hirdetés

Keresési eredmény a(z) „sándor iván” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Kertész-emléktábla

Sándor Iván: Levél Kertész Imrének!

November 9-én, Kertész Imre 88. születésnapján emléktáblát avatott a Kertész Imre Intézet a Török utcában. Erre reflektál Sándor Iván szerkesztőségünkhöz eljuttatott írása, amely egy Kertész Imréhez szóló levél.

Ott jártunk

Az egyben látáshoz sűrített nyelv kell

Az Olvasópróba című rendezvénysorozat október 31-ei vendége Sándor Iván volt. A Petőfi Irodalmi Múzeumban Szegő János beszélgetett az íróval készülő regényéről, a parabola veszélyes lehetőségének elkerüléséről, a történelemről és korunk fontos csomópontjairól. Ott jártunk.

FORRÁS 2017/JÚLIUS-AUGUSZTUS

Sándor Iván: Egy házfal Európában - 2017

Tudta, hogy a jel a valóság olyan darabja, amely más jelenségekre is utal.A néhány másodpercnyi csendben, amíg állt a házfal előtt, úgy érezte, eljutott hozzá a múlt megőrzendő üzenete. – A Forrás folyóirat nyári számát Sándor Iván prózájával ajánljuk.

Interjú

Sándor Iván: A per végtelenségig folytatódik

A hallgatás lényege az, hogy úgy szembesít önmagunkkal, hogy megmutatja a bennünk rejtőző „káini részünket”. Azt mondja, hogy ami egyszer megtörténik, az bármikor bárkivel változó körülmények között, változó formában újra megtörténhet. – Sándor Ivánt Tadeusz Borowskiról kérdeztük.

Ott jártunk

Egy éve múlt folyamatos jelen

2017. április elsején volt egy éve és egy napja, hogy meghalt Kertész Imre. A Kelet Kávézó, a Magvető Kiadó és a Szépírók Társasága emléknapot, Kertész budapesti életének fontos helyszíneit bejáró sétát és felolvasást szervezett. – Mészáros Gábor beszámolója.

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Nemzetközi Booker, Brexit, Fitzgerald és Kertész

Kihirdették a Nemzetközi Man Booker- és az Orwell-díj hosszúlistáit, eddig ismeretlen Fitzgerald-novellát közölt a New Yorker. Nyolcvanhét éves korában elhunyt Derek Walcott Nobel-díjas szerző. Sándor Iván német cikkben értekezik Kertész Imre hagyatékának sorsáról. – Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

Folyóiratajánló

Sándor Iván és Térey János prózája a Forrásban

nem féltem, mégis reszkettem, behunytam a szememet, így még jobban reszkettem, magamat láttam a fémasztalon, mintha az én szívemet, tüdőmet mutatták volna fel... – A Forrás folyóirat 2017. januári számát Sándor Iván és Térey János prózájával ajánljuk. 

Ungváry Rudolf 80

Sándor Iván: A hosszútáv-kerékpáros* magányossága

Rudi mögöttem ült a félhomályban. A befejezésnél a fülembe súgta ama két szót: légy radikálisabb. – Ungváry Rudolfot nyolcvanadik születésnapján Sándor Iván köszönti.

1956-60

Sándor Iván: A farsang megállás nélkül züllik

Ötvenhat igazi szellemének előhívását kérdezed. Az arc csak egyetlen barázdáját nem lehet megtisztítani a nyílt tekintethez úgy, hogy ne az egész arc tisztuljon meg. Nem látok ma erre esélyt. – A napokban jelent meg Sándor Iván: A forradalom visszanéz című esszékötete. 1956 hatvanadik évfordulóján a szerzővel beszélgettünk.

Búcsú

Sándor Iván: Hűség, méltóság, szeretet, bírálat

Nemcsak a nyelv, az emlékezés művésze is volt. Száz vagy még több év nemes arisztokráciájának emlékvilága volt a tekintetében: hűség, méltóság, szeretet, bírálat. Elszakadva megőrzés. – A Litera oldalán írók búcsúznak Esterházy Pétertől. Sándor Iván írását olvashatják. 

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

NETNAPLÓ EXTRA - Szerencsés nap szürke felhők alatt

Széchenyi Akadémia - 2015. március 3.

Többször írtam arról, hogy a történelem hosszabb távú struktúrájához csatolható újabb események új struktúrát alakíthatnak ki. Ama TÉR-nek sok évtizedes ismereteim is részei. − Az év végére a szerkesztőség válogatásában felelevenítjük idei legkedvesebb netnaplóinkat. A Széchenyi Akadémia március 3-ai naplóját Sándor Iván írta.

Netnapló

Szerencsés nap szürke felhők alatt

Széchenyi Akadémia – 2015. március 3.

Többször írtam arról, hogy a történelem hosszabb távú struktúrájához csatolható újabb események új struktúrát alakíthatnak ki. Ama TÉR-nek sok évtizedes ismereteim is részei. Hozzájuk kapcsolható, újabb tapasztalatként a napi hírekből áradó korkáosz. Reggelenként ebben a szellemi-referenciális TÉR-ben írom az első mondatokat. – A Széchenyi Akadémia naplóját Sándor Iván írta.

Morvaországi utazások (első rész)

2006. 05. 11. - Kabdebó Lóránt
Legfeljebb ez a lanovka épült ide, és a „motorbúgás” helyett ma már halkan siklanak az elektromos motor vontatású csónakok. És a legújabb változás: 2005. október 15-én avattuk a Szilaveczky István érsekújvári szobrászművész által megformált, a költő stilizált portréjával ékes fekete indiai gránitból készült emléktáblát a Hotel Macocha turistaszálló bejáratánál.

Jön ki

2004. 01. 29. - Kukorelly Endre netnaplója
Na jó. Előbb határidőnapló-füzetekbe írtam egyébként, aztán, mert túl picinek bizonyult a felület, mindenféle spirálfüzetbe, '94-től komputerbe. Csak úgy mondom. Ez itt nem olyan lesz. Csak úgy mondom ezt is, de már hogy mihez képest lesz nem olyan, nem mondom meg.

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Most szólunk - Sándor Iván új regényéről

Bazsányi Sándor Most szólunk rovatunkban Sándor Iván Kalligramnál idén megjelent, A Vanderbilt-jacht hajóorvosa című regényéről beszél. - LiteraTV.

Írómozi

Valahol Európában - Sándor Ivánnal

Legutóbbi Írómozinkban Radványi Géza Valahol Európában című filmjéről Sándor Ivánnal beszélgettünk a Nyitott Műhelyben. Legközelebb Németh Gábor a vendégünk, aki február 29-én Jacques Tati Playtime-járól mesél majd a jelenlévőknek.

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Hang-Kép-Szó


Kezdő dátum: 2015-12-16 19:00:00
A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia hagyományos Ünnepi eseményén laudációval és koncerttel köszöntötték a 2015. évben 70., 75., 80., 85. és 90. életévüket betöltött tagokat.

Lengyel Balázs-emlékest

MTA, Kisterem (Bp, V. ker., Roosevelt tér 9., 2. emelet)
Kezdő dátum: 2008-09-30 16:00:00

Bernhard Szegeden

Grand Café Szeged (Szeged, Deák Ferenc u. 18. II. emelet)
Kezdő dátum: 2008-02-12 17:00:00

Könyvbemutatók

Írók Boltja (Bp. VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2007-01-17 16:00:00

Üveggolyók

Radnóti Színház (Bp. VI., Nagymező u. 11.)
Kezdő dátum: 2006-12-12 19:00:00

Üveggolyók – sajtóbemutató

Írók Boltja (Bp., VI. Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2006-11-30 11:00:00

Beszélgetés Sándor Ivánnal

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth Gy. u. 4.)
Kezdő dátum: 2006-04-27 19:00:00

Követés - Könyvbemutató

Írók Boltja (Bp. VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2006-04-26 16:00:00

Kalligram-est a Könyvfesztiválon

Szlovák Intézet (Bp. VIII., Rákóczi út 15.)
Kezdő dátum: 2006-04-19 18:00:00

Tavaszi könyvbemutatónk


Kezdő dátum: 2005-04-19 18:00:00
Bp, IX., Petőfi híd budai hídfő
További találatok