hirdetés

Keresési eredmény a(z) „rakovszky zsuzsa” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Kritika

A lány, aki nem hitt a valóságban

A fiatal lány lázadásával egy egész generációt képvisel, azt a nemzedéket, amely már nem kapott otthonról szigorúan követendő normákat és elvárásokat, amelyiknek már nem volt mi ellen lázadnia. Célia a szabadság terhe alatt az értékek relativizálódásával, a célok elértéktelenedésével küzd. – Rakovszky Zsuzsa Célia című regényéről Forgách Kinga írt kritikát.

KÖNYVAJÁNLÓ

Rakovszky Zsuzsa: Célia (részlet)

Rakovszky Zsuzsa új könyve különleges családregény, a családok hiányairól, a negatív töltésekről. Az egymás mellett élő emberek boldogságkereséséről és társas magányáról. Az egymás melletti elbeszélésről. Vonzásokról és taszításokról. – Részletet ajánlunk a regényből.

Díjak

Rakovszky Zsuzsa az első Libri-díjas

A Libri irodalmi díj nyertese 2016-ban Rakovszky Zsuzsa Fortepan című kötete, a Libri irodalmi közönségdíjat pedig Bartis Attila A vége című regénye érdemelte ki. A Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj ünnepélyes díjátadóját május 25-én rendezték, ekkor derült fény a nyertesekre. 

Írómozi

AMARCORD – Írómozi Rakovszky Zsuzsával

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2016. április 27-én, szerdán este 7-től Rakovszky Zsuzsa, aki Federico Fellini Amarcord című filmjét választotta erre az estére. A vetítés utáni beszélgetést Nagy Gabriella vezeti.

Díjak

Összeállt a Libri-díj tízes listája

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban alapított díj a 2015-ben megjelent, a díj követelményeinek megfelelt 182 tény- és szépirodalmi könyvéből 60 közéleti személyiség szavazata alapján alakult ki az a 10-es lista, amelyből a zsűri és a közönség is kiválaszthatja a legjobbat.

Írómozi

Írómozi 2016-ban is!

A Litera és a Nyitott Műhely közös, Írómozi című filmklubjának 2016-os tavaszi-nyári évadában Kukorelly Endre, Kántor Péter, Rakovszky Zsuzsa és Krusovszky Dénes a vendégünk, Aki Kaurismäki, Nyikolaj Dosztal, Federico Fellini és Andrej Zvjagincev egy-egy filmjével. 

Ott jártunk

Az ember egy vékony hártya

A Szépírók Társaság XI. fesztiváljának második napján a más írók életét feltáró monográfia-szerzőket kérdeztek, a világirodalomból vett példákkal mutatták be a nagy hatású önéletrajzokat, továbbá az önéletrajzi ihletésű művek szerzőivel beszélgettek. A nap végén pedig Rakovszky Zsuzsát Mészáros Sándor kérdezte műveiben megjelenő személyességről és vallomásosságról. − Ott jártunk.

kis hír

Rakovszky Zsuzsa kapja a Babits Mihály Alkotói Díjat

Rakovszky Zsuzsa író, költő, műfordító veheti át a Magyar Irodalomtörténeti Társaság 2015-ös Babits Mihály Alkotói Díját hétfő este a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) tartandó ünnepségen.

A hét verse

A hét verse - Rakovszky Zsuzsa: Decline and Fall

Alig van hova fordulni. Rakovszkyhoz mindig nagy biztonsággal lehet. Ott áll 89-ben tanácstalanul. Látja, mi tűnik el. Leltároz, zárja a boltot. Már a verskezdet, bizony, az alkotmányjogi fogalmakról elnevezett mozik! - A hét versét, Rakovszky Zsuzsa Decline and Fall-ját Jánossy Lajos választotta.

Könyvhét 2015 ÚJRAHASZNOS

Költői történetmondás

ÚJRAHASZNOS! Az idei könyvhét terméséből két olyan verseskötet került elém, amelyekben a költő a maga módján, a maga eszközeivel a narráció lírai formáját alkotja meg, epikus mozzanatok mentén építi fel a költői Ént. – Rakovszky Zsuzsa Fortepan és Krusovszky Dénes Elégiazaj című versesköteteiről Márton László kritikáját olvashatják. 

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Hipotetikusan halott

2006. 03. 14. - Tim Wilkinson
Mivel rájöttem, hogy nem szabad egész nap a számítógép előtt tespedni, hanem mozogni kell egy kicsit, szinte minden nap az 5-6 kilométeres gyalogutam - vagy oda- vagy visszafelé - ezen a távíróhegyi kisparkon meg a már említett Pepys Roadon visz át. Ezen az úton pedig az ember néha kis nyomokra bukkan, hogy itt zseniális konceptuális művészek közelében élünk.

Vakfehér utakon

2005. 11. 24. – Lázár Júlia
Nemrégiben olvastam Rakovszky Zsuzsa új könyvét, és megdöbbentett, mennyire közel áll hozzám az az ötéves gyerek, aki az ő hangján beszél. Mennyire hiteles az a világra eszmélő, anyába kapaszkodó szorongás! Ma már kevés könyvet tudok igazán olvasni. Azzal a régi hévvel. Mohón rávetem viszont magamat mindenre, ami történelem, vagy természettudomány. Ahogy nődögél a gyerekem, és egyre jobban szeretnék utat mutatni neki, egyre elveszettebben, bár határozottabban keresgélek.

Tükör-tévé

2005. 07. 16. - Csontos Erika
Este fél tízkor látom, hogy Toma egy hokedlin ül az előszobai nagytükör előtt, egy dossziéból kiveszi saját régi rajzait, festményeit és egyesével felmutatja őket a tükörnek:
Kedves Nézőink, itt a Híradó! [...]
A festők szeretik a virágokat festeni, és már annyi festő festette le a virágokat, hogy az egyik virágnak emberarca lett.

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

Írómozi

Rakovszky Zsuzsa az Amarcordról

Áprilisban Rakovszky Zsuzsa volt a vendégünk az Írómoziban. Federico Fellini Amarcord című filmjéről Nagy Gabriella beszélgetett vele a Nyitott Műhelyben.

LiteraTV

Rakovszky Zsuzsa: Ezek múltbeli pillanatok

Ezek múltbeli pillanatok, az ember azzal a reménységgel bogarászik közöttük, hogy megtud valamit arról az időszakról. Az is jó érzés, hogy az emberekből, akik ott vannak azokon a képeken, akikről az esetek többségében nem tudni, kicsodák, mégis marad valami. – Rakovszky Zsuzsát könyvhétre megjelent, Fortepan című verseskötetéről Jánossy Lajos kérdezte a Vörösmarty téren.

Társdíj-átadás

Rakovszky Zsuzsa a második Aegon Művészeti Díj tulajdonosaként Vojnich Erzsébetet választotta az Aegon Művészeti Társdíj díjazottjának. Hogy miért? Erre laudációjából kaphatunk választ, melyet a kilencedik Bárka-beli képzett Társítások esten rögzítettünk. A díjat Zatykó Péter, az Aegon Magyarország vezérigazgatója adja át.

Találkozás egy fiatal lánnyal

Rakovszky Zsuzsa kapta az Aegon Művészeti Díjat, a díjátadáson Margócsy István laudálta a költőnőt. A laudáció egy mondatával és a Varjú Olga által felolvasott fiatalkori versével szembesülve a költőnő megtört vallomást tesz: vannak versek, melyek "kamaszos odamondogatásától" már elhatárolódna, de képet kapunk a gyűjteményes kötet válogatásról is.

Téli napforduló

Drámának készülő vers, amelyből végül vers lett, avagy hogyan kéri fel a Bárka színház igazgatója drámaírásra Rakovszky Zsuzsát - tanúink vannak!
S hogy évek kellenek a drámához, vagy napok, hetek? Igen - válaszol Esterházy Péter. Vajon két év után találkozunk-e Rakovszky Zsuzsa drámájával valóban? Míg ezen gondolkodunk, Varjú Olga előadásában hallható Rakovszky Zsuzsa Visszaút az időben című verse.

Ötöst kapni Rakovszkytól

Vojnich Erzsébet Rakovszky Zsuzsa szép laudációjára írott köszönettel válaszolt - ezt a választ hallhatják-láthatják a literaTv-ben, a Bárka Színházban megrendezett Képzett Társítások sorozat kilencedik estjéről.

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

PIM Feszt: A gyönyörben nincs középút Eszenyi Enikő önálló estje

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V. ker., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2008-07-18 20:30:00

JAK-tábor

Szigliget, Alkotóház
Kezdő dátum: 2007-08-31 10:00:00

IRODALMI CENTRIFUGA

Centrál Kávéház (Bp. V., Károlyi M. u. 9.)
Kezdő dátum: 2007-02-08 19:00:00

Borostyán-est Várady Szabolccsal

Stúdió K Színház (Bp. IX., Ráday u. 32.)
Kezdő dátum: 2006-10-26 19:30:00

Légyott

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2006-10-09 18:00:00

Utazás a tizenhatos mélyére - Magvető-est

Radnóti Színház (Bp. VI., Nagymező u. 11.) 
Kezdő dátum: 2006-06-02 19:00:00

Podium folyóirat-bemutató Bécsben

Österreichische Gesellschaft für Literatur (1010 Bécs, Herrengasse 5.)
Kezdő dátum: 2005-11-22 19:00:00

Henrik Ibsen: Peer Gynt

Thália Régi Stúdió (Bp, VI., Nagymező u. 22-24.)
Kezdő dátum: 2005-10-14 19:00:00

A hullócsillag éve

Alexandra Pódium (Alexandra Könyváruház, Bp, V., Nyugati tér)
Kezdő dátum: 2005-09-17 19:00:00

"Az ötvenedik év" - Ötven éves a Magvető Kiadó

Radnóti Színház (Bp, VI., Nagymező u. 11.)
Kezdő dátum: 2005-06-03 19:00:00
További találatok