hirdetés

Keresési eredmény a(z) „recenzió” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

KRITIKA

Csiszolatlan csintalanság

„Kőrösi tehát macikra vetíti az élet kis és nagy „brummjait-gondjait", elvéve ezzel a helyzet komolyságát vagy élét...”  – A Litera gyermekkönyvkritika-pályázatán született Vernyik Lilla recenziója Kőrösi Zoltán Ami a szívedet brummja című verseskönyvéről.

RECENZIÓ

Szabad szájjal költőtársakról

Lator László könyve összesen öt nagy fejezetre tagolódik: A vers tere és a Szellemidézés című részekben a szerző számára kiemelten fontos modern magyar költőkről ír, kiről részletesebben, kiről kevésbé. Az ezek után következő két fejezetben a versfordításról és annak lehetőségeiről olvashatunk. - Szabó Liza recenziója Lator László Szabad szemmel című kötetéről.

Recenzió

Disztópikus vízió, nemi szerepek

Hogyan válhatott Louise O’Neill sokkoló látomása még ezek mellett is a műfaj egyik kiemelkedő darabjává? A választ az írónő radikálisan feminista állásfoglalása szolgáltatja. – Kiss Kata Dóra recenzióját olvashatják Louise O'Neill Örökké a tiéd című regényéről. 

Recenzió

Szerelmes magyar írók

Bródy Sándor titokzatos foltjai, Kosztolányi tinédzser szerelme, Krúdy lányszöktetése, avagy a szerelem Karinthy megfogalmazta definíciója: „Az egyiknek bele kell döglenie, különben nem érdekes a játék.ˮ A 2015-ös, 86. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Fráter Zoltán Szerelmes Budapest című kötete. – Szűcs Gábor recenzióját olvashatják.

RECENZIÓ

A pillanaton innen és túl

Ugyanígy járja körül a kötet első ciklusában a versek alanya a tárgyakat, a mindennapi élet egyes pillanatait, tevékenységeit, mindezt koncentrált figyelemmel teszi, ahogyan ráközelít egyes témákra, majd folyton megkérdőjelezi, a már egyszer meglátott, megfogott, rögzített képet újra fogalmazza, újra körbejárja. - Nagy Kinga recenziója Bertók László Ott mi van? című, könyvhétre megjelent verseskötetéről.

RECENZIÓ

Az ő huszadik százada

Alice Munro lenyűgözően sokat tud arról, hogyan vergődünk történeteink rabságában... - Gács Anna eddig nyomtatásban meg nem jelent recenziója Alice Munro Egy jóravaló nő szerelme című kötetéről.

RECENZIÓ

Kudarc helyett

Örülhetünk annak, ha egy alkotás legalább halvány lépést tesz a parallel ábrázolás felé – akkor sem kevésbé, ha ez intuitívan történik. Flóri Anna regényében váratlan módon – hisz az amúgy rádiós újságíró öt nap alatt hozta össze a szöveget – tetten érhetőek az elemek, amelyekből akár ide is ki lehetne lyukadni. - Pályi Márk recenziója Flóri Anna Érkezési oldal című regényéről.

Recenzió

Rádöbbentünk, hogy létezik örökkévalóság

A keserűség, vagy a mélabú is mindig jellemző volt Stasiuk írásaira, azonban a három kötetet magába foglaló és több évet felölelő magyarul megjelent Át a folyónban nagyon jól látható, hogy az idő múlásával ez is egyre mélyül, sőt az utolsó novellákban már önreflexió is társul mellé. - Németh Orsolya recenziója Andrzej Stasiuk magyarul frissen megjelent novelláskötetéről.

Recenzió

Könnygáz ellen Coca-Cola

Nem akar a könyv több lenni, mint lábjegyzet, ahol meg igen, tekintsük egy meglehetősen szimpatikus szemszögből nyilvánított véleménynek. Az egyiptomi forradalomhoz innentől közöd lesz, ha végigmész a noteszeken. - Vécsei Rita Andrea recenziója Jászberényi Sándor Budapest-Kairó, Egy haditudósító naplója című könyvéről.

Recenzió

Az érkezési oldalon

Voltaképp kimért női hang szól itt, töprengő, minden szavát jól megfontoló poézis, de ezzel együtt van valamely pontos táncrendje, amely az olvasó számára, noha nem tolakodóan, mégis felajánlja az olvasás ritmusát. - Jánossy Lajos recenzciója Turi Tímea Jönnek az összes férfiak című verseskötetéről.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Izmok mögött

2008. február 2. - András Sándor
Istenem, hányféleképp lehet is nevetni. Ha filmre venné valaki, lehetne-e látni a különbséget? Ha jól emlékszem Pudovkin csinálta egy jeles színésszel, aki büszke volt arra, milyen jó színész, mindig a helyzetnek megfelelő a mimikája. Játssza el, hogy evett egy jó tányér levest és örül, aztán azt, hogy kiengedték a börtönből, kilép a kapun és örül. Kiderült, semmi különbség sem látszott a két mosoly között. Most se lenne, gondolom, és mégis van.

Az utolsó tangó

2006. szeptember 2. – Nemes Zoltán Márió
A tegnapi felolvasástól még mindig kicsit leterhelve bolyongok, a zene túl könnyű volt tegnap, nem találom a helyem, de erős leszek, a mai estét irányítani (?) fogom. Dunajcsik Mátyás nehéz beszélgetésbe bonyolódik a Kovács András Ferenc líráját tárgyaló szakmai szemináriumon. Sokszor problémás eldönteni, hol végződik valaminek az eredetije, hol kezdődik az imitáció.

Rugalmasság

2005. 09. 28. – Menyhért Anna
Egy nyolc hónapos terhes nőt választottunk, és ez számomra egyfelől nagyon megnyugtató, másfelől megdöbbentő volt. Tényleg ő látszott a legalkalmasabbnak, s mikor kérdeztük, mit gondol az összeegyeztethetőségről, azt mondta, Belgiumban 8 hét az anyasági szabadság, de neki, mivel szabadúszó, semennyi se jár, s hogy szervezés kérdése az egész, az apuka színházi rendező, napközben tud ő is segíteni, meg lesz babysitter is.

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Olvastam egy könyvet…

avagy Recenzió – egy mondatban –, a John Brockmann szerkesztésében közreadott: „A következő 50 év – A tudomány a XXI. század első felében” c. könyv kapcsán Bármit is mondjanak vagy írjanak...

Olvastam egy könyvet

avagy Recenzió egy mondatban, a John Brockmann szerkesztésében közreadott: „A következő 50 év – A tudomány a XXI. század első felében”, c. könyv kapcsán Bármit is mondjanak vagy írjanak egyes...

Recenzió

Neki lehet ősz az ősz, ha nekem nem az. Minden szó: recenzió. A többi világot nem ismerem, megismerni nem is merem, csak a Világot akarom: magamat, minden más, hiába jáspis, vagy méregzöld...