hirdetés

Keresési eredmény a(z) „recenzió” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Kritika

A kerekasztal árnya

A két vers első olvasásra a két perspektíva megszólalása, örök fiúk monológja az örök apákkal, a második vers azonban a mindenkori kettős szerepet montírozza egymásra, hiszen a férfiban meghal a fiú, amikor apává lesz. – Tomaji Attila Saját sors című verseskötetéről Molnár Krisztina Rita írt.

KRITIKA

Csiszolatlan csintalanság

„Kőrösi tehát macikra vetíti az élet kis és nagy „brummjait-gondjait", elvéve ezzel a helyzet komolyságát vagy élét...”  – A Litera gyermekkönyvkritika-pályázatán született Vernyik Lilla recenziója Kőrösi Zoltán Ami a szívedet brummja című verseskönyvéről.

RECENZIÓ

Szabad szájjal költőtársakról

Lator László könyve összesen öt nagy fejezetre tagolódik: A vers tere és a Szellemidézés című részekben a szerző számára kiemelten fontos modern magyar költőkről ír, kiről részletesebben, kiről kevésbé. Az ezek után következő két fejezetben a versfordításról és annak lehetőségeiről olvashatunk. - Szabó Liza recenziója Lator László Szabad szemmel című kötetéről.

Recenzió

Disztópikus vízió, nemi szerepek

Hogyan válhatott Louise O’Neill sokkoló látomása még ezek mellett is a műfaj egyik kiemelkedő darabjává? A választ az írónő radikálisan feminista állásfoglalása szolgáltatja. – Kiss Kata Dóra recenzióját olvashatják Louise O'Neill Örökké a tiéd című regényéről. 

Recenzió

Szerelmes magyar írók

Bródy Sándor titokzatos foltjai, Kosztolányi tinédzser szerelme, Krúdy lányszöktetése, avagy a szerelem Karinthy megfogalmazta definíciója: „Az egyiknek bele kell döglenie, különben nem érdekes a játék.ˮ A 2015-ös, 86. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Fráter Zoltán Szerelmes Budapest című kötete. – Szűcs Gábor recenzióját olvashatják.

RECENZIÓ

A pillanaton innen és túl

Ugyanígy járja körül a kötet első ciklusában a versek alanya a tárgyakat, a mindennapi élet egyes pillanatait, tevékenységeit, mindezt koncentrált figyelemmel teszi, ahogyan ráközelít egyes témákra, majd folyton megkérdőjelezi, a már egyszer meglátott, megfogott, rögzített képet újra fogalmazza, újra körbejárja. - Nagy Kinga recenziója Bertók László Ott mi van? című, könyvhétre megjelent verseskötetéről.

RECENZIÓ

Az ő huszadik százada

Alice Munro lenyűgözően sokat tud arról, hogyan vergődünk történeteink rabságában... - Gács Anna eddig nyomtatásban meg nem jelent recenziója Alice Munro Egy jóravaló nő szerelme című kötetéről.

RECENZIÓ

Kudarc helyett

Örülhetünk annak, ha egy alkotás legalább halvány lépést tesz a parallel ábrázolás felé – akkor sem kevésbé, ha ez intuitívan történik. Flóri Anna regényében váratlan módon – hisz az amúgy rádiós újságíró öt nap alatt hozta össze a szöveget – tetten érhetőek az elemek, amelyekből akár ide is ki lehetne lyukadni. - Pályi Márk recenziója Flóri Anna Érkezési oldal című regényéről.

Recenzió

Rádöbbentünk, hogy létezik örökkévalóság

A keserűség, vagy a mélabú is mindig jellemző volt Stasiuk írásaira, azonban a három kötetet magába foglaló és több évet felölelő magyarul megjelent Át a folyónban nagyon jól látható, hogy az idő múlásával ez is egyre mélyül, sőt az utolsó novellákban már önreflexió is társul mellé. - Németh Orsolya recenziója Andrzej Stasiuk magyarul frissen megjelent novelláskötetéről.

Recenzió

Könnygáz ellen Coca-Cola

Nem akar a könyv több lenni, mint lábjegyzet, ahol meg igen, tekintsük egy meglehetősen szimpatikus szemszögből nyilvánított véleménynek. Az egyiptomi forradalomhoz innentől közöd lesz, ha végigmész a noteszeken. - Vécsei Rita Andrea recenziója Jászberényi Sándor Budapest-Kairó, Egy haditudósító naplója című könyvéről.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Izmok mögött

2008. február 2. - András Sándor
Istenem, hányféleképp lehet is nevetni. Ha filmre venné valaki, lehetne-e látni a különbséget? Ha jól emlékszem Pudovkin csinálta egy jeles színésszel, aki büszke volt arra, milyen jó színész, mindig a helyzetnek megfelelő a mimikája. Játssza el, hogy evett egy jó tányér levest és örül, aztán azt, hogy kiengedték a börtönből, kilép a kapun és örül. Kiderült, semmi különbség sem látszott a két mosoly között. Most se lenne, gondolom, és mégis van.

Az utolsó tangó

2006. szeptember 2. – Nemes Zoltán Márió
A tegnapi felolvasástól még mindig kicsit leterhelve bolyongok, a zene túl könnyű volt tegnap, nem találom a helyem, de erős leszek, a mai estét irányítani (?) fogom. Dunajcsik Mátyás nehéz beszélgetésbe bonyolódik a Kovács András Ferenc líráját tárgyaló szakmai szemináriumon. Sokszor problémás eldönteni, hol végződik valaminek az eredetije, hol kezdődik az imitáció.

Rugalmasság

2005. 09. 28. – Menyhért Anna
Egy nyolc hónapos terhes nőt választottunk, és ez számomra egyfelől nagyon megnyugtató, másfelől megdöbbentő volt. Tényleg ő látszott a legalkalmasabbnak, s mikor kérdeztük, mit gondol az összeegyeztethetőségről, azt mondta, Belgiumban 8 hét az anyasági szabadság, de neki, mivel szabadúszó, semennyi se jár, s hogy szervezés kérdése az egész, az apuka színházi rendező, napközben tud ő is segíteni, meg lesz babysitter is.

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Olvastam egy könyvet…

avagy Recenzió – egy mondatban –, a John Brockmann szerkesztésében közreadott: „A következő 50 év – A tudomány a XXI. század első felében” c. könyv kapcsán Bármit is mondjanak vagy írjanak...

Olvastam egy könyvet

avagy Recenzió egy mondatban, a John Brockmann szerkesztésében közreadott: „A következő 50 év – A tudomány a XXI. század első felében”, c. könyv kapcsán Bármit is mondjanak vagy írjanak egyes...

Recenzió

Neki lehet ősz az ősz, ha nekem nem az. Minden szó: recenzió. A többi világot nem ismerem, megismerni nem is merem, csak a Világot akarom: magamat, minden más, hiába jáspis, vagy méregzöld...