hirdetés

Keresési eredmény a(z) „reményi józsef tamás” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Litera Rádió

Litera Rádió: Lénárd Sándor könyvéről

A legutóbbi Előhívásban Lénárd Sándor Római történetek című, 1969-ben megjelent könyvéről Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia beszélgetett a Nyitott Műhelyben. A teljes beszélgetést meghallgathatják a Litera Rádióban.

Előhívás

Az Előhívásban Lénárd Sándor: Római történetek

2019. január 9-én, szerdán 19 órakor a Nyitott Műhelyben Lénárd Sándor: Római történetek (Magvető, 1969, 2011) című könyve az Előhívás témája.

Litera Rádió

Litera Rádió – Illyés Gyula Oroszországáról az Előhívásban

Illyés Gyula Oroszország című, 1934-es úti jegyzeteiről Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia beszélgetett az Előhívás estjén, 2018. december 5-én, a Nyitott Műhelyben. – A Litera Rádió felvételét hallhatják.

HÍR

Előhívás – Illyés Gyula Oroszország című művéről

Illyés Gyula Oroszország című, 1934-es úti jegyzeteivel folytatódik az Előhívás őszi évada 2018. december 5-én, szerdán, 19 órakor a Nyitott Műhelyben.  Beszélgetnek: Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia.

Előhívás

Előhívás – Móricz Zsigmond: Gyalogolni jó

Móricz Zsigmond Gyalogolni jó című, 1952-ben a Szépirodalmi Kiadónál, Illés Endre szerkesztésében megjelent kötetével folytatódik az Előhívás őszi évada 2018. november 14-én, szerdán, 19 órakor a Nyitott Műhelyben. Beszélgetnek: Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia.

Hír

Az Ex Symposion Tarján-számának bemutatója

2018. szeptember 24-én, hétfőn 18 órakor az Óbudai Társaskör Kamaratermében Tarján Tamásról Józsa Márta beszélget Reményi József Tamással, valamint Ladányi Istvánnal és Zeke Gyulával, a szám szerkesztőivel.

Litera Rádió

Litera Rádió: Előhívás Csalog Zsolt Heltai György-könyvéről

Az Előhívás június 13-ai estjén Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia a Magvető Tények és Tanúk sorozatának kötetéről, Csalog Zsolt – Heltai György Hogyan kell forradalmat csinálni? című munkájáról beszélgettek a Nyitott Műhelyben.

Litera Rádió

Litera Rádió – Karinthy Ferenc Naplójáról

Az Előhívás májusi estjén a résztvevők, Jánossy Lajos, Németh Gábor és Reményi József Tamás Karinthy Ferenc háromkötetes Naplójának utolsó kötetéről, az 1974-1991 közti időszakban írt feljegyzésekről beszélgettek, május 9-én, a Nyitott Műhelyben. – Hallgassák meg a Litera Rádióban.

Litera Rádió

Litera Rádió – Szilágyi János Györgyről az Előhívásban

Az Előhívás 2018. április 18-ai estjén a résztvevők, Tóth-Czifra Júlia, Jánossy Lajos, Németh Gábor és Reményi József Tamás az Enigma 2016/87-88-as dupla számában megjelent, Szilágyi János Györggyel készült életútinterjúról beszélgettek. – Litera Rádió.

Litera Rádió

Litera Rádió: 10 éves az Előhívás

Épp 10 éve, 2008 márciusában indult az Előhívás beszélgetéssorozat. Erre a tíz évre tekintett vissza az Előhívás jelenlegi csapata: Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia, vendégünk Sipos Balázs volt. Hallgassák meg a beszélgetés hangfelvételét a Litera Rádióban.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Holdudvar

Filmvilág - 2014. január 9.

Mint egy össznépi kvízjátékban: elhangzik a név, és a „jól értesült” versenyző már nyomhatja is az „igen” vagy a „nem” gombot. Olvasni, nézni, önálló véleményt formálni nem kell hozzá. – A Filmvilág naplóját csütörtökről Reményi József Tamás írta.

Netnapló

Vonaton

Nyitott Műhely - 2013. március 9.

Áldom a pillanatot, amikor évekkel ezelőtt csatlakoztam az előhívó csoporthoz, s ezzel hazajáró családtag lettem a Ráth György utcában. Nekem kávéházam nincs, Nyitott Műhelyem van, ahol az Előhívás sorozatában az elmúlt évtizedek elfakuló olvasmányélményeit mai fejjel kontrollálhatom és együtt gondolhatom át sok tekintetben máshonnan olvasó emberekkel. - A Nyitott Műhely naplóját szombatról Reményi József Tamás írta.

A világ közepe

2008. május 25. - Reményi József Tamás
És Ábrahámhegy lehet a világ közepe, ahonnan nyár elején Füredre, a Fordítóház kerti estjére csak átugrasz (Rácz Péter új verseskötetét tetted ma Elmore Leonard krimije mellé, az ő darócos hangú, hűvösen távolságtartó verseit furcsa mód közel érzed magadhoz, pedig a szeretet szóról egyébként neked más képzeteid vannak).

Oázis

2008. május 24. - Reményi József Tamás
Cirkó ugrik az asztalra. Ennek koreográfiája van: előbb a monitornak háttal ül, szemben velem, mint önmaga szobra, az orrunk majdnem összeér, akkor meg kell simogatni, kicsit dorombol, aztán gyorsan lelapul, elheveredik a gép előtt, amilyen laposan csak lehet, tudja, hogy ha nem takarja a képernyőt, maradhat. Így fogunk neki az előző napi naplónak.

Krimi

2008. május 23. - Reményi József Tamás
Összehasonlíthatatlanul szerencsésebb és becsületesebb ezt a mindenkiben letagadhatatlan giccsigényt a nemes ponyvában kiélni, mint a magas művészetekben napra nap elkövetett giccsekért sikkesen ájuldozni. A krimi az olvasó ember szappanoperája. Ezért különösen fontos, hogy a hozzánk kerülő jobb műveket a legkifinomultabb műfordítók kapják kézbe.

Söröző

2008. május 22. - Reményi József Tamás
Utoljára 1973-ban, egy leningrádi kollégiumban tapasztaltam a rádiónak oly zsarnoki uralmát, mint nálunk napjainkban. Nem zene, lényegében üzemi alapzaj. Zene vendéglátó-élményként nekem először Berlinben adatott meg. Egy vasárnap délelőtt a pályaudvartól néhány méterre ültünk Györgyivel a futballfanatikusok  kocsmájában...

Egy boldog nap folytatása

2008. május 21. - Reményi József Tamás
Nem emlékszem a lakásra, nem emlékszem az akkori Nádasra sem, egykorú fényképeken látom, milyen volt. Mintha nem lett volna ablak abban a helyiségben, de nagyon jó volt üldögélni együtt, akár egy dobozban, leginkább arra hasonlított ez az érzés, mint amikor kiskoromban a nagyasztal alá rejtőztünk a szomszéd gyerekkel.

Egy boldog nap

2008. május 20. - Reményi József Tamás
Már a filmszakadás pillanatában nyilvánvaló volt, hogy napló híján soha nem tudom majd rekonstruálni a történteket, különösen egy olyan kor történetét nem, amelyben írásos nyom, lent is fönt is, gondosan elkerülendő, vagy épp a valóságos okok és szándékok ellenkezőjét mutatja. Ki, mit, mikor és miért mondott, hogyan jelenthetett ugyanaz a szó más ajkán egészen mást – ezt nem olvasmányokból tudni, hanem átélni varázslatos borzalom volt.

Uszodavíz

2008. május 19. - Reményi József Tamás
Márpedig aki soha nem lát rá a saját művére, azt nem szabad kecsegtetni, mert egy-egy elfogadható gyártmány nyomában özönlik a magyar lírát szétmérgező áradat. És persze áltatunk egy csomó embert, aki boldog magyartanárként vagy népművelőként tehetné a dolgát, ehelyett hétről hétre reszketve nyitja ki a Tarvidék és népe szombati mellékletét, vajon a második költeményét megint csak kihagyta-e a szószegő szerkesztő.

Metró, szerelem, Saka

2004. 08. 23. – Payer Imre
A szerelmesnek tulajdonképpen nem a nőt vagy a férfit kell látnia, hanem a szerelmet. A ragyogást vagy az iszonyatot. A szerelem hatalmas. Ha egy nő vagy egy férfi a másikat vádolja azzal, hogy hülyének nézi őt, vagy az ő nemét, ez is téves. Maga a szerelem nézi hülyének ezt az embert. A szerelemmel szemben maradt alul, ezzel a mozgással, hatással szemben. Sokan gyávák, illetve őrzik a privációt, saját kis személyiségük pitiáner határait.

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Most szólunk - Reményi József Tamás Centauri regényéről

Most szólunk videókritikai rovatunkban Reményi József Tamás Centauri 2013-ban, a Magvető Kiadó gondozásában megjelent Jégvágó című regényéről beszél.

LiteraTV

Reményi József Tamás: Mozaikszerűen kirajzolódó Móricz-portré

A Litera év végi leltárként videósorozatot indít, amelyben arra kértünk kritikusokat és szerzőket, hogy meséljenek 2013-as kedvenc olvasmányaikról. Elsőként Reményi József Tamás beszél Szilágyi Zsófia Móricz Zsigmondról írt nagymonográfiájáról. 

Könyvfesztivál 2013

Mikrofonvégen - Második nap

A Könyvfesztivál második napján Nagy Gabriella kérdezte Ignacio Martínez de Pisón spanyol írót és kiadóját, a Patak Könyvek tulajdonosát, Pávai Patak Mártát többek közt a Mellékutakon című regényről, Szilágyi Zsófia kritikus-irodalomtörténészt a most megjelent Móricz-monográfiáról (Kalligram) és a század eleji prózaválogatásról (Palatinus), valamint Reményi József Tamást a Palatinus szerzője, Szvoren Edina friss Artisjus-díjáról.

Szénszünet

Reményi József Tamás és Tarján Tamás legújabb közös, a magyar irodalmi élet visszásságait is feldolgozó paródiakötete a Könyvhétre jelent meg Szénszünet címmel. A közösen megírt irodalomtörténeti munkák, a kritikusi évek és a barátság összecsiszolta a hosszú évek óta együtt dolgozó alkotópárost, erről a munkáról mesélnek a literaTV-ben.

A napi kritika fájóan hiányzik

Reményi József Tamással Zsurnál című, a Népszabadságban tíz év alatt megjelent kortárs magyar irodalmi zsurnálkritikáiból válogatott könyve kapcsán Jánossy Lajos beszélgetett a reklámdömpingről, a gőgös irodalomelméletről, a kettő közti szakadékról és a zsurnálkiritka ideáljáról, de szóba kerül a Hajnóczy-összkiadás is.

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

ELŐHÍVÁS – Tolnai Ottó: Költő disznózsírból c. könyvéről


Kezdő dátum: 2016-04-13 19:00:00
2016. április 13-án, szerdán este 7-től TOLNAI OTTÓ: KÖLTŐ DISZNÓZSÍRBÓL című könyve lesz a beszélgetés témája a Litera és a Nyitott Műhely ELŐHÍVÁS című sorozatában.

ELŐHÍVÁS – Hadas Miklós–Zeke Gyula: Egy fölösleges ember élete


Kezdő dátum: 2016-02-10 19:00:00
Vázsonyi Vilmos (1935–2008) a múlt századforduló méltatlanul elfeledett demokrata politikusa, Vázsonyi Vilmos unokája, s az 1944-ben Dachauba hurcolt Vázsonyi János fia.

Kortárs-költőverseny


Kezdő dátum: 2015-12-08 18:00:00
A 2015. évi költőversenyen Kálnoky László „Ó, süh! Pém! Piha! / Szotykon vatyorgó, páhás veckelem!” (Shakespeare: XIX. Henrik c. műfordítás paródiája) soraival kellett poémát alkotnia a költőknek.

Előhívás - Földes Anita: Átéltem egy évszázadot – Utolsó interjúk Fejtő Ferenccel


Kezdő dátum: 2016-01-13 19:00:00
Az Előhívás beszélgetőtársai, Reményi József Tamás, Németh Gábor, Jánossy Lajos és Vári György Földes Anita: Átéltem egy évszázadot – Utolsó interjúk Fejtő Ferenccel című könyvét tárgyalják.

Program

BOKÁIG A PEZSGŐBEN - Előhívás Réz Pál könyvéről és a Litera 13. születésnapja


Kezdő dátum: 2015-11-11 19:00:00
Réz Pál és Parti Nagy Lajos Bokáig pezsgőben című könyvéről beszélget Reményi József Tamás, Németh Gábor, Jánossy Lajos, Vári György. A beszélgetés után ünnepeljük a Litera 13. születésnapját!

Előhívás - Déry Tibor: Ítélet nincs című könyvéről


Kezdő dátum: 2015-10-14 19:00:00
Déry Tibor: Ítélet nincs című könyvéről beszélget Reményi József Tamás, Németh Gábor, Jánossy Lajos, Vári György.

Áthalások

Fókusz Könyváruház (Bp. VII., Rákóczi út 14-16.)
Kezdő dátum: 2007-11-28 01:51:26

NAPLOPÁS

Merlin Színház (Bp. V., Gerlóczy u. 4.)
Kezdő dátum: 2007-11-18 19:00:00

Szépírók Társasága Őszi Fesztiválja

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2007-10-28 11:00:00

A Ladomi lelet - könyvbemutató

PontON Galéria (Bp, I., Batthyány u. 65.)
Kezdő dátum: 2007-09-21 16:00:00
További találatok