hirdetés

Keresési eredmény a(z) „rakovszky zsuzsa” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

AJÁNLÓ

Rakovszky Zsuzsa: A hazug tükör

„az utóbbi időben a szavak is elkezdtek furcsán viselkedni. Alíz hiába hívogatta őket, amikor szüksége lett volna rájuk, elbújtak valahová, és csak jóval később bukkantak elő, vagy más, felesleges szavak tolakodtak a helyükbe." – Az És boldogan éltek? Mesehősnők utóélete című antológiát Rakovszky Zsuzsa novellájával ajánljuk.

Könyvajánló

Rakovszky Zsuzsa: Történések (részlet)

Aztán jött, ami jött. / Egy félszívvel adott parancs, egy tétova / aláírás után az / okozatok mennydörgő lavinája. / Fölpattant egy ajtó, amely mögül / vér, láng s tömeghalál dőlt a világra / éveken át. Kidőltek a világ / tartópillérei, s mi ott maradtunk / az omladék alatt. – Rakovszky Zsuzsa könyvhétre megjelenő, Történések című verseskötetéből ajánlunk részletet.

Könyvhét 2018

3×7 könyv, amit nagyon várunk I.

Hamarosan kezdődik a 89. Ünnepi Könyvhét, úgyhogy körülnéztünk a kiadók háza táján, milyen szépirodalmi remekekkel örvendeztetik meg az olvasót. Az első pakkba hét könyvet válogattunk: Rakovszky Zsuzsa, Mán-Várhegyi Réka, Bartók Imre, Juhász Tibor, Krusovszky Dénes, Szilasi László és Darvasi László / Szív Ernő művét.

A Litera bemutatja

Rakovszky Zsuzsa: Nagy Zsukáról

A versek anyaga – nehéz emberi sorsok — akár novelláké is lehetne, a szokatlan és merész képzettársítások viszont igazi költői gondolkodásra vallanak, és nagy műveltséganyagot (néha-néha nem könnyen követhető utalásokat) sodornak magukkal. – A hónap szerzője, Rakovszky Zsuzsa bemutatja: Nagy Zsuka költőt.

A Litera bemutatja

Nagy Zsuka: Branül, Csésze és más versek

elment pisilni és megfésülködött aztán beült a mentőbe / az utolsó éjszaka a néni a kórteremből elkezdte a zsoltárt / nagyi intett a kezével hogy elég volt az életből ne énekeljen... – A Litera bemutatja rovatban Nagy Zsuka verseit olvashatják.

A hónap szerzője

Rakovszky Zsuzsa: A vers kirakós játék

Azt lenne jó tudni, hogy van-e valami értelme a szenvedésnek, vagy csak véletlenek sorozata. Egy teljesen abszurd világban élünk, vagy van értelmes világ? Ha értelmes világ van, akkor hogy kerül bele az a sok megmagyarázhatatlan, meg nem érdemelt szenvedés? – A hónap szerzőjét, Rakovszky Zsuzsát Nagy Gabriella és Sárkány Tímea kérdezte.

A hónap szerzője

Rakovszky Zsuzsa: Valódi emberek

Régi rögeszmém, hogy a festmények voltaképpen „arra valók", hogy felhívják eltompult figyelmünket a megszokott dolgok eredendő titokzatosságára... – A hónap szerzője, Rakovszky Zsuzsa Gáspárdy Tibor festményeit, Kenneth Lonergan filmjét, A régi várost, Stephen Knight Locke-ját és a Sopron Gospel zenéjét ajánlja.

A hónap szerzője

Rakovszky Zsuzsa: Az ok

Isten, ki egyedül / látja át lelkünk bonyolult / mintázatának színét és fonákját, / tudja, hogy nem vagyok se jobb, se rosszabb, / mint az a pék, amelyik készakarva / svábbogarat csempész a konkurens pék / kenyértésztájába, vagy az a lány / a tánckarban, aki a záróképben / igyekszik csinosabb társnőjét kitakarni – egy ember, mint a többi... – A hónap szerzője, Rakovszky Zsuzsa verse.

A hónap szerzője

A hónap szerzője: Rakovszky Zsuzsa

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. 2018 májusában Rakovszky Zsuzsa a hónap szerzője a Literán.

Kritika

A lány, aki nem hitt a valóságban

A fiatal lány lázadásával egy egész generációt képvisel, azt a nemzedéket, amely már nem kapott otthonról szigorúan követendő normákat és elvárásokat, amelyiknek már nem volt mi ellen lázadnia. Célia a szabadság terhe alatt az értékek relativizálódásával, a célok elértéktelenedésével küzd. – Rakovszky Zsuzsa Célia című regényéről Forgách Kinga írt kritikát.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

A történet árnyéka

Helli Szimonetta - 2018. augusztus 8.

Egyszerre kerít hatalmába a borzongás és a csodálat, mennyire pontosan határoz meg életem minden pillanatának lenyomata. És hogy a történés momentumában mennyire esetleges, hogy mit visznek tovább a neuronok, milyen formáját ragadják meg a valóságnak. – Ezen a héten a Litera gyakornokai írják a netnaplót. A harmadikat Helli Szimonetta.

Hipotetikusan halott

2006. 03. 14. - Tim Wilkinson
Mivel rájöttem, hogy nem szabad egész nap a számítógép előtt tespedni, hanem mozogni kell egy kicsit, szinte minden nap az 5-6 kilométeres gyalogutam - vagy oda- vagy visszafelé - ezen a távíróhegyi kisparkon meg a már említett Pepys Roadon visz át. Ezen az úton pedig az ember néha kis nyomokra bukkan, hogy itt zseniális konceptuális művészek közelében élünk.

Vakfehér utakon

2005. 11. 24. – Lázár Júlia
Nemrégiben olvastam Rakovszky Zsuzsa új könyvét, és megdöbbentett, mennyire közel áll hozzám az az ötéves gyerek, aki az ő hangján beszél. Mennyire hiteles az a világra eszmélő, anyába kapaszkodó szorongás! Ma már kevés könyvet tudok igazán olvasni. Azzal a régi hévvel. Mohón rávetem viszont magamat mindenre, ami történelem, vagy természettudomány. Ahogy nődögél a gyerekem, és egyre jobban szeretnék utat mutatni neki, egyre elveszettebben, bár határozottabban keresgélek.

Tükör-tévé

2005. 07. 16. - Csontos Erika
Este fél tízkor látom, hogy Toma egy hokedlin ül az előszobai nagytükör előtt, egy dossziéból kiveszi saját régi rajzait, festményeit és egyesével felmutatja őket a tükörnek:
Kedves Nézőink, itt a Híradó! [...]
A festők szeretik a virágokat festeni, és már annyi festő festette le a virágokat, hogy az egyik virágnak emberarca lett.

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

Írómozi

Rakovszky Zsuzsa az Amarcordról

Áprilisban Rakovszky Zsuzsa volt a vendégünk az Írómoziban. Federico Fellini Amarcord című filmjéről Nagy Gabriella beszélgetett vele a Nyitott Műhelyben.

LiteraTV

Rakovszky Zsuzsa: Ezek múltbeli pillanatok

Ezek múltbeli pillanatok, az ember azzal a reménységgel bogarászik közöttük, hogy megtud valamit arról az időszakról. Az is jó érzés, hogy az emberekből, akik ott vannak azokon a képeken, akikről az esetek többségében nem tudni, kicsodák, mégis marad valami. – Rakovszky Zsuzsát könyvhétre megjelent, Fortepan című verseskötetéről Jánossy Lajos kérdezte a Vörösmarty téren.

Társdíj-átadás

Rakovszky Zsuzsa a második Aegon Művészeti Díj tulajdonosaként Vojnich Erzsébetet választotta az Aegon Művészeti Társdíj díjazottjának. Hogy miért? Erre laudációjából kaphatunk választ, melyet a kilencedik Bárka-beli képzett Társítások esten rögzítettünk. A díjat Zatykó Péter, az Aegon Magyarország vezérigazgatója adja át.

Találkozás egy fiatal lánnyal

Rakovszky Zsuzsa kapta az Aegon Művészeti Díjat, a díjátadáson Margócsy István laudálta a költőnőt. A laudáció egy mondatával és a Varjú Olga által felolvasott fiatalkori versével szembesülve a költőnő megtört vallomást tesz: vannak versek, melyek "kamaszos odamondogatásától" már elhatárolódna, de képet kapunk a gyűjteményes kötet válogatásról is.

Téli napforduló

Drámának készülő vers, amelyből végül vers lett, avagy hogyan kéri fel a Bárka színház igazgatója drámaírásra Rakovszky Zsuzsát - tanúink vannak!
S hogy évek kellenek a drámához, vagy napok, hetek? Igen - válaszol Esterházy Péter. Vajon két év után találkozunk-e Rakovszky Zsuzsa drámájával valóban? Míg ezen gondolkodunk, Varjú Olga előadásában hallható Rakovszky Zsuzsa Visszaút az időben című verse.

Ötöst kapni Rakovszkytól

Vojnich Erzsébet Rakovszky Zsuzsa szép laudációjára írott köszönettel válaszolt - ezt a választ hallhatják-láthatják a literaTv-ben, a Bárka Színházban megrendezett Képzett Társítások sorozat kilencedik estjéről.


Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

PIM Feszt: A gyönyörben nincs középút Eszenyi Enikő önálló estje

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V. ker., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2008-07-18 20:30:00

JAK-tábor

Szigliget, Alkotóház
Kezdő dátum: 2007-08-31 10:00:00

IRODALMI CENTRIFUGA

Centrál Kávéház (Bp. V., Károlyi M. u. 9.)
Kezdő dátum: 2007-02-08 19:00:00

Borostyán-est Várady Szabolccsal

Stúdió K Színház (Bp. IX., Ráday u. 32.)
Kezdő dátum: 2006-10-26 19:30:00

Légyott

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2006-10-09 18:00:00

Utazás a tizenhatos mélyére - Magvető-est

Radnóti Színház (Bp. VI., Nagymező u. 11.) 
Kezdő dátum: 2006-06-02 19:00:00

Podium folyóirat-bemutató Bécsben

Österreichische Gesellschaft für Literatur (1010 Bécs, Herrengasse 5.)
Kezdő dátum: 2005-11-22 19:00:00

Henrik Ibsen: Peer Gynt

Thália Régi Stúdió (Bp, VI., Nagymező u. 22-24.)
Kezdő dátum: 2005-10-14 19:00:00

A hullócsillag éve

Alexandra Pódium (Alexandra Könyváruház, Bp, V., Nyugati tér)
Kezdő dátum: 2005-09-17 19:00:00

"Az ötvenedik év" - Ötven éves a Magvető Kiadó

Radnóti Színház (Bp, VI., Nagymező u. 11.)
Kezdő dátum: 2005-06-03 19:00:00
További találatok