majd amikor végre irodalmilag is fel tudta dolgozni az apja haláltábori halálát, belső kényszert érzett arra, hogy a Gulaggal is számot vessen. Nekem pedig, következésképp, nem tudnak nem eszembe jutni a mindössze tizenöt évvel ezelőtti boszniai koncentrációs táborok, az omarskai például, Prijedor mellett, ahol 3000 muzulmánt tartottak fogva a szerbek.

Aurora borealis

2008. január 15. - Radics Viktória
De nem csak az iróniájára, az éles eszére és nyelvére, a gondolkodói következetességére, a pengeváltásaira, az őszinteségére, a baloldaliságára, az intellektualizmusára emlékszem szívesen, hanem, mondom, én szeretetet éreztem belőle sugározni, pont belőle, nem pedig a finomabb és spirituálisabb lelkekből. És ő aztán, az ő kedve kiállta a próbát. Már-már merem mondani, hogy túlélte, mert ma is hatni képes, Eörsi ma is kedvcsináló lehet a szellemi falatozáshoz és lovagi tornához.
További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Nők a férfi (b)irodalomban – V. Őszi irodalmi fesztivál

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi Mihály u. 16.) 
Kezdő dátum: 2008-10-26 11:00:00

Ajvár szerdán: Kié ez a dal?

Stúdió K Színház (Bp, IX. Ráday utca 32.)
Kezdő dátum: 2008-10-22 18:00:00

KIŠ-ESSZÉ - Szimpózium és beszélgetés

Grand Café (Szeged)
Kezdő dátum: 2008-10-17 17:00:00

Könyvbemutató – Hasítás – huszonhat magyar író novellája a rockról

Gödör Klub (Bp. V. kerület, Erzsébet tér)
Kezdő dátum: 2008-10-15 18:00:00

II. Találkozó a Balkán Kapujában - Nemzetközi Interdiszciplináris Konferencia

Pécsi Kulturális Központ, Sétatér (Pécs)
Kezdő dátum: 2008-09-18 10:30:00

JAK Piknik

Szimpla Kert (VII. ker., Kazinczy utca 14.)
Kezdő dátum: 2008-06-07 17:00:00

Dubravka Ugrešić: A fájdalom minisztériuma

Írók Boltja (Bp, VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2008-05-22 16:00:00

Az Ex Symposion IVO ANDRIĆ lapszámának bemutatója

Nyitott Műhely (Bp, XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-04-05 16:00:00

Teaházi beszélgetések: Szomjas oázis

Assam teaház (Szeged, Tisza Lajos krt 60. – a Konzival szemben)
Kezdő dátum: 2008-01-28 18:00:00

Szabad-e szomjasan repülni?

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp, V., Károlyi Mihály u.)
Kezdő dátum: 2007-12-28 20:00:00
További találatok