hirdetés

Keresési eredmény a(z) „schein gábor” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Búcsú

Schein Gábor: Búcsú Tarján Tamástól

Ő mindvégig képes volt megőrizni teljes elkötelezettségét a tanítás, a barátok és a hallgatók iránt, ugyanakkor független maradt az akadémiai és az egyetemi világ hierarchiájától. Sokat állt színpadon, pódiumon, katedrán, de belső világát csak kevesek előtt tárta föl. Rengeteg befejezetlen beszélgetés maradt utána, halála ezért különösen fáj. – Tarján Tamástól Schein Gábor búcsúzik.

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Őszi könyvújdonságok, amelyeket nagyon várunk

A nyár és a vakáció elmúltával nemcsak az iskolások számára kezdődik új időszak, hanem a könyvkiadók is számos új megjelenéssel készülnek. Összeállításunkban az ősszel megjelenő kötetekből szemezgettünk.

Üveggolyó-díj

Schein Gábor: Az üveggolyó kincs

Hol vannak most a legszebb üveggolyók? Igen, Magyarországról beszélek, mi másról. A helyről, ahol élünk, a helyről, amely végzetesen fogva tartja a képzeletünket. Miben bízhatunk? Miben bízhatunk, ha nem hiszünk a láthatatlan kézben, amely helyrezökkenti, ami rossz felé tart? – Schein Gábor kapta az Írók Boltja idei Üveggolyó-díját. A díjazott beszédét olvashatják.

RÉSZLET A KÖNYVBŐL

Schein Gábor: Üdvözlet a kontinens belsejéből (részlet)

Akármi történjék, a sínek zenéje soha sem változik,  / és akinek nincsen ágya, az eső is csak azt veri. – Schein Gábor Üdvözlet a kontinens belsejéből című verseskötetéből olvashatnak részletet.

A hónap szerzője bemutatja

Inspiratív engedmény

A tartályforma, amiben összepárosíthatatlan dolgok kerülnek egymás mellé, már nem a látvány eleme, nem a látás eredménye, hanem a látás gondolati reflexiója, ami szintén látványként rendeződik el. Vagyis a látás, amiről itt szó van, a látványként tárgyiasuló gondolkodással azonos. – A hónap szerzője, Schein Gábor, Szabó Marcell költészetéről írt.

A hónap szerzője

Ország Lili, Virzi és Paizs Miklós Don Giovannija

Ország Lili labirintusai, az archaikus írás rommezői valójában tájképek, amelyeket a halott angyal emlékező tekintete lát. Festészete egyre mélyebben sajátította el a halott angyal látását. Ismerem ezt a tekintetet. – A hónap szerzője, Schein Gábor Ország Lili kiállítását, Paolo Virzi filmjét és a Don Giovannit ajánlja Paizs Miklós előadásában.

A hónap szerzője

Schein Gábor: Semmi sincs jól, de minden rendben van

Megírni valamit és utána úgy érezni, hogy sikerült, az persze jó érzés néhány pillanatra. De ez írással folyton sarokba szorítja magát az ember, és mindig olyasmivel állok szemben, amiről úgy érzem, nem vagyok képes megoldani. – A hónap szerzőjével, Schein Gáborral Dézsi Fruzsina beszélgetett. 

A katedrán

Schein Gábor: A tanulás legintenzívebb formája

Egyre több a gyengébb felkészültséggel érkező hallgató, a kiugróan jó képességű hallgatók száma viszont állandónak tűnik. Benyomásom szerint a középmezőny apad. – A katedrán című sorozatunkban oktatóként is tevékeny kritikusokat, irodalomtörténészeket, esztétákat, írókat kérdezünk, hogyan látják a magyar oktatást. Schein Gáborral beszélgettünk. 

A hónap szerzője

A hónap szerzője: Schein Gábor

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. 2017 áprilisában Schein Gábor a hónap szerzője a Literán.

Jelenkor, 2016. szeptember

Schein Gábor: Ismeretlen vendég

Ott, ahol a lehajtott fejű napraforgók / a sárga tarlókra, az évek tükrébe néznek, / az emelkedőn biciklivel kapaszkodtam. / Mintha egy buborék zárt volna körül, / mely tágulni képes. - A Jelenkor folyóirat legújabb számát Shein Gábor versével ajánljuk.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Schein Gábor: Svéd című könyvének bemutatója


Kezdő dátum: 2015-11-09 19:00:00
Újra megjelent Schein Gábor: Svéd című könyve. A szerzővel beszélgetnek Szilágyi Zsófia és Mészáros Sándor.

ÉS-Kvartett - Schein Gábor: Svéd


Kezdő dátum: 2015-11-25 17:00:00
Károlyi Csaba, Bazsányi Sándor, Kálmán C. György és Visy Beatrix beszélgetnek Schein Gábor: Svéd című regényéről.

Nyugat-konferencia

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp, V., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2008-10-08 10:00:00

A Magyar Dráma Napja az Új Színházban

Új Színház (Bp, VI. Paulay Ede utca 35.)
Kezdő dátum: 2008-09-21 11:00:00

Csillaganyám, csillagapám

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp, V., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2008-01-10 17:00:00

Requiem - Könyvbemutató

Írók Boltja (Bp. VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2007-02-27 16:00:00

Magyar Író Akadémia

Művészetek Palotája, Bohém Étterem (Bp. IX., Komor Marcell stny. 1.)
Kezdő dátum: 2007-02-17 10:00:00

A nézőtérrel szemben

R Klub (Bp. XI., Műegyetem rakpart 7-9.)
Kezdő dátum: 2007-01-10 18:00:00

Szombat Szalon

Szimpla Kertmozi (Bp. VII., Kazinczy u. 14.)
Kezdő dátum: 2006-09-03 19:00:00

GARDEN PARTY a Magyar Fordítóházban

Magyar Fordítóház Alapítvány (Balatonfüred, Petőfi S. u. 36)
Kezdő dátum: 2006-06-17 14:00:00
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló extra - Schein Gábor: Pöttyös a levegő!

2009. december 31. - Schein Gábor
Csak éppen a test, az nem szakadhat ki egészen a természetből. És maga a város sem, mindaddig, amíg felülről nyitott. Nyitva van az ég, és esik a hó. - Schein Gábor, 2009. december 13.

Pöttyös a levegő!

Schein Gábor, 2009. december 13.
Csak éppen a test, az nem szakadhat ki egészen a természetből. És maga a város sem, mindaddig, amíg felülről nyitott. Nyitva van az ég, és esik a hó. - Schein Gábor netnaplója

Áramkimaradás

Schein Gábor, 2009. december 12.
Jellemző, hogy bennem merül föl, tulajdonképpen semmi más, csak ostoba reflex, hogy fényt akarunk a sötétben, elvégre a sötét épp olyan jó, mint a világos, sőt néha jobb, üldögélhetnénk egy kicsit a sötétben, amíg vissza nem jön az áram. - Schein Gábor naplója

Festett és valódi madarak

Schein Gábor, 2009. december 11.
Lakik ugyanis a földszinten egy idős néni, aki hetekkel ezelőtt a fejébe vette, hogy az udvaron etetni fogja a galambokat. Finomabbnál finomabb magokat szórt ki nekik, és a galambok azonnal meg is jelentek, ellepték az udvart. És most már el se mennek. A korlátokon gubbasztva várják a következő szórást. - Schein Gábor naplója

Így ér véget

Schein Gábor, 2009. december 10.
Szertetörli a homlokán kevéske megmaradt haját, és megkérdezi, helyet foglalhat-e a szemközti széken. A fiatal nő ámulva fordítja felé a fejét. A kövér férfi megismétli a kérdést. A nő bólint, és már nincs ideje visszafordulni az ablak felé. - Schein Gábor naplója

Szúrós, gyanakvó szemek előtt

Schein Gábor, 2009. december 9.
Oldalt, a vörös kárpittal fedett terem egyik sarkában fel volt állítva Füst Milán idős kori portréja. Szúrós, rosszhiszemű, gyanakvó szemek. A modern magyar irodalom egyik legnagyobb zsenijének szemei. - Schein Gábor naplója

Akiket még a gólya hozott

Schein Gábor, 2009. december 8.
Mert „este a fürdőkádban már nem lehet összetéveszteni” a fiúkat és a lányokat: „Hátulról még így is nagyon hasonlítanak egymáshoz, de elölről mindjárt látszik a különbség. Semmi kétség: ez fiú, ez meg lány." - Schein Gábor naplója

Kevesebb feltétel, kétség, félelem

Schein Gábor, 2009. december 7.
Én például hajlamaim szerint rejtőzködni és eltűnni szeretnék. De mivel rejtőzködni és eltűnni csak valaki másban lehet, végül is akaratom és hajlamaim ellenére látszom. - Schein Gábor naplója