hirdetés

Keresési eredmény a(z) „schein gábor” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

HÍR

Az író karácsonya – Találkozás Schein Gáborral a Karácsonyi Vásárban

December 7-én Schein Gábor lesz a Litera és a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ közös beszélgetéssorozatának vendége: hétről hétre ismert írókkal járjuk körbe a karácsonyi ünnepkört és párosítjuk gasztronómiával az irodalmat. Schein Gáborral a Hanuka ünnepkör ételei és szokásai kerülnek terítékre.

Laudáció

Szegő János: Éjszakai fény

Schein talán legradikálisabb kérdése, hogy milyen téglák vannak a kezünkben, és hogy van-e lehetőségünk eldönteni, hová tegyük őket. Illetve, hogy van-e lehetőségünk el- vagy ledönteni magukat a kérdéses válaszfalakat. – Schein Gábor Szépíró Díjához Szegő János írt laudációt.

HÍR

Folytatódik A hely szelleme programsorozat

A Mészöly Miklós emlékét őrző, írói életművét ápoló Mészöly Miklós Egyesület a Kisoroszi Önkormányzattal együttműködésben ötödik alkalommal rendezi meg találkozóját Kisorosziban, az Újváry Műteremben.

Kertész Imre Intézet

Schein Gábor: Így nem lehet

Miután 2018. január 25-én este meghallgattam a Klubrádióban egy interjút Hafner Zoltánnal, csekélyke illúzióm is elszállt. Beláttam, hogy tévedtem. Úgy döntöttem, haladéktalanul lemondom a vele tervezett beszélgetést. – Schein Gábor a Kertész Imre Intézetről és egy beszélgetés lemondásának okairól.

Artisjus-díj

Berkovits György az Artisjus Irodalmi Nagydíjasa

Magyar látvány című esszékötetéért Berkovits György veheti át az Artisjus Irodalmi Nagydíjat 2018-ban. A fődíjas mellett Turi Tímea, Schein Gábor, Földényi F. László és Csabai László írókat szólítják majd színpadra 2018. február 1-jén az Artisjus Díjak átadó ünnepségén.

Könyvajánló

Schein Gábor: Füst Milán (részlet)

Amikor Somlyó György − még az önmagát már régóta aggnak láttató költő életében − először próbált szisztematikusan szembenézni Füst Milán irodalmi helyzetével, megalkotva a „Füst Milán-i szituá­ció” fogalmát, e szituáció lényegét a különállásban és az ütemelőzésben ragadta meg. - Schein Gábor Füst Milán című monográfiájából ajánlunk részletet.

Interjú

Schein Gábor: A játszmából nincs kiszállás

Az az ember benyomása, hogy olyasvalakivel van dolga, aki minden pillanatban színpadot képzel maga alá, minden pillanatban szerepet formál. És amit megformál, az ő maga. Csak maszkosság van, semmi más. - A napokban jelent meg Schein Gábor Füst Milán monográfiája; a szerzővel beszélgetett Jánossy Lajos.

Búcsú

Schein Gábor: Búcsú Tarján Tamástól

Ő mindvégig képes volt megőrizni teljes elkötelezettségét a tanítás, a barátok és a hallgatók iránt, ugyanakkor független maradt az akadémiai és az egyetemi világ hierarchiájától. Sokat állt színpadon, pódiumon, katedrán, de belső világát csak kevesek előtt tárta föl. Rengeteg befejezetlen beszélgetés maradt utána, halála ezért különösen fáj. – Tarján Tamástól Schein Gábor búcsúzik.

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Őszi könyvújdonságok, amelyeket nagyon várunk

A nyár és a vakáció elmúltával nemcsak az iskolások számára kezdődik új időszak, hanem a könyvkiadók is számos új megjelenéssel készülnek. Összeállításunkban az ősszel megjelenő kötetekből szemezgettünk.

Üveggolyó-díj

Schein Gábor: Az üveggolyó kincs

Hol vannak most a legszebb üveggolyók? Igen, Magyarországról beszélek, mi másról. A helyről, ahol élünk, a helyről, amely végzetesen fogva tartja a képzeletünket. Miben bízhatunk? Miben bízhatunk, ha nem hiszünk a láthatatlan kézben, amely helyrezökkenti, ami rossz felé tart? – Schein Gábor kapta az Írók Boltja idei Üveggolyó-díját. A díjazott beszédét olvashatják.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Schein Gábor: Svéd című könyvének bemutatója


Kezdő dátum: 2015-11-09 19:00:00
Újra megjelent Schein Gábor: Svéd című könyve. A szerzővel beszélgetnek Szilágyi Zsófia és Mészáros Sándor.

ÉS-Kvartett - Schein Gábor: Svéd


Kezdő dátum: 2015-11-25 17:00:00
Károlyi Csaba, Bazsányi Sándor, Kálmán C. György és Visy Beatrix beszélgetnek Schein Gábor: Svéd című regényéről.

Nyugat-konferencia

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp, V., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2008-10-08 10:00:00

A Magyar Dráma Napja az Új Színházban

Új Színház (Bp, VI. Paulay Ede utca 35.)
Kezdő dátum: 2008-09-21 11:00:00

Csillaganyám, csillagapám

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp, V., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2008-01-10 17:00:00

Requiem - Könyvbemutató

Írók Boltja (Bp. VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2007-02-27 16:00:00

Magyar Író Akadémia

Művészetek Palotája, Bohém Étterem (Bp. IX., Komor Marcell stny. 1.)
Kezdő dátum: 2007-02-17 10:00:00

A nézőtérrel szemben

R Klub (Bp. XI., Műegyetem rakpart 7-9.)
Kezdő dátum: 2007-01-10 18:00:00

Szombat Szalon

Szimpla Kertmozi (Bp. VII., Kazinczy u. 14.)
Kezdő dátum: 2006-09-03 19:00:00

GARDEN PARTY a Magyar Fordítóházban

Magyar Fordítóház Alapítvány (Balatonfüred, Petőfi S. u. 36)
Kezdő dátum: 2006-06-17 14:00:00
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló extra - Schein Gábor: Pöttyös a levegő!

2009. december 31. - Schein Gábor
Csak éppen a test, az nem szakadhat ki egészen a természetből. És maga a város sem, mindaddig, amíg felülről nyitott. Nyitva van az ég, és esik a hó. - Schein Gábor, 2009. december 13.

Pöttyös a levegő!

Schein Gábor, 2009. december 13.
Csak éppen a test, az nem szakadhat ki egészen a természetből. És maga a város sem, mindaddig, amíg felülről nyitott. Nyitva van az ég, és esik a hó. - Schein Gábor netnaplója

Áramkimaradás

Schein Gábor, 2009. december 12.
Jellemző, hogy bennem merül föl, tulajdonképpen semmi más, csak ostoba reflex, hogy fényt akarunk a sötétben, elvégre a sötét épp olyan jó, mint a világos, sőt néha jobb, üldögélhetnénk egy kicsit a sötétben, amíg vissza nem jön az áram. - Schein Gábor naplója

Festett és valódi madarak

Schein Gábor, 2009. december 11.
Lakik ugyanis a földszinten egy idős néni, aki hetekkel ezelőtt a fejébe vette, hogy az udvaron etetni fogja a galambokat. Finomabbnál finomabb magokat szórt ki nekik, és a galambok azonnal meg is jelentek, ellepték az udvart. És most már el se mennek. A korlátokon gubbasztva várják a következő szórást. - Schein Gábor naplója

Így ér véget

Schein Gábor, 2009. december 10.
Szertetörli a homlokán kevéske megmaradt haját, és megkérdezi, helyet foglalhat-e a szemközti széken. A fiatal nő ámulva fordítja felé a fejét. A kövér férfi megismétli a kérdést. A nő bólint, és már nincs ideje visszafordulni az ablak felé. - Schein Gábor naplója

Szúrós, gyanakvó szemek előtt

Schein Gábor, 2009. december 9.
Oldalt, a vörös kárpittal fedett terem egyik sarkában fel volt állítva Füst Milán idős kori portréja. Szúrós, rosszhiszemű, gyanakvó szemek. A modern magyar irodalom egyik legnagyobb zsenijének szemei. - Schein Gábor naplója

Akiket még a gólya hozott

Schein Gábor, 2009. december 8.
Mert „este a fürdőkádban már nem lehet összetéveszteni” a fiúkat és a lányokat: „Hátulról még így is nagyon hasonlítanak egymáshoz, de elölről mindjárt látszik a különbség. Semmi kétség: ez fiú, ez meg lány." - Schein Gábor naplója

Kevesebb feltétel, kétség, félelem

Schein Gábor, 2009. december 7.
Én például hajlamaim szerint rejtőzködni és eltűnni szeretnék. De mivel rejtőzködni és eltűnni csak valaki másban lehet, végül is akaratom és hajlamaim ellenére látszom. - Schein Gábor naplója