hirdetés

Keresési eredmény a(z) „radics viktória” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

2FLEKKEN

Radics Viktória: A négyszögletű teáskanna

A habzsoló tömeg része voltam én is – aki most némi személyességgel bír, vagy épp nem bír vele –, és egyúttal a hóban, sárban caplató parasztok egyike. – Radics Viktória 2flekken.

Év végi körkérdés

Év végi körkérdés 2018 - Radics Viktória válaszol

Nem csak fiatalokat fedez fel az ember. Én Salamon János filozófiai esszéisztikáját és Jovánovics György képzőművészetét fedeztem fel. Kafkát pedig minden évben újra felfedezem. - Év végi körkérésünkre Radics Viktória válaszol.

2flekken

Radics Viktória: Viszlát a rabparcellán

Véletlenül azon a napon írom ezeket a sorokat, amikor hírül kapom, hogy Nagy Imre szobrát el fogják hurcolni a Parlament közeléből. További teljesen ostoba, giccsesen historizáló szoborutánzatoknak csinálnak helyet a Kossuth téren. – Radics Viktória 2flekken.

Komlós Aladár-díj

Selyem Zsuzsa kapta idén a Komlós Aladár-díjat

A Petőfi Irodalmi Múzeumban ma, 17 órakor adták át a díjat.

2flekken

Radics Viktória: Vidéki lelkület

A természet esztétikailag megbízhatóbb, nem csal, a természetes ember arca tisztább, a városi kultúrában rengeteg a silány, különböző formában giccses, gyatra teljesítmény, egy nagyváros mindent benyel... – Radics Viktória 2flekken.

Laudáció

Radics Viktória: Imago mundi

Nem könyveket olvasunk tőle, hanem, mindenki így mondja, Tolnait olvasunk, ahogy a zenében hallgatjuk Bachot, szinte mindegy, mit. Az ő mondatfűzése, ezt a felolvasásokkor különösen érezni, tényleg zenei és fugaszerű. – Tolnai Ottó Szépíró Díjához Radics Viktória írt laudációt.

2flekken

Radics Viktória: Vándorló lélek

Fél pillanat alatt lepereghetek innét, tudom: tudatosságom szakadék fölött köröz. A világi hatalom arra hivatott, hogy csökkentse a kiszolgáltatottság-érzést, ezért semmi se túl drága neki. – Radics Viktória 2flekken.

2flekken

Negyedszer Krisztusnál

Nézel egy részeg arcot vagy egy zöldséget mosó kezet a káván, egy fánksütő asszonyt, és meg kell ráznod magad, hogy hova kerültél. Egy szőlőszem, egy régi pohár vagy egy templomban somfordáló kutya is kelthet ilyen tünékeny szenzációt: régmúlt van. – Radics Viktória 2flekken.

2flekken

Augusztus Esterházyval

Esterházy ebben az országban lélegzik, ír, olvas, ír, agyában alany és állítmány szökdel (meg a bővítmények), a mondatrészek ezernyi kis jelentést mozgatnak, ütköztetnek, gondolatokat formáznak ebben a pillanatban is – hiszen most is olvassa őt valaki –, és ezeket a folyamatokat nem lehet leállítani. Lesznek olvasói, akik ezen a mai napon, augusztus 20-án születnek! – Radics Viktória 2flekken.

2flekken

Radics Viktória: Véletlenek füzére II.

Mateja az ősei nyomába eredt, így jutott el Bácskába. Az apai ági nagyanyját Wollner Magdának hívták, és úgy tudja, hogy az Apatini út 21-ben laktak; Magda apja Wollner Vilmos volt, anyja pedig König Rózsa. Mindketten Auschwitzban vesztek oda. - Radics Viktória 2flekken.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Odavisszahajlás pontos jegyzőkönyvvel

Ex Symposion - 2016. május 28.

A jelen- és a jelen nem lévők, az összes kísértet egyöntetűen ELFOGADTÁK Bozsik Péter szomorú bejelentését. Senki sem lázadt, így az Új Symposion tradíciója megszűntnek tekintendő. − Az Ex Symposion szombati naplóját Radics Viktória írja.

Netnapló

NETNAPLÓ EXTRA - Vita contemplativa

Ex Symposion - 2015. február 15.

Az év végére a szerkesztőség válogatásában felelevenítjük idei legkedvesebb netnaplóinkat. Az Ex Symposion február 15-ei naplóját Radics Viktória írta.

Netnapló

Vita contemplativa

Ex Symposion – 2015. február 15.

Persze mindent, amit látok, s ami történik velem, bemérek az irodalomba, a művészetbe, mert a fákkal és az állatokkal együtt a könyvek és a festmények is ott vannak a szenvedélyeim között. És pont úgy járok, mint Marno az említett versében, hogy nem látom a fáktól az erdőt és az erdőtől a fát, a kettőt együtt nem láthatom... – Az Ex Symposion naplóját vasárnapról Radics Viktória írta. 

Obsitos a monszunban

2008. június 9. - Józsa Márta
A zágrábi zarándokút egyébként is rendben prezentáltatott: séta a várban, ami Ladányi szerint nem is vár, csak felsőváros, sörözés a Püspökkertben, tintahal a piacon, travaricák, ami gyógyfüves törkölyt jelent, csülök az Arany Medvében. Amit Medvevárában főznek, ott halt meg a horvátok nagy költője, Janus Pannonius. Mondja Ladányi, aki mégiscsak évek óta magyar lektor a horvát fővárosban, csak tudja, mi a dörgés.

Színvallás

2008. január 21. - Radics Viktória
Le van lakatolva, szét van ázva, évtizedek óta elhagyatott. Szomorú látvány egy lakatlan és lereteszelt bábszínház, ahova már soha nem fog visszaköltözni sem a bábos, sem a bábjai, de neki ez – ennek a Seneciónak, aki bennem lakik –, persze tetszett. Én egy pillanatra elképzeltem a gyereksereget, az anyukákat, a megnyíló bábszínpadot a kis piros függönnyel, és látni véltem a bábokat is.

Fokozatok

2008. január 19. – Radics Viktória
A teológusokat leszámítva, nem számítva, senki más nem tud ma a magyar kultúrában alázatról és odaadásról épelméjűen és meggyőzően beszélni, csak ő. Ezek a fogalmak használhatatlanok. Író kell hozzá, kiforrott szemlélettel rendelkező karakter, hogy újra meg lehessen érteni az ilyen fogalmakat, és át lehessen gondolni a tapasztalatokat, amelyekről szólnak.

Tejüveg

2008. január 18. - Radics Viktória
.... akik végigtúlélték (sic!) Szarajevó ostromának 44 (!) iszonyú hónapját, azok mind hírt adtak, jelt adtak arról, hogy a háborúban az esztétikai és emberi és erkölcsi értékek felragyogtak, meglátszódtak, megváltoztak az értékkritériumok, kitűnt, hogy mi s mit érdemes. Aztán a háború múltán rosszul forrtak össze a törések, és ez a különös és rémes feltündöklés ismét elveszett. Versek, művek őrzik, és néhány lélek. (Semezdin Mehmedinović nagy bosnyák költő, jó lesz megjegyezni a nevét. Néhány versét l. még a Magyar Lettre téli számában.)

Ergo sum?

2008. január 17. - Radics Viktória
Annál jobban becsülöm most ezt a Danilo Kiš-drámát, amit fordítok, mert látom, hogy mennyire szigorúan átgondolt, milyen precíz és milyen felelősségteljes munka. Kiš még azon modernista írók közé tartozott, akik számára a maximális írói felelősség magától értetődő volt. Nem kellett hozzá Istent keresnie vagy külső instanciát, számára ez hivatástudatának része volt (ő még rendelkezett ilyennel: hivatástudattal); ha író, akkor felelősségteljes és nagyon igényes.

Szevdalinka

2008. január 16. – Radics Viktória
A szögesdróttal nem lehet játszani, ezt Danilo Kiš tudta a legjobban, akit évtizedekig emésztett a holocaust katasztrófája, majd amikor végre irodalmilag is fel tudta dolgozni az apja haláltábori halálát, belső kényszert érzett arra, hogy a Gulaggal is számot vessen. Nekem pedig, következésképp, nem tudnak nem eszembe jutni a mindössze tizenöt évvel ezelőtti boszniai koncentrációs táborok, az omarskai például, Prijedor mellett, ahol 3000 muzulmánt tartottak fogva a szerbek.

Aurora borealis

2008. január 15. - Radics Viktória
De nem csak az iróniájára, az éles eszére és nyelvére, a gondolkodói következetességére, a pengeváltásaira, az őszinteségére, a baloldaliságára, az intellektualizmusára emlékszem szívesen, hanem, mondom, én szeretetet éreztem belőle sugározni, pont belőle, nem pedig a finomabb és spirituálisabb lelkekből. És ő aztán, az ő kedve kiállta a próbát. Már-már merem mondani, hogy túlélte, mert ma is hatni képes, Eörsi ma is kedvcsináló lehet a szellemi falatozáshoz és lovagi tornához.
További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Nők a férfi (b)irodalomban – V. Őszi irodalmi fesztivál

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi Mihály u. 16.) 
Kezdő dátum: 2008-10-26 11:00:00

Ajvár szerdán: Kié ez a dal?

Stúdió K Színház (Bp, IX. Ráday utca 32.)
Kezdő dátum: 2008-10-22 18:00:00

KIŠ-ESSZÉ - Szimpózium és beszélgetés

Grand Café (Szeged)
Kezdő dátum: 2008-10-17 17:00:00

Könyvbemutató – Hasítás – huszonhat magyar író novellája a rockról

Gödör Klub (Bp. V. kerület, Erzsébet tér)
Kezdő dátum: 2008-10-15 18:00:00

II. Találkozó a Balkán Kapujában - Nemzetközi Interdiszciplináris Konferencia

Pécsi Kulturális Központ, Sétatér (Pécs)
Kezdő dátum: 2008-09-18 10:30:00

JAK Piknik

Szimpla Kert (VII. ker., Kazinczy utca 14.)
Kezdő dátum: 2008-06-07 17:00:00

Dubravka Ugrešić: A fájdalom minisztériuma

Írók Boltja (Bp, VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2008-05-22 16:00:00

Az Ex Symposion IVO ANDRIĆ lapszámának bemutatója

Nyitott Műhely (Bp, XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-04-05 16:00:00

Teaházi beszélgetések: Szomjas oázis

Assam teaház (Szeged, Tisza Lajos krt 60. – a Konzival szemben)
Kezdő dátum: 2008-01-28 18:00:00

Szabad-e szomjasan repülni?

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp, V., Károlyi Mihály u.)
Kezdő dátum: 2007-12-28 20:00:00
További találatok